Analyse av Ali Smiths dystopiske roman Gliff
Ali Smith utforsker en mørk framtid i sin nye roman Gliff. Boken skildrer et overvåkingssamfunn sett gjennom øynene på to barn som må overleve alene.
Ali Smith utforsker en mørk framtid i sin nye roman Gliff. Boken skildrer et overvåkingssamfunn sett gjennom øynene på to barn som må overleve alene.
Ali Smiths nye roman «Gliff» er en dystopisk fortelling som tar leseren med til en nær, truende framtid. I denne verdenen har bedrifter og staten smeltet sammen til et autoritært overvåkingssamfunn, der de rike lever adskilt fra resten.
Boken sentrerer rundt barna Briar og Rose, som blir overlatt til seg selv etter en familiekrise og må flykte fra systemets kontroll. De jaktes på som «uverifiserte» og søker tilflukt blant andre som lever utenfor regimet.
Romanen utforsker temaer som språkets makt og semiotikk gjennom Briars perspektiv, og sammenlignes med klassikere som Orwells «1984». Merete Alfsen har oversatt boken til norsk.
Ali Smith
Briar
Rose
Leif
Merete Alfsen
Staten
Regimet
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Ledere fra ti nordeuropeiske land i Joint Expeditionary Force (JEF) møttes i Oslo for å diskutere sikkerhet og støtte til Ukraina, inkludert økt press på Russland. USAs president Trump oppfordret til en 30-dagers våpenhvile og truet Russland med sanksjoner, et forslag Ukraina har akseptert. Storbritannia varslet også nye sanksjoner mot Russlands skyggeflåte for å redusere landets oljeinntekter og svekke krigsmaskineriet.
Spenningen mellom India og Pakistan øker etter at Pakistan hevder å ha skutt ned flere indiske fly, og Indias bekreftelse på tap av fly. Pakistans statsminister har lovet hevn, men eksperter mener landet kan unngå eskalering. Konflikten utspiller seg også økonomisk, der India forsøker å påvirke Pakistans IMF-lån og truer med å begrense vanntilførsel, mens begge land anklager hverandre for å støtte militante grupper.
Den norske regjeringen forbereder lovendringer for å tillate generell bevæpning av politiet i daglig tjeneste, med Politidirektoratet som besluttende myndighet. Forslaget begrunnes med en negativ utvikling i trusselbildet og et vedvarende høyt trusselnivå. Politiet selv, flere politiske partier, inkludert tidligere motstandere som Senterpartiet og KrF, og et flertall i befolkningen støtter nå fast bevæpning. Lovforslaget forventes vedtatt raskt av Stortinget.
LO-kongressen har vedtatt endringer i Avtalefestet pensjon (AFP) for å gjøre den mer rettferdig for unge arbeidstakere og sikre at flere omfattes. Forslaget innebærer at unge tjener opp AFP fra de begynner i jobb og får utbetalt midlene ved 62 år uavhengig av hvor de jobber da, samtidig som de over 50 år med tilstrekkelig opptjening sikres mot fremtidige svekkelser. LO vil nå prioritere å reforhandle ordningen med NHO og forutsetter fortsatt statlig bidrag.
Aker Horizons, Akers satsing på grønn energi, fusjoneres med morselskapet Aker etter et verdifall på 96 prosent siden børsnoteringen i 2021. Akers hovedeier Kjell Inge Røkke erkjenner at det grønne skiftet går tregere enn antatt og at lønnsom havvind og hydrogen i Norge ligger minst ti år frem i tid, påvirket av høyere renter og økte kostnader. Aker anser seg som den største økonomiske taperen på satsingen.
Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at Norge må være forberedt på at krig kan ramme landet, i forbindelse med fremleggelsen av en ny nasjonal sikkerhetsstrategi. Dette har ført til kritikk fra Frp og Venstre, som mener Støre er sent ute med å erkjenne alvoret og har vært vinglete i sitt budskap. Støres kontor avviser motsetningen til tidligere uttalelser og presiserer at det handler om å være forberedt på en potensiell fremtidig krig, ikke at den er umiddelbart forestående.