Abdullah Öcalan, lederen av PKK, har sittet fengslet i Tyrkia siden 1999. Et nylig brev fra ham foreslår at PKK legger ned våpnene og oppløser seg.
Artikkelen handler om Abdullah Öcalan, lederen av Kurdistans arbeiderparti (PKK), som har vært fengslet på øya İmralı i Tyrkia siden 1999. Konflikten mellom PKK og tyrkiske myndigheter har pågått i 41 år. Nylig sendte Öcalan et brev der han oppfordrer PKK til å legge ned våpnene og oppløse seg.
Hans advokater, Ibrahim Bilmez og Gengiz Yurekli, møtte VG i Oslo og bekreftet brevet, men understreket at lite har skjedd siden. De mener Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan må ta imot Öcalans fredshånd og tilrettelegge juridisk og politisk for prosessen.
Forsker Pinar Tank ved PRIO peker på at kurdere fortsatt opplever undertrykkelse i Tyrkia, selv om det har vært noen forbedringer i kulturelle rettigheter. Tilliten mellom partene er lav, og både Tyrkia og PKK stiller krav til hverandre for å starte en dialog.
Abdullah Öcalan
Ibrahim Bilmez
Gengiz Yurekli
Recep Tayyip Erdoğan
Pinar Tank
Kurdistans arbeiderparti (PKK)
VG
Stortinget
DEM-partiet
Fredsforskningsinstituttet (PRIO)
İmralı
Marmarahavet
Tyrkia
Oslo
Midtøsten
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
PKK-leder Abdullah Öcalan oppfordrer i et brev gruppen til å oppløse seg selv og legge ned våpnene. Brevet ble lest opp av det pro-kurdiske DEM-partiet i Tyrkia. PKK, som er Kurdistans arbeiderparti, har vært en forbudt militant gruppe i Tyrkia siden 1978, og Öcalan har sittet fengslet siden 1999. Etter regimeskiftet i Syria i desember 2024 har det vært konflikter mellom kurdiske grupper i Nord-Syria, samtidig som den nye syriske overgangsregjeringen forsøker å etablere samarbeid med disse gruppene.
2 måneder siden
Kurdistans arbeiderparti (PKK) har erklært en våpenhvile med Tyrkia, samtidig som de ber om at deres leder Abdullah Öcalan løslates for å starte en avvæpningsprosess. Öcalan har oppfordret PKK-medlemmer til å legge ned våpnene og oppløse gruppen, da han mener den har mistet sitt formål. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har tatt imot oppfordringen positivt, og ser det som en mulighet til å skape brorskap mellom tyrkere og kurdere. Öcalan, som har sittet fengslet siden 1999, var med på å grunnlegge PKK i 1978. PKK har vært involvert i en langvarig væpnet konflikt med Tyrkia, og er ansett som en terrororganisasjon av EU og USA.
2 måneder siden
PKK erklærer våpenhvile etter oppfordring fra deres fengslede leder Abdullah Öcalan. Dette skjer etter forhandlinger mellom PKK-lederen og Tyrkia. Abdullah Öcalan har bedt om at PKK oppløses og at alle grupper legger ned våpnene. PKK håper at Abdullah Öcalan løslates fra fengsel. Abdullah Öcalan har sittet fengslet siden 1999 og var med å stifte PKK i 1978.
2 måneder siden
Den fengslede PKK-lederen Abdullah Öcalan har kunngjort at gruppen skal oppløses og oppfordrer medlemmene til å legge ned våpnene. Uttalelsen kommer etter et tre timer langt møte med en delegasjon fra det prokurdiske DEM-partiet i fengselet hvor han har sittet siden 1999. Håpet med møtet var at Öcalan ville komme med en fredsoppfordring. Ifølge Middle East Eye mener Öcalan at væpnet kamp ikke lenger er nødvendig for å sikre kurdiske rettigheter.
14 timer siden
En svensk journalist er dømt i Tyrkia for å ha fornærmet presidenten. Han ble arrestert i mars og nekter straffskyld.
22 dager siden
En svensk journalist fra Dagens etc. ble arrestert i Tyrkia, anklaget for å ha fornærmet presidenten og for terrorvirksomhet. Arrestasjonen skjedde da journalisten skulle dekke arrestasjonen av Istanbuls borgermester Ekrem Imamoglu, en politisk utfordrer til president Erdogan. Tyrkiske myndigheter begrunner arrestasjonen med påstått kontakt med PKK, men kritikere mener det skyldes journalistens kritiske dekning av Tyrkias politikk og kurdernes situasjon. Arrestasjonen har ført til bekymring for pressefriheten og menneskerettigheter i Tyrkia, og svenske myndigheter kritiseres for å være for forsiktige i sin respons.
1 måned siden
Tyrkias president Erdogan anklages for å fjerne Istanbuls ordfører Ekrem Imamoglu, som anses som en farlig utfordrer. Imamoglu er fengslet for korrupsjon og terrorstøtte, noe som har utløst store protester. Eksperter peker på at fengslingen skjer samtidig som Imamoglu var ventet å bli nominert som presidentkandidat. Demonstrantene er lei av utviklingen i landet, der rettsvesenet brukes mot opposisjonelle, og økonomien svikter. Erdogan føler seg styrket av utenrikspolitiske seire og stoler på at han kan slå ned på opposisjonen uten sterke reaksjoner fra Europa.
