Artikkelen omhandler salmen «Deilig er jorden» og dens bakgrunnshistorie. Salmen ble skrevet av den danske forfatteren Bernhard Severin Ingemann etter et blodig slag i 1850.
Ingemann hadde selv opplevd mye sorg og motgang, og salmen var hans måte å protestere mot krigens lidelser. Opprinnelig ble salmen sett på som idylliserende, men Ingemann forklarte at den handlet om håpet om at jorden en dag igjen skulle bli deilig.
Sissel Kyrkjebø har sunget salmen mye og opplever den som trøstende og håpefull, spesielt etter å ha lært historien bak. Hun har også opplevd sterke øyeblikk knyttet til salmen, blant annet under en konsert der en kvinne som hadde mistet sine barn fant trøst i sangen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Sissel Kyrkjebø turnerer med sine julekonserter, en tradisjon for mange. I et intervju forteller hun at selv om julekonsertene gir glede, vekker høytiden også blandede følelser. Kyrkjebø har mistet både sin far og bror, og savnet etter dem forsterkes i julen. Hun understreker viktigheten av å minnes gode stunder og oppfordrer folk til å snakke om sorgen. Hun mener det er viktig å tørre å si at man trenger å bli lyttet til, selv om det kan være vanskelig. Artikkelen er laget ved hjelp av KI-verktøy og kontrollert av journalister.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Rigmor (101), som ble stemplet som «tyskerjente» etter andre verdenskrig på grunn av sitt forhold til en tysk soldat. Dette stempelet har preget hennes liv i over 80 år, og har også gått ut over hennes barn og barnebarn som har blitt mobbet og diskriminert. Dokumentarfilmen «De Rettsløse» belyser hvordan kvinner med forhold til tyske soldater ble behandlet etter krigen, der mange ble fratatt statsborgerskap og utsatt for overgrep. Selv om Rigmor fikk en unnskyldning fra regjeringen i 2018, har hun ikke mottatt erstatning. Historikere påpeker at disse historiene har hatt en dyp innvirkning på flere generasjoner, og at det er viktig å synliggjøre tematikken.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deler sin personlige historie om hvordan han utviklet en spiseforstyrrelse i tenårene etter å ha opplevd mobbing og sorg. Han beskriver hvordan han mistet kontroll over mat og trening, og hvordan komplimenter for vekttap forverret situasjonen. En lærer så at han ikke hadde det bra, og ga han et trygt rom til å være ærlig. Dette ble et vendepunkt, og han fikk hjelp av psykolog. Forfatteren understreker at livet handler om mer enn mat og kropp, og at det er viktig å oppsøke glede og snakke med andre. Han oppfordrer også lesere til å tørre å spørre andre om hvordan de har det, da mange sliter i stillhet.
3 måneder siden
Ina Wroldsen, aktuell i «Hver gang vi møtes», forteller om en sterk opplevelse i programmet. Hun åpner opp om tidligere vanskeligheter, inkludert en periode hvor hun mistet stemmen og følte at hennes verdi var knyttet til det å være en god sanger. Wroldsen beskriver deltakelsen som en form for terapi, der hun fikk se sitt eget liv fra et nytt perspektiv. Hun var spesielt nervøs for å tolke Carolas «Främling», men ble lettet og stolt over Carolas positive reaksjon. Wroldsen, som tidligere har vært privat, føler nå behov for å dele sin historie og er spent på hvordan det vil bli mottatt.
1 måned siden
En sykepleier deler sin personlige historie om å miste et barn ved fødsel på Rikshospitalet. Hun forteller om den vanskelige tiden etter å ha fått vite at barnet var alvorlig sykt, og beskriver hvordan sykehuspersonalet støttet henne og samboeren gjennom sorgen. Hun fremhever spesielt jordmødre, sykepleiere, leger og sosionomer som bidro til å skape trygghet og verdighet i en svært sårbar situasjon. Hun forteller om hvordan de ansatte ivaretok både hennes fysiske og emosjonelle behov, og hvordan de hjalp dem til å ta farvel med sønnen. Hun konkluderer med en sterk takknemlighet og en bekreftelse på at hun ville valgt sykehus igjen ved en fremtidig fødsel.
3 måneder siden
Artikkelen forteller den sterke historien om Stine og Pål Thoresen Navarsete, som mistet sin 3,5 år gamle sønn Sebastian til en svært sjelden og aggressiv form for leukemi. Det som startet som en vanlig sommerdag med sykling, utviklet seg raskt til et mareritt med flere sykehusinnleggelser og en stadig forverring av Sebastians tilstand. Familien tilbrakte fem uker på sykehus, der de forsøkte å opprettholde en normal hverdag for Sebastian og hans storesøster Emilie. Etter Sebastians død har familien jobbet aktivt med sorgbearbeiding, og de har også fått et nytt barn, Seline, som har gitt dem ny glede. Likevel er sorgen over Sebastian fortsatt en stor del av deres liv, og de minnes ham daglig.
