Amerikaneren Travis Timmerman forsvant i Budapest i mai og ble funnet i et beryktet syrisk fengsel seks måneder senere. Han var på pilegrimsreise i grenseområdet mellom Libanon og Syria da han ble pågrepet av grensevakter.
Timmerman forteller at han ble behandlet bra av fengselsvaktene, men hørte daglig tortur av andre fanger, hovedsakelig unge menn. Familien hans uttrykker stor lettelse over at han er funnet i live og ser frem til å få ham hjem.
De er overrasket over at han valgte å reise til Syria.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Suheil Hamwi ble gjenforent med familien etter 32 år i syrisk fangenskap. Han ble bortført i Libanon i 1992 og holdt fanget i flere fengsler, der han opplevde tortur og isolasjon. Hamwi ble frigjort da opprørere åpnet fengselsdørene, og han klarte å komme seg til Libanon. Løslatelsen gir håp til andre familier som leter etter savnede. Samtidig leter tusenvis av mennesker i Damaskus etter sine kjære, og mange besøker sykehus for å identifisere døde familiemedlemmer. Hamwi skal nå feire jul med familien for første gang på 32 år.
4 måneder siden
En CNN-reportasje fra et syrisk fengsel, der de fant en mann i en låst celle, har blitt møtt med skepsis fra syriske faktasjekkere. Mannen, som CNN identifiserte som en sivil fange, kan i virkeligheten være en beryktet torturist ved navn Salma Mohammad Salama, også kjent som Abu Hamza. Faktasjekkere reagerte på mannens gode helse, og hans tilsynelatende manglende reaksjon på dagslys. Lokale innbyggere hevder at mannen var involvert i militæroperasjoner under Assad og torturerte folk. CNN har bekreftet at de har fått tilgang til et bilde som tyder på at mannen har vært offiser under Assad. Mannen ble kjørt til slektninger av Syrisk Røde Halvmåne.
4 måneder siden
Omar Alshogre overlevde det beryktede Sednaya-fengselet i Syria, der han opplevde tortur og umenneskelige forhold. Etter at opprørere tok kontroll, ble fengselet åpnet og avslørte grusomhetene som hadde foregått. Alshogre beskriver lukten av blod og brente kropper, samt den påtvungne stillheten blant fangene. Han bor nå i Sverige, men har fortsatt familie i Syria og er bekymret for sikkerheten i hjemlandet.
4 måneder siden
Etter at opprørere tok makten i Syria og åpnet fengsler, har familien Alhosin i Norge fått nytt håp om å finne sin savnede bror, Tarek Ahmad Alhosin. Tarek ble fengslet i 2012 under borgerkrigen, og familien har ikke hatt kontakt med ham siden. Nansi Ahmad Alhosin, som bor i Oslo, forteller om familiens søken etter informasjon og deres tro på at Tarek fortsatt lever. Hun uttrykker glede over regimets fall, men håper at den nye ledelsen vil bringe fred og stabilitet til landet. Familien ønsker å gjenforenes med Tarek og håper på en trygg fremtid for Syria.
4 måneder siden
Moheeb Alnawati, en norsk-palestinsk journalist, forsvant sporløst under en reise i Syria i januar 2011. Familien har siden levd i uvisshet, men håper nå på svar etter at politiske fanger har blitt løslatt i Syria. Alnawati forsvant kort tid før Den arabiske våren utviklet seg til borgerkrig i landet. Norsk UD og Norsk Journalistlag har tidligere forsøkt å finne ham uten resultat. Familien har nylig kontaktet UD på nytt og håper at han kan være blant de løslatte fangene. Norge har ingen ambassade i Syria, og konsulære saker håndteres fra Libanon.
4 måneder siden
Etter Assad-regimets plutselige fall i Syria har tusenvis av pårørende samlet seg ved det beryktede Sednaya-fengselet i håp om å finne savnede familiemedlemmer. Fengselet, kjent som «Slakterhuset», har vært et symbol på regimets brutalitet, med Amnesty som anslår at 13.000 mennesker ble drept der mellom 2011 og 2016. Alaa Hossein, en av de pårørende, søker desperat etter sin far som ble arrestert i starten av borgerkrigen. Hun utforsker fengselets umenneskelige forhold, inkludert underjordiske celler, i håp om å finne spor. Selv om hun ikke har funnet sin far, uttrykker hun glede over et fritt Syria og håp for fremtiden.
4 måneder siden
NRK har besøkt det beryktede Sednaya-fengselet i Syria, også kjent som «Slaktarhuset», der tidligere innsatte forteller om brutal vold og tortur. Fengselet ble drevet av Assad-regimet frem til opprørsgrupper veltet diktatoren. Det antas at over 30 000 fanger har blitt drept der siden starten av borgerkrigen. Etter regimets fall har mange familier søkt etter sine savnede slektninger i fengselet, men funnet tomme celler. Søk etter fanger i skjulte rom har vært uten resultat. Mange familier venter fortsatt på svar om hva som har skjedd med deres kjære.
