Artikkelen argumenterer for at flytende havvind er for kostbart og sannsynligvis ikke vil bli lønnsomt med dagens teknologi.
Produksjonskostnadene er høyere enn markedsprisen, og råvarekostnadene utgjør en betydelig utfordring.
Forfatteren anbefaler å sette havvindsatsingen på pause og heller investere i forskning og utvikling av ny teknologi og materialer, i stedet for å subsidiere en teknologi som trolig aldri vil bli lønnsom.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen uttrykker bekymring for norsk havvindindustri under finansminister Jens Stoltenberg, på grunn av hans tidligere motstand mot subsidier. Forfatteren argumenterer for at Norge må satse på havvind som en erstatning for oljeindustrien, selv om den enda ikke er lønnsom. Investeringer bør rettes mot prosjekter som styrker norsk leverandørindustri og bygger kompetanse. Kinas satsing på solkraft trekkes frem som inspirasjon. Å stanse havvindsatsingen vil sette norsk industriutvikling på pause.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at havvind er en investering i fremtiden, ikke et kostnadssluk. Den understreker viktigheten av å satse på havvind for å sikre langsiktig energiproduksjon og økonomisk vekst. Artikkelen fremhever at industrialisering er nøkkelen til å redusere kostnadene, og viser til positive resultater fra Norges testsenter for flytende havvind, METCentre. Teknologiske nyvinninger bidrar allerede til kostnadsreduksjoner, og fremtidige prosjekter forventes å ha lavere kostnader enn tidligere. Forfatteren konkluderer med at det vil være uklokt å stoppe satsingen på havvind, og at statlig støtte er nødvendig for å bygge opp en konkurransedyktig industri.
2 måneder siden
Regjeringen har besluttet å skrinlegge planene om hybridkabler fra havvindproduksjonen i Nordsjøen til Europa, med henvisning til for høye kostnader. Energiminister Terje Aasland (Ap) opplyser at området Sørvest F ikke vil bli lyst ut for havvindutbygging i 2025. I stedet prioriteres flytende havvindprosjekter med radial løsning, som innebærer at kraftkablene føres til Norge. Statnett mener det er behov for videre teknologiutvikling før et større, sammenhengende Nordsjønett kan være aktuelt. Aaslands tidligere regjeringspartner, Senterpartiet, har vært sterkt imot hybridkabler, da de frykter økt prissmitte på norske strømpriser.
15 dager siden
Artikkelen hevder at satsingen på vind- og solkraft fører til økte kostnader i kraftsystemet, som igjen fører til økt nettleie for strømkundene. NVEs rapport viser en betydelig økning i Statnetts systemkostnader, hovedsakelig på grunn av ustabil strømproduksjon. Fremtidige investeringer i kraftnettet for å støtte det «grønne skiftet», spesielt havvind, vil trolig føre til ytterligere økninger. Strømkundene vil bære disse kostnadene gjennom økt nettleie, uten kompensasjon, og Statnett har ingen insentiver for å begrense utgiftene.
2 måneder siden
Statnett har i en ny rapport nedjustert forventningene til det grønne skiftet, og ser nå mørkere på fremtiden for strømpriser og energiomstilling. Selskapet vurderer for første gang muligheten for at hele det grønne skiftet kan havarere, grunnet økte kostnader og teknologiske utfordringer knyttet til ustabil kraftproduksjon. Utbyggingen av ustabil vind- og solkraft krever subsidiering, og utviklingen av grønn hydrogenproduksjon har møtt veggen med doblede kostnadsanslag. Dersom Europa skulle gi opp klimapolitikken, vil strømprisene falle, men det vil også bremse den videre energiomstillingen. Statnetts direktør understreker at det vil ta lengre tid og koste mer å nå klimamålene.
2 måneder siden
Equinor anser et nytt gasskraftverk med CO2-rensing på Melkøya som økonomisk ulønnsomt, med en estimert kostnad på 40–45 milliarder kroner. Selskapet frykter at et slikt pålegg vil gjøre anlegget ulønnsomt og true driften etter 2030. SV mener andre aktører kan realisere prosjektet billigere og samtidig spare naturen for inngrep. Equinor advarer om at en reversering av elektrifiseringen kan skade Norges omdømme og investeringsklima. Flere partier på Stortinget er skeptiske til prosjektet og vurderer å stanse eller endre det.
2 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) går til valg på å stoppe elektrifiseringen av Melkøya, og mener det vil føre til høye kostnader og hindre utvikling i Nord-Norge. Senterpartiet (Sp) vurderer å endre sitt syn på elektrifiseringen etter å ha gått ut av regjering, og ser på en lengre konsesjonstid for gasskraftverket som en mulig løsning. Reineiere frykter at elektrifiseringen vil føre til økt vindkraftutbygging og tap av beiteland. Arbeiderpartiet (Ap) mener Frps utspill er useriøst og at elektrifiseringen er et viktig nasjonalt prosjekt som vil sikre arbeidsplasser og investeringer i nord. Regjeringen hevder at elektrifiseringen ikke vil føre til høyere strømpriser, da det skal bygges ut ny kraftproduksjon som tilsvarer det økte forbruket.
