Selskapet som eier den siste privateide eiendommen på Svalbard hevder de forhandler om salg uten departementets samtykke. Næringsministeren kaller dette et brudd på norsk lov.
Selskapet som eier Søre Fagerfjord, den siste privateide eiendommen på Svalbard, hevder de forhandler om salg av aksjer til globale miljøorganisasjoner og stiftelser. Advokat Per Kyllingstad, som representerer eierne, sier dette er ideelle kjøpere og at en del av salgssummen vil gå til en miljøstiftelse.
Nærings- og fiskeridepartementet, ved minister Cecilie Myrseth, opplyser at de ikke er kontaktet og understreker at forhandlinger og salg krever departementets samtykke i henhold til et vedtak fattet etter sikkerhetsloven. Myrseth kaller forhandlinger uten samtykke for lovstridig.
Kyllingstad mener regjeringens vedtak bryter med Svalbardtraktaten og Svalbardloven, da de potensielle kjøperne er fra NATO-land og ikke utgjør en sikkerhetstrussel. Departementet avviser dette og forventer at selskapet forholder seg til norsk lov og tar kontakt.
Per Kyllingstad
Cecilie Myrseth
Nærings- og fiskeridepartementet
NRK
Arbeiderpartiet
Regjeringen
NATO
Svalbard
Søre Fagerfjord
Arktis
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 dag siden
Aksjonærene i selskapet som eier et stort privat landområde på Svalbard hevder internasjonale investorer vil kjøpe eiendommen for milliarder. Norske myndigheter krever godkjenning av salget av nasjonale sikkerhetshensyn.
1 dag siden
Selskapet Kulspids hevder de har funnet kjøpere til sin privateide eiendom på Svalbard. En gruppe investorer skal være villige til å betale 3,5 milliarder kroner.
1 dag siden
En gruppe investorer ønsker å kjøpe den siste privateide eiendommen på Svalbard. Salget til flere milliarder kroner krever godkjenning fra norske myndigheter.
9 timer siden
Staten og eierne av en privat eiendom på Svalbard er uenige om pris og salgsprosess. Næringsministeren understreker at et salg må godkjennes av staten av hensyn til nasjonal sikkerhet.
24 dager siden
En kjennelse i Nord-Troms og Senja tingrett tillater aksjonærer å ta utlegg i en russisk eiendom på Svalbard for å dekke et krav på 57 milliarder kroner mot den russiske stat. Svalbard-ekspert Per Arne Totland mener dette bryter med norsk Svalbard-politikk og kan brukes i russisk propaganda. Han frykter at Russland vil se på dette som et bevis på at Norge undergraver russiske interesser på Svalbard, og at det i verste fall kan brukes som et påskudd for å sikre seg øygruppen. Utenriksdepartementet har foreløpig ikke kommentert saken.
5 dager siden
Tidligere aksjonærer i det oppløste russiske oljeselskapet Yukos forsøker å få pant i russiske statlige gruveeiendommer på Svalbard som sikkerhet for et pengekrav på over 50 milliarder dollar. En norsk tingrett har gitt utlegg i én eiendom, mens tre andre, inkludert Barentsburg og Pyramiden, er unntatt på grunn av statsimmunitet og kulturhistorisk vern. Yukos Capital Limited anker avgjørelsen for å få pant i flere eiendommer. Selskapet har ingen planer om å drive gruvesamfunnene videre, men er åpne for å selge eiendommene til norske myndigheter. Juridiske eksperter advarer om at saken kan føre til konflikt mellom Norge og Russland, særlig fordi Russland anser disse områdene som strategisk viktige. Norske myndigheter understreker at saken behandles i rettsvesenet og ikke skal påvirke bilaterale forhold.
1 måned siden
Russland anklager Norge for å militarisere Svalbard, noe de mener bryter med Svalbardtraktaten fra 1920. Traktaten gir Norge suverenitet, men fastslår at øygruppen skal være en demilitarisert sone. Russisk UD hevder Svalbard i økende grad blir involvert i Norges militære planlegging med USA og NATO, og viser til anlegg med både sivil og militær funksjon. Russland har tatt opp saken med Norges ambassadør i Moskva og oppfordrer Norge til å avstå fra handlinger som kan undergrave Svalbards juridiske status.
3 måneder siden
Professor i statsvitenskap, Tore Wig, mener Donald Trumps uttalelser om Grønland skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor sine allierte. Wig påpeker at Trump kan se på Svalbard som en forhandlingsbrikke, muligens med Russland. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at Svalbard er norsk og at alle traktatparter har like rettigheter der. Seniorforsker Andreas Østhagen tror det er urealistisk at Trump er interessert i Svalbard, og at et forsøk på overtakelse vil møte sterk internasjonal motstand. Han mener Trumps uttalelser om Grønland er hårreisende og undergraver den vestlige verdensorden.
