Selskapet Kulspids hevder de har funnet kjøpere til sin privateide eiendom på Svalbard. En gruppe investorer skal være villige til å betale 3,5 milliarder kroner.
Artikkelen rapporterer at selskapet Kulspids hevder å ha funnet konkrete kjøpere til sin privateide eiendom Søre Fagerfjord på Svalbard. En gruppe norske og utenlandske investorer skal være villige til å betale rundt 3,5 milliarder kroner for selskapet.
Investorgruppen består angivelig av statsborgere fra NATO-land og land som har signert Svalbardtraktaten, og planlegger å opprette en stiftelse og et fond. Den norske regjeringen har tidligere uttalt at et salg må godkjennes av staten av hensyn til nasjonal sikkerhet.
Kulspids' advokat, Per Kyllingstad, avviser at dette er et forhandlingsutspill og hevder staten kun har tilbudt en symbolsk pris, samtidig som han mener staten har trakassert selgerne. Det pågår også en juridisk strid om en heftelse på eiendommen.
Birgit Liodden
Per Kyllingstad
Fredrik Sejersted
Cecilie Myrseth
Kulspids
Regjeringen
Nærings- og fiskeridepartementet
Regjeringsadvokaten
Borgarting lagmannsrett
Svalbard
Søre Fagerfjord
Longyearbyen
NATO-land
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
10 timer siden
Staten og eierne av en privat eiendom på Svalbard er uenige om pris og salgsprosess. Næringsministeren understreker at et salg må godkjennes av staten av hensyn til nasjonal sikkerhet.
1 dag siden
En gruppe investorer ønsker å kjøpe den siste privateide eiendommen på Svalbard. Salget til flere milliarder kroner krever godkjenning fra norske myndigheter.
1 dag siden
Aksjonærene i selskapet som eier et stort privat landområde på Svalbard hevder internasjonale investorer vil kjøpe eiendommen for milliarder. Norske myndigheter krever godkjenning av salget av nasjonale sikkerhetshensyn.
17 timer siden
Selskapet som eier den siste privateide eiendommen på Svalbard hevder de forhandler om salg uten departementets samtykke. Næringsministeren kaller dette et brudd på norsk lov.
5 dager siden
Tidligere aksjonærer i det oppløste russiske oljeselskapet Yukos forsøker å få pant i russiske statlige gruveeiendommer på Svalbard som sikkerhet for et pengekrav på over 50 milliarder dollar. En norsk tingrett har gitt utlegg i én eiendom, mens tre andre, inkludert Barentsburg og Pyramiden, er unntatt på grunn av statsimmunitet og kulturhistorisk vern. Yukos Capital Limited anker avgjørelsen for å få pant i flere eiendommer. Selskapet har ingen planer om å drive gruvesamfunnene videre, men er åpne for å selge eiendommene til norske myndigheter. Juridiske eksperter advarer om at saken kan føre til konflikt mellom Norge og Russland, særlig fordi Russland anser disse områdene som strategisk viktige. Norske myndigheter understreker at saken behandles i rettsvesenet og ikke skal påvirke bilaterale forhold.
24 dager siden
En kjennelse i Nord-Troms og Senja tingrett tillater aksjonærer å ta utlegg i en russisk eiendom på Svalbard for å dekke et krav på 57 milliarder kroner mot den russiske stat. Svalbard-ekspert Per Arne Totland mener dette bryter med norsk Svalbard-politikk og kan brukes i russisk propaganda. Han frykter at Russland vil se på dette som et bevis på at Norge undergraver russiske interesser på Svalbard, og at det i verste fall kan brukes som et påskudd for å sikre seg øygruppen. Utenriksdepartementet har foreløpig ikke kommentert saken.
3 måneder siden
Investor Tore Aksel Voldberg selger Skøyen Hovedgaard for 500 millioner kroner etter å ha eid den siden 1996. Eiendommen, som ligger ved Frognerparken, har en tomt på 36 mål og et bruksareal på 3900 kvadratmeter. Den inkluderer flere bygninger, og har blitt kontinuerlig oppusset for et tresifret millionbeløp. Megler Terje Tinholt sikter mot et bredt marked, inkludert utenlandske investorer, og ser for seg at eiendommen kan brukes til flere formål. Selv om prisen er høy, er den ikke rekordhøy i Oslo. Staten har avvist å kjøpe eiendommen.
