Stortinget har sikret flertall for å bevare geitene på Kvist, etter at Framstegspartiet snudde i saken. Geitene har levd fritt i området mellom Høyanger og Balestrand i flere tiår, men var truet av avliving etter krav fra Mattilsynet, som anser dem som husdyr uten tilstrekkelig dyrevelferd.
Flere parti støtter nå å finne løsninger som sikrer dyrevelferden til geitene.
En lokal bonde har tatt inn ni killinger for å sikre genmaterialet i samarbeid med Statsforvaltaren, Norsk Genressurssenter og Mattilsynet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
23 dager siden
Fremskrittspartiet har sikret flertall i Stortinget for at de forvillede geitene i Sogn skal få leve videre i fjellsiden mellom Høyanger og Balestrand. Bengt Rune Strifelt fra Frp kunngjorde beslutningen fra Stortingets talerstol, og dermed unngår geitene å bli fjernet.
2 måneder siden
Villgeitene i Sogn er truet av avliving etter et vedtak fra Mattilsynet, men et mulig flertall på Stortinget kan redde dem. Kjartan Lauritzen har engasjert seg i saken, og flere partier viser vilje til å finne alternativer til avliving. Problemet er at ingen eier geitene, som lever fritt i naturen. Grunneieren anser dem som ville, og Mattilsynet krever at noen tar ansvar for dyreholdet. Naturfotograf har observert geitene som friske og vitale, noe som har skapt et engasjement for å bevare dem.
1 måned siden
Stortinget behandler et forslag om å redde villgeitflokken i Sogn fra avliving. Næringskomiteen anerkjenner utfordringer knyttet til dyrevelferd, men åpner for at flokken kan leve videre dersom noen tar ansvar for tilsyn. Et mindretall i komiteen ønsker at Mattilsynet skal finne løsninger for å sikre dyrevelferden og bevare genressursene. Forslaget er avhengig av støtte fra FrP for å få flertall. Lokale ildsjeler engasjerer seg i å ta vare på flokken, spesielt geitekillingene, og jobber for å finne bærekraftige løsninger for fremtiden.
23 dager siden
Raudt-politikarane Sofie Marhaug og Mimir Kristjansson besøkte Kvist i Sogn for å rette merksemd mot dei forvilla geitene. Mattilsynet ønskjer å avvikle flokken, noko som har skapt engasjement lokalt. Sauebonde Norodd Baug, som har vakse opp med geitene, meiner dei bør få leve fritt. Anne Jo Bjordal tek seg av svake geitekillingar, men ser også utfordringane med forvilla husdyr, mellom anna påkøyrsler og dårleg helse. Stortinget skal stemme over saka, og fleire parti ønskjer å finne ei løysing som ivaretar både dyrevelferd og genressursar.
20 dager siden
Stortinget har vedtatt en ny dyrevelferdsmelding, den første på 20 år, som skal bedre velferden for produksjonsdyr, kjæledyr og viltlevende dyr. Meldingen inneholder rundt 70 konkrete tiltak, blant annet bedre plass for griser, ID-merking av hunder og mer lys for kyllinger. Kritikere fra MDG og dyrevernsorganisasjonen Noah mener meldingen er for lite konkret og gir ikke et tilstrekkelig løft for dyrevelferden, særlig for gris, slaktekylling og kalkun. En grisebonde i Løten mener næringen stadig forbedrer seg, men understreker behovet for økonomisk støtte dersom nye krav fører til store endringer i driften.
23 dager siden
Venstre og KrF har snudd, og sikrer dermed flertall på Stortinget for elektrifisering av Melkøya med strøm fra strømnettet. Opprinnelig var det usikkert om det var flertall for prosjektet etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen. Et flertall tar nå avstand fra å trekke tilbake lovlig gitte tillatelser. Samtidig er partiene enige om å realitetsbehandle alle søknader om ny kraft i Finnmark med mål om ferdigstillelse innen 2030, for å imøtekomme bekymringer om kraftmangel i nord.
2 måneder siden
Kjartan Lauritzen kritiserer Mattilsynet for vedtaket om å avlive de ville geitene på Kvist i Balestrand. Mattilsynet begrunner vedtaket med manglende tilsyn og fare for innavl. Lauritzen får støtte fra lokalbefolkningen, og kaller avgjørelsen patetisk. Mattilsynet mener eieren har ansvar for dyrevelferden, og at geitene ikke kan leve uten tilsyn. Eieren mener det er urealistisk å fange og merke alle geitene innen fristen.