18 dager siden
Artikkelen kritiserer forslaget om naturavgift på vindkraft, da den kan stanse lønnsomme utbygginger og føre til at mindre effektive prosjekter prioriteres. Dette kan resultere i større arealbehov og høyere kostnader. I stedet for avgifter argumenteres det for en energipolitikk som belønner løsninger som fungerer, prioriterer oppgradering fremfor nybygging, og inkluderer alle utslippsfrie alternativer, inkludert kjernekraft. En teknologinøytral tilnærming og tydeligere vektlegging av naturhensyn etterlyses for å sikre en mer bærekraftig energipolitikk.
2 måneder siden
Regjeringen har besluttet å ikke gå videre med planene om å bygge hybridkabler fra havvindproduksjon i Nordsjøen til Europa. Energiminister Terje Aasland begrunner dette med at kostnadene er for høye, både for havvindproduksjon og tilhørende nettløsninger. Aasland understreker at havvindproduksjonen uansett vil være avhengig av statsstøtte. I stedet vil regjeringen prioritere flytende havvindprosjekter med radialkabler, som betyr at kraften føres til land i Norge. Statnett har i en utredning påpekt at det er behov for videre teknologiutvikling før et større, sammenhengende nett til havs i Europa kan være aktuelt. Senterpartiet har tidligere uttrykt sterk motstand mot hybridkabler, da de frykter økt prissmitte på norske strømpriser.
4 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot å kutte strømkabler til utlandet, og hevder at dette vil føre til mer ustabile priser og økt sårbarhet. Den kritiserer regjeringen for manglende tiltak for å redusere strømforbruket og for en strømstøtteordning som favoriserer de med høyest forbruk. Artikkelen fremhever behovet for å bygge ut mer fornybar energi og redusere strømforbruket. Den nevner også at regjeringen prioriterer oljeindustrien fremfor fornybar energi. MDG foreslår en mer rettferdig strømstøtte der alle får lik sum, som vil gi insentiv til å redusere forbruket.
2 måneder siden
Regjeringen har besluttet å ikke investere i flere hybridkabler for å overføre strøm fra havvind til Europa. Energiministeren begrunner avgjørelsen med høye kostnader knyttet til både havvindproduksjon og nettløsninger, og viser til at slike prosjekter vil kreve betydelig statsstøtte. I stedet vil regjeringen prioritere flytende havvindprosjekter med radial forbindelse, som kun frakter strøm fra en havvindpark til land. Beslutningen er også tatt på bakgrunn av ustabilitet i det europeiske kraftmarkedet og et ønske om å unngå å eksponere det norske kraftsystemet ytterligere.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer regjeringens forslag om Norgespris på strøm, og hevder det er et dårlig forslag som vil koste staten dyrt. Det blir hevdet at forslaget ikke er tilstrekkelig utredet, og at det vil føre til overforbruk og dyrere strøm for næringslivet. Forfatteren understreker at strøm er en livsnødvendighet i Norge, og at regjeringen bør reforhandle kraftavtalene med EU for å sikre stabilitet og lave kostnader. Som et alternativ til Norgespris, foreslås det å betale tilbake kraftprofitten til det norske folk i form av skattelettelser.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge, med sin økonomiske særstilling og teknologiske kompetanse innenfor havnæringen, har en unik mulighet til å posisjonere seg i det nye Europa. Uforutsigbarhet i verdenspolitikken og en svekket amerikansk allianse skaper et strategisk mulighetsrom. Norge bør satse på det digitale havet, hvor eksisterende teknologi og dataressurser kan utnyttes til å utvikle løsninger for havvind, karbonlagring og maritim overvåkning. Artikkelen fremhever at flere europeiske land investerer i teknologi, og Norge bør anerkjenne og bygge videre på det vi allerede har for å spille en viktig rolle i Europas fremtid.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Oljefondet bør unngå investeringer i unoterte aksjer (Private Equity). Selv om Nicolai Tangen argumenterer for meravkastning og porteføljekonsentrasjon, er det lite empirisk grunnlag for å plassere pensjonsmidler i et investeringsunivers kjent for høye gebyrer og kreativ finansakrobatikk. PE gir en illusjon av stabil avkastning ved å unngå å rapportere midlertidige verdifall, og markedet er preget av høy konkurranse. PE har også en enda høyere eksponering mot teknologiselskaper enn det børsnoterte markedet. Artikkelen foreslår alternative måter for Oljefondet å oppnå diversifisering og høyere avkastning.
23 dager siden
Dalane videregående skole i Egersund legger ned landets eneste spesialiserte vindkraftlinje etter vedtak i Rogaland fylkesting, begrunnet med mangel på læreplasser og få søkere. Dette skjer til tross for regjeringens ambisiøse mål om økt havvindsatsing. Havvind-ekspert Frank Emil Moen advarer om et kommende underskudd på kvalifisert personell, da utbyggingen vil kreve tusenvis av vindteknikere. Energiselskapet Equinor uttrykker skuffelse over nedleggelsen, men forstår skolens behov for å tilpasse seg markedet. Samtidig møter vindkraftsatsingen motvind, med anbefalinger om å sette prosjekter på pause og skrinlegging av planlagte anlegg.