Innspillingen "So sulla ho mor" fra 1972 med fire mesterspelemenn fra Telemark, blant andre brødrene Hauk og Knut Buen, gjenutgis nå på CD etter å ha vært utilgjengelig i flere tiår. Dette var den første platen nominert til Spellemannprisen i folkemusikk-kategorien.
Albumet inneholder 16 slåtter med en blanding av springar og gangar, spilt inn i 1971. Knut Buen, den eneste gjenlevende av de fire, har skrevet et teksthefte som beskriver slåtter, produksjon og biografier.
Innspillingen blir beskrevet som et tidløst og historisk dokument som gir kulturell påfyll og inspirasjon i en tid preget av mange utfordringer.
2 måneder siden
Denne ukens musikkanmeldelser fremhever flere norske artister, inkludert Signe Førre, Sigurd Hole og Wako, som alle får gode kritikker. Ghawgha Tabans musikk, som kombinerer elementer fra hennes hjemland med andre impulser, får terningkast 5. Det gis også ut et nydelig gjenhør med gitaristen Emily Remler, som gikk bort i ung alder. Hennes liveopptak fra 1980-tallet er utgitt for første gang på 33 år. Sigurd Hole Ensembles verk er inspirert av hans miljøengasjement og bekymring for naturen. I tillegg anmeldes Blood Sweat Drum + Bass, som viser at det danske jazzmiljøet er mer enn bare København. kÖök har tatt en radikal u-sving og går fra elektrisk til akustisk lyd på sitt nye album.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler det nye albumet «Remembrance» av In the Country, Solveig Slettahjell og Knut Reiersrud, som også inkluderer Sidsel Endresen. Albumet inneholder musikk skrevet av Morten Qvenild, basert på lyrikk av Emily og Charlotte Brontë, samt Emily Dickinson. Solveig Slettahjell synger tekstene, mens Sidsel Endresen resiterer deler av diktene. Musikken er utviklet over en toårsperiode i Morten Qvenilds studio. Anmelderen beskriver albumet som en tidløs opplevelse med sterke personlige uttrykk fra alle involverte, og fremhever spesielt Slettahjells evne til å formidle tekstene og Endresens resitasjon.
4 måneder siden
Artikkelen gir en oversikt over ny julemusikk fra en rekke norske artister. Blant utgivelsene er det både tradisjonelle og nyskapende tolkninger av kjente og ukjente julesanger. Øyvind Kristiansen og Jonas Kilmork Vemøy leverer vakre versjoner, mens Trude Kristin Bjørnstad presenterer et album bygd på kjærlighet. Trio Mediæval skiller seg ut med 18 julesanger på flere språk. Gjermund Larsen Trio kombinerer folkemusikk og jazz, og Uranienborg Vokalensemble tilfører et unikt korpreg. Berit Opheim fortsetter sin tradisjon, mens Liv Ellen Rønning gir en live jazz-konsert. Gitarist Knut gir ut to album, og Ytre Suløens Jass-ensemble spiller tradjazz. Audun Barsten og Marlen Tjøsvoll gir ut tre julesanger.
1 måned siden
Kvedarkvintetten, en vokalgruppe fra Hallingdal, gir ut albumet «Tagal» med musikk skrevet av Jorun Marie Rypdal Kvernberg. Albumet utforsker ordløs sang og grensene mellom språk og musikk. Anmelderen beskriver musikken som tidvis pirrende med uforløste spenninger, og fremhever låten «Ho oppa haia» som et moderne lokkerop. Selv om gruppen får ros for sin homogene klang, savner anmelderen mer spenningsutløsning og rom for individuelle stemmer. Likevel beskrives innspillingen som gripende, spesielt når vokalistene etterligner felespill.
2 måneder siden
Artikkelen fremhever Motvind Records som en viktig aktør i norsk musikkliv, og presenterer fire nylige utgivelser. Den beskriver samarbeidet mellom Egil Kalman og Hans Hulbækmo, der de improviserer med synth, munnharpe, bass, congas og trommer. Håkon Thelin tolker folkemusikk på kontrabass, mens Helga Myhr og Tanja Orning skaper unike lydlandskaper med hardingfele og cello. Joel Rings avantgarde jazzprosjekt utforsker jazzens yttergrenser. Felles for musikerne er originalitet, improvisasjon og et sterkt kunstnerisk særpreg.
3 måneder siden
Jazzkvartetten Wako har gitt ut sitt nye album «Evig liv, perfekt orden». Bandet består av fire individualister som møttes på jazzlinja i Trondheim og som nå er bosatt i Oslo og København. De har spilt hundrevis av konserter og gitt ut seks album før dette. Musikken beskrives som variert, fra vakre ballader til storslåtte komposisjoner, med lek og åpenhet som viktige elementer. Martin Myhre Olsen er hovedkomponisten, men også Kjetil A. Mulelid og Bárður Reinert Poulsen har bidratt. Albumet avslutter med Myhre Olsens «To Mom and Dad, it´s Okay», som beskrives som noe av det vakreste anmelderen har hørt på lenge.
