«Soloppgang på arenaen», den nyeste Hunger Games-boken, skildrer et grusomt bilde av makt, manipulasjon og opprør. Boken tar for seg Haymitch Abernathys historie i den 50.
Dødsleken, hvor dobbelt så mange barn tvinges til å kjempe. Gjennom Haymitchs øyne avdekkes hvordan eliten i Capitol bruker kontroll, frykt og splittelse for å beholde makten.
Media manipuleres for å opprettholde en falsk versjon av virkeligheten, mens musikk fungerer som en ulovlig form for motstand. Boken fremhever kontrasten mellom Capitols likegyldighet og distriktenes lidelser, og tjener som en advarsel mot totalitære regimer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
VG har anmeldt den femte boken i «The Hunger Games»-serien, «Soloppgang på arenaen», og gir den terningkast 5. Boken er en forløper til originaltrilogien og forteller historien om Haymitch Abernathy 24 år før Katniss Everdeen. Gjennom Haymitchs deltakelse i Dødslekene utforsker boken temaer som propaganda, undertrykkelse og spørsmålet om hvorfor mennesker aksepterer å bli styrt. Anmelderen fremhever bokens aktualitet og dens evne til å reflektere over maktens mekanismer, samt at den gir dypere innsikt i karakterene og hendelsene i serien.
1 måned siden
Den nyeste boken i «The Hunger Games»-serien, «Soloppgang på arenaen», ble lansert i dag, og fans var raskt ute for å sikre seg et eksemplar. Boken er den femte i serien og tar for seg historien om Haymitch, en favorittkarakter blant mange, og hans vei til å vinne «Dødslekene». Flere lesere forteller at serien har hatt stor betydning for deres interesse for dystopisk litteratur. Bokhandlere er usikre på salgstallene, men forventer likevel et godt salg på grunn av seriens popularitet.
1 måned siden
Maren Uthaugs «88 %» er en oppfølger til «11 %», der kvinner har full kontroll og menn lever i avlssentre. Boken følger karakterer som Inga, som reinkarneres gjennom historien og bærer byrden av kvinneundertrykkelse. Handlingen intensiveres når en gutt fra den første boken dukker opp igjen, og en farlig plan blir smidd. Anmelderen mener at selv om «88 %» ikke når samme nivå som forgjengeren, er den provoserende og underholdende, og legger opp til en spennende avslutning i en tredje bok.
1 måned siden
Jakob Ingebrigtsen forteller om en oppvekst preget av frykt, manipulasjon og mangel på fri vilje, der idrettskarrieren ble prioritert over sosialt liv. Han beskriver en strengt kontrollert tilværelse uten klare regler, noe som skapte usikkerhet og ubehag. Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen fremhever at Gjert Ingebrigtsens dobbeltrolle som far og trener gjorde barna sårbare. Hun representerer også brødrene Kristoffer, Filip og Henrik, som skal vitne om voldshendelser i familien fra 1990-tallet. Larsen varsler at hun vil kreve oppreisningserstatning for Jakob Ingebrigtsen og hans søster.
25 dager siden
Agustina Bazterricas roman «Kjøtt snakker ikke» har vakt oppsikt og engasjement, spesielt blant unge lesere på TikToks BookTok. Boken skildrer et samfunn der et virus har gjort dyrekjøtt giftig, og menneskekjøtt blir lovlig. Hovedpersonen jobber med avl av mennesker. Bazterrica forteller at hun skrev boken for å kritisere kapitalismen og vårt syn på dyr som produkter. Hun ønsker å få leserne til å reflektere over sine egne kjøttvaner, og forteller at flere har sluttet å spise kjøtt etter å ha lest boken. Bokhandlere merker også en økt interesse for bøker som trender på BookTok, både nye og gamle.
23 dager siden
Artikkelen omhandler to separate saker. Den første saken omhandler forretningsmannen Johan H. Andresen som står frem som skaperen av den politiske tegneserien «Fritt», og donerer alle inntekter fra boken til organisasjonen «Fritt Ukraina». Den andre saken dekker rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen, der sønnen Henrik Ingebrigtsen vitner om farens kontrollerende oppførsel, fysisk avstraffelse og verbale krenkelser. Henrik beskriver en oppvekst preget av frykt og usikkerhet, og forteller om episoder der broren Jakob ble kalt nedsettende ting. Han forklarer også bakgrunnen for brødrenes kronikk i VG, der de ønsket å få fred fra pressen.
