PKK erklærer våpenhvile etter oppfordring fra deres fengslede leder Abdullah Öcalan. Dette skjer etter forhandlinger mellom PKK-lederen og Tyrkia.
Abdullah Öcalan har bedt om at PKK oppløses og at alle grupper legger ned våpnene. PKK håper at Abdullah Öcalan løslates fra fengsel.
Abdullah Öcalan har sittet fengslet siden 1999 og var med å stifte PKK i 1978.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Kurdistans arbeiderparti (PKK) har erklært en våpenhvile med Tyrkia, samtidig som de ber om at deres leder Abdullah Öcalan løslates for å starte en avvæpningsprosess. Öcalan har oppfordret PKK-medlemmer til å legge ned våpnene og oppløse gruppen, da han mener den har mistet sitt formål. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har tatt imot oppfordringen positivt, og ser det som en mulighet til å skape brorskap mellom tyrkere og kurdere. Öcalan, som har sittet fengslet siden 1999, var med på å grunnlegge PKK i 1978. PKK har vært involvert i en langvarig væpnet konflikt med Tyrkia, og er ansett som en terrororganisasjon av EU og USA.
2 måneder siden
Den fengslede PKK-lederen Abdullah Öcalan har kunngjort at gruppen skal oppløses og oppfordrer medlemmene til å legge ned våpnene. Uttalelsen kommer etter et tre timer langt møte med en delegasjon fra det prokurdiske DEM-partiet i fengselet hvor han har sittet siden 1999. Håpet med møtet var at Öcalan ville komme med en fredsoppfordring. Ifølge Middle East Eye mener Öcalan at væpnet kamp ikke lenger er nødvendig for å sikre kurdiske rettigheter.
2 måneder siden
PKK-leder Abdullah Öcalan oppfordrer i et brev gruppen til å oppløse seg selv og legge ned våpnene. Brevet ble lest opp av det pro-kurdiske DEM-partiet i Tyrkia. PKK, som er Kurdistans arbeiderparti, har vært en forbudt militant gruppe i Tyrkia siden 1978, og Öcalan har sittet fengslet siden 1999. Etter regimeskiftet i Syria i desember 2024 har det vært konflikter mellom kurdiske grupper i Nord-Syria, samtidig som den nye syriske overgangsregjeringen forsøker å etablere samarbeid med disse gruppene.
2 dager siden
Abdullah Öcalan, lederen av PKK, har sittet fengslet i Tyrkia siden 1999. Et nylig brev fra ham foreslår at PKK legger ned våpnene og oppløser seg.
4 måneder siden
Forhandlingene om en permanent våpenhvile i byene Manbij og Kobani nord i Syria har brutt sammen. De kurdisk-dominerte SDF-styrkene skylder på Tyrkias tilnærming til meklingsprosessen og manglende vilje til å akseptere nøkkelpunkter. En syrisk opposisjonskilde melder at Tyrkia ønsker å opprettholde presset på SDF og ikke er fornøyd med våpenhvileavtalen. SDF, som samarbeider med amerikanske styrker, inngikk en våpenhvileavtale som ble meklet frem av USA for å sikre siviles sikkerhet. Tyrkia ønsker ikke kurdiske styrker langs sin grense, da de mener de samarbeider med PKK.
3 måneder siden
En våpenhvile er inngått, noe som gir en etterlengtet pause for sivilbefolkningen i Gaza og håp for gislene og deres familier. Politisk sett løser ikke avtalen konflikten, og det er ingen direkte forhandlinger mellom partene. Avtalen kom i stand etter press fra USA og samarbeid mellom flere land. Hamas har gitt etter på tidligere absolutte krav, men er svekket militært og politisk. Israel har heller ikke fått alle sine krav innfridd, og det er usikkerhet rundt Netanyahus politiske fremtid. Samtidig diskuteres opprettelsen av en palestinsk stat, men det er fortsatt langt frem. Spørsmålet om hvordan Gaza skal styres er også uavklart.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttrykker glede over meldingene om at gisler skal løslates fra Gaza, og håper de kan gjenforenes med sine kjære. Han forventer at kamphandlingene opphører som følge av våpenhvilen. Støre understreker at våpenhvilen er et viktig første steg mot fred, men at det er behov for en politisk løsning for å oppnå varig fred mellom israelere og palestinere.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas har trådt i kraft, etter over et år med konflikt. Våpenhvilen innebærer tilbaketrekking av soldater, løslatelse av gisler og fanger, samt levering av nødhjelp til Gaza. Flere internasjonale aktører har presset på for våpenhvilen, og det er et håp om at den kan vare. Det er likevel bekymring for at ekstremister på begge sider kan forsøke å sabotere avtalen. De neste ukene vil vise om våpenhvilen holder, med flere gisler som skal løslates og nødhjelp som skal leveres. Det er også forventet at mer informasjon om situasjonen i Gaza vil komme frem.
