Donald Trumps interesse for å kjøpe Grønland har skapt bekymring i Danmark. Danske kommentatorer mener regjeringen undervurderer situasjonen, spesielt etter at riksfellesskapet ble lite nevnt i statsministerens nyttårstale.
Samtidig har Grønlands statsminister varslet at de vil ta store skritt mot selvstendighet, med en ny grunnlov og forhandlinger med Danmark. Bakgrunnen er en årelang frustrasjon over Danmarks behandling av Grønland, inkludert tvangsflytting av barn og spiralsaken.
Grønland ønsker nå å forme sin egen fremtid og samarbeide med andre land utenfor Danmarks kontroll.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Grønlendere reagerer med sterk misnøye og bekymring på Donald Trumps utspill om å kjøpe Grønland. De understreker at landet ikke er til salgs og ønsker selvstyre, ikke amerikansk kontroll. Mange frykter å miste velferdsgoder og rettigheter, og ser Trumps uttalelser som en trussel. Samtidig er det noen som ser en mulighet for økt oppmerksomhet og utvikling som følge av situasjonen. Den danske regjeringen har holdt krisemøte om saken, og understreker at de er forberedt på situasjonen. Grønlendere er generelt skeptiske til amerikansk styre og foretrekker enten selvstendighet eller fortsatt tilknytning til Danmark.
3 måneder siden
Etter Donald Trumps utspill om mulig kjøp av Grønland, har det oppstått en spent situasjon. USA avkrefter planer om økt militært nærvær på øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte med partilederne, og understreker at Grønlands fremtid er opp til dem selv. Grønlands utenriksminister åpner for samarbeid med naboene. Flere verdensledere har reagert negativt på Trumps utspill. Det er også planlagt et riksmøte mellom Færøyene, Grønland og Danmark.
1 måned siden
Donald Trump har gjentatt sitt ønske om at USA skal overta Grønland, noe som har ført til sterke reaksjoner fra flere hold. Grønlands statsminister har innkalt til hastemøte for å utforme et felles svar, og understreker at de avviser Trumps fremgangsmåte. En dansk politiker advarer om at en annektering kan føre til krig mellom Nato-land. Samtidig understreker valgvinneren på Grønland at de ønsker uavhengighet, men ikke å bli en del av USA. En professor i freds- og konfliktstudier mener Trumps kommentarer må tas på alvor, og at Danmark er satt i en vanskelig situasjon.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg Grønlands forhold til Danmark og USA, spesielt etter Donald Trumps interesse for å kjøpe øya. Grønland har et sterkt ønske om selvstendighet, men er samtidig økonomisk avhengig av Danmark. Historiske hendelser som kolonialisering og spiralsaken har skapt mistillit og en følelse av ulikhet mellom Grønland og Danmark. Grønland sliter også med omfattende sosiale problemer. Trumps utspill har ført til økt oppmerksomhet rundt Grønlands strategiske betydning, og selv om et kjøp neppe er aktuelt, ønsker USA økt tilstedeværelse. Danmark frykter å miste innflytelse og sin utenrikspolitiske status i Arktis, og spørsmålet er om det er for sent å endre dynamikken før valget på Grønland.
3 måneder siden
Donald Trumps interesse for Grønland har aktualisert debatten om løsrivelse fra Danmark. Grønlands statsminister har tatt til orde for uavhengighet, og mange grønlendere er positive til Trumps frieri. Trump har uttalt at han ikke utelukker bruk av makt for å oppnå en tilknytning til USA, noe som har ført til krisemøter i Danmark. Trump Jr. har anklaget danske myndigheter for å behandle grønlendere som annenrangs borgere og for å hindre dem i å utnytte egne ressurser. Historiske traumer som tvangsflytting og fordanskning har skapt dype sår i befolkningen og bidratt til misnøye med Danmark.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps vedvarende interesse for Grønland og de reaksjonene dette skaper, spesielt i Danmark. Trumps ønske om å kjøpe Grønland, først fremsatt i 2019, har blitt gjenopptatt etter presidentvalget, og hans families besøk på øya har skapt mistanker om skjulte motiver. Danske myndigheter er bekymret for en «snikende annektering» og forsøker å navigere situasjonen uten å eskalere konflikten. Samtidig utnytter USA et sårbart politisk øyeblikk i Grønland, der ulike partier har forskjellige syn på selvstendighet fra Danmark. Selv om USA har sikkerhetsinteresser i regionen, stilles det spørsmål ved om Trumps egentlige mål er å distansere seg fra Europa.
1 måned siden
Donald Trumps uttalelser om å kjøpe Grønland har satt sitt preg på det grønlandske valget. Mange frykter økt amerikansk innflytelse, selv om et stort flertall er imot å bli en del av USA. Uavhengighetspartienes fremgang kan føre til en raskere prosess mot selvstendighet, men økonomisk avhengighet av Danmark og spørsmål rundt forsvars- og sikkerhetspolitikk er store utfordringer. Grønland mottar årlig betydelige økonomiske tilskudd fra Danmark, og fremtidig uavhengighet krever alternative inntektskilder og en klar strategi for sikkerhet.
