En ny rapport fra Naturpanelet (IPBES) understreker behovet for gjennomgripende endringer i menneskets forhold til naturen. Rapporten, utarbeidet av 100 internasjonale forskere, presenterer fem strategier for å snu tapet av naturmangfold.
Disse strategiene inkluderer å ta vare på og gjenskape natur, endre praksis i sektorer som påvirker naturen mest, reformere økonomiske systemer, endre måten verdenssamfunnet styres på, og styrke samspillet mellom mennesker og natur.
Rapporten fremhever viktigheten av å integrere miljøhensyn i alle deler av samfunnet og fremme bærekraftig utvikling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny rapport viser at Oslofjordens økosystem er under stort press og utvikler seg i feil retning. Forskere fra flere institusjoner har analysert fjordens tilstand de siste årene og ser en alvorlig nedgang i viktige arter som torsk og stortare, samtidig som lurven og fremmede arter sprer seg. Selv om det er noen lyspunkter, som bedring i indre Oslofjord og reduksjon av visse miljøgifter, er det en bekymringsfull utvikling. Rapporten peker på at nitrogen fra avløp og jordbruk er en stor bidragsyter til forurensningen, og at det er behov for tiltak på tvers av sektorer for å snu utviklingen. Forskere understreker at det vil ta tid å reparere skadene.
3 måneder siden
Miljødirektoratet har publisert en rapport som understreker behovet for raskere klimaomstilling. Rapporten fremhever at endret kosthold er et av de viktigste tiltakene for å redusere klimagassutslipp. Det anbefales å øke inntaket av fisk og plantebasert mat, og redusere kjøttforbruket, spesielt rødt kjøtt. Endringene kan føre til en reduksjon på over 2 millioner tonn CO2 innen 2035. Rapporten peker også på utfordringer knyttet til endring i befolkningens adferd og sysselsetting i landbruket. Miljødirektoratet anbefaler at Norge setter et ambisiøst mål om å redusere utslippene med 80 prosent innen 2035.
1 dag siden
Verdens naturfond (WWF) oppfordrer nordmenn til å la gressklipperen stå i mai. Dette for å hjelpe insekter som pollinatorer som lever under press.
3 måneder siden
Miljødirektoratet har slått alarm om at 2024 var det varmeste året som er registrert, og understreker behovet for raskere omstilling til et lavutslippssamfunn. Direktoratet har presentert nye tiltak for klima- og miljøministeren, med fokus på karbonfangst og -lagring i industrien, samt reduksjon av matsvinn. Rapporten ser også på ulike virkemidler som avgifter, krav og subsidier for å implementere tiltakene. Klima- og miljøministeren bekrefter at Norge skal nå sine klimamål og ser på rapporten som et viktig grunnlag for regjeringens arbeid med å kutte utslipp og skape nye muligheter for næringslivet. Dette er den tredje årlige oppdateringen fra Miljødirektoratet.
4 måneder siden
Forsker Vigdis Vandvik uttrykker stor skuffelse over Norges naturmelding, som hun mener mangler konkrete tiltak for å stoppe naturtapet. Hun har sammen med 24 andre forskere skrevet et opprop som nå er signert av 800 personer. Oppropet krever at det må på plass konkrete, virkningsfulle, målbare og tidfestede tiltak. Vandvik mener Norge ikke lever opp til den globale naturavtalen fra 2022, der land forpliktet seg til å bevare 30 prosent av natur. Flere partier på Stortinget er også kritiske til meldingen, og det jobbes for et bredt forlik. Regjeringen mener på sin side at meldingen gir kommunene verktøy for å begrense naturtapet.
3 måneder siden
Artikkelen presenterer en rekke råd fra ulike miljøprofiler om hvordan man kan leve mer miljøvennlig. Klima- og miljøministeren, samt representanter fra organisasjoner som WWF, Miljøagentene, Framtiden i våre hender, Grønn Ungdom, Naturvernforbundet og Natur og Ungdom deler sine beste tips. Rådene spenner fra praktiske hverdagsgrep til mer utradisjonelle forslag, og målet er å inspirere leserne til å ta små, men viktige skritt for miljøet i det nye året. Artikkelen anerkjenner at det kan være demotiverende å gjøre miljøvennlige valg når store globale problemer vedvarer, men oppfordrer likevel til handling.
3 måneder siden
Miljødirektoratet slår alarm om klimaendringene og krever en styrket klimapolitikk. De påpeker at 2024 var det varmeste året noensinne, og at det er viktig å øke tempoet i klimaomstillingen. Direktoratet har lagt frem en rapport med nye tiltak for klima- og miljøministeren, som inkluderer karbonfangst og -lagring i industrien, samt tiltak for å redusere matsvinn. De ser også på ulike virkemidler som avgifter, krav, subsidier og EU-reguleringer for å få på plass tiltakene. Klima- og miljøministeren mener rapporten gir et viktig grunnlag for regjeringens arbeid med å kutte utslipp og skape nye muligheter for næringslivet. Dette er den tredje årlige rapporten fra Miljødirektoratet, som i år ser på sammenhengen mellom norske klimatiltak og klimasamarbeidet med EU.
