Cajsa Olaisen Strønen (20) uttrykte frustrasjon over å leve i frykt for menn i et innlegg, noe som utløste en stor respons. Hun forteller om uønskede kommentarer og oppmerksomhet siden hun var 14, samt episoder der menn ikke respekterer hennes grenser.
Mange jevnaldrende deler hennes syn, og foreldre har tatt kontakt for å diskutere problemet med barna sine. Helsepersonell understreker viktigheten av tydelig grensesetting og ser en bekymringsfull utvikling med økning i grove overgrep blant unge.
Cajsa oppfordrer menn til å snakke sammen og ta ansvar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
10 dager siden
Cajsa Antonie Olaisen Strønen begynte som 15-åring å motta sexmeldinger og pornografisk materiale fra jevnaldrende gutter. Hun beskriver hvordan seksuelle kommentarer og uønsket oppmerksomhet ble en del av hverdagen, uten at hun visste at det var noe hun kunne si nei til. Cajsa opplevde en kultur der det å bli klådd på og trakassert ble sett på som noe man måtte tåle. Etter å ha delt sine erfaringer i en kronikk og et skoleinnlegg ved Romerike Folkehøgskole, har hun fått stor respons, særlig fra foreldre som ikke var klar over omfanget. Hun mener det trengs mer åpenhet og undervisning om seksuell trakassering både hjemme og på skolen. Cajsa har blitt mer bevisst på kjønnsforskjeller og står nå aktivt opp for seg selv og andre i kampen mot seksuell trakassering og kroppspress.
23 dager siden
I en kronikk forteller en kvinne om sine erfaringer med seksuell trakassering og overgrep fra ungdomsskolen og senere i livet. Hun beskriver hvordan hun og andre jenter ble utsatt for uønskede seksuelle meldinger, kommentarer og tilnærmelser. Hun kritiserer den lave terskelen for hva som anses som akseptabelt mot kvinner, og etterlyser en endring i holdninger og handlinger, spesielt fra menn. Hun understreker at seksuell trakassering kan ha alvorlige konsekvenser for ofrenes psykiske helse, og oppfordrer menn til å ta ansvar. Hun avslutter med å oppmuntre jenter og kvinner til å fortsette å kreve respekt og ta plass.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende krigsfrykt blant barn og unge, noe som kommer til uttrykk gjennom hyppigere henvendelser til hjelpetjenester som Røde Kors og Ung.no. Barne- og familieminister Lene Vågslid advarer mot spredning av feilinformasjon via sosiale medier og understreker behovet for å lytte til barns bekymringer og gi dem korrekt informasjon. Hjelpetjenestene observerer en klar sammenheng mellom uro i verdensbildet, medieoppslag og økt bekymring blant unge. Røde Kors fremhever foreldrenes rolle i å snakke åpent med barna om krig og andre vanskelige temaer.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den urovekkende utviklingen i kvinners rettigheter både globalt og nasjonalt. Forfatteren uttrykker bekymring for økningen i kjønnsbasert vold, seksuelle overgrep og konservative holdninger blant unge menn. Hun viser til konkrete eksempler fra utlandet og Norge, inkludert partnervold, voldtekt og overgrep på nett. Forfatteren konkluderer med at frykten for hvilken fremtid en datter ville møte, er grunnen til at hun innerst inne håper på å få en sønn, samtidig som hun understreker at hun ville elske et barn uansett kjønn.
2 måneder siden
En TV 2-sak har avslørt en bekymringsfull trend der barn deler volds- og overgrepsvideoer, noe som vekker bekymring hos politi, advokater og foreldre. Regjeringens «skjermtrio», bestående av barne-, kunnskaps- og digitaliseringsministeren, lover å adressere problemet. De vil prioritere å innføre en aldersgrense på 15 år i sosiale medier og arbeide for strengere regulering av teknologiselskaper. Ministrene understreker viktigheten av økt informasjonsarbeid for å øke bevisstheten blant barn og unge om konsekvensene av å dele slikt innhold.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler æreskultur og negativ sosial kontroll som en alvorlig trussel mot barns frihet og rettigheter. Det fremheves at dette er et voksende problem, med en økning i antall registrerte saker. Mange unge lever dobbeltliv for å tilpasse seg familiens krav, noe som fører til psykisk belastning. Artikkelen understreker behovet for tidlig innsats, med mangfoldsrådgivere i barnehager og skoler, samt opplæring av lærere og andre i førstelinjetjenesten. Det er også viktig med lavterskeltilbud for familier med verdikonflikter og at avvergeplikten gjøres bedre kjent for å beskytte barn og unge.
8 dager siden
Treningsinfluenser Kasper Kvello advarer om at «bulk & cut»-trenden sprer seg blant barn og unge, og at mange er mer syke enn folk tror. Han får mange spørsmål fra unge, særlig gutter på 12-13 år, om hvordan de kan miste fett og bygge muskler. Kvello understreker at trening er sunt, men at det blir problematisk når det utvikler seg til en spiseforstyrrelse som går utover andre deler av livet. Han peker på tegn som isolasjon, ekstrem kontroll over kosthold og trening. Stortingsrepresentant Mani Hussaini uttrykker bekymring for at mange unge eksperimenterer med kroppen uten tilsyn, noe som kan være farlig. Kvello mener dagens ungdom opplever et sterkere kroppspress, forsterket av sosiale medier, sammenlignet med tidligere generasjoner.
