Regjeringen har nedsatt et ekspertutvalg for å analysere muligheter og utfordringer knyttet til KI i høyere utdanning, og utarbeide retningslinjer. Bakgrunnen er at mange studenter er usikre på hvordan de skal bruke KI i studiene.
Et studiebarometer viser at et stort antall studenter bruker KI, men at mange mangler tilstrekkelig opplæring.
Utvalget, ledet av en professor fra UiO, skal levere en rapport i 2026 og vil inkludere studentenes perspektiver i sitt arbeid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Studenter ved UiT etterlyser bedre informasjon om retningslinjer for bruk av kunstig intelligens (KI) på eksamen, da de er usikre på hva som er tillatt og hvordan KI-bruk dokumenteres korrekt. En undersøkelse viser at bruken av KI i studiearbeidet øker, men mange studenter mangler tilstrekkelig opplæring, noe som fører til frykt for å bli tatt for fusk. Studentparlamentet understreker behovet for bedre vurderingsformer og integrering av KI i undervisningen. UiT erkjenner behovet for tydeligere retningslinjer, men påpeker at utviklingen er rask og at det vil ta tid å få full oversikt. Både professorer og næringsliv mener KI-kunnskaper vil være viktig i arbeidslivet fremover.
2 måneder siden
Studiebarometeret viser at lærerstudenter er minst fornøyde, noe Lærerstudentene i Utdanningsforbundet mener skyldes manglende ressurser og kvalitet i praksisperioden. De krever handling fra regjeringen for å bedre situasjonen. Samtidig avdekker undersøkelsen en kraftig økning i bruken av kunstig intelligens (KI) blant studenter. Mange studenter opplever imidlertid mangel på opplæring i KI-verktøy. Bruken av KI varierer betydelig mellom ulike fagområder og aldersgrupper, hvor yngre studenter innen økonomiske og tekniske fag er mest aktive.
1 måned siden
Forskere har funnet ut at elever som bruker kunstig intelligens (KI) i skriveprosessen, oppnår høyere karakterer. KI fungerer som en personlig assistent og gir mer detaljerte tilbakemeldinger enn lærere vanligvis har kapasitet til. Elever i Halden deltar i et forskningsprosjekt hvor de bruker KI til å forbedre tekstene sine. Eksperter understreker at KI må brukes riktig for å unngå juks, og at lærere må lære elevene hvordan de kan bruke KI på en konstruktiv måte. Det advares mot et digitalt skille mellom de som bruker KI og de som ikke gjør det.
2 måneder siden
Bent Høie er leder for et nytt utvalg som skal undersøke hvordan norsk matproduksjon kan bli mer bærekraftig. Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen fremhever betydningen av en fremtidsrettet matproduksjon som sikrer matsikkerhet, beredskap, næringsutvikling, helse, klima og miljø. Utvalget består av tolv fageksperter og skal kartlegge muligheter, utfordringer og dilemmaer, for deretter å foreslå konkrete tiltak. Høie ser frem til arbeidet og understreker at matsystemet har innvirkning på de fleste samfunnsområder. Utvalget skal presentere sin utredning innen 1. november 2026.
1 måned siden
Regjeringen planlegger å innføre EUs AI-forordning i Norge for å styrke konkurransekraften og sikre like rammevilkår som i Europa. Digitaliseringsminister Karianne Tung kunngjorde at et utkast til en norsk AI-lov vil bli sendt på høring før sommeren, med mål om at loven skal tre i kraft sensommeren 2026. DNB-sjef Kjerstin Braathen støtter initiativet og understreker viktigheten av å øke AI-kompetansen i Norge. Som en del av satsingen opprettes «KI Norge» under Digitaliseringsdirektoratet, for å fremme ansvarlig utvikling av kunstig intelligens. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) vil fungere som nasjonalt tilsyn og kontaktpunkt mot EU, og virksomheter som bryter loven kan få bøter på opptil 350 millioner kroner.
1 måned siden
Tromsø kommune har iverksatt en ekstern gransking av sin bruk av kunstig intelligens etter å ha blitt tatt i å bruke falske kilder i en rapport om skolestruktur. Kommunedirektøren har beklaget hendelsen og erkjent at manglende kvalitetssikring av KI-generert innhold er årsaken. Kommunen vil nå gjennomgå alle større saker for å sikre at KI brukes i tråd med retningslinjene. Opposisjonen er kritisk og krever konsekvenser, mens digitaliseringsministeren roser kommunens åpenhet og håndtering av saken. Saken er utsatt i seks måneder for å rette opp feilen.
1 måned siden
Tromsø kommune har iverksatt en ekstern gransking av sin bruk av kunstig intelligens etter å ha blitt tatt i å bruke falske kilder i en rapport om skolestruktur. Kommunedirektøren har beklaget hendelsen og erkjent at manglende kvalitetssikring av KI-generert innhold er årsaken. Kommunen vil nå gjennomgå alle større saker for å sikre at KI brukes i tråd med retningslinjene. Opposisjonen er kritisk og krever konsekvenser, mens digitaliseringsministeren roser kommunens åpenhet og håndtering av saken. Saken er utsatt i seks måneder for å rette opp feilen.