1 måned siden
Russland anklager Norge for å militarisere Svalbard i strid med Svalbardtraktaten, og hevder øygruppen trekkes inn i militær planlegging med USA og NATO. Anklagene ble fremsatt av det russiske utenriksdepartementet. Svalbardtraktaten gir Norge suverenitet, men fastslår at området skal være demilitarisert. Statsminister Støre understreker at Norge har ansvar for sikkerheten, men anerkjenner traktatens begrensninger mot militærbaser eller installasjoner. Russland viser til etablerte anlegg med både sivil og militær funksjon, og har uttrykt bekymring til Norges ambassadør i Moskva. De oppfordrer Norge til å avstå fra handlinger som kan undergrave Svalbards juridiske status.
1 måned siden
Russland anklager Norge for å militarisere Svalbard, noe de mener bryter med Svalbardtraktaten fra 1920. Traktaten gir Norge suverenitet, men fastslår at øygruppen skal være en demilitarisert sone. Russisk UD hevder Svalbard i økende grad blir involvert i Norges militære planlegging med USA og NATO, og viser til anlegg med både sivil og militær funksjon. Russland har tatt opp saken med Norges ambassadør i Moskva og oppfordrer Norge til å avstå fra handlinger som kan undergrave Svalbards juridiske status.
4 dager siden
En stor skogeiendom med hytte er lagt ut for salg. Eiendommen ligger i Finnemarka og vekker oppsikt.
3 måneder siden
En rekorddyr enebolig i Tromsø ble solgt for nesten 30 millioner kroner, men kjøperens identitet er ukjent. Alle spor leder til et norskregistrert utenlandsk foretak, Hohenems AB, som igjen er knyttet til selskaper i skatteparadiser. Selv om den egentlige eieren er ukjent, peker indisier mot en amerikansk milliardær. Selskapet har også kjøpt flere hytter i Norge, og det er mye hemmelighetskremmeri rundt eierskapet. Verken selger, meglere eller advokater vil uttale seg om kjøperen. Spor leder fra Tromsø til Hafjell, Sjusjøen, Oslo, Stockholm, New Hampshire, Vermont og ender i Delaware.
3 dager siden
Flere boligkjøpere i Oslo krever prisavslag etter at stuen i deres nye leiligheter er betydelig mindre enn oppgitt. Utbyggeren avviser kravet og hevder det kun er snakk om en skrivefeil.
1 måned siden
Artikkelen omhandler kritikk mot Norges investeringer via Oljefondet i selskaper som er knyttet til folkerettsstridige israelske bosettinger. Kritikere som Rania Iraki anklager Norge for å bidra til etnisk rensing og folkemord, mens jurist Josef Adam Younes understreker Norges folkerettslige forpliktelser til å sikre at Oljefondet ikke bidrar til folkerettsbrudd. Etikkrådet vurderer selskaper for brudd på folkeretten, men har kun trukket seg ut av ett selskap i 2024. Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik forsvarer Oljefondets system og fremhever Norges tydelige holdning overfor Israel.
2 måneder siden
Investor Bjørn Rune Gjelsten slår tilbake mot Oslo kommunes krav om å rive deler av hans bryggeanlegg på Bygdøy. Gjelsten mener kommunen ikke har juridisk grunnlag for rivingspålegget, og hevder bryggen er en oppgradering av et eksisterende anlegg. Han bestrider at tiltaket var søknadspliktig da det ble utført. Selv om Gjelsten vil kjempe for å beholde deler av bryggen, aksepterer han å fjerne utvidelser fra 2009-2010, da han var usikker på de nye reglene i plan- og bygningsloven. Kommunen vil nå behandle klagen før de eventuelt sender den videre til Statsforvalteren.
1 måned siden
Kilden Kraft tilbyr en strømavtale kalt «Norgespris», men Forbrukerrådet mener navnet er villedende fordi prisen er langt høyere enn i regjeringens forslag. Forbrukerrådet har meldt Kilden Kraft til Forbrukertilsynet, mens Ap anklager selskapet for å utnytte navnet. Kilden Kraft avviser kritikken og hevder avtalen er lovlig. Saken aktualiserer spørsmålet om selskaper kan bruke samme navn som myndighetene på strømprodukter, og Forbrukerrådet ønsker en snarlig avklaring for å unngå forvirring.