Kjell Inge Røkkes nye forskningsskip og luksusyacht, REV Ocean, er nå vist frem. Skipet, som har blitt forsinket flere ganger og måtte bygges om, skal brukes til å finne løsninger på miljøproblemer i havet.
Skipet skal leies ut til rikinger for å finansiere forskningen, og Nina Jensen mener dette kan engasjere mektige mennesker i miljøkampen.
Etter planen skal skipet ut på sitt første forskningstokt i januar 2027.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Kjell Inge Røkkes forsknings- og ekspedisjonsskip «REV Ocean» har gjennomgått en dramatisk forlengelse. Skipet ble delt i to ved Fosen Yard og forlenget med 12 meter for å løse problemer knyttet til vekt og stabilitet. Denne utvidelsen har muliggjort installasjon av en ny ubåthangar, containerlagring, et mediestudio og et laboratorium for 3D-printing og robotikk. Prosjektet, som har kostet over fire milliarder kroner, er ifølge Røkke en investering for å gi tilbake til samfunnet. «REV Ocean» er utstyrt for avansert havforskning, og pressen inviteres om bord neste uke for å se resultatet.
2 måneder siden
Et norsk rederi skal sjøsette verdens første elektriske frakteskip, som skal gå mellom Brønnøysund og Hustadvika. Skipet kombinerer seil og batteri for å frakte 13.000 tonn marmor per tur, og vil redusere CO₂-utslippene betydelig. Klima- og miljøministeren understreker at prosjektet viser Norges ledende posisjon innenfor utvikling av grønn skipsfart, støttet av betydelige offentlige investeringer. Skipet er ventet å være ferdigstilt neste sommer.
2 måneder siden
Et norsk rederi har bestilt verdens første utslippsfrie bulkskip, som skal frakte kalkmarmor fra Brønnøysund til Elnesvågen. Skipet, som bygges i Kina med norsk teknologi, er finansiert med betydelig offentlig støtte fra Enova og NOx-fondet. Med rotorseil og batteripakke vil skipet redusere CO₂-utslipp betraktelig sammenlignet med tradisjonelle skip, og det kan seile en distanse som er betydelig lengre enn dagens batteridrevne ferger. Prosjektet forventes å stimulere utviklingen av flere miljøvennlige fartøyer.
29 dager siden
Mark Zuckerbergs luksusyacht «Launchpad» har lagt til kai i Bodø. Yachten, som ble bygget i Nederland i 2024, er over 100 meter lang og har 13 lugarer med plass til 26 gjester og 42 besetningsmedlemmer. En lokal innbygger forteller at yachten tar opp halve havnen. Avisa Nordland anslår verdien til omtrent 3,1 milliarder kroner. Havnedirektøren i Bodø Havn har ikke kommentert saken.
11 timer siden
En demonstrasjon fant sted i Longyearbyen rettet mot luksusyachten til Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Aksjonister mener besøket er upassende grunnet yachtens store utslipp i et klimaendringsutsatt område.
2 måneder siden
Norske og europeiske aktører samarbeider om å utvikle og teste et nytt kraftsystem for store skip, med mål om å redusere utslippene med inntil 40 prosent. Prosjektet, ledet av Maritime CleanTech, mottar 90 millioner kroner i støtte fra EU. Systemet er utviklet for skip over 5000 bruttotonn, som cruiseskip, og kan brukes med ulike drivstofftyper. Regjeringen erkjenner at Norge ligger etter klimamålene for sjøfart, men mener prosjektet er viktig for å utvikle teknologi som kan redusere utslippene fra skipsflåten. Målet er kommersialisering innen 2029.
14 dager siden
Mark Zuckerbergs yacht «Launchpad» har ankommet Norge og fraktet turister til Nord-Sverige for heliskiing. Tre samiske byer ble kontaktet og tilbudt 50 000 svenske kroner i kompensasjon for helikopterbruken i reinområder under kalvesesongen. Sirges sameby avviste tilbudet. Yachten, som kostet over 3,2 milliarder kroner, skal videre til Svalbard før den returnerer til Bodø. Den er designet av norske Espen Øino.
4 måneder siden
Oppstarten av Johan Castberg-feltet, som opprinnelig var planlagt for 2022 og senere utsatt til 2024, er nå ytterligere forsinket til januar/februar 2025 på grunn av dårlig vær i Barentshavet. Equinor opplyser at prosjektet er i sluttfasen, med produksjonsskipet ankret opp og koblet til undervannsanlegget. Kostnadene for utbyggingen har økt med 43 prosent, til 86 milliarder kroner. Feltet forventes å produsere 220.000 fat olje per dag på platået, og inneholder mellom 450 og 650 millioner fat olje. Forsinkelsen har større økonomisk effekt på Vår Energi enn Equinor, da førstnevnte er en mindre aktør med 30 prosent eierandel.