2 måneder siden
En rapport fra Verdens økonomiske forum viser at teknologisk utvikling, det grønne skiftet og en aldrende befolkning vil skape nye jobbmuligheter, men også kreve at folk tilegner seg nye ferdigheter. Artikkelen utforsker hvordan unge forholder seg til studievalg i lys av disse endringene, og belyser både viktigheten av teknologikompetanse og tradisjonelle yrker som landbruk. Elever som Anne og Malin deler sine tanker om fremtiden. Samtidig understrekes betydningen av personlige egenskaper som kreativitet og kommunikasjon. Nye regler gir større fleksibilitet i studievalg, og eksperter råder unge til å følge interessene sine og være forberedt på endringer i karrieren.
4 måneder siden
En artikkel fra NRK omhandler hvordan ungdom bruker kunstig intelligens (KI) i hverdagen. En 16 år gammel jente, Ida, brukte ChatGPT til å skrive en unnskyldning til moren sin og en trøstemelding til en venninne. Undersøkelser viser at syv av ti unge bruker KI daglig, ofte for å formulere meldinger. Psykologer og forskere uttrykker bekymring for at dette kan føre til mer overfladiske vennskap og at unge stoler mer på KI enn på mennesker. Samtidig understrekes det at unge har dømmekraft og evne til å tenke kritisk, men at det er viktig å være klar over KI sine begrensninger.
1 måned siden
Henrik Skaug Sætra, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, advarer i sin nye bok om at kunstig intelligens (KI) kan skade demokratiet ved å påvirke folks evne til å være gode demokratiske borgere. Han kritiserer regjeringens digitaliseringsstrategi for å gi for mye makt til teknologiselskaper, og frykter at KI-styrte algoritmer på sosiale medier vil føre til vridde nyheter og valgpåvirkning, spesielt blant unge. Digitaliseringsminister Karianne Tung svarer at regjeringen jobber for en etisk og trygg bruk av KI, og fremhever EUs «Digital Services Act» som et viktig tiltak for å regulere tekgiganter. Hun understreker behovet for å balansere innovasjon med ansvarlighet og å stå samlet om demokratiske verdier i møte med den teknologiske utviklingen.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan usikkerhet påvirker unges utdanningsvalg, med mange som ønsker garanti for jobb etter endt utdanning. NHOs kompetansebarometer viser at det er stor mangel på faglært arbeidskraft i flere bransjer, som industri, bygg og anlegg, helse, IT og transport. Dette fører til at bedrifter ikke får utvidet virksomheten sin, og i verste fall må redusere driften. Artikkelen fremhever også at det er et stort behov for frisører, da antallet lærlinger har sunket betraktelig de siste årene. Regjeringen har varslet et mål om å bygge 130.000 nye boliger innen 2030, noe som vil skape et stort behov for murere, taktekkere og tømrere.
3 måneder siden
Unge reagerer på det høye energiforbruket og klimaavtrykket til kunstig intelligens (KI), som for eksempel ChatGPT. Et KI-søk genererer ti ganger mer klimautslipp enn et Google-søk, og datakraften som trengs for KI dobles omtrent hver 100. dag. Datasentre for KI krever mye energi og kjøling, noe som fører til økte klimagassutslipp. Microsoft og Google har rapportert betydelige økninger i sine klimautslipp på grunn av KI. Studenter er bekymret for utviklingen og mener det bør være restriksjoner på bruken. En ekspert mener vi bør begrense bruken av KI, men ikke stoppe den helt, og oppfordrer til bevisst bruk.
4 måneder siden
Kunstig intelligens (KI) krever store mengder energi og vann, noe som skaper bekymring blant forskere. En spørsmålsrekke til ChatGPT kan fordampe en halv liter vann, og Microsofts vannforbruk økte betydelig i 2022 på grunn av samarbeidet med OpenAI. Det er vanskelig å få full oversikt over KI-tjenesters faktiske vannforbruk på grunn av manglende transparens i bransjen. Samtidig som KI kan bidra til å løse klimakrisen, bidrar det også til å forverre den. Forskere mener det bør være en grense for hvor mye energi som skal brukes på «tull og tøys», og at det er behov for bevisstgjøring rundt miljøkonsekvensene ved bruk av KI. FN uttrykker også bekymring for KI sitt vannforbruk, og den globale etterspørselen forventes å øke betydelig i årene som kommer.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg utfordringene høyt utdannede møter i arbeidsmarkedet. Maia Birtles (32) forteller om vanskelig jobbsøking til tross for mastergrad. Hun har sendt 70 søknader uten hell, og stiller spørsmål ved verdien av utdanningen. Eksperter som Mona Mathisen påpeker at mangelfull informasjon fører til feil utdanningsvalg og risiko for overproduksjon innenfor visse felt. Vilde Claussen (25) deler lignende erfaringer etter fullført bachelorgrad. Kjell Gunnar Salvanes mener utdanningsinstitusjoner overselger mulighetene, mens Høyskolen Kristiania understreker sitt ansvar for å gi et realistisk bilde av studiene.
2 måneder siden
En ny modell fra OpenAI har overgått menneskelig intelligens i en test, og autonome KI-agenter forventes å innta arbeidsmarkedet i 2025. Samtidig har et kinesisk selskap lansert en åpen kildekode-modell som utfordrer vestlige teknologigiganter, noe som har ført til store økonomiske konsekvenser. Artikkelen understreker at Norge må oppdatere sin KI-strategi, etablere regulatoriske sandkasser, reformere utdanningssystemet og utvikle en robust nasjonal sikkerhetsstrategi for å møte den nye virkeligheten. Det understrekes at valgene vi tar nå vil forme samfunnet i generasjoner fremover.