4 måneder siden
Denne musikkuken byr på flere sterke utgivelser, inkludert tre album som får terningkast 6. Miles Davis' konsertopptak fra Frankrike i 1963 og 1964 er samlet i en seks timers utgivelse. Ellen Sofie Hovland får ros for sine sterke tekster og nære formidling. Bill Evans' konsert fra Kongsberg i 1970 er funnet og restaurert, og beskrives som en perle. I tillegg er det kommet en rekke nye julemusikkutgivelser. Andre anmeldte album inkluderer Michaela Antalova & Adrian Myhr, Markus Kaardal og Musicmusicmusic.
2 måneder siden
Knut Kristiansen (78), en sentral skikkelse i norsk jazz siden 60-tallet, er aktuell med albumet «Volum». Albumet viser Kristiansens sterke tilknytning til Thelonious Monks musikalske univers. Kristiansen har med seg de yngre musikerne Aksel Røed, Sigurd Steinkopf og Magne Thormodsæter. Sammen skaper de musikk som umiddelbart fenger lytteren. Albumet inneholder originalkomposisjoner, låter av Ornette Coleman og Cecil Taylor, samt en låt med samisk opprinnelse. Anmelderen beskriver «Volum» som en nydelig manifestasjon av Knut Kristiansens musikalske ståsted i 2025.
3 måneder siden
Den danske gitaristen Jakob Bro gir ut albumet «Taking Turns», som ble spilt inn i 2014 med et stjernelag av jazzmusikere, inkludert Andrew Cyrille, Bill Frisell, Lee Konitz, Jason Moran og Thomas Morgan. Albumet består av sju låter skrevet av Bro, og musikken beskrives som åpen og melodisk. Innspillingen har tidligere vært uutgitt og har ligget på vent i flere år. Musikken viser et høyt nivå av kvalitet og originalitet, og fremhever det gode samspillet mellom musikerne. Albumet er et eksempel på den kvaliteten som finnes i arkivene til plateselskapet ECM.
6 dager siden
Erlend Apneseths bestillingsverk «Song over støv» ble først fremført i 2022 og modnet i ett år før innspilling i 2023. Verket er inspirert av musikalske impulser fra hele verden og Apneseths egen bakgrunn. Ensemblet består av fire hardingfelespillere og flere andre musikere som sammen skaper en rik og mangfoldig lyd. Apneseth ønsket at musikerne skulle ta eierskap til musikken, noe som har bidratt til verkets mangefasetterte uttrykk. «Song over støv» får ros for å være spennende, unik og har potensial til å leve videre i norsk musikk.
2 måneder siden
Kjetil Mulelid Trio er aktuell med sitt fjerde album «And Now», som viser trioens utvikling siden debuten i 2017. Bassisten Bjørn Marius Hegge er erstattet av Rune Nergaard, noe som har tilført ny energi og inspirasjon til trioen. Mulelid har hentet inspirasjon fra Bill Evans og Keith Jarrett, men har utviklet et nordisk særpreg i både låtskriving og spill. Sammen med Nergaard og Winther skaper Mulelid samtaler med dybde og friskhet, og trioen oppleves som stadig utviklende.
4 måneder siden
Sanger og forsker Lisa Bonnár Stjernø har utgitt et album med elleve kjente norske vuggesanger. Hun har tidligere forsket på vuggesangers betydning, og gir nå sine personlige tolkninger av sanger som «Eg veit ei lita jente» og «Blåmann, blåmann». Med seg har hun jazzmusikerne Sigurd Hole på bass og Andreas Ulvo på piano. Sammen skaper de et nedstemt og vakkert lydbilde som fremhever vuggesangenes evne til å skape ro. Albumet presenterer en viktig del av norsk kulturarv.
1 måned siden
Ukas musikkanmeldelser spenner fra folkemusikk til jazz og samtidsmusikk. Reolô blander sjangere og får toppscore. Ketil Bjørnstad utforsker både korverk og solopiano. Ingebjørg Loe Bjørnstad skaper et kammermusikalsk møte med personlige tekster. Linda May Han Oh reflekterer over eksistensielle spørsmål. Pedro Melo Alves utfordrer med improviserte lydlandskaper. Rahel Talts presenterer et ambisiøst verk med musikere fra flere land.
1 måned siden
Artikkelen beskriver utviklingen av musikkprodusentens rolle, fra tidlige lydopptak til dagens avanserte teknikker. Den fremhever milepæler som lydbåndets inntog og multitrack-innspilling, og introduserer innflytelsesrike produsenter som George Martin og Phil Spector. Norske produsenter som Stargate, Kygo og Deathprod nevnes også. Avslutningsvis presenteres de nominerte til Spellemannprisen 2024 for årets produsent, inkludert Vetle Junker, Marie Ulven/Matías Téllez og Kastel.
6 dager siden
Vidar Furholt, singer-songwriter fra Marnardal med bakgrunn som lektor i Stavanger, har gitt ut albumet «Slippe taket». Albumet preges av personlige og inderlige tekster på sørlandsdialekt, der han reflekterer over minner, læring av feil, relasjoner og det å gi slipp på fortiden for å se fremover. Musikalsk beveger han seg i et singer-songwriter-landskap med innslag av country, og får støtte av dyktige musikere fra Stavanger, blant annet gitaristen Dag Vagle. Furholts uttrykk og stemme kan minne om artister som Jan Eggum og Bjørn Eidsvåg. Han legger vekt på ekte følelser, verdifulle relasjoner og viktigheten av å bruke tiden på det som virkelig betyr noe. «Slippe taket» byr på et varmt og troverdig møte med en moden artist som deler sitt univers.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!