Artikkelen presenterer en rekke råd fra ulike miljøprofiler om hvordan man kan leve mer miljøvennlig. Klima- og miljøministeren, samt representanter fra organisasjoner som WWF, Miljøagentene, Framtiden i våre hender, Grønn Ungdom, Naturvernforbundet og Natur og Ungdom deler sine beste tips.
Rådene spenner fra praktiske hverdagsgrep til mer utradisjonelle forslag, og målet er å inspirere leserne til å ta små, men viktige skritt for miljøet i det nye året.
Artikkelen anerkjenner at det kan være demotiverende å gjøre miljøvennlige valg når store globale problemer vedvarer, men oppfordrer likevel til handling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen gir syv tips for å ta mer miljøvennlige valg i julen. Det forventes at nordmenn vil bruke nesten 25.000 kroner hver på julehandel, noe som gir en stor miljøbelastning. Artikkelen foreslår å gi brukte gaver, redusere antall gaver, spise opp maten, bruke alternativ innpakning, lage gaver selv, gi opplevelser eller tjenester, og å finne gode nyttårsforsett. Det understrekes at gjenbruk og planlegging er nøkkelen til en mer bærekraftig julefeiring.
3 måneder siden
Artikkelen presenterer 25 tips for et bedre liv i 2025, med fokus på enkle og rimelige grep. Rådene inkluderer bruk av digitale hjelpemidler, pusteteknikker, naturopplevelser og endringer i tankesett. Eksperter innen friluftsliv, medisin, sosialantropologi og trening deler sine perspektiver på hvordan man kan redusere stress, forbedre relasjoner, øke hverdagsaktivitet og finne glede i hverdagen. Artikkelen understreker også viktigheten av søvn, kosthold, avkobling, relasjoner og regelmessig bevegelse for et balansert liv.
4 måneder siden
Artikkelen gir en rekke konkrete tips for å forbedre privatøkonomien og potensielt spare 100.000 kroner i året. Den anbefaler å gjennomgå faste utgifter, opprette en kontostruktur for bedre kontroll, unngå impulskjøp, handle smartere, benytte seg av delingsøkonomi og bruke naturen. Eksperter som Elisabeth Landsverk og Rune Kaino Nikolaisen deler råd om alt fra å sjekke strømavtaler til å bruke naturen for å spare penger. Ved å følge disse rådene kan man oppnå betydelige besparelser og øke sin økonomiske handlefrihet. Artikkelen gir også konkrete eksempler på hvor mye man kan spare på ulike områder.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer miljøpåvirkningen av ekte og falske juletrær. Ekte trær har lavere karbonutslipp ved produksjon, men kan slippe ut metan ved feil avhending. Plasttrær har et høyt karbonavtrykk og må brukes i mange år for å bli mer miljøvennlige. I tillegg inneholder de hormonforstyrrende stoffer. Miljøorganisasjoner anbefaler økologiske, norske trær og korrekt avhending for å minimere miljøskade. Det understrekes også at små trær er bedre enn store, uansett type.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man kan redusere strømregningen i perioder med høye strømpriser. Den anbefaler å kle seg varmt inne, spise sammen for å spare energi på kjøkkenet, og vurdere å jobbe på kontoret eller redusere strømforbruket hjemme. Videre foreslås det å bruke felles dusjer, tette varmelekkasjer, og velge kollektivtransport. Artikkelen oppfordrer også til å vaske klær sjeldnere, velge manuelle alternativer, bytte til LED-pærer og sammenligne strømavtaler.
3 måneder siden
Artikkelen presenterer nyttårsforsettene til en rekke norske partiledere for 2025. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ønsker å være romslig, mens Sylvi Listhaug (FrP) vil skifte regjering. Arbeiderpartiets nestledere, Jan Christian Vestre og Tonje Brenna, har mål om å redusere helsekøer og å være snill. Høyre-ledelsen, med Erna Solberg, fokuserer på bedre søvn og livskvalitet. Guri Melby (V) ønsker valgseier, Dag-Inge Ulstein (KrF) håper på fred, og Arild Hermstad (MDG) vil lede en god valgkamp og ta vare på ekteskapet.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg de vanlige utfordringene med nyttårsforsetter, og hvordan mange forsøker å endre for mye på en gang. Forfatteren beskriver humoristisk en rekke områder folk ønsker å forbedre, som trening, kosthold, sosiale relasjoner og medievaner. Det argumenteres for at det er vanskelig å oppnå store endringer, og at det kan være bedre å starte med små, enkle tiltak. Artikkelen diskuterer også et humoristisk dilemma rundt det å ta trappen eller heisen, før den konkluderer med at det er greit å gi opp de store forsettene, men at man kan klare å ta en spiseskje tran hver morgen.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om økonomiske grep man bør gjøre før nyttår. Det anbefales å fylle opp BSU- og IPS-kontoer for å få skattefradrag, og å sjekke det nye skattekortet for 2025. Man bør også vurdere å gi gaver til veldedige organisasjoner for skattefradrag, samt se på muligheter for å redusere formuesskatt. Artikkelen oppfordrer også til å lage en økonomisk plan for det kommende året og å unngå overforbruk i julen for å sikre en god økonomisk start på det nye året.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer valget mellom ekte og uekte juletrær, og fremhever ulike hensyn som allergi, miljø og tradisjon. Norsk Juletre argumenterer for ekte trær, som de mener er bedre for miljøet og norsk næringsliv, og en viktig del av juletradisjonen. De kritiserer plasttrær for å være miljøskadelige og uten helsefordeler. Norges astma- og allergiforbund (NAAF) påpeker at noen reagerer allergisk på ekte trær, men at det finnes tiltak for å redusere reaksjoner. Artikkelen avkrefter også at småkryp i juletrær utgjør en helserisiko. Kunstige trær presenteres som et godt alternativ for allergikere.
