PKK-leder Abdullah Öcalan oppfordrer i et brev gruppen til å oppløse seg selv og legge ned våpnene. Brevet ble lest opp av det pro-kurdiske DEM-partiet i Tyrkia.
PKK, som er Kurdistans arbeiderparti, har vært en forbudt militant gruppe i Tyrkia siden 1978, og Öcalan har sittet fengslet siden 1999.
Etter regimeskiftet i Syria i desember 2024 har det vært konflikter mellom kurdiske grupper i Nord-Syria, samtidig som den nye syriske overgangsregjeringen forsøker å etablere samarbeid med disse gruppene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
PKK erklærer våpenhvile etter oppfordring fra deres fengslede leder Abdullah Öcalan. Dette skjer etter forhandlinger mellom PKK-lederen og Tyrkia. Abdullah Öcalan har bedt om at PKK oppløses og at alle grupper legger ned våpnene. PKK håper at Abdullah Öcalan løslates fra fengsel. Abdullah Öcalan har sittet fengslet siden 1999 og var med å stifte PKK i 1978.
2 måneder siden
Kurdistans arbeiderparti (PKK) har erklært en våpenhvile med Tyrkia, samtidig som de ber om at deres leder Abdullah Öcalan løslates for å starte en avvæpningsprosess. Öcalan har oppfordret PKK-medlemmer til å legge ned våpnene og oppløse gruppen, da han mener den har mistet sitt formål. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har tatt imot oppfordringen positivt, og ser det som en mulighet til å skape brorskap mellom tyrkere og kurdere. Öcalan, som har sittet fengslet siden 1999, var med på å grunnlegge PKK i 1978. PKK har vært involvert i en langvarig væpnet konflikt med Tyrkia, og er ansett som en terrororganisasjon av EU og USA.
2 dager siden
Abdullah Öcalan, lederen av PKK, har sittet fengslet i Tyrkia siden 1999. Et nylig brev fra ham foreslår at PKK legger ned våpnene og oppløser seg.
2 måneder siden
Den fengslede PKK-lederen Abdullah Öcalan har kunngjort at gruppen skal oppløses og oppfordrer medlemmene til å legge ned våpnene. Uttalelsen kommer etter et tre timer langt møte med en delegasjon fra det prokurdiske DEM-partiet i fengselet hvor han har sittet siden 1999. Håpet med møtet var at Öcalan ville komme med en fredsoppfordring. Ifølge Middle East Eye mener Öcalan at væpnet kamp ikke lenger er nødvendig for å sikre kurdiske rettigheter.
4 måneder siden
Syrias opprørsleder Ahmad al-Sharaa, tidligere kjent som Abu Mohammed al-Jolani, har varslet at en liste over tidligere torturister og krigsforbrytere vil bli offentliggjort. Han lover rettferdighet for ofrene, samtidig som soldater som var tvunget til tjeneste under Assad-regimet, får amnesti. Etter at opprørsalliansen styrtet president Bashar al-Assad, har samtaler om maktoverføring startet, med fokus på å inkludere alle etniske og religiøse grupper. FN-utsending Geir O. Pedersen understreker viktigheten av samarbeid mellom væpnede grupper for å unngå ny konflikt. HTS lover også å beskytte borgerrettigheter, inkludert kvinners frihet til å velge klesdrakt.
4 måneder siden
Syrias opprørsleder Ahmad al-Sharaa, tidligere kjent som Abu Mohammed al-Jolani, har varslet at en liste over tidligere torturister og krigsforbrytere vil bli offentliggjort. Han lover rettferdighet for ofrene, samtidig som soldater som var tvunget til tjeneste under Assad-regimet, får amnesti. Etter at opprørsalliansen styrtet president Bashar al-Assad, har samtaler om maktoverføring startet, med fokus på å inkludere alle etniske og religiøse grupper. FN-utsending Geir O. Pedersen understreker viktigheten av samarbeid mellom væpnede grupper for å unngå ny konflikt. HTS lover også å beskytte borgerrettigheter, inkludert kvinners frihet til å velge klesdrakt.
4 måneder siden
Forhandlingene om en permanent våpenhvile i byene Manbij og Kobani nord i Syria har brutt sammen. De kurdisk-dominerte SDF-styrkene skylder på Tyrkias tilnærming til meklingsprosessen og manglende vilje til å akseptere nøkkelpunkter. En syrisk opposisjonskilde melder at Tyrkia ønsker å opprettholde presset på SDF og ikke er fornøyd med våpenhvileavtalen. SDF, som samarbeider med amerikanske styrker, inngikk en våpenhvileavtale som ble meklet frem av USA for å sikre siviles sikkerhet. Tyrkia ønsker ikke kurdiske styrker langs sin grense, da de mener de samarbeider med PKK.
4 måneder siden
FNs spesialutsending til Syria, Geir O. Pedersen, har uttrykt alvorlig bekymring for militær eskalering i landet etter at en våpenhvile har utløpt. Han har rapportert om betydelige stridigheter mellom tyrkisk-støttede grupper og kurdiske grupper nord i Syria. Pedersen oppfordrer også Israel til å stanse bosetningsaktivitet på de okkuperte Golanhøydene og ber om at sanksjonene mot Syria oppheves. FNs sikkerhetsråd har kommet med en uttalelse der de krever en inkluderende politisk prosess ledet av syrerne selv, og understreker Syrias suverenitet og territoriale integritet. Sikkerhetsrådet oppfordrer alle land til å respektere disse prinsippene.
