Donald Trumps nye tollavgifter har skapt forvirring og rammer enkelte land og territorier på uventede måter. Små øysamfunn som Saint Pierre og Miquelon ilegges høye tollsatser basert på eksportoverskudd, mens den ubebodde australske øya Heard straffes for angivelig elektronikkeksport.
Samtidig slipper land som Russland, Belarus, Cuba og Nord-Korea unna, noe som ifølge eksperter skyldes Trumps personlige relasjoner og et ønske om å fremme fredsforhandlinger.
Kritikere mener systemet er inkompetent og basert på en overdreven fokus på USAs handelsunderskudd.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
27 dager siden
Donald Trump har innført tollsatser for over 160 land og territorier, inkludert en overraskende toll på 10 prosent for ubebodde øyer som Jan Mayen og Svalbard. Eksperter reagerer med forundring, og stiller spørsmål ved nytten av å ilegge toll på områder uten vareflyt. Fraværet av Russland og Belarus på listen, samtidig som sanksjonerte land som Iran og Syria inkluderes, skaper ytterligere forvirring. En USA-ekspert antyder at beslutningene kan virke tilfeldige og vitner om manglende kompetanse i Trump-administrasjonen.
27 dager siden
Trump-administrasjonen har innført toll på importvarer fra flere steder, inkludert ubebodde øyer som Svalbard og Jan Mayen. Tiltaket kritiseres av eksperter, som mener det er meningsløst og mangler en klar strategi. Selv områder med amerikanske militærbaser ilegges toll, noe som kompliserer situasjonen ytterligere. En rådgiver i Civita beskriver Trumps tollpolitikk som tilfeldig og komisk, og finner det vanskelig å forstå logikken bak den.
27 dager siden
Donald Trumps nye tollsatser rammer overraskende nok også fjerntliggende og ubebodde øyer som Heard Island og McDonald Islands, som ligger i Sørishavet. Selv om øyene kun bebos av sel og sjøfugl, er de ilagt en toll på ti prosent. Norfolk-øya, med drøyt 2000 innbyggere, har fått en enda høyere tollsats enn Australia forøvrig. Det er usikkert hva tollsatsene vil ha å si i praksis, da det er uenighet om eksporttallene fra de berørte områdene. Australias statsminister Anthony Albanese har uttalt at ingen steder er trygge fra Trumps handelspolitikk.
28 dager siden
Donald Trump har innført nye tollsatser på en rekke land, inkludert Norge, med begrunnelsen at USA har blitt utnyttet. Norske bedrifter som eksporterer varer til USA, spesielt sjømatnæringen, kan bli negativt påvirket av dette. Det er usikkert hvordan USA har kommet frem til at norske varer ilegges 15 prosent toll. Tiltaket møter kritikk fra økonomer som frykter tap av arbeidsplasser og økte priser. Dersom EU svarer med toll, kan Norge havne i en vanskelig situasjon utenfor EUs tollmur. Norske myndigheter og bedrifter er usikre på hva de kan forvente.
27 dager siden
Donald Trump har innført nye tollsatser basert på det som beskrives som feilaktige tall og en merkelig beregningsmetode. Kritikere hevder at Trump bruker handelsunderskuddstall istedenfor faktiske tollsatser, og at han utelater handel med tjenester der USA har et overskudd. Metoden går ut på å dele USAs handelsunderskudd med et land på verdien av landets eksport til USA, deretter halvere tallet. Trumps mål er å styrke amerikansk økonomi, men økonomer mener han forenkler kompliserte økonomiske sammenhenger og tegner et fiendebilde for å score politiske poeng.
28 dager siden
Donald Trump har innført nye tollsatser, omtalt som «gjengjeldelsestoll», for å redusere USAs handelsunderskudd og flytte industri tilbake til landet. Eksperter advarer om at dette kan føre til en global handelskrig med store negative konsekvenser for verdensøkonomien, inkludert økte priser og redusert eksport. En analyse viser at USA selv vil rammes hardest. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen kritiserer Trumps politikk som «fullstendig misforstått», men mener Norge er i en relativt god posisjon til å håndtere situasjonen.
27 dager siden
Donald Trumps nylige innføring av tollsatser mot en rekke land, inkludert Norge, har skapt internasjonal usikkerhet. Norge innføres en toll på 16 prosent på varer til USA. Eksperter mener at dette kan føre til økt inflasjon og lavere vekst globalt. Samtidig åpner en tollkrig for muligheten for lavere renter, men dette er usikkert. Norges Bank avventer situasjonen, men vil vurdere å senke renta dersom arbeidsledigheten øker. Analytikere forventer at Trumps tolltiltak vil føre til nedgang i både renter og aksjer, men at Norge ikke er blant de hardest rammede landene.
