Artikkelen tar for seg utfordringene høyt utdannede møter i arbeidsmarkedet. Maia Birtles (32) forteller om vanskelig jobbsøking til tross for mastergrad.
Hun har sendt 70 søknader uten hell, og stiller spørsmål ved verdien av utdanningen. Eksperter som Mona Mathisen påpeker at mangelfull informasjon fører til feil utdanningsvalg og risiko for overproduksjon innenfor visse felt.
Vilde Claussen (25) deler lignende erfaringer etter fullført bachelorgrad. Kjell Gunnar Salvanes mener utdanningsinstitusjoner overselger mulighetene, mens Høyskolen Kristiania understreker sitt ansvar for å gi et realistisk bilde av studiene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen belyser den prekære mangelen på fagfolk innen bilskade- og lakkbransjen i Norge. Bedrifter sliter med å fylle stillinger, noe som fører til økte kostnader og lengre ventetider for kundene. Utdanningstilbudet er begrenset, og få søkere fører til at klasser ikke fylles opp og linjer legges ned. Samtidig er det vanskeligere å rekruttere utenlandsk arbeidskraft. Elever som velger denne utdanningen har derimot svært gode jobbmuligheter og stor frihet til å velge hvor de vil jobbe.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan usikkerhet påvirker unges utdanningsvalg, med mange som ønsker garanti for jobb etter endt utdanning. NHOs kompetansebarometer viser at det er stor mangel på faglært arbeidskraft i flere bransjer, som industri, bygg og anlegg, helse, IT og transport. Dette fører til at bedrifter ikke får utvidet virksomheten sin, og i verste fall må redusere driften. Artikkelen fremhever også at det er et stort behov for frisører, da antallet lærlinger har sunket betraktelig de siste årene. Regjeringen har varslet et mål om å bygge 130.000 nye boliger innen 2030, noe som vil skape et stort behov for murere, taktekkere og tømrere.
1 måned siden
Karuna Fagerstrøm (27) sliter med å finne jobb i Oslo til tross for mastergrad og relevant erfaring. Hun har søkt over 100 stillinger siden april 2024, men får sjelden svar fra arbeidsgivere, noe som skaper frustrasjon. Rekrutteringsrådgiver Trine Hammer Larsen påpeker at konkurransen er hard og anbefaler kontinuerlig kompetanseutvikling og eventuelt omskolering. Fagerstrøm vurderer omskolering, men manglende rett til dagpenger under studier gjør det økonomisk utfordrende. Situasjonen påvirker hennes mulighet til å spare og etablere seg i boligmarkedet.
1 måned siden
Vilde (25) har slitt med å finne jobb etter endt utdanning innen digital markedsføring. Hun har sendt mellom 60 og 70 søknader, men har fått avslag etter intervjuer. Konkurransen om jobbene er hard, og mange stillinger har flere hundre søkere. En rekrutteringsekspert påpeker at bedrifter ofte stiller unødvendig høye krav til erfaring. Vilde har begynt å dele sine erfaringer på TikTok, hvor hun får støtte fra andre i samme situasjon. For å dekke utgiftene har hun nå tatt en deltidsjobb på en kafé.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler 'kvartlivskrisen', en periode med usikkerhet og spørsmål om mening og retning i livet som mange opplever i 20-årene. Selina Bø deler sin erfaring med overgangen fra studier til jobb, og følelsen av å være 'lost' etter et brudd. Psykologer forklarer at krisen kan skyldes samfunnets høye krav og forventninger, og at mange sliter med å finne seg selv. De anbefaler å lytte til sin indre stemme, prioritere egentid i naturen, justere egne krav og snakke med andre. Det understrekes at det er viktig å fokusere på hva man mestrer, ikke å mestre alt.
