Villgeitene i Sogn er truet av avliving etter et vedtak fra Mattilsynet, men et mulig flertall på Stortinget kan redde dem. Kjartan Lauritzen har engasjert seg i saken, og flere partier viser vilje til å finne alternativer til avliving.
Problemet er at ingen eier geitene, som lever fritt i naturen. Grunneieren anser dem som ville, og Mattilsynet krever at noen tar ansvar for dyreholdet.
Naturfotograf har observert geitene som friske og vitale, noe som har skapt et engasjement for å bevare dem.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
29 dager siden
Stortinget behandler et forslag om å redde villgeitflokken i Sogn fra avliving. Næringskomiteen anerkjenner utfordringer knyttet til dyrevelferd, men åpner for at flokken kan leve videre dersom noen tar ansvar for tilsyn. Et mindretall i komiteen ønsker at Mattilsynet skal finne løsninger for å sikre dyrevelferden og bevare genressursene. Forslaget er avhengig av støtte fra FrP for å få flertall. Lokale ildsjeler engasjerer seg i å ta vare på flokken, spesielt geitekillingene, og jobber for å finne bærekraftige løsninger for fremtiden.
22 dager siden
Stortinget har sikret flertall for å bevare geitene på Kvist, etter at Framstegspartiet snudde i saken. Geitene har levd fritt i området mellom Høyanger og Balestrand i flere tiår, men var truet av avliving etter krav fra Mattilsynet, som anser dem som husdyr uten tilstrekkelig dyrevelferd. Flere parti støtter nå å finne løsninger som sikrer dyrevelferden til geitene. En lokal bonde har tatt inn ni killinger for å sikre genmaterialet i samarbeid med Statsforvaltaren, Norsk Genressurssenter og Mattilsynet.
23 dager siden
Raudt-politikarane Sofie Marhaug og Mimir Kristjansson besøkte Kvist i Sogn for å rette merksemd mot dei forvilla geitene. Mattilsynet ønskjer å avvikle flokken, noko som har skapt engasjement lokalt. Sauebonde Norodd Baug, som har vakse opp med geitene, meiner dei bør få leve fritt. Anne Jo Bjordal tek seg av svake geitekillingar, men ser også utfordringane med forvilla husdyr, mellom anna påkøyrsler og dårleg helse. Stortinget skal stemme over saka, og fleire parti ønskjer å finne ei løysing som ivaretar både dyrevelferd og genressursar.
2 måneder siden
Kjartan Lauritzen kritiserer Mattilsynet for vedtaket om å avlive de ville geitene på Kvist i Balestrand. Mattilsynet begrunner vedtaket med manglende tilsyn og fare for innavl. Lauritzen får støtte fra lokalbefolkningen, og kaller avgjørelsen patetisk. Mattilsynet mener eieren har ansvar for dyrevelferden, og at geitene ikke kan leve uten tilsyn. Eieren mener det er urealistisk å fange og merke alle geitene innen fristen.
22 dager siden
Fremskrittspartiet har sikret flertall i Stortinget for at de forvillede geitene i Sogn skal få leve videre i fjellsiden mellom Høyanger og Balestrand. Bengt Rune Strifelt fra Frp kunngjorde beslutningen fra Stortingets talerstol, og dermed unngår geitene å bli fjernet.
3 måneder siden
Stortinget debatterer en naturmelding som møter sterk kritikk for å være utilstrekkelig for å bevare norsk natur. Regjeringens handlingsplan for natur får motstand fra flere partier, som mener den ikke oppfyller Norges internasjonale forpliktelser om vern av natur. Et sentralt stridspunkt er regjeringens avvisning av forslag om å kartlegge grå arealer, som er områder påvirket av mennesker. Dette forslaget har bred støtte fra både kommuner, næringsliv og andre partier, da det kan bidra til å redusere nedbygging av viktig natur. Regjeringen velger å samarbeide med Frp for å få flertall for sin politikk, istedenfor å søke en bredere koalisjon.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt å tillate kraftutbygging i vernede vassdrag, noe som har ført til sterke reaksjoner og demonstrasjoner. Motstanderne mener vedtaket er et angrep på norsk natur, og raftingselskaper frykter for sin eksistens. Naturvernforbundet og MDG beskriver vedtaket som et tilbakeskritt for naturpolitikken. Arbeiderpartiet, som står bak forslaget, argumenterer for at dette er nødvendig for å forebygge flomskader og sikre stabil kraftforsyning. KrF trakk sin opprinnelige støtte, mens SV, Rødt og MDG fremmet alternative forslag.
