Eierne av den siste privateide eiendommen på Svalbard hevder de forhandler om salg. Regjeringsadvokaten krever at disse forhandlingene stanses umiddelbart.
Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted har på vegne av Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) sendt et brev til advokaten som representerer eierne av Aktieselskabet Kulspids, selskapet som eier den siste privateide eiendommen på Svalbard, Søre Fagerfjord. Bakgrunnen er medieoppslag der selskapet hevder å forhandle om salg av aksjer til globale miljøorganisasjoner og stiftelser for en pris på 250–300 millioner dollar.
Næringsminister Cecilie Myrseth har tidligere uttalt at slike forhandlinger er lovstridige uten departementets samtykke, basert på et vedtak etter sikkerhetsloven fra juni 2024. Regjeringsadvokaten krever at eventuelle forhandlinger stanses umiddelbart og advarer om at brudd på vedtaket er straffbart etter sikkerhetsloven og kan forfølges rettslig.
Selskapets advokat, Per Kyllingstad, har i et tidligere brev til NFD uttalt at selskapet og eierne forholder seg lojalt til vedtaket etter sikkerhetsloven.
Fredrik Sejersted
Per Kyllingstad
Cecilie Myrseth
Nærings- og fiskeridepartementet
Aktieselskabet Kulspids
NRK
Stiftelser
Regjeringen
Svalbard
Søre Fagerfjord
Kine Asper Vistnes blir trolig ny LO-leder etter at Frode Alfheim trakk sitt kandidatur. LO-kongressen er åpnet, med avtroppende leder Peggy Hessen Følsviks fokus på arbeiderbevegelsens historie og kampen mot «pengemakt». Interne spenninger og viktige politiske veivalg, blant annet om kraftpolitikk og pensjon, preger starten på kongressen.
Israel bekrefter planer for en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse, noe som vekker frykt for katastrofale følger. Som reaksjon krever norske artister Israel utestengt fra Eurovision, og LOs største forbund, Fagforbundet, foreslår full økonomisk boikott av Israel på LO-kongressen.
EU-kommisjonen har lagt frem en plan for å fase ut all import av russisk energi, inkludert gass og brensel til kjernekraftverk, innen utgangen av 2027. Dette skjer etter økt import av russisk LNG og har som mål å stanse pengestrømmen til Russlands krigføring og forhindre energiutpressing.
Kristendemokraten Friedrich Merz er valgt til Tysklands nye forbundskansler. Valget skjedde etter en dramatisk prosess der Merz først ikke oppnådde nødvendig flertall, noe som krevde krisemøter og kompromisser, inkludert støtte fra Die Linke, før han ble godkjent i en andre avstemning.
Rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen fortsetter med nye vitnemål. En filmprodusent, venner og kollegaer innkalt av forsvaret beskrev Ingebrigtsen som omsorgsfull og dyktig, i kontrast til tidligere vitneforklaringer. Pressen har bedt om innsyn i Tone Ingebrigtsens lukkede vitnemål, og en psykologspesialist forklarte sin definisjon av vold i retten.
Ukraina har intensivert sine droneangrep mot Russland, noe som natt til tirsdag førte til stenging av flytrafikken i Moskva og ti andre russiske regioner. Opptrappingen skjer i forkant av Russlands markering av Seiersdagen 9. mai. Flere 9. mai-arrangementer i Russland er avlyst grunnet angrepsfaren.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 time siden
Eierne av en privat eiendom på Svalbard sier de forhandler om salg. Regjeringsadvokaten mener dette bryter med sikkerhetsloven og truer med straffeforfølgelse.
6 dager siden
Selskapet som eier den siste privateide eiendommen på Svalbard hevder de forhandler om salg uten departementets samtykke. Næringsministeren kaller dette et brudd på norsk lov.
7 dager siden
Aksjonærene i selskapet som eier et stort privat landområde på Svalbard hevder internasjonale investorer vil kjøpe eiendommen for milliarder. Norske myndigheter krever godkjenning av salget av nasjonale sikkerhetshensyn.
7 dager siden
Selskapet Kulspids hevder de har funnet kjøpere til sin privateide eiendom på Svalbard. En gruppe investorer skal være villige til å betale 3,5 milliarder kroner.
5 dager siden
Staten og eierne av en privat eiendom på Svalbard er uenige om pris og salgsprosess. Næringsministeren understreker at et salg må godkjennes av staten av hensyn til nasjonal sikkerhet.
7 dager siden
En gruppe investorer ønsker å kjøpe den siste privateide eiendommen på Svalbard. Salget til flere milliarder kroner krever godkjenning fra norske myndigheter.
10 dager siden
Tidligere aksjonærer i det oppløste russiske oljeselskapet Yukos forsøker å få pant i russiske statlige gruveeiendommer på Svalbard som sikkerhet for et pengekrav på over 50 milliarder dollar. En norsk tingrett har gitt utlegg i én eiendom, mens tre andre, inkludert Barentsburg og Pyramiden, er unntatt på grunn av statsimmunitet og kulturhistorisk vern. Yukos Capital Limited anker avgjørelsen for å få pant i flere eiendommer. Selskapet har ingen planer om å drive gruvesamfunnene videre, men er åpne for å selge eiendommene til norske myndigheter. Juridiske eksperter advarer om at saken kan føre til konflikt mellom Norge og Russland, særlig fordi Russland anser disse områdene som strategisk viktige. Norske myndigheter understreker at saken behandles i rettsvesenet og ikke skal påvirke bilaterale forhold.
