Valget på Grønland resulterte i et overraskende politisk skifte, der det sosialliberale partiet Demokraterne gikk seirende ut. Demokraterne ønsker å bevare et godt forhold til Danmark og vil ikke forhaste en eventuell uavhengighet.
Selv om Nalaraq, det mest progressive uavhengighetspartiet, gjorde et godt valg, var det ikke nok til å sikre flertall for å fremskynde uavhengighetsprosessen.
Demokraterne står nå i posisjon til å danne regjering, enten med konservative eller sosialdemokratiske partier, og det er sannsynlig at Grønland for første gang vil få en statsminister fra høyresiden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Det sosialliberale partiet Demokratene ser ut til å bli størst i valget på Grønland, ifølge TV-kanalen KNR. Med rundt 60 prosent av stemmene talt opp har partiet fått 30,5 prosent av stemmene. Partileder Jens-Frederik Nielsen sier de ønsker et godt fundament før en eventuell selvstendighet fra Danmark. Dansk TV 2 omtaler tallene som overraskende og et stort skifte i grønlandsk politikk, med fokus på nærområdene. Valgkampen har i stor grad vært preget av spørsmålet om når og hvordan Grønland skal løsrive seg fra Danmark. Regjeringspartiene IA og Siumut ser ut til å gjøre det svakt.
1 måned siden
Grønland har avholdt et parlamentsvalg som beskrives som et stort skifte i øyas politikk. Det sosialliberale partiet Demokraatit vant valget med nesten 30 prosent av stemmene, noe som markerer et nederlag for de tradisjonelle styringspartiene på venstresiden. Partilederen Jens-Frederik Nielsen mener at folket ønsker forandring. Valget har fått internasjonal oppmerksomhet etter Donald Trumps interesse for å kjøpe Grønland, men en meningsmåling viser at majoriteten av befolkningen er imot å bli en del av USA. Valgresultatet vil påvirke Grønlands fremtidige kurs, spesielt i spørsmålet om selvstendighet og forholdet til Danmark og USA.
1 måned siden
Demokraterne og deres 33 år gamle leder, Jens Frederik Nielsen, sikret en stor valgseier på Grønland. Partiet fikk 30,1 prosent av stemmene, og Nielsen fikk over 4400 personlige stemmer. Demokraterne går inn for en gradvis løsrivelse fra Danmark og en rolig tilnærming til USA. Partiet ønsker også kutt i offentlig sektor og fri markedsøkonomi. Valgkampen har vært preget av spørsmål om selvstendighet og Donald Trumps tidligere interesse for å kjøpe Grønland. Nielsen ønsker å samarbeide med andre partier for å styrke landet. Regjeringspartiet Inuit Ataqatigiit gikk sterkt tilbake.
1 måned siden
Grønland avholder valg der spørsmålet om uavhengighet fra Danmark dominerer. Diskusjonen dreier seg om hvordan og når Grønland skal løsrive seg, og selvstyreloven åpner for dette. Et stridstema er hvem som skal ha stemmerett ved en eventuell folkeavstemning, med forslag om et inuittregister. USAs tidligere president Donald Trump har vist interesse for Grønland og tilbudt innlemmelse i USA, noe som har blitt avvist. Grønlandsk regjering har nedsatt en komité for å utrede uavhengighetsprosessen, men ingen partier planlegger å starte den før 2026. En meningsmåling viser at et flertall av grønlenderne ønsker uavhengighet, men ikke på bekostning av levestandarden.
1 måned siden
Grønland avholder valg der løsrivelse fra Danmark er et sentralt tema. Alle de store partiene støtter uavhengighet, men prosessen forventes å ta flere år. En juridisk komité er nedsatt for å utrede de nødvendige tiltakene, og en folkeavstemning må avholdes. Det er debatt om hvem som skal ha stemmerett ved en eventuell folkeavstemning. Donald Trump har vist interesse for å overta øya, men dette har blitt avvist av Grønlands statsminister. En meningsmåling viser at et flertall av grønlenderne ønsker uavhengighet, men ikke hvis det går på bekostning av levestandarden.
1 måned siden
Grønland avholder parlamentsvalg der spørsmålet om uavhengighet fra Danmark dominerer. Alle de store partiene støtter løsrivelse, men er uenige om tidspunkt og fremgangsmåte. En sentral debatt er om etableringen av et inuittregister for å avgjøre hvem som skal ha stemmerett ved en eventuell folkeavstemning. USAs president Donald Trump har invitert Grønland til å bli en del av USA, et tilbud som er avvist av Grønlands statsminister. En komité er nedsatt for å utrede de juridiske aspektene ved en uavhengighetsprosess, og rapporten ventes i 2026.
