Donald Trumps nye tollsatser rammer overraskende nok også fjerntliggende og ubebodde øyer som Heard Island og McDonald Islands, som ligger i Sørishavet. Selv om øyene kun bebos av sel og sjøfugl, er de ilagt en toll på ti prosent.
Norfolk-øya, med drøyt 2000 innbyggere, har fått en enda høyere tollsats enn Australia forøvrig. Det er usikkert hva tollsatsene vil ha å si i praksis, da det er uenighet om eksporttallene fra de berørte områdene.
Australias statsminister Anthony Albanese har uttalt at ingen steder er trygge fra Trumps handelspolitikk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
20 dager siden
Donald Trumps nye tollavgifter har skapt forvirring og rammer enkelte land og territorier på uventede måter. Små øysamfunn som Saint Pierre og Miquelon ilegges høye tollsatser basert på eksportoverskudd, mens den ubebodde australske øya Heard straffes for angivelig elektronikkeksport. Samtidig slipper land som Russland, Belarus, Cuba og Nord-Korea unna, noe som ifølge eksperter skyldes Trumps personlige relasjoner og et ønske om å fremme fredsforhandlinger. Kritikere mener systemet er inkompetent og basert på en overdreven fokus på USAs handelsunderskudd.
27 dager siden
Donald Trump har innført tollsatser for over 160 land og territorier, inkludert en overraskende toll på 10 prosent for ubebodde øyer som Jan Mayen og Svalbard. Eksperter reagerer med forundring, og stiller spørsmål ved nytten av å ilegge toll på områder uten vareflyt. Fraværet av Russland og Belarus på listen, samtidig som sanksjonerte land som Iran og Syria inkluderes, skaper ytterligere forvirring. En USA-ekspert antyder at beslutningene kan virke tilfeldige og vitner om manglende kompetanse i Trump-administrasjonen.
27 dager siden
Trump-administrasjonen har innført toll på importvarer fra flere steder, inkludert ubebodde øyer som Svalbard og Jan Mayen. Tiltaket kritiseres av eksperter, som mener det er meningsløst og mangler en klar strategi. Selv områder med amerikanske militærbaser ilegges toll, noe som kompliserer situasjonen ytterligere. En rådgiver i Civita beskriver Trumps tollpolitikk som tilfeldig og komisk, og finner det vanskelig å forstå logikken bak den.
28 dager siden
Donald Trump har innført nye tollsatser på en rekke land, inkludert Norge, med begrunnelsen at USA har blitt utnyttet. Norske bedrifter som eksporterer varer til USA, spesielt sjømatnæringen, kan bli negativt påvirket av dette. Det er usikkert hvordan USA har kommet frem til at norske varer ilegges 15 prosent toll. Tiltaket møter kritikk fra økonomer som frykter tap av arbeidsplasser og økte priser. Dersom EU svarer med toll, kan Norge havne i en vanskelig situasjon utenfor EUs tollmur. Norske myndigheter og bedrifter er usikre på hva de kan forvente.
27 dager siden
Donald Trumps nylige innføring av tollsatser mot en rekke land, inkludert Norge, har skapt internasjonal usikkerhet. Norge innføres en toll på 16 prosent på varer til USA. Eksperter mener at dette kan føre til økt inflasjon og lavere vekst globalt. Samtidig åpner en tollkrig for muligheten for lavere renter, men dette er usikkert. Norges Bank avventer situasjonen, men vil vurdere å senke renta dersom arbeidsledigheten øker. Analytikere forventer at Trumps tolltiltak vil føre til nedgang i både renter og aksjer, men at Norge ikke er blant de hardest rammede landene.
22 dager siden
Donald Trumps økte tollsatser på rundt 60 land, inkludert Norge, har trådt i kraft. Kina er hardest rammet med en tollsats på 104 prosent, mens EU har 20 prosent og Norge 15 prosent. I tillegg kommer en grunntoll på 10 prosent for all import til USA og 25 prosent på biler. Trump har varslet ytterligere toll på legemidler. Tiltakene har skapt uro på verdens børser. Trump begrunner tolløkningene med handelsunderskudd og at USA har blitt utnyttet økonomisk.
28 dager siden
Donald Trumps nylig annonserte tollsatser har utløst kritikk fra flere hold. Amerikansk næringsliv, inkludert restaurant- og handelsorganisasjoner, uttrykker bekymring for økte kostnader, usikkerhet og høyere priser for forbrukerne. Internasjonalt har blant annet Australia reagert, og kalt tiltaket ulogisk. De nye tollsatsene varierer fra land til land, og har allerede hatt en merkbar effekt på finansmarkedene, med fallende børser og en svekket dollar. Under en tale gjentok Trump også flere feilaktige påstander om inflasjon og prisutvikling i USA.
