Ledere deltar i Putins Seiersdag-feiring: kritiseres som støtte
Flere internasjonale ledere deltar i Russlands markering av Seiersdagen i Moskva. Deltakelsen kritiseres som en støtteerklæring til president Putin.
Flere internasjonale ledere deltar i Russlands markering av Seiersdagen i Moskva. Deltakelsen kritiseres som en støtteerklæring til president Putin.
Flere statsledere og EU-politikere er til stede i Moskva for å delta i Russlands feiring av Seiersdagen 9. mai, som markerer 80 år siden Nazi-Tyskland ble slått. Blant gjestene er presidentene fra Kongo, Serbia og Brasil, samt Slovakias statsminister.
Ukrainas tidligere utenriksminister Dmytro Kuleba kritiserer sterkt ledernes tilstedeværelse, og kaller det en manifestasjon av støtte til Putin, uavhengig av deres uttalte motiver. Samtidig møttes Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping i Kreml torsdag. De erklærte at landene vil styrke samarbeidet på alle områder, inkludert militære bånd, og motvirke USAs innflytelse.
Russland-kjenner Malcolm Dixelius mener Russland er i ferd med å bli en vasallstat av Kina, da Russland er avhengig av Kina, men ikke omvendt. Kina er Russlands største handelspartner og gir en økonomisk livline.
Vladimir Putin
Xi Jinping
Dmytro Kuleba
Malcolm Dixelius
Lula da Silva
EU
VG
Reuters
NATO
Kreml
Moskva
Russland
Ukraina
Kina
USA
Regjeringen forbereder en lovendring som åpner for generell bevæpning av politiet i daglig tjeneste. Politidirektoratet vil få myndighet til å beslutte omfanget. Forslaget begrunnes med en negativ utvikling i trusselbildet og et vedvarende høyt trusselnivå. Det er bred politisk enighet for forslaget, og en meningsmåling viser at 56 prosent av befolkningen er positive til generell bevæpning.
Ti nordeuropeiske statsledere deltok på et toppmøte for Joint Expeditionary Force (JEF) i Oslo for å diskutere europeisk sikkerhet og støtte til Ukraina. Statsminister Jonas Gahr Støre understreket viktigheten av å legge press på Russland. Under møtet kunngjorde Storbritannias statsminister Keir Starmer at landet vil innføre sanksjoner mot opptil 100 oljetankere i Russlands såkalte skyggeflåte, med mål om å svekke Russlands krigsmaskineri.
LO-kongressen har vedtatt et forslag om å endre Avtalefestet pensjon (AFP) for å gjøre den mer rettferdig og forutsigbar, spesielt for unge arbeidstakere. Endringene innebærer at unge skal få opptjening fra de begynner i jobb og få utbetalt midlene ved 62 år uavhengig av hvor de jobber da. Forslaget sikrer også rettigheter for de over 50 år og uføre. LO vil nå prioritere å reforhandle ordningen med NHO.
Aker-konsernet gjennomfører en betydelig restrukturering av sine grønne investeringer. Det grønne investeringsselskapet Aker Horizons, som har opplevd et verdifall på 96 prosent siden børsnoteringen, fusjoneres med morselskapet Aker. Hovedeier Kjell Inge Røkke erkjenner at realitetene har sunket inn og at lønnsom havvind og hydrogen i Norge ligger minst ti år frem i tid, påvirket av økte kostnader og regulatoriske utfordringer.
Norge har, sammen med 36 andre land, formelt gitt sin støtte til opprettelsen av en ny spesialdomstol som skal kunne straffeforfølge russiske ledere for angrepskrigen mot Ukraina. Utenriksminister Espen Barth Eide beskriver dette som en viktig milepæl for å stille Russland til ansvar og gi rettferdighet til ofrene. Domstolen skal etableres gjennom en avtale mellom Ukraina og Europarådet.
Den årlige prisveksten i Norge var 2,5 prosent i april, en nedgang fra mars, delvis grunnet et markant fall i matprisene. Kjerneinflasjonen falt til 3,0 prosent, men ligger fortsatt over Norges Banks mål. Samtidig viser tall fra SSB at norske banker økte sitt samlede overskudd i første kvartal til 20,8 milliarder kroner, en økning på 1,4 milliarder fra samme periode i fjor, hovedsakelig drevet av økte netto renteinntekter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!