Artikkelen omhandler Grønlands reaksjon på Donald Trumps ønske om å kjøpe landet, der grønlandske ungdommer avviser ideen om at landet er til salgs og kritiserer Trumps politikk. Samtidig diskuteres Grønlands forhold til Danmark og ønsket om selvstendighet. Mange grønlendere ønsker å løsrive seg fra Danmark, men er uenige om hvordan dette skal skje.
Økonomisk avhengighet av Danmark er en stor utfordring, og det er også uenighet om hvorvidt Grønland er klare for full uavhengighet. Tidligere overgrepssaker mot grønlendere er også en del av bakteppet for diskusjonen om landets fremtid.
Grønlendere ønsker selv å bestemme sin fremtid, uten innblanding fra andre land. Det er også delte meninger om hvorvidt Grønland bør være en del av det danske riksfellesskapet eller bli selvstendig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg Grønlands forhold til Danmark og USA, spesielt etter Donald Trumps interesse for å kjøpe øya. Grønland har et sterkt ønske om selvstendighet, men er samtidig økonomisk avhengig av Danmark. Historiske hendelser som kolonialisering og spiralsaken har skapt mistillit og en følelse av ulikhet mellom Grønland og Danmark. Grønland sliter også med omfattende sosiale problemer. Trumps utspill har ført til økt oppmerksomhet rundt Grønlands strategiske betydning, og selv om et kjøp neppe er aktuelt, ønsker USA økt tilstedeværelse. Danmark frykter å miste innflytelse og sin utenrikspolitiske status i Arktis, og spørsmålet er om det er for sent å endre dynamikken før valget på Grønland.
3 måneder siden
Grønlendere reagerer med sterk misnøye og bekymring på Donald Trumps utspill om å kjøpe Grønland. De understreker at landet ikke er til salgs og ønsker selvstyre, ikke amerikansk kontroll. Mange frykter å miste velferdsgoder og rettigheter, og ser Trumps uttalelser som en trussel. Samtidig er det noen som ser en mulighet for økt oppmerksomhet og utvikling som følge av situasjonen. Den danske regjeringen har holdt krisemøte om saken, og understreker at de er forberedt på situasjonen. Grønlendere er generelt skeptiske til amerikansk styre og foretrekker enten selvstendighet eller fortsatt tilknytning til Danmark.
3 måneder siden
Grønlands statsminister, Mute Egede, avviser bestemt at Grønland ønsker å bli en del av USA eller Danmark. Han understreker at Grønlands fremtid skal avgjøres av grønlenderne selv. Dette kommer som en reaksjon på Donald Trumps uttalelser om at han tror Danmark vil selge Grønland til USA. Trump har tidligere antydet bruk av militær eller økonomisk makt for å få kontroll over øya. Grønland har hatt selvstyre siden 1979, men Danmark styrer fortsatt forsvars- og utenrikspolitikken. Forholdet mellom Grønland og Danmark er komplisert, med flere tidligere konflikter knyttet til omsorgssaker og overgrep.
3 måneder siden
Donald Trumps interesse for å kjøpe Grønland har skapt bekymring i Danmark. Danske kommentatorer mener regjeringen undervurderer situasjonen, spesielt etter at riksfellesskapet ble lite nevnt i statsministerens nyttårstale. Samtidig har Grønlands statsminister varslet at de vil ta store skritt mot selvstendighet, med en ny grunnlov og forhandlinger med Danmark. Bakgrunnen er en årelang frustrasjon over Danmarks behandling av Grønland, inkludert tvangsflytting av barn og spiralsaken. Grønland ønsker nå å forme sin egen fremtid og samarbeide med andre land utenfor Danmarks kontroll.
3 måneder siden
Donald Trumps interesse for Grønland har aktualisert debatten om løsrivelse fra Danmark. Grønlands statsminister har tatt til orde for uavhengighet, og mange grønlendere er positive til Trumps frieri. Trump har uttalt at han ikke utelukker bruk av makt for å oppnå en tilknytning til USA, noe som har ført til krisemøter i Danmark. Trump Jr. har anklaget danske myndigheter for å behandle grønlendere som annenrangs borgere og for å hindre dem i å utnytte egne ressurser. Historiske traumer som tvangsflytting og fordanskning har skapt dype sår i befolkningen og bidratt til misnøye med Danmark.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps vedvarende interesse for Grønland og de reaksjonene dette skaper, spesielt i Danmark. Trumps ønske om å kjøpe Grønland, først fremsatt i 2019, har blitt gjenopptatt etter presidentvalget, og hans families besøk på øya har skapt mistanker om skjulte motiver. Danske myndigheter er bekymret for en «snikende annektering» og forsøker å navigere situasjonen uten å eskalere konflikten. Samtidig utnytter USA et sårbart politisk øyeblikk i Grønland, der ulike partier har forskjellige syn på selvstendighet fra Danmark. Selv om USA har sikkerhetsinteresser i regionen, stilles det spørsmål ved om Trumps egentlige mål er å distansere seg fra Europa.
3 dager siden
Grønlands statsminister reagerer på USAs ønske om å kjøpe øya. Samtidig styrker Grønland og Danmark sitt forhold.
