Flere danske politikere krever at regjeringen starter en forsoningsprosess etter overgrep mot Grønlands urbefolkning, inspirert av Norge. Kritikken kommer etter at Danmark tidligere har avvist forsoning.
Politikere mener en forsoningsprosess er nødvendig for å avslutte et vanskelig kapittel og gi oppreisning til de som er diskriminert. USA sin interesse for Grønland skaper momentum for en dansk forsoningsprosess.
Fra 1966 til tidlig på 1990-tallet ble mange grønlandske kvinner tvangssterilisert.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En ny meningsmåling viser at et overveldende flertall av grønlendere mener at Danmark ikke behandler Grønland likestilt. Bare 13 prosent av de spurte mener at Danmark behandler Grønland likeverdig, mens 82 prosent er uenige. Undersøkelsen viser også at et stort flertall av grønlenderne krever en unnskyldning fra den danske stat for tvangssterilisering av 143 grønlandske kvinner på 60- og 70-tallet. Den danske statsministeren har erkjent at Danmark må konfrontere sin egen historie, men har ikke gitt en formell unnskyldning. Resultatene av meningsmålingen indikerer en betydelig misnøye med Danmarks behandling av Grønland.
3 måneder siden
Grønlands statsminister har signalisert et ønske om økt selvstendighet fra Danmark, noe som har ført til politiske diskusjoner. Flere kontroverser, som spiralskandalen og tvangsflytting av barn, har skapt spenning mellom de to landene. Danmark kritiseres for å ha ignorert Grønlands ønske om selvstendighet og for å ha behandlet Grønland som en koloni. Samtidig har USA vist interesse for Grønland, noe som kan brukes som pressmiddel mot Danmark. Grønland er økonomisk avhengig av Danmark, noe som kan komplisere en eventuell selvstendighet.
1 måned siden
Artikkelen utforsker Grønlands forhold til Danmark og den pågående debatten om uavhengighet, særlig i lys av spiralsaken der danske myndigheter tvangssteriliserte grønlandske kvinner. Qupanuk Olsen, en kandidat for uavhengighetspartiet Naleraq, deler sin families erfaringer med spiralsaken og forklarer sin motivasjon for å søke uavhengighet. Artikkelen tar også for seg alternative allianser, som med USA, og økonomiske strategier som turisme og mineralutvinning for å kompensere for bortfallet av dansk økonomisk støtte. Uenighet om tempoet i uavhengighetsprosessen og spørsmål knyttet til sikkerhetspolitikk er sentrale temaer.
3 måneder siden
Donald Trumps interesse for Grønland har aktualisert debatten om løsrivelse fra Danmark. Grønlands statsminister har tatt til orde for uavhengighet, og mange grønlendere er positive til Trumps frieri. Trump har uttalt at han ikke utelukker bruk av makt for å oppnå en tilknytning til USA, noe som har ført til krisemøter i Danmark. Trump Jr. har anklaget danske myndigheter for å behandle grønlendere som annenrangs borgere og for å hindre dem i å utnytte egne ressurser. Historiske traumer som tvangsflytting og fordanskning har skapt dype sår i befolkningen og bidratt til misnøye med Danmark.
1 måned siden
Trump-administrasjonens planlagte besøk til Grønland har utløst sterke reaksjoner fra flere nordiske ledere. Danmarks statsminister Mette Frederiksen beskriver besøket som et «uakseptabelt press» på Danmark og Grønland, og mener det ikke handler om Grønlands behov. Utenriksminister Espen Barth Eide støtter Frederiksens uttalelse og understreker at Grønland selv må bestemme sin fremtid, og minner om Trumps tidligere ønske om å overta Grønland. Fungerende leder for Grønlands regjering, Múte B. Egede, ser på besøket som en provokasjon og et brudd på Grønlands selvbestemmelse. Besøket finner sted mens partiene forhandler om å danne en ny regjering.
1 måned siden
Elisa (63) saksøker den danske staten etter å ha blitt tvangsflyttet fra Grønland som seksåring og senere utsatt for overgrep i et beredskapshjem i Danmark. Hun forteller at hun som 13-åring fikk innsatt en spiral uten samtykke, med den begrunnelse at dette var vanlig praksis for grønlandske jenter. TV2 Danmark har avslørt at opptil 4500 grønlandske kvinner kan ha blitt utsatt for lignende behandling. Elisa og 142 andre kvinner har nå saksøkt den danske staten for brudd på menneskerettighetene. Saken har skapt debatt i forbindelse med valget på Grønland, der spørsmålet om selvstendighet er sentralt, men grønlendere bosatt i Danmark får ikke stemme.
24 dager siden
En nordnorsk debattant uttrykker skam over det han oppfatter som manglende nordisk støtte til Grønland, spesielt i lys av Trumps antydninger om mulig militær overtakelse. Politikere kritiseres for å være for forsiktige i sin tilnærming, og forfatteren etterlyser en tydeligere fordømmelse av Trumps uttalelser. Det argumenteres for en felles uttalelse fra nordiske ledere som krever en unnskyldning for å ha satt Grønland og Danmark i en vanskelig situasjon, og for å forsikre om at militær makt ikke vil bli brukt mot naboland.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har bedt om en samtale med Trump-administrasjonen etter uttalelser om at USA ønsker å overta Grønland. Den danske regjeringen har holdt krisemøte om saken, og Frederiksen understreker at de er forberedt på situasjonen, selv om den er ny. Hun avviser at Danmark generelt er rasistisk, men erkjenner at rasisme forekommer mot grønlendere. Opposisjonen kritiserer regjeringen for manglende plan og bekymring for Grønlands selvstendighet. Trump har antydet bruk av militær eller økonomisk makt for å få Danmark til å gi fra seg øya.
