Donald Trump har igjen vist interesse for å kjøpe Grønland, til tross for at både Danmark og Grønland har avvist ideen. Danske politikere og næringslivstopper er bekymret for de potensielle konsekvensene, da USA er Danmarks største eksportmarked.
Milliardær Lars Seier Christensen kritiserer regjeringens håndtering av saken og mener det finnes en potensiell «monsteravtale» som kan gagne alle parter.
Han tilbyr seg å forhandle avtalen, men tviler på at noe konstruktivt vil skje med det første.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Donald Trump har igjen uttrykt ønske om å kjøpe Grønland, og antyder at det vil være en uvennlig handling av Danmark å ikke selge. Carl Bildt mener Trump er alvorlig og at Danmark og EU må forberede seg på en konfrontasjon. Både Danmark og Grønland har avvist salg, og Grønland ønsker selvstendighet. Grønland er strategisk viktig for USA på grunn av mineraler, nye skipsruter i Arktis og militær tilstedeværelse. Trump har tidligere uttalt at han ikke vil utelukke bruk av pressmidler for å få kontroll over øya.
3 måneder siden
Donald Trump har igjen uttrykt ønske om å kjøpe Grønland, og sådd tvil om Danmarks rettigheter til øya. Dette har ført til sterke reaksjoner i Danmark, som avviser ethvert salg. En forsvarsforsker mener Trumps uttalelser er «komplett uhørt» og kan svekke Nato, noe som vil tjene Russlands president Putin. Trump truer med handelskrig mot Danmark om han ikke får viljen sin. Eksperten tror Trump kan bruke utspillet som brekkstang for å oppnå innrømmelser fra Danmark, som økt amerikansk tilstedeværelse på Grønland. Det er usikkert om Trumps utspill vil forsterke motvilje mot dansk styre på Grønland.
3 måneder siden
Donald Trumps interesse for å kjøpe Grønland har skapt bekymring i Danmark. Danske kommentatorer mener regjeringen undervurderer situasjonen, spesielt etter at riksfellesskapet ble lite nevnt i statsministerens nyttårstale. Samtidig har Grønlands statsminister varslet at de vil ta store skritt mot selvstendighet, med en ny grunnlov og forhandlinger med Danmark. Bakgrunnen er en årelang frustrasjon over Danmarks behandling av Grønland, inkludert tvangsflytting av barn og spiralsaken. Grønland ønsker nå å forme sin egen fremtid og samarbeide med andre land utenfor Danmarks kontroll.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps vedvarende interesse for Grønland og de reaksjonene dette skaper, spesielt i Danmark. Trumps ønske om å kjøpe Grønland, først fremsatt i 2019, har blitt gjenopptatt etter presidentvalget, og hans families besøk på øya har skapt mistanker om skjulte motiver. Danske myndigheter er bekymret for en «snikende annektering» og forsøker å navigere situasjonen uten å eskalere konflikten. Samtidig utnytter USA et sårbart politisk øyeblikk i Grønland, der ulike partier har forskjellige syn på selvstendighet fra Danmark. Selv om USA har sikkerhetsinteresser i regionen, stilles det spørsmål ved om Trumps egentlige mål er å distansere seg fra Europa.
1 måned siden
Donald Trump ønsker å kjøpe Grønland, begrunnet med øyas strategiske beliggenhet og mineralressurser. Eksperter anslår at øya kan være verdt store summer, men et kjøp anses som urealistisk. Grønland er en selvstyrt del av Danmark, og både grønlandske og danske myndigheter understreker at øya ikke er til salgs. Flere eksperter oppfordrer Europa til å engasjere seg mer i Grønlands økonomiske utvikling, samtidig som de understreker viktigheten av Grønlands selvstendighet og rett til å bestemme egen fremtid.
29 dager siden
Donald Trumps administrasjon undersøker muligheten for å kjøpe Grønland og har startet beregninger av kostnadene. Trump har uttalt at et kjøp kan skje uten militær innblanding, men utelukker ingen alternativer. En plan er å tilby Grønland en bedre økonomisk avtale enn den de har med Danmark. Grønlands statsminister har avvist ideen og understreket at Grønland er deres. Visepresident JD Vance har kritisert Danmarks forvaltning av øya.
3 måneder siden
Grønlendere reagerer med sterk misnøye og bekymring på Donald Trumps utspill om å kjøpe Grønland. De understreker at landet ikke er til salgs og ønsker selvstyre, ikke amerikansk kontroll. Mange frykter å miste velferdsgoder og rettigheter, og ser Trumps uttalelser som en trussel. Samtidig er det noen som ser en mulighet for økt oppmerksomhet og utvikling som følge av situasjonen. Den danske regjeringen har holdt krisemøte om saken, og understreker at de er forberedt på situasjonen. Grønlendere er generelt skeptiske til amerikansk styre og foretrekker enten selvstendighet eller fortsatt tilknytning til Danmark.