19 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps ønske om å overta Grønland, noe som skaper spenning mellom USA, Danmark og Grønland. En amerikansk oberst ble avskjediget etter å ha motsagt visepresidentens påstander om Danmarks behandling av Grønland. Trump-administrasjonen vurderer flere strategier for å annektere Grønland, inkludert en PR-kampanje rettet mot grønlenderne. Grønlandske og danske ledere avviser ideen om amerikansk overtakelse og understreker viktigheten av samarbeid. Danmark og Grønland står sammen mot presset fra USA, samtidig som de inviterer til samarbeid om sikkerhet i Arktis basert på gjensidig respekt og eksisterende avtaler.
1 måned siden
Grønland avholder valg der spørsmålet om uavhengighet fra Danmark dominerer. Diskusjonen dreier seg om hvordan og når Grønland skal løsrive seg, og selvstyreloven åpner for dette. Et stridstema er hvem som skal ha stemmerett ved en eventuell folkeavstemning, med forslag om et inuittregister. USAs tidligere president Donald Trump har vist interesse for Grønland og tilbudt innlemmelse i USA, noe som har blitt avvist. Grønlandsk regjering har nedsatt en komité for å utrede uavhengighetsprosessen, men ingen partier planlegger å starte den før 2026. En meningsmåling viser at et flertall av grønlenderne ønsker uavhengighet, men ikke på bekostning av levestandarden.
1 måned siden
Donald Trumps uttalelser om å kjøpe Grønland har satt sitt preg på det grønlandske valget. Mange frykter økt amerikansk innflytelse, selv om et stort flertall er imot å bli en del av USA. Uavhengighetspartienes fremgang kan føre til en raskere prosess mot selvstendighet, men økonomisk avhengighet av Danmark og spørsmål rundt forsvars- og sikkerhetspolitikk er store utfordringer. Grønland mottar årlig betydelige økonomiske tilskudd fra Danmark, og fremtidig uavhengighet krever alternative inntektskilder og en klar strategi for sikkerhet.
3 måneder siden
Donald Trump Jr. besøker Grønland, noe som har skapt oppmerksomhet i lys av farens tidligere uttalelser om å kjøpe øya. Grønlandske politikere avviser bestemt ideen om å bli en del av USA, og uttrykker ønske om selvstendighet. Eksperter påpeker at Trumps utspill må tas alvorlig, selv om det er lite sannsynlig at han vil lykkes med et oppkjøp. Danmark føler seg satt i en vanskelig situasjon av Trumps initiativ, som blir sett på som en velregissert kampanje. Grønland jobber aktivt mot selvstendighet og ønsker å forme sin egen fremtid.
1 måned siden
Donald Trump ønsker å kjøpe Grønland, begrunnet med øyas strategiske beliggenhet og mineralressurser. Eksperter anslår at øya kan være verdt store summer, men et kjøp anses som urealistisk. Grønland er en selvstyrt del av Danmark, og både grønlandske og danske myndigheter understreker at øya ikke er til salgs. Flere eksperter oppfordrer Europa til å engasjere seg mer i Grønlands økonomiske utvikling, samtidig som de understreker viktigheten av Grønlands selvstendighet og rett til å bestemme egen fremtid.
28 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps gjentatte forsøk på å få Grønland, og hvordan dette budskapet rettes mot ulike målgrupper. En kommunikasjonsekspert mener Trump primært appellerer til amerikanske velgere ved å fremstille Danmark som en motstander. En USA-ekspert argumenterer derimot for at Trump også snakker direkte til Danmark og Grønland, som begge har vetorett i saken. Trump-administrasjonen beskyldes for å skape et falskt narrativ om Grønland for å manipulere opinionen. USAs visepresident har uttalt at Danmark ikke har gjort en god nok jobb med å sikre Grønland, mens Trump selv er overbevist om at USA vil overta øya. Grønlands regjeringssjef avviser bestemt Trumps påstander og understreker Grønlands selvbestemmelsesrett.
3 måneder siden
En dansk korrespondent rapporterer om sjokkerte grønlendere etter Donald Trumps uttalelser om å overta Grønland. Trumps sønn besøkte øya, noe som ble sett på som et PR-stunt. Grønlandske politikere er uenige om veien videre. Noen ønsker løsrivelse fra Danmark og tettere samarbeid med USA, mens andre ser på USA som en viktig alliert, men ikke som en overtagende makt. Det er enighet om at Grønland ikke er til salgs, og at Grønlands fremtid skal bestemmes av folket selv.
1 måned siden
Grønland avholder parlamentsvalg, preget av Donald Trumps gjentatte forsøk på å kjøpe øya. Grønlands politiske ledelse har konsekvent avvist Trumps tilnærmelser, til tross for løfter om store investeringer. Grønlenderne er mest opptatt av sin egen fremtid og vurderer uavhengighet fra Danmark, selv om de er klar over den økonomiske avhengigheten. En kommisjon vurderer nå en fremtidig forfatning og fremgangsmåte for løsrivelse. Det er bred politisk enighet om at Grønland bør bli uavhengig, men tidspunktet og metoden er omdiskutert.