24 dager siden
«Udyr. Ingen steder å gjemme seg» er en fantasyfortelling om tretten år gamle Abdi og hans søster Alva, som flykter fra blodtørstige udyr etter morens død. De forsøker å nå Shetland over havet i håp om trygghet og gjenforening med faren. Boken snur perspektiver ved å vise velstående som flyktninger, og kommenterer dagens flyktningkrise. Anmelderen roser spenningen og de filmatiske scenene, men kritiserer de direkte referansene til politiske hendelser som kan begrense leserens tolkning.
3 måneder siden
Mirja Unges roman «Hundenetter» handler om Nadja som vender tilbake til sin hjembygd etter mange år i Stockholm. Hun møter et samfunn preget av harde normer og en 'guttas lov', der hun konfronteres med traumer fra oppveksten, inkludert seksuelle overgrep. Romanen skildrer et mørkt og karrig miljø, der karakterene fremstilles som skitne og uskjønne. Unge bruker et uortodoks språk og skaper en kollektivfortelling om et samfunn preget av vold, fattigdom og misbruk. Til tross for mørket, finnes det også øyeblikk av ømhet og nærhet. Boken er en del av et forfatterskap som skildrer karrige liv og vanskelige oppvekstvilkår.
1 dag siden
En ny bok gir et portrett av statsminister Jonas Gahr Støre. Boken skildrer hans politiske reise, inkludert utfordringer og interne strider i Arbeiderpartiet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den argentinske romanen «Kjøtt snakker ikke», som tar for seg en dystopisk verden der kannibalisme praktiseres etter at et virus har gjort dyrekjøtt giftig. Romanen utforsker etiske problemstillinger knyttet til kjøttproduksjon og menneskelig grusomhet, og har blitt en internasjonal suksess, særlig blant unge lesere. Artikkelen berører også forfatterens tanker om at romanen kan leses symbolsk, som at mennesker spiser hverandre i et kapitalistisk system. I tillegg reflekterer artikkelforfatteren rundt sitt forhold til Dag Solstads bøker, og stiller spørsmål ved hans skildringer av kvinner og hans fokus på et isolert Norge. Forfatteren stiller også spørsmål ved hvilken del av menneskekroppen som smaker best.
19 dager siden
Helle Haugsgjerds roman «Ubrukelig» utforsker en families krise, der moren Signe kjemper med mammarollen og føler seg distansert fra sin sønn Linus. Teknologien, i form av en app som styrer sexlivet, forsterker følelsen av avstand. Anmelderen beskriver romanen som tidvis sterk, men påpeker at språket er ujevnt og inneholder slitte formuleringer. Likevel fremheves Haugsgjerds evne til å bruke visuelle virkemidler og manipulere leserens forventninger, noe som bidrar til en engasjerende, om enn ujevn, leseopplevelse om de man elsker høyest.
4 dager siden
En ny seriemordergrøsser fra Søren Sveistrup er lansert. Boken følger forfatterens suksessoppskrift med groteske elementer.
3 måneder siden
Tina Harnesks roman «Folk som sår i snø» utforsker samisk kultur og historie, med et bakteppe av tvangsflytting av samer i Nord-Sverige. Boken hyller den muntlige fortellertradisjonen gjennom historien om det eldre ekteparet Máriddja og Biera, som har opplevd tvangsflytting og tap. En sentral myte om en háldijente speiler handlingen i nåtidsplanet, der de eldre sliter med å tilpasse seg moderne teknologi. Samtidig introduseres et ungt legepar som flytter til bygda, og deres veier krysses med de eldre. Romanen veksler mellom humor og alvor, og gir et innblikk i samisk kultur og utfordringer.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler forholdet mellom den beryktede nazisten Siegfried Fehmer og Anne Marie Breien under andre verdenskrig. Fehmer var en brutal torturist, mens Breien var en dobbeltagent som spilte et farlig spill. Hun brukte sin posisjon som hans elskerinne til å hjelpe motstandsbevegelsen og redde flere liv. Til tross for hennes innsats, ble hun møtt med mistillit og forakt etter krigen. Boken skildrer deres komplekse forhold og de vanskelige valgene de tok under krigen, og gir et innblikk i krigens grusomheter og ettervirkninger.
1 måned siden
Andrea Rudland Haaves debutroman «Sytten, snart atten» handler om Mia, en syttenåring som flytter til Oslo og forelsker seg i en eldre mann hun møter på Tinder. Forholdet utvikler seg destruktivt, preget av manipulasjon og psykisk vold fra mannens side. Mia isolerer seg fra sin venninne Karla, og sliter med å forlate forholdet selv når hun innser at noe er galt. Boken beskriver hvordan mannen bruker ulike metoder for å holde henne fast. Romanen er skrevet på nynorsk og skildrer sårbarhet og vanskelighetene med å bryte ut av et skadelig forhold.