3 måneder siden
Usikkerhet rundt Grønlands fremtid preger Danmark etter at Donald Trump luftet tanken om amerikansk kontroll over øya. Grønlands statsminister har fått støtte fra amerikanske republikanere, mens en dansk ekspert spår at Grønland vil løsrive seg fra Danmark innen fire år. Danmark føler seg alene i situasjonen, da de tradisjonelt har sett til USA for hjelp. Det er ventet en folkeavstemning om Grønlands selvstendighet mellom 2025 og 2029, noe som gjør situasjonen svært spent for Danmark.
2 måneder siden
Donald Trump har igjen vist interesse for å kjøpe Grønland, til tross for at både Danmark og Grønland har avvist ideen. Danske politikere og næringslivstopper er bekymret for de potensielle konsekvensene, da USA er Danmarks største eksportmarked. Milliardær Lars Seier Christensen kritiserer regjeringens håndtering av saken og mener det finnes en potensiell «monsteravtale» som kan gagne alle parter. Han tilbyr seg å forhandle avtalen, men tviler på at noe konstruktivt vil skje med det første.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Grønlands reaksjon på Donald Trumps ønske om å kjøpe landet, der grønlandske ungdommer avviser ideen om at landet er til salgs og kritiserer Trumps politikk. Samtidig diskuteres Grønlands forhold til Danmark og ønsket om selvstendighet. Mange grønlendere ønsker å løsrive seg fra Danmark, men er uenige om hvordan dette skal skje. Økonomisk avhengighet av Danmark er en stor utfordring, og det er også uenighet om hvorvidt Grønland er klare for full uavhengighet. Tidligere overgrepssaker mot grønlendere er også en del av bakteppet for diskusjonen om landets fremtid. Grønlendere ønsker selv å bestemme sin fremtid, uten innblanding fra andre land. Det er også delte meninger om hvorvidt Grønland bør være en del av det danske riksfellesskapet eller bli selvstendig.
1 måned siden
Trump-administrasjonens planlagte besøk til Grønland har utløst sterke reaksjoner fra flere nordiske ledere. Danmarks statsminister Mette Frederiksen beskriver besøket som et «uakseptabelt press» på Danmark og Grønland, og mener det ikke handler om Grønlands behov. Utenriksminister Espen Barth Eide støtter Frederiksens uttalelse og understreker at Grønland selv må bestemme sin fremtid, og minner om Trumps tidligere ønske om å overta Grønland. Fungerende leder for Grønlands regjering, Múte B. Egede, ser på besøket som en provokasjon og et brudd på Grønlands selvbestemmelse. Besøket finner sted mens partiene forhandler om å danne en ny regjering.
3 måneder siden
Etter Donald Trumps uttalelser om Grønland, er mange grønlendere bekymret for øyas fremtid. Besøket til Donald Trump jr. skapte forvirring og spenning i Nuuk. Det er en utbredt frykt for at Grønland ikke skal få bestemme over sin egen fremtid, men at USA og Danmark skal ta valgene. Selvstendighetsdebatten er tilspisset, og det er en kjølig vind mellom Grønland og Danmark. Grønland er åpen for samarbeid med andre land enn Danmark, og Trumps uttalelser har åpnet øynene for flere.
3 måneder siden
USAs president Donald Trump har i en opphetet telefonsamtale med Danmarks statsminister Mette Frederiksen understreket sitt ønske om å overta Grønland. Frederiksen avviste at Grønland er til salgs, men åpnet for samarbeid. Samtalen beskrives som dårlig, og Trump skal ha vært aggressiv og truet med tollsatser. Danske tjenestemenn er bekymret for Trumps intensjoner. Grønlands statsminister Múte Egede har gjentatte ganger understreket at Grønland ønsker selvstendighet, og ikke amerikansk eller dansk statsborgerskap. Grønland er strategisk viktig på grunn av sin beliggenhet og mineralforekomster, og Trump har tidligere signalisert at han ikke vil utelukke bruk av militær eller økonomisk makt for å få kontroll over øya.
4 måneder siden
Donald Trump har igjen skapt reaksjoner i Danmark med en uttalelse om at USA trenger eierskap over Grønland av hensyn til nasjonal sikkerhet. Uttalelsen kommer samtidig med utnevnelsen av forretningsmannen Ken Howery som ny ambassadør til Grønland. Dette skaper bekymring i Danmark, spesielt med tanke på Trumps tidligere forsøk på å kjøpe Grønland i 2019, som førte til en ordkrig mellom Trump og Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Grønland er et selvstyrt område under dansk kontroll, men er av stor strategisk interesse for USA, spesielt i den arktiske regionen.
3 måneder siden
Danmarks statsminister har innkalt til krisemøte etter at USAs påtroppende president Donald Trump har signalisert at han ønsker å overta Grønland. Trump utelukker ikke bruk av militær eller økonomisk makt for å få Danmark til å gi fra seg øya. Grønland er i dag en del av det danske riksfellesskapet med selvstyre, men er underlagt den danske grunnloven. USA har en militær tilstedeværelse på Grønland gjennom en avtale fra 1951. Grønland vurderer uavhengighet, men er avhengig av økonomisk støtte fra Danmark. Det er usikkert hva som vil skje dersom Grønland blir uavhengig, men en "fri assosiasjon" med USA er en mulighet.