27 dager siden
Det hersker forvirring rundt USAs toll på varer fra Norge, hvor satsen først ble meldt å være 15 prosent, deretter 16 prosent, før den ble justert tilbake til 15 prosent. Finansminister Jens Stoltenberg kritiserer Trumps toll som det mest alvorlige tilbakeslaget for verdenshandelen siden mellomkrigstiden, og påpeker at norske bedrifter vil bli rammet. Han understreker at Norge ikke vil svare med mottiltak, da dette vil føre til økte priser. Donald Trump omtaler tollen som en «frigjøringsdag» for USA, som et ledd i hans plan om en ny gullalder.
28 dager siden
Donald Trump annonserte nye tollsatser og hevdet at Norge har 30 prosent toll på amerikanske varer. Finansminister Jens Stoltenberg avviser påstanden og påpeker at Norge har svært lav toll, med unntak av landbruksvarer. Industrivarer er tollfrie, men har en merverdiavgift på 25 prosent. Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea, betrakter også Trumps tall som tvilsomme.
26 dager siden
Donald Trumps nye tollsatser gir Fastlands-Norge 15 prosent toll til USA, mens Svalbard og Jan Mayen slipper unna med 10 prosent. Professor Kalle Moene ved UiO påpeker at dette kan skape et smutthull, der selskaper endrer adresse til Svalbard for å redusere tollkostnadene. Brønnøysundregistrene bekrefter at det er mulig å registrere forretningsadresse på Svalbard og Jan Mayen. Moene er usikker på om dette vil fungere i praksis, men forventer uansett «masse rot» med de nye tollsatsene, spesielt for selskaper med datterselskaper i flere land.
25 dager siden
Donald Trumps nye tollregime har trådt i kraft med en flat toll på ti prosent for nesten hele verden, mens Norge vil oppleve en toll på 15 prosent. Tiltaket beskrives som en «økonomisk revolusjon» av Trump selv, men møter sterk kritikk fra økonomer og politikere som frykter negative konsekvenser for økonomien. Kritikere peker på risikoen for inflasjon, redusert økonomisk vekst og usikkerhet rundt investeringer. Trumps mål er å reindustrialisere USA og utjevne handelsvilkårene, men eksperter advarer om at dette kan koste dyrt og ramme forbrukerne. Historisk sett har proteksjonisme hatt en negativ effekt på verdensøkonomien.
28 dager siden
Donald Trump har innført tollsatser globalt, hvor Norge ilegges 15 prosent toll, antatt grunnet landets høye tollsats på jordbruksvarer. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) er bekymret for konsekvensene for verdensøkonomien og Norge. USA-ekspert Eirik Løkke mener Trumps beslutning vil forarme både USAs handelspartnere og amerikanere, mens Nordeas investeringsdirektør Robert Næss karakteriserer situasjonen som verre enn forventet. EU pålegges en toll på 20 prosent, og Kina hele 36 prosent.
28 dager siden
Donald Trump har innført nye tollsatser på varer fra flere land, inkludert Norge, hvor norske varer nå ilegges en toll på 15 prosent ved eksport til USA. Trump begrunner dette med et ønske om å beskytte amerikansk industri og arbeidsplasser, og omtaler det som USAs «liberation day». Tiltaket kan ramme norske eksportbedrifter hardt, spesielt oppdrettsnæringen, som er avhengig av det amerikanske markedet. Det er også en risiko for at Norge svarer med toll på amerikanske varer, noe som kan føre til høyere priser for norske forbrukere. Finansministeren uttrykker bekymring for en potensiell «trippelskvis» som kan svekke norsk økonomi.
2 måneder siden
Donald Trump har varslet 25 prosent toll på import fra EU, inkludert biler, i tillegg til tidligere annonserte tollsatser på stål og aluminium. Erna Solberg (Høyre) frykter at dette kan utløse en handelskrig som vil ramme norske bedrifter hardt, og etterlyser en plan fra regjeringen. Guri Melby (Venstre) påpeker at Norge er sårbare i denne situasjonen.
28 dager siden
Donald Trump har innført nye tollsatser, omtalt som «gjengjeldelsestoll», for å redusere USAs handelsunderskudd og flytte industri tilbake til landet. Eksperter advarer om at dette kan føre til en global handelskrig med store negative konsekvenser for verdensøkonomien, inkludert økte priser og redusert eksport. En analyse viser at USA selv vil rammes hardest. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen kritiserer Trumps politikk som «fullstendig misforstått», men mener Norge er i en relativt god posisjon til å håndtere situasjonen.