7 dager siden
Forskingsfartøyet Tara skal fra sommeren 2026 legge ut på en 20 år lang ekspedisjon i Polhavet for å overvåke og dokumentere klimaendringenes effekt på havisen og økosystemene i Arktis. Tara vil drive med isen gjennom hele året, også under den mørke og kalde polarnatta, noe som tidligere har vært vanskelig for forskere. Prosjektet, ledet av Tara Ocean Foundation, skal samle unike data om hvordan Polhavet endrer seg, inkludert overgangen til mer åpent hav. Forskere fra blant annet UiT Norges arktiske universitet deltar i studier som undersøker hvordan mindre havis og varmere vann påvirker biologisk mangfold. Ekspedisjonen vil gi en sammenhengende tidsserie over 20 år, noe som er helt nytt for dette området. Målet er å forstå og dokumentere de dramatiske endringene i Polhavet før det er for sent.
3 måneder siden
Det omstridte karbonfangstprosjektet på Klemetsrud er i gang igjen etter å ha blitt satt på vent i 2023 på grunn av store kostnadsoverskridelser. Hafslund Celsio, som står bak anlegget, informerer om oppstarten på en pressekonferanse der både energiminister Terje Asland og byrådsleder Eirik Lae Solberg deltar. Prosjektet har gjennomgått en kostnadsreduserende fase og er nå anslått å koste 9,5 milliarder kroner. Målet med anlegget er å fange karbon fra søppelforbrenning.
3 måneder siden
Selskapet OceanFarm planlegger å bygge oppdrettsanlegg langt til havs ved hjelp av teknologi fra oljebransjen. Anleggene skal være robuste og kunne heves og senkes for å gi bedre forhold for fisken og de ansatte. Havforskere og Miljødirektoratet er bekymret for at denne typen oppdrett kan skade villaksbestanden, og mener det er behov for mer kunnskap før man setter i gang. SjømatNorge ser derimot store muligheter for verdiskaping og arbeidsplasser med havbruk til havs, og mener Norge har gode forutsetninger for å lykkes med dette.
1 måned siden
Salmars initiativ Salmon Living Lab, et kunnskapssenter for bedre dyrevelferd innen oppdrett, er fortsatt i planleggingsfasen ett år etter lanseringen. Selv om 500 millioner kroner er avsatt i samarbeid med Cargill, er innholdet i senteret og dets plassering fortsatt uavklart. Det første prosjektet omhandler hvorfor stillehavslaks er mer motstandsdyktig mot lakselus, men detaljer er ikke offentliggjort. NMBU er en rådgivende partner, men konkrete prosjekter og finansiering gjenstår å avklare. Målet er å fremskynde forskningsresultater og implementere dem raskere i oppdrettsnæringen.
2 måneder siden
Over to milliarder kroner er brukt på planlegging av Hordfast, den fergefrie veien mellom Bergen og Stavanger. Rødt kritiserer pengebruken som sløsing og miljøskadelig, mens Statens vegvesen forsvarer kostnadene med prosjektets omfang og teknologiutvikling. Prosjektet, som skal redusere reisetiden ved å erstatte ferger med bruer, har en prislapp på over 40 milliarder. Samferdselsdepartementet vil fullføre reguleringsplanen, men fremtiden for selve byggingen er usikker.
3 måneder siden
Fullriggeren Sørlandet var i økonomisk krise og trengte 34 millioner kroner for å gjennomføre nødvendig vedlikehold. Kjell Inge Røkke bidro med 7,5 millioner kroner, noe som var avgjørende for å redde skipet. Andre bidragsytere var Kristiansand kommune, Agder fylkeskommune, staten og Sparebanken Sør. Skipet er et skoleskip som seiler jorda rundt med elever, og Røkkes sønn er en av de 66 elevene om bord. Sørlandet skal delta i Tall Ship Races i Kristiansand i 2025. Skipet er nå på vei fra Kapp Verde-øyene til Karibia.
3 måneder siden
Aker Solutions er tildelt en kontrakt verdt mellom 2,5 og 4 milliarder kroner for å bygge et karbonfangstanlegg på Klemetsrud i Oslo. Anlegget er en del av det nasjonale Langskip-prosjektet, hvor CO₂ skal fanges og lagres permanent i Nordsjøen. Prosjektet finansieres av den norske stat, Oslo kommune og Hafslund Celsio, med en total investeringsramme på 9,5 milliarder kroner. Byrådsleder Eirik Lae Solberg fremhever at karbonfangst er avgjørende for å nå Oslos klimamål. Prosjektet ble tidligere satt på vent på grunn av høye kostnadsanslag, men er nå i gang igjen og planlegges å være operativt innen tredje kvartal 2029.