2 måneder siden
Et folkepanel nedsatt av regjeringen anbefaler strengere tiltak for å redusere overforbruket i Norge. Panelet foreslår blant annet strengere regler for markedsføring av tilbud som oppfordrer til unødvendige kjøp, samt innføre pant på klær, sko og hvitevarer. De anbefaler også å opprette et utvalg som kan utarbeide bærekraftsråd, senke momsen på bærekraftige varer og øke avgiftene på produkter som ikke er miljøvennlige. Klima- og miljøministeren understreker behovet for å bevege seg bort fra en bruk-og-kast-kultur for å nå klimamålene. Anbefalingene vil bli vurdert i den kommende stortingsmeldingen om bærekraft.
4 måneder siden
2023 har blitt det varmeste året som noensinne er registrert, ifølge en ny rapport fra Copernicus Climate Change Service. Samtidig viser Kantars Klimabarometer for 2024 at nordmenns klimaengasjement har falt, med klimasaken nå på femteplass blant viktige saker. Klimapsykolog Per Espen Stoknes forklarer dette med menneskers begrensede kapasitet til bekymring og psykologisk distansering, mens tidligere finansminister Kristin Halvorsen peker på samtidige kriser som årsak. Begge ekspertene tror likevel at klimaengasjementet vil øke igjen, spesielt når klimakonsekvensene blir mer påtrengende. Halvorsen understreker behovet for politisk lederskap og raskere tiltak for å redusere utslipp og øke fornybar energi.
1 måned siden
Klimaendringer fører til hyppigere og mer intense ekstremværhendelser, noe som resulterer i økte naturskader og betydelige kostnader for samfunnet. Ekstremværet «Hans» forårsaket alene skader for 1,6 milliarder kroner. Forsikringsselskaper argumenterer for økte statlige tilskudd til klimatilpasning, men klima- og miljøministeren understreker at dette må være et felles ansvar. Kommunene påpeker mangel på ressurser, mens eksperter understreker viktigheten av langsiktig planlegging og restriksjoner på bygging i risikoutsatte områder for å minimere fremtidige skader.
7 dager siden
En ny rapport fra International Coral Reef Initiative (ICRI) viser at 84 prosent av verdens korallrev nå er rammet av bleking, noe som markerer den fjerde globale blekekrisen siden 1998. Omfanget er større enn under perioden 2014–2017, da to tredeler av revene ble påvirket. Siden 1950-tallet har mengden levende korallrev blitt halvert, hovedsakelig på grunn av oppvarming av havene som følge av menneskeskapte CO₂-utslipp. Korallbleking skjer når varme havtemperaturer får fargerike alger til å frigjøre giftige stoffer, noe som fører til at korallene mister farge og svekkes. Korallrev er viktige økosystemer som beskytter kystlinjer og opprettholder marint liv. Flere tiltak pågår for å bevare og gjenopprette koraller, men forskere understreker at det avgjørende er å redusere klimagassutslipp for å stoppe oppvarmingen og redde korallrevene.
1 måned siden
En ny rapport fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) viser at hundretusener av mennesker ble tvunget på flukt i fjor på grunn av klimakatastrofer. Fattigere land rammes hardest av ekstremvær, men også velstående land opplevde alvorlige hendelser som oversvømmelser og skogbranner. WMO understreker at klimaendringene, forårsaket av menneskelig aktivitet, har nådd rekordnivåer, med konsekvenser som kan vare i tusenvis av år. Organisasjonen intensiverer arbeidet med å styrke systemer for tidlig varsling globalt, med mål om full dekning innen 2027. 2024 var det varmeste året som er registrert.
3 måneder siden
Norske sjøfuglbestander har opplevd en dramatisk nedgang, med en reduksjon på 80 prosent siden 1970. Nesten halvparten av artene er nå truet. Etter åtte år med forberedelser, legger regjeringen frem en handlingsplan for å snu denne trenden. Planen fokuserer på å redusere sjøfugldødeligheten gjennom flere tiltak, inkludert utvidelse av petroleumsfrie områder, etablering av ekspertgrupper og strengere regulering av fiskeri og turisme. Klimaendringer er identifisert som den viktigste årsaken til nedgangen, og regjeringen understreker behovet for internasjonalt samarbeid for å bekjempe problemet. Målet er å stoppe den negative utviklingen innen 2035.
15 dager siden
Norge markerte sin overforbruksdag 16. april, som betyr at jordens ressurser ville vært brukt opp hvis alle levde som nordmenn. Ivan Chetwynd fra Besteforeldrenes klimaaksjon kritiserer overforbruket og etterlyser systemendringer, og mener ansvaret ikke bare ligger hos enkeltpersoner. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen fremhever regjeringens arbeid med tiltak for å redusere sløsing, blant annet gjennom en ny lov om bærekraftige produkter. WWF Verdens naturfond mener Norge må redusere ressursbruken betydelig for å oppnå et bærekraftig nivå, og foreslår et nasjonalt mål for å redusere materialfotavtrykket.
3 måneder siden
En ny rapport viser at tilstanden i Oslofjorden er alvorlig, spesielt i ytre deler hvor situasjonen har forverret seg betydelig siden 2010. Torskebestandene er nær kollaps, og økt mengde lurv truer viktige leveområder. Selv om det er en liten forbedring i indre Oslofjord, er det et stort behov for tiltak. Forskere understreker at alle sektorer må bidra, og et fiskeforbud vurderes som nødvendig. Miljødirektoratet har iverksatt tiltak for å redusere nitrogenutslipp, men det er behov for en forsterket innsats over tid.