Artikkelen omhandler irritasjonen mange føler rundt TPMS-systemet (Tyre Pressure Monitoring System) som overvåker dekktrykket i biler. Systemet ble påbudt i 2014 og skal hindre ulykker og redusere drivstofforbruk.
Varsellampen tennes ofte etter hjulskift, grunnet trykkfall i dekkene under lagring. Kjøring med feil dekktrykk kan føre til økt dekkslitasje, redusert rekkevidde for elbiler og økt ulykkesrisiko.
Tilbakestilling av varsellampen kan være komplisert og varierer mellom bilmodeller, noen ganger kreves verkstedbesøk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
16 dager siden
Mange bilister neglisjerer å sjekke dekktrykket, noe som kan føre til unødvendig slitasje, dårligere kjøreegenskaper og økte kostnader. Artikkelen viser til at korrekt informasjon om dekktrykk finnes på en lapp i bilen, vanligvis plassert på B-stolpen på førersiden, i bilens instruksjonsbok eller på innsiden av tanklokket. Feil lufttrykk fører ikke bare til raskere dekkslitasje, men også dårligere kjøreegenskaper og økt strømforbruk for elbiler. Ved å opprettholde riktig dekktrykk forlenges dekkets levetid, kjøresikkerheten forbedres og energiforbruket reduseres. Artikkelen oppfordrer alle bilister til å sjekke dekktrykket jevnlig.
24 dager siden
Artikkelen fremhever to vanlige feil som bør unngås ved hjulskift på bilen. Feilplassering av jekken kan føre til skade på batteriet, spesielt på elektriske biler, med kostbare reparasjoner som resultat. I tillegg kan manglende etterstramming av hjulbolter føre til at hjulene løsner, noe som kan skape farlige situasjoner. Det anbefales å bruke momentnøkkel for å sikre korrekt tiltrekking og å kontrollere boltene etter en tids kjøring for å unngå ulykker og kostbare skader.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler vanlige feil som fører til at biler underkjennes i EU-kontrollen. Mange av disse feilene, som defekte lyspærer, rustne bremser og manglende utstyr, kan enkelt fikses av bileieren selv før kontrollen. Spesielt elbiler er utsatt for rust på bremsene på grunn av mindre bruk av bremsene, og artikkelen anbefaler kraftige oppbremsinger for å redusere dette problemet. Bileiere bør også huske å medbringe vognkort, varseltrekant og ladekabel. Ved å følge enkle vedlikeholdsrutiner kan bileiere spare tid og penger ved å unngå unødvendige etterkontroller.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg problemet med biler som blir stående forlatt gjennom vinteren i norske byer. Disse bilene hindrer trafikk, vanskeliggjør brøyting og kan føre til farlige situasjoner. I tillegg forfaller bilene, med fuktskader som fører til rust og råte. En verkstedseier forklarer hvordan batterier blir ødelagt, lakk skades og interiør mugner. Mangelen på garasjeplasser og høye parkeringskostnader bidrar til at biler blir stående.
2 måneder siden
Trygg Trafikk advarer bilister mot å skru av sikkerhetssystemer i bilen. Fagsjef Bård Morten Johansen påpeker at disse systemene kan kompensere for menneskelige feil, en vanlig faktor i dødsulykker. Han anbefaler å forstå hvordan systemene fungerer, og advarer spesielt mot å deaktivere feltskiftevarsler, selv om de kan virke irriterende. Trygg Trafikk oppfordrer bileiere til å be forhandleren om opplæring i bilens sikkerhetssystemer ved kjøp av ny bil.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler konsekvensene av at 2G-nettet slukkes i Norge, spesielt for eCall-systemet i biler. Rundt 700 000 biler vil miste denne livreddende funksjonen. Telenor har utsatt stengningen til 2027, men Telia stenger sitt nett i august 2025. Bilimportørenes Landsforening frykter tap av liv og krever en konsekvensutredning. I tillegg til biler, er mange trygghetsalarmer, heiser og andre systemer avhengige av 2G-nettet, noe som skaper bekymring i kommunene. Overgangen til ny teknologi er komplisert og kostbar, og det finnes ingen enkle løsninger for å oppgradere eksisterende utstyr. Flere naboland har utsatt slukkingen av 2G-nettet.