2 måneder siden
Investor Bjørn Rune Gjelsten slår tilbake mot Oslo kommunes krav om å rive deler av hans bryggeanlegg på Bygdøy. Gjelsten mener kommunen ikke har juridisk grunnlag for rivingspålegget, og hevder bryggen er en oppgradering av et eksisterende anlegg. Han bestrider at tiltaket var søknadspliktig da det ble utført. Selv om Gjelsten vil kjempe for å beholde deler av bryggen, aksepterer han å fjerne utvidelser fra 2009-2010, da han var usikker på de nye reglene i plan- og bygningsloven. Kommunen vil nå behandle klagen før de eventuelt sender den videre til Statsforvalteren.
3 måneder siden
Staten vurderer å selge sin eierandel på 6,11 prosent i Aker Solutions, tilsvarende over 30 millioner aksjer verdt rundt 1 milliard kroner. Fremskrittspartiet støtter salget, men mener staten burde selge seg helt ut av selskapet. Salget er ventet å være gjennomført innen torsdag morgen. ABG Sundal Collier ASA og DNB Markets er engasjert som rådgivere for salget. Staten solgte også 30,1 millioner aksjer i selskapet i 2022, begrunnet med en pragmatisk tilnærming til statlig eierskap. Aker Solutions er en leverandør til den globale energisektoren.
1 måned siden
Russland anklager Norge for å militarisere Svalbard i strid med Svalbardtraktaten, og hevder øygruppen trekkes inn i militær planlegging med USA og NATO. Anklagene ble fremsatt av det russiske utenriksdepartementet. Svalbardtraktaten gir Norge suverenitet, men fastslår at området skal være demilitarisert. Statsminister Støre understreker at Norge har ansvar for sikkerheten, men anerkjenner traktatens begrensninger mot militærbaser eller installasjoner. Russland viser til etablerte anlegg med både sivil og militær funksjon, og har uttrykt bekymring til Norges ambassadør i Moskva. De oppfordrer Norge til å avstå fra handlinger som kan undergrave Svalbards juridiske status.
2 måneder siden
Coop Norge klager Konkurransetilsynets vedtak om lovbrudd i den såkalte prisjegersaken inn for Konkurranseklagenemnda. Selskapet stiller seg uforstående til vedtaket om brudd på konkurranseloven og avviser å ha deltatt i et ulovlig samarbeid. Prisjegersaken omhandler et overtredelsesgebyr på 4,9 milliarder kroner som Konkurransetilsynet ila Coop, Norgesgruppen og Rema for et prisjegersamarbeid som tilsynet mener har et konkurransebegrensende formål. Coop-sjef Philipp Engedal sier de forventer at nemnda omgjør vedtaket og at de er forberedt på å forfølge saken rettslig om nødvendig.
1 måned siden
Lars Oscar Øvstegård fra Ørsta har saksøkt staten, ved finansministeren, for å få kjent ugyldig skatt på bedriftenes arbeidende kapital. Øvstegård mener skatten truer norsk næringsliv og er grunnlovsstridig. Han har samlet inn over to millioner kroner for å finansiere søksmålet og engasjert advokat Jan Magne Langseth. Langseth hevder skatten ulovlig beslaglegger eiendom uten avkastning, og rammer norskeide små- og mellomstore bedrifter hardere enn store konserner og utenlandske aktører. Han viser til at bedrifter må selge eller ta opp lån for å betale skatten. Finansdepartementet har foreløpig ikke kommentert saken.
25 dager siden
Naturvernere har klaget Stord kommunes avgjørelse om å tillate bygging av 250 boliger på Hystadgardane inn til Sivilombudet. De mener utbyggingen bryter med naturmangfoldloven, da området har flere rødlistede arter og truede treslag, uten at det er gjort tilstrekkelige biologiske undersøkelser. Kommunalsjefen stiller seg uforstående til kritikken og mener kommunen har et godt nok kunnskapsgrunnlag. Utbyggingsselskapet planlegger likevel byggestart etter sommeren, og melder om stor interesse for boligene. Naturvernforbundet på Stord føler ikke de blir hørt i prosessen, og kjemper for at naturen skal få en stemme.
1 måned siden
Et FN-organ anbefaler at samer får økte rettigheter gjennom endringer i norsk lov, inkludert vetorett i utbyggingssaker for å sikre deres samtykke. Reineier Máret Elle Varsi Kemi uttrykker håp om at staten vil lytte, da reindriften kjemper mot flere kraftprosjekter. Samerådet støtter FNs anbefalinger og mener norsk lovverk ikke ivaretar samers rettigheter godt nok. Kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng avviser imidlertid at samene vil få vetorett, men sier at rapporten skal diskuteres videre.