Trump-administrasjonen har innført toll på importvarer fra flere steder, inkludert ubebodde øyer som Svalbard og Jan Mayen. Tiltaket kritiseres av eksperter, som mener det er meningsløst og mangler en klar strategi.
Selv områder med amerikanske militærbaser ilegges toll, noe som kompliserer situasjonen ytterligere.
En rådgiver i Civita beskriver Trumps tollpolitikk som tilfeldig og komisk, og finner det vanskelig å forstå logikken bak den.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
27 dager siden
Donald Trump har innført tollsatser for over 160 land og territorier, inkludert en overraskende toll på 10 prosent for ubebodde øyer som Jan Mayen og Svalbard. Eksperter reagerer med forundring, og stiller spørsmål ved nytten av å ilegge toll på områder uten vareflyt. Fraværet av Russland og Belarus på listen, samtidig som sanksjonerte land som Iran og Syria inkluderes, skaper ytterligere forvirring. En USA-ekspert antyder at beslutningene kan virke tilfeldige og vitner om manglende kompetanse i Trump-administrasjonen.
20 dager siden
Donald Trumps nye tollavgifter har skapt forvirring og rammer enkelte land og territorier på uventede måter. Små øysamfunn som Saint Pierre og Miquelon ilegges høye tollsatser basert på eksportoverskudd, mens den ubebodde australske øya Heard straffes for angivelig elektronikkeksport. Samtidig slipper land som Russland, Belarus, Cuba og Nord-Korea unna, noe som ifølge eksperter skyldes Trumps personlige relasjoner og et ønske om å fremme fredsforhandlinger. Kritikere mener systemet er inkompetent og basert på en overdreven fokus på USAs handelsunderskudd.
28 dager siden
Donald Trump har innført nye tollsatser, omtalt som «gjengjeldelsestoll», for å redusere USAs handelsunderskudd og flytte industri tilbake til landet. Eksperter advarer om at dette kan føre til en global handelskrig med store negative konsekvenser for verdensøkonomien, inkludert økte priser og redusert eksport. En analyse viser at USA selv vil rammes hardest. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen kritiserer Trumps politikk som «fullstendig misforstått», men mener Norge er i en relativt god posisjon til å håndtere situasjonen.
27 dager siden
Donald Trumps nye tollsatser rammer overraskende nok også fjerntliggende og ubebodde øyer som Heard Island og McDonald Islands, som ligger i Sørishavet. Selv om øyene kun bebos av sel og sjøfugl, er de ilagt en toll på ti prosent. Norfolk-øya, med drøyt 2000 innbyggere, har fått en enda høyere tollsats enn Australia forøvrig. Det er usikkert hva tollsatsene vil ha å si i praksis, da det er uenighet om eksporttallene fra de berørte områdene. Australias statsminister Anthony Albanese har uttalt at ingen steder er trygge fra Trumps handelspolitikk.
2 måneder siden
Donald Trump har innført straffetoll mot Canada og Kina, mens Mexico har fått en måneds utsettelse. Dette har skapt uro og bekymring blant eksperter, som mener det kan bli en utfordring for Norge. The Wall Street Journal har omtalt Trumps politikk som 'den dummeste handelskrigen i historien'. Til tross for at straffetollen gjør importvarer dyrere i USA, er Trump opptatt av å innføre den.
28 dager siden
Donald Trump har innført nye tollsatser på en rekke land, inkludert Norge, med begrunnelsen at USA har blitt utnyttet. Norske bedrifter som eksporterer varer til USA, spesielt sjømatnæringen, kan bli negativt påvirket av dette. Det er usikkert hvordan USA har kommet frem til at norske varer ilegges 15 prosent toll. Tiltaket møter kritikk fra økonomer som frykter tap av arbeidsplasser og økte priser. Dersom EU svarer med toll, kan Norge havne i en vanskelig situasjon utenfor EUs tollmur. Norske myndigheter og bedrifter er usikre på hva de kan forvente.
27 dager siden
Det hersker forvirring rundt USAs toll på varer fra Norge, hvor satsen først ble meldt å være 15 prosent, deretter 16 prosent, før den ble justert tilbake til 15 prosent. Finansminister Jens Stoltenberg kritiserer Trumps toll som det mest alvorlige tilbakeslaget for verdenshandelen siden mellomkrigstiden, og påpeker at norske bedrifter vil bli rammet. Han understreker at Norge ikke vil svare med mottiltak, da dette vil føre til økte priser. Donald Trump omtaler tollen som en «frigjøringsdag» for USA, som et ledd i hans plan om en ny gullalder.