3 måneder siden
Den islandske pianisten og komponisten Ingi Bjarni har gitt ut albumet «Hope» etter studier i blant annet Norge. Musikken er skrevet i 2021, året moren hans døde, noe som har preget den med melankoli. Han har tidligere gitt ut «Tenging» i 2019 og «Farfuglar» i 2023, begge med norske musikere. På «Hope» samarbeider han med de islandske musikerne Magnús Trygvason Eliassen og Hilmar Jensson, samt den svenske bassisten Anders Jormin. Musikken har et ECM-estetisk preg og viser Ingi Bjarni som en stadig mer moden komponist og pianist.
2 dager siden
Tone Damli deler åpent om sorgen etter søsterens bortgang. Hun forteller om kontrastene i livet etter dødsfallet.
2 måneder siden
Silje Arntzen forteller om en dramatisk fødsel på Sykehuset Kalnes, preget av feil, manglende lytting og alvorlige komplikasjoner. Hun opplevde å bli glemt, måtte selv minne helsepersonell om nødvendige undersøkelser, og følte seg ikke trodd når hun meldte om sterke smerter. Under fødselen ble en stor rift oversett, og en fistel ble oversett på MR-bilder. Arntzen måtte gjennom flere operasjoner og sliter fortsatt med fysiske og psykiske ettervirkninger. Sykehuset beklager hendelsene og sier de har tatt saken alvorlig. Arntzen har søkt om pasientskadeerstatning og håper hennes historie kan bidra til forbedring i helsevesenet.
3 måneder siden
Artisten Sol Heilo opplevde i desember å få stjålet musikkutstyr til en verdi av en million kroner. Utstyret ble heldigvis funnet igjen etter fem dager. Nå ser Heilo fremover og slipper sin nye singel «Black Crow Cloud» den 31. januar. Låten, med tekst av Jaron Samson Breland, skildrer krigens herjinger og etterlater seg store sår. Heilo, kjent fra Katzenjammer og «Hver gang vi møtes», ble rørt av teksten og bestemte seg raskt for å inkludere den på sitt neste album.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Erik Holbøs selvmord under permisjon fra psykiatrisk klinikk i Helse Førde. Kona, Kari Hollekve, var imot permisjonen, men ble ikke hørt. Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har konkludert med feilbehandling og tilkjent familien erstatning. En sakkyndig mener selvmordet kunne vært unngått med adekvat behandling. Hollekve håper helsevesenet vil lytte mer til pårørende fremover, og at hendelsen kan bidra til læring.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Erik Holbøs selvmord under permisjon fra psykiatrisk klinikk i Helse Førde. Kona, Kari Hollekve, var imot permisjonen, men ble ikke hørt. Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har konkludert med feilbehandling og tilkjent familien erstatning. En sakkyndig mener selvmordet kunne vært unngått med adekvat behandling. Hollekve håper helsevesenet vil lytte mer til pårørende fremover, og at hendelsen kan bidra til læring.
3 måneder siden
I «Hver gang vi møtes» forteller Stein Torleif Bjella om den dype sorgen etter at faren døde brått av hjerteinfarkt i 1991. Som 23-åring måtte Bjella ta over farens familiebedrift. Han forteller at tapet fortsatt preger ham, og at han ofte tenker på faren. Bjella fant trøst i Carola Häggkvists sang om tap av foreldre, da han kjente seg igjen i hennes følelser. Han er takknemlig for å ha delt sin historie i programmet, og beskriver opplevelsen som både voldsom og fin. Han forteller også om det sterke samholdet med de andre artistene.
12 dager siden
Artikkelen omhandler funnet av en massegrav i Peru og et intervju med Oslos nye biskop, Sunniva Gylver. Arkeologer fant en massegrav med 24 skjeletter i Atico-dalen i Peru, som antas å være ofre for kamphandlinger blant Aruni-folket. De døde ble begravet med kostbare gaver, noe som tyder på en ærefull begravelse. Sunniva Gylver deler sin personlige historie om sorg etter å ha mistet ektemannen til kreft. Hun snakker om viktigheten av åpenhet rundt sorgprosessen og behovet for å akseptere ulike måter å sørge på. Hun forteller også om en alvorlig sykkelulykke hun overlevde.
4 måneder siden
Herborg Kråkevik og Endre Lund Eriksen diskuterer hvorfor mange julefortellinger er triste. Kråkevik mener de rørende historiene setter ord på det såre i livene våre, og gir håp. Hun trekker frem Truman Capotes julefortelling om et sterkt vennskap som et eksempel. Eriksen påpeker at julen er en tid med store forventninger, men også frykt for at den ikke skal bli bra, noe som kan ha påvirket julefortellingene. Han mener at historiene tør å gå inn på det triste, og viser at julen ikke er bra for alle. Kråkevik trekker frem «Piken med svovelstikkene» som en historie som kan inspirere til handling i nåtiden, og viser hvordan klassikere kan hjelpe oss å se dagens samfunn.