15 dager siden
Artikkelen tar for seg nordmenns høye forbruk og de negative miljøkonsekvensene dette medfører, og påpeker at Norge allerede har brukt opp sin andel av jordens ressurser for 2025. Den kritiserer hvordan industrien bidrar til overforbruk gjennom rask produktutskifting og villedende markedsføring, som grønnvasking. Artikkelen understreker behovet for bedre forbrukerbeskyttelse og reguleringer, samtidig som den fremhever viktigheten av å belønne bærekraftige valg. Den gir også konkrete tips til hvordan nordmenn kan redusere sitt forbruk og spare penger, som å kjøpe brukt og redusere matsvinn.
2 måneder siden
Artikkelen presenterer ulike synspunkt på korleis handtere bilete på mobilen, der ekspertar deler sine metodar og meiningar. Mengda bilete varierer frå 2.000 til over 204.000, og systema spenner frå fullstendig kaos til detaljert kontroll. Fotograf Morten Krogvold stiller spørsmål ved behovet for store mengder bilete, medan reiseekspert Odd Roar Lange har eit enormt arkiv og betalar mykje for lagring. Ryddeekspert Synnøve Skarbø anbefaler å lage fotobøker kvart år, og fleire ekspertar reflekterer over trendar innan mobilfoto og tap av nasjonale fotoskattar.
2 måneder siden
Artikkelen belyser en splittelse i miljøbevegelsen mellom de som prioriterer klimaspørsmål og de som fremmer tradisjonelt naturvern. Motvind Norge kritiserer Bellona for å ha kommersielle interesser, spesielt gjennom investeringer i batteriselskapet Morrow, som de mener påvirker deres miljøengasjement. Motvind Norge argumenterer for at storskala vindkraftindustri går på bekostning av naturen og at energieffektivisering bør prioriteres. De hevder også at de møtes med forsøk på kansellering fra klimalobbyen når de presenterer fakta om negative sider ved vind- og solkraft, og understreker at de selv ikke har økonomiske egeninteresser i energipolitikken.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg nordmenns nyttårsforsetter om trening, der mange starter med stor iver i januar, men sliter med å opprettholde motivasjonen. SATS melder om økt besøk på treningssentrene i januar. Lene Alexandra Øien advarer mot å gå for hardt ut og understreker viktigheten av å finne indre motivasjon og sette seg delmål. Hun mener at mange gir opp fordi de forventer raske resultater. Øien anbefaler å fokusere på å forbedre eksisterende rutiner og skape gode vaner, samt å gjøre mer av det som gir glede.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan matproduksjon påvirker klimagassutslipp og jordbruk. Mens rødt kjøtt og meieriprodukter er klimaverstinger, finnes det matvarer som nøtter, oliven og sitrus som tar opp mer karbon enn de slipper ut. Myrdyrkede vekster som blåbær og selleri, samt tang og tare, kan også være klimapositive, men krever en karboneffektiv forsyningskjede. Kortreist mat er ikke alltid bedre, da totalutslipp varierer. Artikkelen anbefaler å spise mindre kjøtt, mer grønnsaker og følge kostholdsråd for å redusere klimaavtrykket.
16 dager siden
Artikkelen gir råd til unge som skal velje studier, med søknadsfrist 15. april. Åtte personar med ulik bakgrunn deler sine erfaringar og råd. Dei oppfordrar unge til å velje studier basert på interesse og personlege eigenskapar, og ikkje la seg styre av status eller forventingar frå andre. Fleire understreker viktigheita av å finne ein god balanse mellom jobb og fritid, og å ikkje vere redd for å bytte retning seinare i livet. Å stole på eiga magekjensle og å ta eit val er gjennomgåande råd.