14 dager siden
Artikkelforfatteren deler sine erfaringer som mor under russetiden, og beskriver hvordan hun gikk fra å være livredd til å engasjere seg aktivt. Ved å starte en podkast og snakke med ulike aktører fikk hun innsikt i russekulturen og ble tryggere. Hun gir råd til andre foreldre om å være tilgjengelige, lytte og ikke nøle med å kontakte politiet ved behov. Hun understreker viktigheten av å snakke med ungdommene om grenser og respekt, og ønsker russen 2025 velkommen.
2 måneder siden
En bølge av historier om overgrep og seksuell trakassering i travsporten har kommet frem i lyset. Unge kvinner forteller om uakseptabel oppførsel fra menn i maktposisjoner. Travtrener Heidi Moen har mottatt over hundre henvendelser og deler anonymiserte utdrag på sosiale medier. Historiene omhandler seksuell omgang med mindreårige, tilsendte bilder av erigerte peniser og trusler. Det Norske Travselskap (DNT) sier de har nulltoleranse for trakassering og oppfordrer til å melde fra til varslingstjenesten eller politiet. DNT erkjenner et forbedringspotensial og vil diskutere saken videre.
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen uttrykker stor bekymring over den utbredte delingen av krenkende bilder og videoer blant barn og unge. Hun understreker at dette er et samfunnsproblem som krever ansvar fra både foreldre, barn og myndigheter. Politiet har sett tilfeller av barn ned i tiårsalderen som deler overgrepsmateriale, og gjerningspersoner som filmer overgrep. Aas-Hansen fremhever at slik deling er straffbar og kan føre til livslange konsekvenser for ofrene. Hun viser til at straffeloven er oppdatert for å håndtere dette, og at politiet har opprettet flere hundre saker. Flere ministre lover nå å fremskynde arbeidet med å innføre 15-årsgrense på sosiale medier.
1 måned siden
Netflix-serien «Adolescence» har utløst en debatt om kjønn, maskulinitet og unges internettbruk. Serien handler om en 13 år gammel gutt som er arrestert for drap. Ekspert på subkulturer, Lasse Josephsen, trekker frem mannosfæren, et antifeministisk nettverk, som en bekymringsfull faktor. Han mener machokulturen påvirker unge menns holdninger. I Nyhetskompaniet understrekes viktigheten av å være til stede der ungdommen er, og psykolog Benjamin Silseth frykter giftige mannsidealer. Redaktør Vibeke Holth påpeker at foreldre ofte mangler innsikt i unges digitale liv.
21 dager siden
Artikkelen tar for seg hvordan gutter påvirkes av den digitale verden, spesielt av figurer som Andrew Tate. En rapport fra Reform viser at mange gutter eksponeres for Tates budskap, ofte utilsiktet, og selv om de fleste tar avstand fra det mest kvinnefiendtlige, appellerer deler av budskapet. Dette skyldes en usikkerhet rundt mannsrollen og et savn etter tydelige forventninger og retning. Artikkelen understreker viktigheten av å forstå hva guttene søker og finner hos slike figurer, og behovet for positive og nyanserte maskuline forbilder samt trygge arenaer for samtale om identitet og psykisk helse.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt seksuelle overgrep mot barn på dataspillplattformen Roblox. Plattformen gir nå foreldre mer ansvar for å beskytte barna sine, men fagfolk frykter at mange ikke forstår risikoen. Foreldre må opprette en egen konto for å styre barnets innstillinger, som å begrense chat med fremmede. Kripos har avdekket at kontakt mellom overgripere og barn ofte starter på spillplattformer før den flyttes til andre apper. Roblox oppfordrer foreldre til å være aktive i barnas digitale liv, men vil ikke dele tall på hvor mange som har endret innstillingene.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende grov ordbruk og mobbing blant barn og unge, både i skolen og på nettet. Mobbeombudet i Vestland observerer at mobbespråket blir mer grenseløst, også i barneskolen. En rektor i Asker iverksatte tiltak mot stygg ordbruk etter tilbakemeldinger om problemet. Medietilsynets rapport viser at stadig flere barn får tilgang til mobil tidlig, noe som sammenfaller med økning i digital mobbing. Undersøkelser viser at mange unge opplever stygge kommentarer og negative hendelser på nettet, og at dette rammer de yngste tenåringene hardest.
2 måneder siden
I travsporten har flere unge kvinner meldt om sexpress og overgrep fra menn med makt. Trener Heidi Moen har mottatt henvendelser om seksuell omgang med mindreårige, trusler og sjikanerende meldinger. Menn utnytter sin posisjon for å skaffe seg seksuelle tjenester fra sårbare jenter som drømmer om en karriere i sporten. Det Norske Travselskap (DNT) tar saken alvorlig og understreker at de har nulltoleranse for trakassering, mobbing, vold og overgrep. Saken skal diskuteres i et styremøte.