1 måned siden
President Trump har varslet nye toller fra 2. april, rettet mot land han anser å ha urettferdig handelspraksis overfor USA. NHOs sjeføkonom, Øystein Dørum, tror USA har valgt ut land basert på størrelsen på handelsunderskuddet. Selv om Norge ikke er blant de største, viser amerikanske tall et underskudd mot Norge, noe som potensielt kan gjøre Norge utsatt. Seniorforsker Arne Melchior påpeker at mange land er presset mellom USA og Kina, og at toller kan skape komplikasjoner for globale verdikjeder. Norske myndigheter er bekymret for at eventuelle mottiltak fra EU kan ramme Norge, spesielt hvis Norge havner utenfor en eventuell tollmur inn til EU.
16 dager siden
Diplomater fra mer enn 15 land reagerer med forvirring på Donald Trumps tollstrategi, som har skapt uro på verdens børser. Trump innførte først tollsatser på nesten alle varer som importeres til USA, men ga senere en 90-dagers pause, med unntak av Kina, grunnet politisk press og børsuro. Pausen ble begrunnet med at over 75 land ønsket å forhandle, men USA har kun startet forhandlinger med en håndfull land. Diplomater er usikre på om Trump vil rekke å forhandle med alle landene innen fristen. EU avventer med gjengjeldelsestoll, men vil innføre mottiltak om nødvendig dersom forhandlingene ikke fører frem.
17 dager siden
Donald Trumps nylige tollpolitikk har skapt reaksjoner. Etter å ha innført økte tollsatser, ga Trump en 90-dagers pause for å forhandle med berørte land. Mens noen av hans støttespillere hyller dette som en genial strategi, mener eksperter at det var et økonomisk og politisk selvmål. Kritikere hevder at Trump ble forskrekket over børsraset og den sterke kritikken, og at han snudde for å unngå en større krise. Kina og USA har trappet opp tollsatsene mot hverandre, noe som kan føre til en handelskrig. Det er et håp om at diplomati og et møte mellom Trump og Xi Jinping kan løse konflikten.
2 måneder siden
Donald Trump vurderer å definere moms som en handelshindring og innføre nye tolltiltak, noe som har møtt motstand fra økonomer. Trump-administrasjonen ønsker å redusere USAs handelsunderskudd og mener at land som Tyskland dumper varer. Økonomer advarer om at Trumps tilnærming kan føre til høyere tollsatser, motreaksjoner fra andre land og gjøre USA upopulær. Finansminister Stoltenberg uttrykker bekymring for at Norge kan bli rammet av en trippel tollskvis.
17 dager siden
Donald Trump hevder at ingen «slipper unna» tollkrigen, spesielt Kina, og indikerer at USA gransker hele forsyningskjeden for elektronikk. Han motsier samtidig meldinger fra egne myndigheter om toll-unntak for smarttelefoner og datamaskiner, og insisterer på at disse varene er underlagt eksisterende tollsatser, spesielt den såkalte «fentanyl-tollen». Det hersker stor forvirring rundt de ulike tollsatsene, som kan variere betydelig for ulike kinesiske vareslag.
28 dager siden
Donald Trumps nylig annonserte tollsatser har utløst kritikk fra flere hold. Amerikansk næringsliv, inkludert restaurant- og handelsorganisasjoner, uttrykker bekymring for økte kostnader, usikkerhet og høyere priser for forbrukerne. Internasjonalt har blant annet Australia reagert, og kalt tiltaket ulogisk. De nye tollsatsene varierer fra land til land, og har allerede hatt en merkbar effekt på finansmarkedene, med fallende børser og en svekket dollar. Under en tale gjentok Trump også flere feilaktige påstander om inflasjon og prisutvikling i USA.
26 dager siden
Donald Trump har innført økte tollsatser på varer fra flere land, noe som har skapt uro i verdensøkonomien. Ifølge eksperter er Trumps motivasjon å redusere USAs handelsunderskudd, skape flere arbeidsplasser i USA og presse Europa og Nato til å øke sine forsvarsutgifter. Tiltakene kan føre til høyere priser for forbrukerne og redusert økonomisk vekst. Finansmarkedene har reagert negativt, og eksperter advarer mot en handelskrig. De anbefaler dialog og forståelse for å løse situasjonen.
26 dager siden
Det hersker forvirring rundt USAs toll på varer fra Norge, hvor satsen først ble meldt å være 15 prosent, deretter 16 prosent, før den ble justert tilbake til 15 prosent. Finansminister Jens Stoltenberg kritiserer Trumps toll som det mest alvorlige tilbakeslaget for verdenshandelen siden mellomkrigstiden, og påpeker at norske bedrifter vil bli rammet. Han understreker at Norge ikke vil svare med mottiltak, da dette vil føre til økte priser. Donald Trump omtaler tollen som en «frigjøringsdag» for USA, som et ledd i hans plan om en ny gullalder.