1 dag siden
Partiet Sentrum og dets leder Geir Lippestad møter kritikk for sitt engasjement i pakistansk politikk. Spesielt et utspill om Nobels fredspris har skapt reaksjoner.
4 måneder siden
Forhandlingene om en permanent våpenhvile i byene Manbij og Kobani nord i Syria har brutt sammen. De kurdisk-dominerte SDF-styrkene skylder på Tyrkias tilnærming til meklingsprosessen og manglende vilje til å akseptere nøkkelpunkter. En syrisk opposisjonskilde melder at Tyrkia ønsker å opprettholde presset på SDF og ikke er fornøyd med våpenhvileavtalen. SDF, som samarbeider med amerikanske styrker, inngikk en våpenhvileavtale som ble meklet frem av USA for å sikre siviles sikkerhet. Tyrkia ønsker ikke kurdiske styrker langs sin grense, da de mener de samarbeider med PKK.
1 måned siden
Den svenske journalisten Joakim Medin er fengslet i Tyrkia, anklaget for medlemskap i en terrorgruppe og for å ha fornærmet president Erdogan. Anklagene knyttes til en Erdogan-kritisk demonstrasjon i Stockholm for to år siden, hvor Medin angivelig skal ha vært involvert. Sjefredaktøren i Dagens ETC, avisen Medin jobber for, avviser anklagene som grunnløse og politisk motiverte. Medin var i Istanbul for å dekke protester da han ble pågrepet. Svenske myndigheter jobber med saken, som beskrives som en prioritert sak. Pågripelsen skjer kort tid etter at en BBC-journalist ble utvist fra landet, noe som skaper bekymring for ytringsfriheten i Tyrkia.
1 måned siden
Istanbuls ordfører, Ekrem Imamoglu, er varetektsfengslet i Tyrkia i påvente av rettssak, anklaget for korrupsjon og terror. Imamoglu avviser anklagene som politisk motiverte. Varetektsfengslingen skjer samtidig som han var forventet å bli utnevnt som presidentkandidat for CHP, noe som ville utfordret president Erdogan i valget i 2028. Myndighetene har trukket tilbake Imamoglus universitetsgrad, en nødvendig betingelse for å stille til valg. Pågripelsen har ført til store demonstrasjoner og sammenstøt mellom demonstranter og politi i Tyrkia.
1 måned siden
Titusenvis demonstrerer i Tyrkia mot fengslingen av Istanbuls ordfører Ekrem Imamoglu, som er anklaget for korrupsjon og terrorstøtte. Støttespillere mener anklagene er politisk motivert. Analytikere påpeker at Erdogan ønsker å fjerne en farlig utfordrer før neste valg i 2028, og at Imamoglu er en karismatisk kandidat som kan samle opposisjonen. Samtidig føler Erdogan seg styrket av utviklingen i Syria og Europas behov for Tyrkia, noe som gir ham spillerom til å slå ned på hjemlig opposisjon. Det er usikkert om Imamoglu får stille til valg, og eksperter spår at Erdogan enten vil endre loven for å kunne stille til gjenvalg, eller utlyse nyvalg.
4 måneder siden
Syrias opprørsleder Ahmad al-Sharaa, tidligere kjent som Abu Mohammed al-Jolani, har varslet at en liste over tidligere torturister og krigsforbrytere vil bli offentliggjort. Han lover rettferdighet for ofrene, samtidig som soldater som var tvunget til tjeneste under Assad-regimet, får amnesti. Etter at opprørsalliansen styrtet president Bashar al-Assad, har samtaler om maktoverføring startet, med fokus på å inkludere alle etniske og religiøse grupper. FN-utsending Geir O. Pedersen understreker viktigheten av samarbeid mellom væpnede grupper for å unngå ny konflikt. HTS lover også å beskytte borgerrettigheter, inkludert kvinners frihet til å velge klesdrakt.
4 måneder siden
Syrias opprørsleder Ahmad al-Sharaa, tidligere kjent som Abu Mohammed al-Jolani, har varslet at en liste over tidligere torturister og krigsforbrytere vil bli offentliggjort. Han lover rettferdighet for ofrene, samtidig som soldater som var tvunget til tjeneste under Assad-regimet, får amnesti. Etter at opprørsalliansen styrtet president Bashar al-Assad, har samtaler om maktoverføring startet, med fokus på å inkludere alle etniske og religiøse grupper. FN-utsending Geir O. Pedersen understreker viktigheten av samarbeid mellom væpnede grupper for å unngå ny konflikt. HTS lover også å beskytte borgerrettigheter, inkludert kvinners frihet til å velge klesdrakt.
29 dager siden
Den svenske journalisten Joakim Medin har sendt en hilsen fra et tyrkisk høysikkerhetsfengsel, der han sitter fengslet. Medin er anklaget for å ha fornærmet president Erdogan og for å være medlem av en terrororganisasjon. Han ble pågrepet på flyplassen i Istanbul da han skulle dekke demokratiprotestene som oppsto etter fengslingen av Istanbuls ordfører. Medin understreker i sin hilsen at journalistikk ikke er en forbrytelse. Han opplyser via sin advokat at han er ved godt mot, får nok mat og mulighet til å trene, selv om han sitter isolert.