4 måneder siden
Walid Alhussein i Bergen leter etter svar om sin familie som forsvant i Syria for elleve år siden. Familien ble tatt av regimet mens de forberedte middag under ramadan. Alhussein flyktet fra Syria i 2013 etter å ha opplevd regimets terrorbombing av sivile. Han har siden lett etter sin bror og foreldre. Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty anslår at tusenvis ble drept i Sednaya-fengselet, kjent for tortur og henrettelser. Alhussein fikk et nytt håp da opprørere frigjorde fanger, men broren var ikke blant dem. Han nekter likevel å gi opp håpet om å finne familien i live.
4 måneder siden
Etter at opprørere tok kontroll over Assads fengsler i Damaskus, har hundrevis av fanger blitt funnet i elendig forfatning, og mange døde er hentet ut. På et sykehus i Damaskus strømmer pårørende til for å finne savnede slektninger. En ung mann, Ahmed, er blant de overlevende, men hans identitet og historie er ukjent. En annen fange, Ibrahim, ble identifisert av familien etter å ha vært savnet siden 2018. Mange tidligere fanger er mentalt nedbrutt, mens pårørende leter etter kjennetegn blant døde kropper i sykehusets likhus. Sednaya-fengselet, kjent for tortur og massehenrettelser, er sentralt i funnene.
4 måneder siden
Yazan Dergham Ali ble nylig løslatt fra det beryktede Sednaya-fengselet i Syria etter tre år med tortur og umenneskelige forhold. Han ble arrestert etter å ha nektet militærtjeneste og utsatt for tortur for å tilstå terrorisme. I fengselet var han vitne til sykdom, død og daglig mishandling. Fengselet er kjent for å ha drept anslagsvis 30.000 fanger siden 2011. Yazan, som tidligere var en lovende student, har nå ingen familie eller bosted, men er fast bestemt på å fullføre legestudiet for å hevne seg på regimet som ødela livet hans.
4 måneder siden
Den amerikanske frilansjournalisten Austin Tice ble kidnappet i Syria i 2012. Etter Bashar Assads fall fra makten, har amerikanske myndigheter fornyet håpet om å få ham hjem. De er i kontakt med opprørsgruppen som nå styrer Syria, som også leter etter Tice. Tices mor samarbeider med organisasjonen Hostage Aid Worldwide, som er til stede i Syria. Hun har ikke vært i kontakt med amerikanske myndigheter. Tice forsvant ved en kontrollpost vest for Damaskus, og en video viste ham bortført av bevæpnede menn. FBI har utlovet en dusør for informasjon som kan føre til at han blir funnet, men har også fått kritikk for sin etterforskning.
4 måneder siden
En CNN-reportasje om løslatelsen av en syrisk fange har skapt kontrovers. Mannen, som presenterte seg som en sivil fange ved navn Adel Ghurban, ble funnet i et hemmelig fengsel i Damaskus. Lokale innbyggere og faktasjekkere hevder imidlertid at mannen i virkeligheten er Salama Mohammad Salama, en etterretningsoffiser for Assad-regimet. CNN har lagt til en advarsel om at de kan ha blitt lurt, og bekrefter at ansiktsgjenkjenning viser høy likhet mellom mannen og et bilde av en offiser. Mannen er ikke lokalisert etter løslatelsen, og CNN undersøker saken videre.
4 måneder siden
CNN filmet en angivelig redningsaksjon av en fange i et hemmelig fengsel i Damaskus. Mannen, som hevdet å være en sivil ved navn Adel Ghurbal, ble «frigjort» av CNN-teamet. Faktasjekkere og lokale innbyggere hevder imidlertid at mannen i virkeligheten er en etterretningsoffiser ved navn Salama Mohammad Salama, også kjent som Abu Hamza. Han skal ha jobbet for Assad-regimet og vært involvert i utpressing, tortur og drap på sivile. CNN har erkjent at de ser ut til å ha blitt lurt og at mannen sannsynligvis har oppgitt falsk identitet. Mannen ble overlevert til Røde Halvmåne, men hans nåværende oppholdssted er ukjent.
4 måneder siden
Mazen Alhamada, en syrisk aktivist kjent for sin kamp mot regimets overgrep, ble fengslet i 2012 for å smugle morsmelkerstatning til beleirede områder. Under fengslingen ble han utsatt for omfattende tortur og tvunget til å tilstå forbrytelser han ikke hadde begått. Etter løslatelsen i 2014 søkte han asyl i Nederland, men returnerte til Syria i 2020 etter løfter om amnesti. Han ble pågrepet ved ankomst og forsvant. Etter regimets fall i 2024 ble liket hans funnet i Sednaya-fengselet, sammen med flere andre ofre. Hans historie har blitt et symbol på regimets brutalitet og har skapt sterke reaksjoner internasjonalt.
4 måneder siden
En CNN-korrespondent intervjuet en mann i et syrisk fengsel som hevdet å ha vært fengslet i tre måneder. Syriske faktasjekkere mistenker imidlertid at mannen kan ha vært en etterretningsoffiser for Assad-regimet. Mannen fremsto som velstelt og uten tegn til tortur, noe som skaper tvil om hans historie. Han skal også ha vekslet mellom å være redd og rolig, noe som forsterker mistanken. Ifølge lokale kilder kan mannen ha blitt pågrepet nylig i en konflikt med en høyere offiser. CNN undersøker saken videre.