Alarm om "skjult klimatrussel" på havbotnen: Press for tråleforbod
En ny rapport fra NIVA, bestilt av WWF, setter søkelys på karbonlagrene på havbunnen og den potensielle klimaeffekten av botntråling. Dette reiser spørsmål om hvorvidt praksisen utgjør en "skjult klimatrussel" og om kunnskapsgrunnlaget er tilstrekkelig for politiske beslutninger.

Kort oppsummert
- En rapport fra NIVA for WWF karakteriserer karbonlagrene på havbunnen som et "blindfelt" i klimapolitikken.
En ny rapport utarbeidet av NIVA på oppdrag fra WWF Verdsnaturfondet, peker på karbonlagrene på havbunnen som et "blindfelt" i klimapolitikken. Rapporten antyder at botntråling kan frigjøre karbon lagret i havbunnen, noe WWF karakteriserer som en "skjult klimatrussel". Generalsekretær Karoline Andaur i WWF støtter dette synet, mens forskningsleder Paul Berg ved NIVA understreker at mer forskning er nødvendig for å forstå hele bildet. Organisasjonen Fiskebåt, representert ved Gjert E.
Dingsør, hevder norske trålfelt inneholder lite organisk karbon og etterlyser mer detaljert forskning før politiske konklusjoner trekkes. Stortinget skal vurdere et forslag om forbud mot tråling i marine verneområder. En omstridt Nature-artikkel hevder utslipp fra botntråling er svært store, men Havforskingsinstituttet mener studien overdriv effekten.
MDG ved Une Bastholm kritiserer myndighetene for manglende kontroll og krever tiltak. Klimautvalget 2050 anbefalte stans i botntråling inntil klimaeffekten er bedre kjent, men Regjeringen har konkludert med at kunnskapsgrunnlaget er for usikkert, ifølge klimaforskar Lars H. Gulbrandsen.
Karoline Andaur
Paul Berg
Gjert E. Dingsør
Olav Sand
Une Bastholm
Lars H. Gulbrandsen
Norsk institutt for vassforsking (NIVA)
WWF Verdsnaturfondet
Fiskebåt
Stortinget
Havforskingsinstituttet
MDG
Klimautvalget 2050
Fridtjof Nansens Institutt
Norge