27 dager siden
Donald Trump har innført nye tollsatser basert på det som beskrives som feilaktige tall og en merkelig beregningsmetode. Kritikere hevder at Trump bruker handelsunderskuddstall istedenfor faktiske tollsatser, og at han utelater handel med tjenester der USA har et overskudd. Metoden går ut på å dele USAs handelsunderskudd med et land på verdien av landets eksport til USA, deretter halvere tallet. Trumps mål er å styrke amerikansk økonomi, men økonomer mener han forenkler kompliserte økonomiske sammenhenger og tegner et fiendebilde for å score politiske poeng.
27 dager siden
USA innfører 16 prosent toll på norske varer, noe som møter sterk kritikk fra økonomieksperter som mener president Trumps beregninger er feilaktige. Tiltaket truer med å redusere norsk eksport og skape økonomisk usikkerhet, også indirekte via EU. Eksperter understreker at det er viktig for Norge å ha en god dialog med europeiske myndigheter, da EUs eventuelle mottiltak vil ha stor betydning for Norge. Alternativene er å gjengjelde tollsatsene eller å akseptere USAs krav, men ingen av delene anses som ideelle. Tiltaket beskrives som en form for selvskading som skader verdenshandelen.
27 dager siden
Investeringsdirektør Pål Ringholm kritiserer Donald Trumps nye tollregime for USA, og kaller det absurd og lite klokt. Trump har innført en basistoll på 10 prosent for varer fra alle land, med mål om å redusere USAs budsjettunderskudd og bringe arbeidsplasser tilbake. Ringholm mener toll ikke er den rette måten å adressere underskuddet på, og at det kan føre til stagflasjon med dyrere varer og økonomisk tilbakegang. Han påpeker at land med stort handelsunderskudd kan rammes hardest. Aksjemarkedene har reagert med fall, og Ringholm anbefaler investorer å ikke handle overilt.
27 dager siden
USA har innført toll på varer fra flere land, deriblant Norge, basert på en kontroversiell beregningsmetode. Det hvite hus hevder at tollen er et svar på andre lands tollsatser og handelsbarrierer. Professor Bent Sofus Tranøy kritiserer metoden som feilaktig og påpeker at den rammer fattige land hardest, da de er avhengige av eksport for å komme seg ut av fattigdom. Han mener at ingen fagpersoner vil si at dette er en grei metode.
2 måneder siden
Donald Trump vurderer å definere moms som en handelshindring og innføre nye tolltiltak, noe som har møtt motstand fra økonomer. Trump-administrasjonen ønsker å redusere USAs handelsunderskudd og mener at land som Tyskland dumper varer. Økonomer advarer om at Trumps tilnærming kan føre til høyere tollsatser, motreaksjoner fra andre land og gjøre USA upopulær. Finansminister Stoltenberg uttrykker bekymring for at Norge kan bli rammet av en trippel tollskvis.
1 måned siden
Donald Trump bekrefter innføring av straffetoll på varer fra Canada og Mexico, samt ytterligere toll på kinesiske varer. Olav Chen i Storebrand mener markedet må ta Trump mer bokstavelig, selv om det rammer amerikansk økonomi. Robert Næss i Nordea tror dette vil skape kaos og nedgang, spesielt for Canada og Mexico. Chen tror Trump bryr seg om markedenes reaksjon, og at det kan påvirke hans beslutninger.
2 måneder siden
Donald Trumps innfører toll på varer fra Canada, Mexico og Kina, noe som har ført til sterke reaksjoner og varsel om mottiltak. The Wall Street Journal har kalt Trumps handelsgrep for «den dummeste i historien». NHO frykter at Trump også vil innføre toll mot EU og Norge, og at dette kan føre til en handelskrig med store konsekvenser for norsk næringsliv. NHO mener Norge må jobbe tett med EU for å unngå å havne utenfor EUs tollmur, noe som vil ha enorme konsekvenser for norsk eksport.
27 dager siden
Donald Trump har annonsert toll på varer fra de fleste land, inkludert 20 prosent på EU og 15 prosent på Norge, noe som har ført til fall på børsene og kritikk fra allierte. Økonom James Surowiecki kritiserer Trump-administrasjonens regnestykke for tollsatsene, og kaller det "ekstraordinært tullball", da det ser ut til å basere seg på en enkel divisjon av handelsunderskudd. Det hvite hus har publisert en formel som ligner Surowieckis regnestykke. Det spekuleres i om kunstig intelligens har blitt brukt i beregningene, men dette er ikke bekreftet.