2 måneder siden
Artikkelen handler om studenter som kombinerer studier med jobb for å finansiere hverdagen. Maria Dammyr (25) har seks deltidsjobber ved siden av masterstudier i sosialt arbeid, og jobber mellom 70 og 80 timer i måneden. Ingvild Jonsrud Gulla (23) har valgt å jobbe ved siden av sine masterstudier i samfunnskommunikasjon, og har to deltidsjobber og to frivillige verv. Hun har også valgt å ikke ta studielån. En undersøkelse viser at flere unge jobber ved siden av studiene etter pandemien. Lisa Vaagan Moen fra NTNU forsker på arbeidsliv og organisasjon, og sier at deltidsjobber kan øke fleksibiliteten i arbeidsmarkedet, men også være problematisk om det blir en permanent tilstand. Studentene understreker viktigheten av å trives i jobbene og å balansere jobb med studier og sosialt liv.
2 dager siden
Staten sliter med å rekruttere og beholde høyt utdannede ansatte. Lønn er en viktig faktor for å gjøre staten til en attraktiv arbeidsplass.
17 dager siden
Artikkelen omhandler Mattias Neteland (23) som har droppet ut av fire studier og opplever usikkerhet knyttet til fremtidige karrierevalg. Dette er en vanlig problemstilling blant unge, ofte omtalt som en «kvartlivskrise», kjennetegnet av stress og forvirring rundt livsvalg. Eksperter påpeker at samfunnets økende press og sosiale medier bidrar til å forsterke denne følelsen. Karriererådgivere anbefaler å stole på egne interesser og å søke råd fra personer i ulike bransjer for å finne den rette veien. Neteland oppmuntrer andre i lignende situasjoner til å utforske ulike muligheter, selv om det tar tid å finne sin retning.
3 dager siden
Flere studenter mister muligheten til å få studielån omgjort til stipend. Årsaken er at de tjener for mye ved siden av studiene.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer den lave studiestøtten i Norge, som tvinger mange studenter til å jobbe ved siden av studiene. Det påpekes at flere politikere mangler høyere utdanning sammenlignet med befolkningen og utenlandske kolleger. Samtidig får ukrainske flyktninger betydelig høyere støtte enn studenter. Den svake kronen og høye kostnader gjør det vanskelig for norske studenter å studere i utlandet, noe som har ført til en nedgang i antall studenter som studerer utenlands. Artikkelen argumenterer for økt studiestøtte og mer støtte til studenter som ønsker å studere i utlandet.
7 timer siden
Unge boligkjøpere sliter med å finne rimelige boliger nær Oslo. Prispresset sprer seg fra hovedstaden til nabokommunene, noe som gjør det vanskeligere å komme inn på markedet.
2 dager siden
Eva Marthea Carlsen (30) med cerebral parese (CP) ønsker sterkt å jobbe. Til tross for utdanning opplever hun at arbeidsgivere sier nei.
2 måneder siden
NHOs kompetansebarometer for 2024 avdekker at norske bedrifter manglet 34.000 ansatte i fjor, særlig innen yrkesfag, ingeniørfag og IT. Seks av ti bedrifter rapporterer om vanskeligheter med å rekruttere kvalifisert personell, noe som resulterer i tap av kunder, utsatte utvidelser og redusert virksomhet. Mangelen er størst på personer med fagbrev. Samtidig opplever mange bedrifter utfordringer knyttet til implementering og bruk av kunstig intelligens, og etterspør kompetanse innen dette feltet. NHO understreker behovet for at utdanningene bedre tilpasses arbeidslivets krav, og at det legges til rette for kompetanseheving gjennom hele karrieren.
4 dager siden
Melanie Chelsea Schøyen fikk toppkarakterer, men kom ikke inn på drømmestudiet ved NTNU. Hun ble avvist på grunn av et timekrav i et programfag hun ikke visste om.
2 måneder siden
Artikkelen belyser de vanskelige boligutsiktene for studenter, preget av høye boligpriser og begrensede sparemuligheter. Dagens inntektsgrense for studiestøtte og en utdatert BSU-ordning gjør det vanskelig for studenter å spare nok egenkapital. Samtidig bidrar økonomiske ulikheter til at noen får hjelp hjemmefra, mens andre sliter. Forfatteren etterlyser tiltak fra regjeringen for å bedre studentenes situasjon på boligmarkedet, uten å øke gjeldsbyrden.