Den amerikanske frilansjournalisten Austin Tice ble kidnappet i Syria i 2012. Etter Bashar Assads fall fra makten, har amerikanske myndigheter fornyet håpet om å få ham hjem. De er i kontakt med opprørsgruppen som nå styrer Syria, som også leter etter Tice.
Tices mor samarbeider med organisasjonen Hostage Aid Worldwide, som er til stede i Syria. Hun har ikke vært i kontakt med amerikanske myndigheter.
Tice forsvant ved en kontrollpost vest for Damaskus, og en video viste ham bortført av bevæpnede menn. FBI har utlovet en dusør for informasjon som kan føre til at han blir funnet, men har også fått kritikk for sin etterforskning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Høytstående amerikanske diplomater er i Damaskus for å møte representanter fra opprørsgruppen HTS, som nå leder Syria etter at Assad-regimet ble styrtet. Dette er det første offisielle besøket siden 2012. Samtalene dreier seg om minoriteters rettigheter og inkludering i den politiske overgangen. USA er skeptiske til HTS-leders offentlige uttalelser om å beskytte rettigheter, og vil undersøke forsvinningen til den amerikanske journalisten Austin Tice, som forsvant i Syria i 2012. Flere vestlige land har begynt å dialog med HTS, og vurderer å fjerne gruppens terrorstempel.
4 måneder siden
Moheeb Alnawati, en norsk-palestinsk journalist, forsvant sporløst under en reise i Syria i januar 2011. Familien har siden levd i uvisshet, men håper nå på svar etter at politiske fanger har blitt løslatt i Syria. Alnawati forsvant kort tid før Den arabiske våren utviklet seg til borgerkrig i landet. Norsk UD og Norsk Journalistlag har tidligere forsøkt å finne ham uten resultat. Familien har nylig kontaktet UD på nytt og håper at han kan være blant de løslatte fangene. Norge har ingen ambassade i Syria, og konsulære saker håndteres fra Libanon.
4 måneder siden
Etter at opprørere tok makten i Syria og åpnet fengsler, har familien Alhosin i Norge fått nytt håp om å finne sin savnede bror, Tarek Ahmad Alhosin. Tarek ble fengslet i 2012 under borgerkrigen, og familien har ikke hatt kontakt med ham siden. Nansi Ahmad Alhosin, som bor i Oslo, forteller om familiens søken etter informasjon og deres tro på at Tarek fortsatt lever. Hun uttrykker glede over regimets fall, men håper at den nye ledelsen vil bringe fred og stabilitet til landet. Familien ønsker å gjenforenes med Tarek og håper på en trygg fremtid for Syria.
4 måneder siden
Walid Alhussein i Bergen leter etter svar om sin familie som forsvant i Syria for elleve år siden. Familien ble tatt av regimet mens de forberedte middag under ramadan. Alhussein flyktet fra Syria i 2013 etter å ha opplevd regimets terrorbombing av sivile. Han har siden lett etter sin bror og foreldre. Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty anslår at tusenvis ble drept i Sednaya-fengselet, kjent for tortur og henrettelser. Alhussein fikk et nytt håp da opprørere frigjorde fanger, men broren var ikke blant dem. Han nekter likevel å gi opp håpet om å finne familien i live.
4 måneder siden
Etter Assad-regimets plutselige fall i Syria har tusenvis av pårørende samlet seg ved det beryktede Sednaya-fengselet i håp om å finne savnede familiemedlemmer. Fengselet, kjent som «Slakterhuset», har vært et symbol på regimets brutalitet, med Amnesty som anslår at 13.000 mennesker ble drept der mellom 2011 og 2016. Alaa Hossein, en av de pårørende, søker desperat etter sin far som ble arrestert i starten av borgerkrigen. Hun utforsker fengselets umenneskelige forhold, inkludert underjordiske celler, i håp om å finne spor. Selv om hun ikke har funnet sin far, uttrykker hun glede over et fritt Syria og håp for fremtiden.
4 måneder siden
Syriske opprørere, ledet av Ahmed al-Sharaa og gruppen Hayat Tahir al-Sham (HTS), har tatt kontroll over Damaskus og avsatt president Bashar al-Assad etter 24 år ved makten. Opprørerne utlover dusør for informasjon om militær- og etterretningsoffiserer som har vært involvert i tortur og krigsforbrytelser. FN advarer om at Syria står ved et veiskille, med behov for å beskytte sivile, nedtrappe konflikter og sikre en inkluderende maktoverføring. Samtidig er det funnet 40 torturofre på et sykehus nær Damaskus, noe som understreker alvoret i situasjonen. Byen preges av ro, men usikkerhet råder.
4 måneder siden
Mazen Alhamada, en syrisk aktivist kjent for sin kamp mot regimets overgrep, ble fengslet i 2012 for å smugle morsmelkerstatning til beleirede områder. Under fengslingen ble han utsatt for omfattende tortur og tvunget til å tilstå forbrytelser han ikke hadde begått. Etter løslatelsen i 2014 søkte han asyl i Nederland, men returnerte til Syria i 2020 etter løfter om amnesti. Han ble pågrepet ved ankomst og forsvant. Etter regimets fall i 2024 ble liket hans funnet i Sednaya-fengselet, sammen med flere andre ofre. Hans historie har blitt et symbol på regimets brutalitet og har skapt sterke reaksjoner internasjonalt.