2 måneder siden
Syrias leder, Ahmed al-Sharaa, fremhever under en dialogkonferanse i Damaskus at staten må ha monopol på våpen. Konferansen omhandler Syrias fremtid, inkludert en ny grunnlov og reformer innenfor institusjoner, sivilsamfunn og økonomi. Al-Sharaa, som har ledet Syria etter Bashar al-Assads fall, understreker viktigheten av samhold og statlig kontroll over alle væpnede styrker. Konferansen kritiseres for manglende representasjon av minoritetsgrupper, og de kurdisk-ledede myndighetene i nordøst Syria er ikke invitert. Al-Sharaa har tidligere sagt at disse styrkene bør innlemmes i regjeringshæren.
4 måneder siden
Siden den arabiske våren i 2011 har Syria vært preget av borgerkrig og et brutalt regime under Bashar al-Assad. Etter regimets fall står landet overfor store utfordringer, inkludert behovet for å inkludere alle religiøse og etniske grupper, sikre fredelig maktoverføring og etablere demokratiske institusjoner. FN-utsending Geir O. Pedersen og opprørsleder Ahmad al-Sharaa understreker viktigheten av samarbeid mellom rivaliserende grupper, amnesti for soldater og rettsoppgjør for tidligere forbrytelser. Landet må også gjenoppbygges etter omfattende ødeleggelser, og det er avgjørende å hindre utenlandsk innblanding for å sikre en stabil fremtid.
4 måneder siden
Syrias midlertidige statsminister Mohammad al-Bashir har oppfordret syriske flyktninger til å vende tilbake for å delta i gjenoppbyggingen av landet etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet. Han lover at alle religiøse og etniske grupper vil få sine rettigheter respektert, og at sikkerhet og stabilitet skal gjenopprettes. Al-Bashir, som skal lede landet frem til mars, understreker at erfaringene flyktninger har opparbeidet seg i utlandet, kan være verdifulle for å bygge opp landet igjen. Over 14 millioner mennesker har flyktet fra Syria siden borgerkrigen startet i 2011. HTS-leder Abu Mohammed al-Jolani lover også stabilitet og avviser frykt for det nye regimet.
1 måned siden
Syria har danna ei overgangsregjering leia av midlertidig president Ahmed al-Sharaa etter 50 år med diktatur under familien Assad. Regjeringa består av 23 ministrar, inkludert representantar frå ulike minoritetar som kristne, drusarar og alawittar, samt ei kvinne. Målet er å bygge ein moderne og inkluderande stat, men Midtausten-ekspert Hilde Henriksen Waage meiner Syria treng eit mirakel for at dette skal gå bra. Særleg er inkludering av kurdarar og samling av væpna grupper store utfordringar. Tyrkia har ynskt den nye regjeringa velkomen og lovar støtte til ein grundig overgangsperiode. Al-Sharaa har lova demokratiske val, men seier dette kan ta opptil fire år.
1 måned siden
Den kurdiskledede administrasjonen i Nordøst-Syria avviser legitimiteten til den nye syriske overgangsregjeringen utnevnt av president Ahmed al-Sharaa. Kurderne mener regjeringen ikke gjenspeiler landets mangfold, og erklærer seg ikke bundet av dens beslutninger. Sharaa, som utnevnte regjeringen etter at Assad-regimet ble styrtet, sier han vil bygge en sterk og stabil stat. Overgangsregjeringen består hovedsakelig av Sharaas allierte, med kun én kurdisk minister og representanter fra andre minoriteter.
4 måneder siden
Syrias midlertidige statsminister Mohammad al-Bashir oppfordrer syriske flyktninger til å vende hjem og delta i gjenoppbyggingen av landet etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet. Al-Bashir, som skal lede landet frem til mars, understreker at Syria nå er et fritt land og lover respekt for rettigheter til alle religiøse samfunn. Han mener flyktninger kan spille en viktig rolle med erfaringene de har fått i utlandet. Over 14 millioner syrere har flyktet siden borgerkrigen startet i 2011. HTS-leder Abu Mohammed al-Jolani hevder at det nye regimet vil bringe stabilitet og utvikling, og avviser frykt for en ny krig.
4 måneder siden
Syriske opprørsgrupper har blitt enige om å oppløse sine fraksjoner og samles under forsvarsdepartementet, ifølge den nye administrasjonen. Den nye lederen, Ahmed al-Sharaa, har jobbet frem enigheten. Gruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), ledet av al-Sharaa, var sentral i stormoffensiven mot Bashar al-Assads regime. Statsminister Mohammed al-Bashir har uttalt at forsvarsdepartementet skal omstruktureres med offiserer fra opprørsgrupper og regjeringshæren. Murhaf Abu Qasra, en lederskikkelse i opprøret, er utnevnt til forsvarsminister i den midlertidige regjeringen.