1 måned siden
Donald Trumps uttalelser om å kjøpe Grønland har satt sitt preg på det grønlandske valget. Mange frykter økt amerikansk innflytelse, selv om et stort flertall er imot å bli en del av USA. Uavhengighetspartienes fremgang kan føre til en raskere prosess mot selvstendighet, men økonomisk avhengighet av Danmark og spørsmål rundt forsvars- og sikkerhetspolitikk er store utfordringer. Grønland mottar årlig betydelige økonomiske tilskudd fra Danmark, og fremtidig uavhengighet krever alternative inntektskilder og en klar strategi for sikkerhet.
1 måned siden
Grønland avholder parlamentsvalg, preget av Donald Trumps gjentatte forsøk på å kjøpe øya. Grønlands politiske ledelse har konsekvent avvist Trumps tilnærmelser, til tross for løfter om store investeringer. Grønlenderne er mest opptatt av sin egen fremtid og vurderer uavhengighet fra Danmark, selv om de er klar over den økonomiske avhengigheten. En kommisjon vurderer nå en fremtidig forfatning og fremgangsmåte for løsrivelse. Det er bred politisk enighet om at Grønland bør bli uavhengig, men tidspunktet og metoden er omdiskutert.
26 dager siden
Artikkelen omhandler Grønlands nye rolle som globalt midtpunkt etter økt interesse fra USA. USAs visepresident JD Vance besøkte Grønland, noe som utløste reaksjoner, spesielt siden det skjedde samtidig med lokalvalg og regjeringsforhandlinger. Danmarks statsminister Mette Frederiksen reiste også til Grønland og understreket viktigheten av samhold i det dansk-grønlandske riksfellesskapet. Mange grønlendere uttrykker bekymring for fremtiden og frykter at USA vil overta Grønland, mens den nye regjeringen oppfordrer til ro og verdighet.
4 dager siden
Grønlands nye statsminister besøker Danmark for første gang. Møtet med statsminister Mette Frederiksen fokuserer på forholdet mellom landene og USAs interesse for Grønland.
3 måneder siden
En dansk korrespondent rapporterer om sjokkerte grønlendere etter Donald Trumps uttalelser om å overta Grønland. Trumps sønn besøkte øya, noe som ble sett på som et PR-stunt. Grønlandske politikere er uenige om veien videre. Noen ønsker løsrivelse fra Danmark og tettere samarbeid med USA, mens andre ser på USA som en viktig alliert, men ikke som en overtagende makt. Det er enighet om at Grønland ikke er til salgs, og at Grønlands fremtid skal bestemmes av folket selv.
29 dager siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen ankom onsdag Grønland, hvor hun ble møtt av avtroppende regjeringssjef Múte B. Egede. Besøket finner sted kort tid etter at Grønland har blitt enig om en ny koalisjonsregjering, men den er foreløpig ikke formelt godkjent. Frederiksen skal etter planen oppholde seg på øya frem til fredag. Grønland har tidligere bedt om støtte fra Danmark i møte med USAs interesse for å overta øya, og hensikten med besøket er å etablere et godt arbeidsforhold med den nye regjeringssjefen.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen holdt fredag en pressekonferanse sammen med Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede, der hun understreket at spørsmålet om grønlandsk selvstendighet er en sak som starter og slutter i Grønland. Hun uttrykte respekt for grønlendernes ønske om selvstendighet. Debatten har fått ny aktualitet etter at Donald Trump har uttalt at Grønland ville tjene på å bli en del av USA, og antydet bruk av militærmakt for å sikre seg øya. Frederiksen har hatt krisemøte med partiledere i Danmark og understreker at USA er en viktig alliert, og at de ønsker et godt samarbeid med Trump. Danmark har foreslått et møte med Trump etter at han er innsatt som president.
28 dager siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen besøkte nylig Grønland, hvor hun ble ønsket velkommen av den grønlandske regjeringen. Frederiksen understreket at Grønland tilhører grønlenderne, i kontrast til den amerikanske visepresidentens nylige besøk som ble møtt med motstand. Besøket har imidlertid skapt splittelse i den nye grønlandske regjeringen, da utenriksministeren mente tidspunktet var upassende før parlamentets godkjenning. Danmark har også gjort det klart overfor USA at de vil motsette seg ethvert amerikansk krav på Grønland, men er åpne for samtaler mellom Grønland og USA der det finnes sammenfallende interesser.
1 måned siden
Den kommende regjeringslederen på Grønland, Jens-Frederik Nielsen, ønsker å styrke samarbeidet med Danmark inntil Grønland er klar for full selvstendighet. Nielsen understreker at Grønland ikke ønsker å bli en del av USA, til tross for presidentens interesse. Han åpner for et partnerskap med USA, men understreker viktigheten av gjensidig respekt og at Grønland ønsker å være uavhengig, men er en del av Kongeriket Danmark.