Regjeringsadvokaten mener forhandlinger om salg av den siste private eiendommen på Svalbard er ulovlige. Eierne av eiendommen avviser at ulovlige forhandlinger pågår.
Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted uttaler at forhandlinger om salg av Aktieselskabet Kulspids, som eier Søre Fagerfjord på Svalbard, er i strid med sikkerhetsloven. Regjeringen fattet i juni i fjor et vedtak som krever samtykke fra Nærings- og fiskeridepartementet for slike forhandlinger eller kjøp.
Sejersted advarer om at selve forhandlingsprosessen er straffbar og kan føre til straffeforfølgelse dersom den ikke stanses. Bakgrunnen er medieoppslag der selskapet hevder å forhandle om salg til globale miljøorganisasjoner for en pris på 250–300 millioner dollar, langt over regjeringens tilbud på 20 millioner kroner.
Eiernes advokat, Per Kyllingstad, bestrider imidlertid at det er innledet forhandlinger som krever samtykke fra departementet og har tidligere uttalt at eierne forholder seg lojalt til vedtaket.
Fredrik Sejersted
Per Kyllingstad
Regjeringsadvokaten
Aksjeselskapet Kulspids
Regjeringen
Nærings- og fiskeridepartementet
NTB
Svalbard
Søre Fagerfjord
5 timer siden
Eierne av en privat eiendom på Svalbard sier de forhandler om salg. Regjeringsadvokaten mener dette bryter med sikkerhetsloven og truer med straffeforfølgelse.
10 timer siden
Eierne av den siste privateide eiendommen på Svalbard hevder de forhandler om salg. Regjeringsadvokaten krever at disse forhandlingene stanses umiddelbart.
Israel varsler en ny offensiv for å erobre Gaza og etablere permanent militær tilstedeværelse, samtidig som sult rammer barn etter langvarig blokade av nødhjelp siden 2. mars. Nye israelske visum- og registreringsregler for internasjonale hjelpeorganisasjoner på Vestbredden og i Gaza møter protest. Organisasjonene frykter reglene, som gir vide fullmakter til å avvise dem basert på vage kriterier, vil true viktig humanitært arbeid. FN og hjelpeorganisasjoner kritiserer Israels plan om å kontrollere nødhjelpsleveranser.
Frode Alfheim, leder av Forbundet Styrke, har trukket sitt kandidatur til ledervervet i LO og uttaler at han nå støtter Kine Asper Vistnes. Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, er dermed den eneste gjenværende kandidaten og anses som storfavoritt til å bli ny LO-leder. Lederkampen oppsto etter at Jørn Eggum trakk seg forrige uke. Valgkomiteen skal legge frem sin innstilling torsdag, samme dag som LO-kongressen velger ny leder.
EU-kommisjonen har presentert en plan for å fullstendig fase ut importen av russisk energi, inkludert gass og brensel til kjernekraftverk, innen utgangen av 2027. Målet er å stoppe pengestrømmen til Russlands krigføring og forhindre utpressing. Planen innebærer et forbud mot nye gasskontrakter fra slutten av 2025. Dette kommer etter at EUs import av russisk LNG har økt med 60 prosent de siste årene, til tross for sanksjoner. Forslagene krever godkjenning fra EU-parlamentet og EUs ministerråd.
Stortinget behandler tirsdag kveld sentrale spørsmål for Norges oljefremtid, deriblant forberedelser til den 26. konsesjonsrunden og elektrifiseringen av Equinors gassanlegg på Melkøya. Med støtte fra uavhengige Christian Tybring-Gjedde ligger det an til flertall for å pålegge regjeringen å forberede en ny oljerunde. Samtidig ser et kompromissforslag om å utrede alternativer til Melkøya-elektrifisering ut til å mangle flertall, etter at Venstre har varslet at de ikke vil støtte det.
Kristelig Folkeparti (KrF) har mottatt en bombetrussel som ble sendt til partiets hovedkontor. Partileder Dag Inge Ulstein bekrefter hendelsen og opplyser at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) umiddelbart ble varslet etter at trusselen ble kjent. PST etterforsker nå saken. Av hensyn til den pågående etterforskningen gir ikke Ulstein ytterligere detaljer om når trusselen ble mottatt.
Russland er i gang med en militær opprustning langs grensen til Finland, ifølge medierapporter og analyser av satellittbilder. Dette inkluderer utvidet militær rekruttering, økt våpenproduksjon og oppgradering av infrastruktur som jernbanelinjer, angivelig som forberedelse på en fremtidig konflikt med Nato. Eksperter mener opprustningen på sikt kan øke den militære trusselen mot Finland og Norge, men ser det også som en reaksjon på finsk og svensk Nato-medlemskap. Effekten anses usikker så lenge krigen i Ukraina pågår.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!