1 måned siden
En kjennelse i Nord-Troms og Senja tingrett tillater aksjonærer å ta utlegg i en russisk eiendom på Svalbard for å dekke et krav på 57 milliarder kroner mot den russiske stat. Svalbard-ekspert Per Arne Totland mener dette bryter med norsk Svalbard-politikk og kan brukes i russisk propaganda. Han frykter at Russland vil se på dette som et bevis på at Norge undergraver russiske interesser på Svalbard, og at det i verste fall kan brukes som et påskudd for å sikre seg øygruppen. Utenriksdepartementet har foreløpig ikke kommentert saken.
4 måneder siden
Forbrukartilsynet har varslet tvangsmulkt på til sammen 2,5 millioner kroner i uken for parkeringsselskapene Onepark, APCOA AS og Aimo Park Norway AS. Tilsynet mener selskapene bryter loven ved å kreve for høye fakturagebyr. Selskapene har fått et «førehandsvarsel om vedtak» og må svare innen 20. januar om de vil endre praksisen sin. Forbrukerrådet støtter tilsynets syn og mener fakturagebyret bør være maksimalt 10 kroner. Selskapene på sin side mener de følger finansavtaleloven, som sier at fakturagebyret ikke kan overstige betalingsmottakerens faktiske kostnad.
1 måned siden
Russland anklager Norge for å militarisere Svalbard, noe de mener bryter med Svalbardtraktaten fra 1920. Traktaten gir Norge suverenitet, men fastslår at øygruppen skal være en demilitarisert sone. Russisk UD hevder Svalbard i økende grad blir involvert i Norges militære planlegging med USA og NATO, og viser til anlegg med både sivil og militær funksjon. Russland har tatt opp saken med Norges ambassadør i Moskva og oppfordrer Norge til å avstå fra handlinger som kan undergrave Svalbards juridiske status.
4 måneder siden
Forbrukertilsynet har varslet tre parkeringsselskaper om milliongebyrer for å kreve for høye fakturagebyrer. Tilsynet mener at selskapene tar mer betalt for å sende faktura enn det faktisk koster, noe som strider mot den nye finansavtaleloven fra 2023. Loven sier at fakturagebyret ikke kan overstige betalingsmottakerens faktiske kostnad. De tre selskapene, Onepark, Apcoa og Aimo Park Norway, har fått varsel om tvangsmulkter på henholdsvis 1.300.000, 950.000 og 250.000 kroner. Selskapene har uttalt at de mener deres praksis er innenfor regelverket og har frist til 20. januar med å svare Forbrukertilsynet.
2 måneder siden
Coop Norge klager Konkurransetilsynets vedtak om lovbrudd i den såkalte prisjegersaken inn for Konkurranseklagenemnda. Selskapet stiller seg uforstående til vedtaket om brudd på konkurranseloven og avviser å ha deltatt i et ulovlig samarbeid. Prisjegersaken omhandler et overtredelsesgebyr på 4,9 milliarder kroner som Konkurransetilsynet ila Coop, Norgesgruppen og Rema for et prisjegersamarbeid som tilsynet mener har et konkurransebegrensende formål. Coop-sjef Philipp Engedal sier de forventer at nemnda omgjør vedtaket og at de er forberedt på å forfølge saken rettslig om nødvendig.
4 måneder siden
Forbrukertilsynet har varslet tre parkeringsselskaper om milliongebyr for å ha krevd for høye fakturagebyrer. Bakgrunnen er en ny finansavtalelov fra 2023 som sier at fakturagebyret ikke kan overstige selskapets faktiske kostnader ved å sende faktura. Forbrukertilsynet har sendt forhåndsvarsel om vedtak til Onepark, Apcoa og Aimo Park Norway, med tvangsmulkter på henholdsvis 1.300.000, 950.000 og 250.000 kroner. Selskapene mener deres praksis er innenfor regelverket, og har frist til 20. januar for å svare tilsynet. De vil bruke tiden frem til fristen til å vurdere varselet.
3 måneder siden
Redd Barnas advokat Mads Harlem kritiserer Oljefondets investeringer i selskaper knyttet til Israels okkupasjon. Han mener Oljefondet ikke følger Finansdepartementets føringer og gjemmer seg bak utdaterte etiske retningslinjer. Harlem anklager fondet for å ha investert 220 milliarder i selskaper knyttet til ulovlige bosettinger, og mener de har to sett etikkregler, hvorav det ene ikke ivaretar Norges folkerettslige forpliktelser. Han oppfordrer Oljefondet til å handle umiddelbart og trekke seg ut av selskaper som bidrar til folkerettsbrudd, uten å vente på Etikkrådet. Finansdepartementet avviser at Oljefondet har to ulike sett med etikkregler.
4 måneder siden
Forbrukertilsynet har varslet parkeringsselskapene Onepark, Apcoa og Aimo Park Norway om milliongebyrer for å ha krevd for høye fakturagebyrer. Ifølge den nye finansavtaleloven fra 2023 skal ikke fakturagebyret overstige selskapenes faktiske kostnader. Tilsynet krever at selskapene endrer praksis, og har varslet tvangsmulkter på henholdsvis 1,3 millioner, 950 000 og 250 000 kroner. Selskapene har uttalt at de mener deres praksis er innenfor loven, og vil svare Forbrukertilsynet innen 20. januar. De vil ikke kommentere saken ytterligere før de har gitt sitt tilsvar.