2 måneder siden
Hvert år avlives omtrent 27 500 geitekillinger i Norge fordi det er liten etterspørsel etter geitekjøtt. Geiter holdes hovedsakelig for melkeproduksjon, og killingene blir ofte avlivet rett etter fødselen. Bønder opplever dette som et paradoks, da de må avlive friske dyr samtidig som de taper penger på slakt. De etterlyser mer engasjement fra Nortura for å øke salget av geitekjøtt. Nortura på sin side mener at lav lønnsomhet skyldes et begrenset marked. Tidligere landbruksminister bekrefter at det ikke er planer om å endre markedsreguleringen for kjøtt, og at det primære er melkeproduksjonen.
4 dager siden
Oslofjorden står overfor en økologisk krise, og regjeringen foreslår tiltak for å redde den. Forslagene møter sterk motstand fra yrkesfiskere som frykter for levebrødet sitt.
27 dager siden
Etter flere år med konflikt har regjeringen besluttet at Statkraft må øke vannføringen i Skjoma-elva for å redde villaksen, som har vært truet av at elva fryser til om vinteren. Statkraft har tidligere argumentert mot dette på grunn av økonomisk tap, men myndighetene har nå prioritert miljøhensyn. Lokalpolitikere og miljøorganisasjoner hyller vedtaket og håper at Skjoma igjen kan bli en god lakseelv. Energiministeren opplyser at flere vassdrag står for tur til å få revidert sine konsesjonsvilkår.
14 dager siden
Økende turisme i villreinområder, særlig i kalvingsperioden, skaper bekymring. En ekspert fra Statens naturoppsyn påpeker at økt ferdsel forstyrrer dyrene. DNT lover tiltak som reduserte åpningstider og vurdering av ruteendringer for å beskytte villreinen. Norge har et spesielt ansvar for villreinen, da over 90 prosent av bestanden i Europa finnes her. Fjellturisme og hyttebygging truer dyrene, og en mer ansvarlig tilnærming til naturbruk etterlyses fra både kommuner og DNT.
4 måneder siden
En konflikt mellom fjellbønder og reineiere i Østerdalen har blusset opp igjen, etter at reinsdyrflokker flere ganger har kommet inn på dyrket mark. Bøndene føler seg maktesløse og mener reindriften ikke tar ansvar for å holde dyrene innenfor distriktsgrensene. De kritiserer også bruken av droner for å jage rein. Reineiere på sin side mener bøndene må gjerde inn sin egen innmark og viser til en statlig støtteordning for dette. Statsforvalteren forventer at reindriften holder reinen innenfor distriktsgrensene, og understreker at gjerder er en god løsning for å hindre at rein kommer inn på dyrket mark. Bøndene frykter økonomisk tap og føler avmakt over situasjonen.
4 måneder siden
Equinor har vurdert gasskraftverk med karbonfangst som et alternativ til elektrifisering av Melkøya, men har konkludert med at det ikke er økonomisk forsvarlig. Elektrifisering, som vil spare selskapet over 31 milliarder kroner, møter sterk motstand fra SV og Frp. De frykter økte strømpriser, naturinngrep og press på reindriften. Opposisjonen og lokalpolitikere mener gasskraft med karbonfangst ville være en bedre løsning. Regjeringen står fast på elektrifiseringsplanene og mener kraftløftet for Finnmark vil gi positive ringvirkninger. Sametinget har saksøkt staten på grunn av tillatelsen til elektrifisering.
1 måned siden
Stortinget har vedtatt en endring i nødvergeparagrafen i naturmangfoldloven for å gjøre det lettere for dyreeiere å beskytte husdyr mot rovdyrangrep. Bakgrunnen er en dom mot en reineier som skjøt bjørn, en sak som førte til stor debatt om tolkningen av nødverge. Den nye loven endrer terskelen fra «umiddelbart forestående» til «overveiende sannsynlig at et angrep er nært forestående». Politikere og jurister mener dette vil sikre en mer rettferdig vurdering i lignende saker, og at den tidligere dommen trolig ikke ville blitt utfallet med den nye lovteksten. Lovendringen trer i kraft 1. april.
2 måneder siden
Flere partier på Stortinget, inkludert Senterpartiet, SV, Frp, MDG, Rødt, Venstre, KrF og Pasientfokus, ønsker å stoppe elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya. Avgjørelsen avhenger av Christian Tybring-Gjeddes stemme, som tidligere var Frp-politiker, men nå er uavhengig representant. Tybring-Gjedde er skeptisk til karbonfangst- og lagring (CCS) på anlegget, og mener det ikke er lønnsomt. SV, Venstre og MDG vil kreve at Equinor betaler for CCS hvis elektrifisering ikke stoppes, mens Equinor selv mener CCS er for dyrt. Senterpartiet har snudd etter å ha gått ut av regjeringen, og ønsker nå en ny vurdering av CCS som alternativ.