3 måneder siden
Det meldes at en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas kan være oppnådd. Qatars statsminister Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani forventes å kunngjøre avtalen onsdag kveld. Avtalen skal inkludere en puljevis løslatelse av gisler i bytte mot tilbaketrekning av israelske soldater, løslatelse av palestinske fanger og en seks uker lang våpenhvile. Hamas har angivelig gitt muntlig godkjenning til avtalen. Forhandlingene har pågått i Doha, med USA, Egypt og Qatar som meglere. Det har vært flere forsøk på våpenhvile tidligere, sist i november 2023, da rundt 100 israelske gisler ble løslatt.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått, noe som fører til lettelse for både sivile israelere og palestinere. Avtalen inkluderer løslatelse av gisler, deriblant den amerikansk-israelske soldaten Edan Alexander, som tidligere appellerte til Donald Trump om hjelp. Alexanders familie takker Trump for hans innsats i forhandlingene. Avtalen vil i første fase føre til løslatelse av 33 gisler, hovedsakelig kvinner, barn og eldre, i løpet av seks uker, samt retur av levningene etter 34 døde gisler. Samtidig uttrykker palestinere, som den kreftsyke Amal Saleh, håp om at våpenhvilen vil bringe fred og mulighet for å vende hjem etter langvarig konflikt.
4 måneder siden
Syrias opprørsleder Ahmad al-Sharaa, tidligere kjent som Abu Mohammed al-Jolani, har varslet at en liste over tidligere torturister og krigsforbrytere vil bli offentliggjort. Han lover rettferdighet for ofrene, samtidig som soldater som var tvunget til tjeneste under Assad-regimet, får amnesti. Etter at opprørsalliansen styrtet president Bashar al-Assad, har samtaler om maktoverføring startet, med fokus på å inkludere alle etniske og religiøse grupper. FN-utsending Geir O. Pedersen understreker viktigheten av samarbeid mellom væpnede grupper for å unngå ny konflikt. HTS lover også å beskytte borgerrettigheter, inkludert kvinners frihet til å velge klesdrakt.
4 måneder siden
Syrias opprørsleder Ahmad al-Sharaa, tidligere kjent som Abu Mohammed al-Jolani, har varslet at en liste over tidligere torturister og krigsforbrytere vil bli offentliggjort. Han lover rettferdighet for ofrene, samtidig som soldater som var tvunget til tjeneste under Assad-regimet, får amnesti. Etter at opprørsalliansen styrtet president Bashar al-Assad, har samtaler om maktoverføring startet, med fokus på å inkludere alle etniske og religiøse grupper. FN-utsending Geir O. Pedersen understreker viktigheten av samarbeid mellom væpnede grupper for å unngå ny konflikt. HTS lover også å beskytte borgerrettigheter, inkludert kvinners frihet til å velge klesdrakt.
3 måneder siden
Qatars statsminister Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani skal holde en pressekonferanse onsdag kveld. Ifølge en arabisk kanal skal det annonseres en avtale om våpenhvile på Gazastripen og utveksling av fanger og gisler. Det har de siste dagene pågått forhandlinger om våpenhvile i Qatar. Opplysningene er ikke bekreftet, men det meldes at partene er nærmere en avtale enn noen gang. Tidspunkt for pressekonferansen er ikke kjent.
1 måned siden
Hamas-topp Khalil al-Hayya melder ifølge Reuters at Hamas har godtatt et våpenhvileforslag som ble presentert for to dager siden. Al-Hayya understreker at Hamas ikke vil avvæpne seg så lenge israelsk okkupasjon vedvarer.
1 måned siden
Hamas' fungerende leder på Gazastripen, Khalil al-Hayya, har kunngjort at gruppen har akseptert et våpenhvileforslag fremlagt av Egypt og Qatar. Samtidig understreker Hamas at de ikke vil la seg avvæpne. Hilde Henriksen Waage, Midtøsten-ekspert og professor ved UiO, mener dette indikerer at Hamas er svekket, både militært og på grunn av økende motstand fra sivilbefolkningen i Gaza. Waage tviler på at Israel vil godta våpenhvilen, spesielt med tanke på den nylig innledede bakkeoffensiven og press fra hjemmebane. Tidligere våpenhvileavtaler har brutt sammen, og forhandlingene har vært vanskelige.