3 måneder siden
Etter Donald Trumps utspill om mulig kjøp av Grønland, har det oppstått en spent situasjon. USA avkrefter planer om økt militært nærvær på øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte med partilederne, og understreker at Grønlands fremtid er opp til dem selv. Grønlands utenriksminister åpner for samarbeid med naboene. Flere verdensledere har reagert negativt på Trumps utspill. Det er også planlagt et riksmøte mellom Færøyene, Grønland og Danmark.
4 måneder siden
Donald Trump har igjen skapt reaksjoner i Danmark med en uttalelse om at USA trenger eierskap over Grønland av hensyn til nasjonal sikkerhet. Uttalelsen kommer samtidig med utnevnelsen av forretningsmannen Ken Howery som ny ambassadør til Grønland. Dette skaper bekymring i Danmark, spesielt med tanke på Trumps tidligere forsøk på å kjøpe Grønland i 2019, som førte til en ordkrig mellom Trump og Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Grønland er et selvstyrt område under dansk kontroll, men er av stor strategisk interesse for USA, spesielt i den arktiske regionen.
3 måneder siden
Grønlands myndigheter har nok en gang slått fast at Grønland ikke er til salgs. Dette ble kommunisert på både dansk og engelsk på regjeringens hjemmeside. Uttalelsen kommer etter at USAs påtroppende president Donald Trump har skapt uro med sine uttalelser om mulig bruk av militær eller økonomisk makt for å få kontroll over Grønland. I tillegg har republikanere i Representantenes hus foreslått et lovforslag som gir Trump grønt lys til å forhandle med Danmark om kjøp av Grønland. Grønland understreker at de er en del av NATO og at deres tilhørighet ikke vil endre seg.
3 måneder siden
USAs president Donald Trump har i en opphetet telefonsamtale med Danmarks statsminister Mette Frederiksen understreket sitt ønske om å overta Grønland. Frederiksen avviste at Grønland er til salgs, men åpnet for samarbeid. Samtalen beskrives som dårlig, og Trump skal ha vært aggressiv og truet med tollsatser. Danske tjenestemenn er bekymret for Trumps intensjoner. Grønlands statsminister Múte Egede har gjentatte ganger understreket at Grønland ønsker selvstendighet, og ikke amerikansk eller dansk statsborgerskap. Grønland er strategisk viktig på grunn av sin beliggenhet og mineralforekomster, og Trump har tidligere signalisert at han ikke vil utelukke bruk av militær eller økonomisk makt for å få kontroll over øya.
3 måneder siden
USAs president Donald Trump gjentar at han tror USA vil få Grønland, og mener det vil være uvennlig av Danmark å ikke la det skje. Han hevder at Grønland ønsker å være en del av USA, og at det er nødvendig for å beskytte den frie verden. Både Danmarks statsminister og Grønlands leder har tidligere avvist at Grønland er til salgs, men Grønland er åpen for tettere samarbeid med USA. Grønland er strategisk viktig for USA på grunn av sin beliggenhet. Saken har skapt stor debatt i Danmark, der mange ønsker at Grønland skal forbli en del av det danske riksfellesskapet, men med mer selvstendighet.
27 dager siden
USA vurderer å kjøpe Grønland og analyserer de økonomiske konsekvensene av en eventuell overtakelse. President Trump er overbevist om at USA vil sikre seg Grønland, men antyder at det kan skje uten militær innblanding. Danmark og Grønland avviser ideen om et salg og omtaler den som absurd. Trumps interesse for Grønland skyldes øyas strategiske beliggenhet og tilgang til naturressurser. Det hvite hus vurderer å tilby Grønland en bedre økonomisk avtale enn den Danmark gir i dag, i et forsøk på å overtale dem.
19 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps ønske om å overta Grønland, noe som skaper spenning mellom USA, Danmark og Grønland. En amerikansk oberst ble avskjediget etter å ha motsagt visepresidentens påstander om Danmarks behandling av Grønland. Trump-administrasjonen vurderer flere strategier for å annektere Grønland, inkludert en PR-kampanje rettet mot grønlenderne. Grønlandske og danske ledere avviser ideen om amerikansk overtakelse og understreker viktigheten av samarbeid. Danmark og Grønland står sammen mot presset fra USA, samtidig som de inviterer til samarbeid om sikkerhet i Arktis basert på gjensidig respekt og eksisterende avtaler.
3 måneder siden
Donald Trump har skapt reaksjoner ved å antyde at USA kan bruke militærmakt for å overta Grønland. Han begrunner dette med USAs sikkerhets- og økonomiske interesser, og stiller spørsmål ved Danmarks rett til området. Danske myndigheter og eksperter avviser Trumps påstander og kaller dem uakseptable. Grønland er strategisk viktig for USA, spesielt i forhold til Russland, og har rike mineralressurser. Trumps utspill kom etter at hans sønn besøkte Grønland, men det er usikkert om det var planlagt. Eksperter mener Trumps oppførsel er en trussel mot forholdet til Danmark.