3 måneder siden
En fersk bruktbileier oppdaget flere feil på sin nylig kjøpte outlet-bil, inkludert motorproblemer og lekkasjer. Forbrukerrådet og NAF kritiserer flere bilforhandlere for å omgå loven ved å selge biler med forbehold som ligner på det tidligere «som den er»-salget. Dette til tross for at det siden 1. januar 2024 ikke er lov å selge bruktbil «som den er». En stor bilforhandler mener det er vanskelig å garantere bilens tilstand, mens en annen hevder å ha strenge retningslinjer og leverer tilstandsrapporter. Flere opplever at det er vanskelig å klage på bruktbilkjøp.
5 dager siden
Mange nordmenn bruker tilhenger, spesielt i forbindelse med oppussing og hagearbeid. NAF advarer imidlertid mot at mange tar unødvendige sjanser og ikke kjenner reglene for sikker tilhengerbruk.
1 måned siden
Artikkelen omhandler feil bruk av nødsignallys, ofte kalt «Oslo-blinken», der bilister bruker det ved ulovlig parkering eller for å takke andre trafikanter. En undersøkelse viser at mange mener det er greit å bruke nødblink for å parkere ulovlig, spesielt i Oslo. Politiet understreker at nødsignallys er ment for å varsle om farlige situasjoner som teknisk feil, ulykker eller kolonnekjøring. Misbruk kan føre til bøter.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en kraftig økning i steinsprutskader på biler i Norge, hvor kostnadene i 2023 var 2,1 milliarder kroner. Forsikringsselskapene melder om en markant økning i år, og eksperter forklarer dette med værsvingninger, bruk av skarpere strømateriale og økt bruk av piggfrie dekk. Skader som ikke dekkes av forsikringen kan bli svært kostbare, spesielt på moderne biler med avansert teknologi. Artikkelen gir råd om hvordan man kan redusere risikoen for steinsprut, blant annet ved å holde god avstand og reparere skader raskt.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver en humoristisk og frustrerende opplevelse med en moderne bil med talende GPS. Under en kjøretur begynner bilens stemme å oppføre seg merkelig, noe som fører til forvirring og irritasjon. Forfatteren reflekterer over avhengigheten av teknologi og savner enklere tider med mer brukervennlige biler. Han føler seg overvåket av bilen og dens potensielle samarbeid med andre nettverk, og sliter med å betjene alle funksjonene under kjøring. Han uttrykker et ønske om en bil som er enkel, pålitelig og lystrer.
1 måned siden
Mange bilister opplever skader på dekk og felger som følge av dårlige veier, og sliter med å få erstatning for disse skadene. Veimyndighetene fraskriver seg ofte ansvar og skyver ansvaret over på forsikringsselskapene, noe som gjør det vanskelig for bilistene å få dekket sine utgifter. Bileiere ender ofte opp med å måtte betale egenandel på forsikringen selv, og møter liten forståelse hos de ansvarlige for veivedlikeholdet.
1 dag siden
EU-kommisjonen har lagt frem et forslag som kan endre reglene for periodisk kjøretøykontroll i Europa. Forslaget innebærer hyppigere kontroller og strengere krav, spesielt for eldre biler og dieselkjøretøy.
27 dager siden
Artikkelen omhandler den kraftige økningen i ferjetrafikken etter at flere samband ble gratis. Dette har ført til kapasitetsproblemer og frustrasjon, spesielt i helgene, der mange biler blir stående igjen på kaia. Ordføreren i Austevoll ønsker ikke å gjeninnføre betaling, mens fylkesordføreren i Vestland peker på manglende midler til å øke kapasiteten og foreslår å prioritere lokale innbyggere. Regjeringen sier fylkeskommunene må løse utfordringene innenfor eksisterende budsjettrammer, uten å love endringer i prisstrukturen.
1 dag siden
En stor andel av vogntogene som kontrolleres ved grensen har feil eller mangler. Dette skaper bekymring for trafikksikkerheten på norske veier.