27 dager siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen besøker Grønland for å vise støtte etter at USA gjentatte ganger har uttrykt ønske om å overta øya. Besøket kommer etter kritikk fra USAs visepresident mot Danmark for manglende engasjement på Grønland. Samtidig møter Danmarks utenriksminister USAs utenriksminister i Brussel og fordømmer uttalelsene fra amerikansk hold. Frederiksen understreker at Grønland tilhører grønlenderne, og at Danmark må stå sammen med Grønland i en vanskelig tid. Besøket skjer etter et politisk jordskjelv på Grønland, der en ny koalisjonsregjering er dannet.
3 måneder siden
Donald Trumps interesse for å kjøpe Grønland har skapt bekymring i Danmark. Danske kommentatorer mener regjeringen undervurderer situasjonen, spesielt etter at riksfellesskapet ble lite nevnt i statsministerens nyttårstale. Samtidig har Grønlands statsminister varslet at de vil ta store skritt mot selvstendighet, med en ny grunnlov og forhandlinger med Danmark. Bakgrunnen er en årelang frustrasjon over Danmarks behandling av Grønland, inkludert tvangsflytting av barn og spiralsaken. Grønland ønsker nå å forme sin egen fremtid og samarbeide med andre land utenfor Danmarks kontroll.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har uttalt at det ikke vil skje noe konkret i saken om Grønland før Donald Trump tiltrer som president. Hun bekrefter at de har bedt om en samtale med Trump-administrasjonen, men forventer ikke handling før han er innsatt. Frederiksen avviser også påstander om at dansker generelt er rasistiske, selv om hun erkjenner at grønlendere opplever rasisme. Flere partiledere har uttrykt bekymring over regjeringens håndtering av situasjonen og etterlyser en klar plan. Bakgrunnen er Trumps utspill om Grønland, som har skapt en spent situasjon. Regjeringen understreker viktigheten av et fortsatt rikssamfunn med Grønland og Færøyene.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Grønlands reaksjon på Donald Trumps ønske om å kjøpe landet, der grønlandske ungdommer avviser ideen om at landet er til salgs og kritiserer Trumps politikk. Samtidig diskuteres Grønlands forhold til Danmark og ønsket om selvstendighet. Mange grønlendere ønsker å løsrive seg fra Danmark, men er uenige om hvordan dette skal skje. Økonomisk avhengighet av Danmark er en stor utfordring, og det er også uenighet om hvorvidt Grønland er klare for full uavhengighet. Tidligere overgrepssaker mot grønlendere er også en del av bakteppet for diskusjonen om landets fremtid. Grønlendere ønsker selv å bestemme sin fremtid, uten innblanding fra andre land. Det er også delte meninger om hvorvidt Grønland bør være en del av det danske riksfellesskapet eller bli selvstendig.
27 dager siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen besøkte nylig Grønland, hvor hun ble ønsket velkommen av den grønlandske regjeringen. Frederiksen understreket at Grønland tilhører grønlenderne, i kontrast til den amerikanske visepresidentens nylige besøk som ble møtt med motstand. Besøket har imidlertid skapt splittelse i den nye grønlandske regjeringen, da utenriksministeren mente tidspunktet var upassende før parlamentets godkjenning. Danmark har også gjort det klart overfor USA at de vil motsette seg ethvert amerikansk krav på Grønland, men er åpne for samtaler mellom Grønland og USA der det finnes sammenfallende interesser.
1 måned siden
Danmark reagerte sterkt på USAs opprinnelige planer om et «uoffisielt» besøk til Grønland, og statsminister Mette Frederiksen kalte det et «uakseptabelt press». Besøket ble oppfattet som en provokasjon, da Grønland er en del av Kongeriket Danmark, men har selvstyre. Etter den danske kritikken justerte USA planene, men danske kommentatorer er uenige om dette representerer en seier for Danmark eller et strategisk trekk fra USAs side. Carl Bildt, tidligere statsminister i Sverige, kritiserer USA og trekker paralleller til situasjonen under andre verdenskrig, da USA tok kontroll over Grønland for å hindre tysk okkupasjon.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen holdt fredag en pressekonferanse sammen med Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede, der hun understreket at spørsmålet om grønlandsk selvstendighet er en sak som starter og slutter i Grønland. Hun uttrykte respekt for grønlendernes ønske om selvstendighet. Debatten har fått ny aktualitet etter at Donald Trump har uttalt at Grønland ville tjene på å bli en del av USA, og antydet bruk av militærmakt for å sikre seg øya. Frederiksen har hatt krisemøte med partiledere i Danmark og understreker at USA er en viktig alliert, og at de ønsker et godt samarbeid med Trump. Danmark har foreslått et møte med Trump etter at han er innsatt som president.