4 måneder siden
Amerikaneren Travis Timmerman forsvant i Budapest i mai og ble funnet i et beryktet syrisk fengsel seks måneder senere. Han var på pilegrimsreise i grenseområdet mellom Libanon og Syria da han ble pågrepet av grensevakter. Timmerman forteller at han ble behandlet bra av fengselsvaktene, men hørte daglig tortur av andre fanger, hovedsakelig unge menn. Familien hans uttrykker stor lettelse over at han er funnet i live og ser frem til å få ham hjem. De er overrasket over at han valgte å reise til Syria.
3 måneder siden
Artikkelen beskriver en reise til Aleppo etter Bashar al-Assads fall, der journalisten opplever en skjult ølservering på et hotell. Dette symboliserer den forsiktige optimismen og usikkerheten som preger Syria etter det nye regimets maktovertakelse. Selv om opprørsgruppene har tatt kontroll uten å plyndre eller hevne seg, er mange syrere nervøse for fremtiden. Den nye lederen har snakket om samhold, men handlinger vil være avgjørende. Endringer i læreplanen har også skapt bekymring for islamisering. Omverdenen følger nøye med, og sanksjoner vil ikke fjernes før det nye regimet viser at de mener det de sier.
4 måneder siden
Edan Alexander, en 20 år gammel israelsk-amerikansk soldat, ble tatt til fange av Hamas under terrorangrepet i Israel 7. oktober. Familien har ikke sett ham på over 400 dager, men fikk nylig et livstegn gjennom en propagandavideo der Edan ber om hjelp fra Israels statsminister og USAs påtroppende president. Foreldrene har møtt både Joe Biden og Donald Trump i håp om å få sønnen hjem. De understreker at det haster med en gisselavtale, da forholdene for gislene er vanskelige. Rundt 100 gisler er fortsatt i fangenskap, og mange antas å ha mistet livet.
4 måneder siden
En syrisk kvinne, Ghoson, identifiserte muligens sin ektemanns lik på et sykehus i Damaskus, syv år etter hans forsvinning. Liket bar preg av tortur og sult. En DNA-test skal bekrefte identiteten. Samtidig fant opprørere dumpede likposer langs en vei, med beinrester og en lapp som knytter dem til Hizbollah. Dette skjer i en kaotisk tid etter at opprørere har tatt kontroll over deler av Syria. Syrian Observatory for Human Rights anslår at 85 000 mennesker døde i Assads fengsler. Opprørere leter etter svar om savnede familiemedlemmer og forsøker å skape forsoning.
4 måneder siden
Suheil Hamwi ble gjenforent med familien etter 32 år i syrisk fangenskap. Han ble bortført i Libanon i 1992 og holdt fanget i flere fengsler, der han opplevde tortur og isolasjon. Hamwi ble frigjort da opprørere åpnet fengselsdørene, og han klarte å komme seg til Libanon. Løslatelsen gir håp til andre familier som leter etter savnede. Samtidig leter tusenvis av mennesker i Damaskus etter sine kjære, og mange besøker sykehus for å identifisere døde familiemedlemmer. Hamwi skal nå feire jul med familien for første gang på 32 år.
4 måneder siden
Syriske opprørere har styrtet Bashar al-Assads regime etter 13 år med borgerkrig, noe som har skapt både håp og usikkerhet om landets fremtid. Islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som ledet offensiven, har tatt en sentral rolle, men mange frykter deres tidligere tilknytning til Al Qaida. FN og internasjonale aktører ser en mulighet for en inkluderende politisk prosess, men understreker behovet for ansvarliggjøring av overgrep under Assad-regimet. Eksperter peker på risiko for maktvakuum og ustabilitet, mens minoriteter frykter hevnaksjoner. Samtidig har overgangen hittil vært relativt fredelig, med fokus på forhandlinger fremfor vold.
4 måneder siden
Etter Assad-regimets fall i Syria er over 100.000 mennesker savnet. Hjelpeorganisasjonen De Hvite Hjelmene har dokumentert 476 døde, men frykter at mange flere er begravet i massegraver. Identifiseringsarbeidet er vanskelig, da det mangler dokumentasjon og mange lik er funnet i massegraver. Rettsmedisiner Inge Morild understreker at identifiseringen er viktig for de pårørende og for å undersøke mulige forbrytelser. Han påpeker at det vil ta måneder å identifisere ofrene, spesielt siden DNA-laboratoriene i Syria ikke er godt utbygd, og bein tar lengre tid å analysere enn blodprøver.
4 måneder siden
Mazen al-Hamada, en kjent syrisk fange og torturoffer, ble funnet død i et militærsykehus i Damaskus. Han ble drept bare dager før Assad-regimet falt. Al-Hamada hadde tidligere flyktet fra Syria og fortalt om torturen han opplevde i fengsel. Han returnerte til Syria i 2020, ble pågrepet og forsvant igjen. Broren hans mener regimet drepte ham for å hindre at han vitnet om overgrepene. Liket hans ble funnet sammen med andre fanger, og bar preg av mishandling. Al-Hamada var en viktig stemme i dokumentaren «Syria’s Disappeared» og en sentral figur i kampen for menneskerettigheter i Syria.