23 dager siden
Venstre og KrF har snudd i saken om elektrifisering av Melkøya, og sikrer dermed flertall for prosjektet i Stortinget. Dette innebærer at forslag om å trekke tilbake tillatelsene for elektrifisering av gassanlegget avvises. Høyre understreker viktigheten av forutsigbarhet for investeringer og mener Stortinget ikke bør tilbakekalle tillatelser som allerede er gitt. Samtidig er det et flertall for å realitetsbehandle alle søknader om ny kraft i Finnmark med mål om ferdigstillelse innen 2030, for å imøtekomme bekymringer om krafttilgang.
23 dager siden
Venstre og KrF snur i Stortinget og sikrer dermed flertall for elektrifisering av Melkøya med strøm fra strømnettet. Arbeiderpartiet og Høyre har hele tiden støttet prosjektet, mens Venstre og KrF tidligere ønsket karbonfangst og lagring (CCS) i stedet. Begrunnelsen for snuoperasjonen er hensynet til forutsigbarhet for næringslivet og at konsesjonen allerede er gitt. Samtidig har komiteen samlet seg om at alle prosjekter for ny kraft i Finnmark skal realitetsbehandles med sikte på ferdigstillelse i 2030, inkludert Davvi vindkraftverk.
23 dager siden
Venstre og KrF har snudd i spørsmålet om elektrifisering av Melkøya, og sikrer dermed flertall for prosjektet på Stortinget. Opprinnelig ønsket et flertall å stoppe elektrifiseringen med strøm fra strømnettet, men etter behandlingen i energi- og miljøkomiteen har Venstre og KrF endret standpunkt. Arbeiderpartiet og Høyre har hele tiden støttet prosjektet, og mener det ville skade Norges omdømme å trekke tilbake allerede gitte tillatelser. Samtidig er partiene enige om å realitetsbehandle prosjekter for ny kraft i Finnmark innen 2030, inkludert Davvi vindkraftverk.
4 måneder siden
Regjeringen foreslår obligatorisk ID-merking og registrering av hunder, samt regulering av hundeavl, i en ny stortingsmelding om dyrevelferd. Tiltakene skal sikre at dyreeiere har nødvendig kompetanse og hindre impulskjøp av dyr. Det innføres også registreringsplikt for store kattehold og et forbud mot herptiler, men eksisterende eiere får beholde sine dyr. I tillegg foreslås det et forbud mot oppstalling av hest på spiltau i nye og ombygde staller. Målet er å styrke dyrevelferden i Norge.
27 dager siden
Etter flere år med konflikt har regjeringen besluttet at Statkraft må øke vannføringen i Skjoma-elva for å redde villaksen, som har vært truet av at elva fryser til om vinteren. Statkraft har tidligere argumentert mot dette på grunn av økonomisk tap, men myndighetene har nå prioritert miljøhensyn. Lokalpolitikere og miljøorganisasjoner hyller vedtaket og håper at Skjoma igjen kan bli en god lakseelv. Energiministeren opplyser at flere vassdrag står for tur til å få revidert sine konsesjonsvilkår.
2 måneder siden
KrF har sammen med Høyre, Frp og Senterpartiet sikret flertall på Stortinget for å innføre visitasjonssoner, stikk i strid med regjeringens ønske. Dette innebærer at politiet i visse soner kan ransake personer i en begrenset periode uten konkret mistanke. KrF-leder Dag-Inge Ulstein begrunner støtten med den økende knivkriminaliteten og mener sonene vil ha en forebyggende effekt. Justisministeren har tidligere uttrykt skepsis til forslaget. Kritikere advarer mot at visitasjonssoner kan føre til diskriminering og svekke tilliten til politiet, men Ulstein mener hensynet til folks sikkerhet veier tyngre.
2 måneder siden
Hvert år avlives omtrent 27 500 geitekillinger i Norge fordi det er liten etterspørsel etter geitekjøtt. Geiter holdes hovedsakelig for melkeproduksjon, og killingene blir ofte avlivet rett etter fødselen. Bønder opplever dette som et paradoks, da de må avlive friske dyr samtidig som de taper penger på slakt. De etterlyser mer engasjement fra Nortura for å øke salget av geitekjøtt. Nortura på sin side mener at lav lønnsomhet skyldes et begrenset marked. Tidligere landbruksminister bekrefter at det ikke er planer om å endre markedsreguleringen for kjøtt, og at det primære er melkeproduksjonen.
1 måned siden
Stortinget har vedtatt en endring i nødvergeparagrafen i naturmangfoldloven for å gjøre det lettere for dyreeiere å beskytte husdyr mot rovdyrangrep. Bakgrunnen er en dom mot en reineier som skjøt bjørn, en sak som førte til stor debatt om tolkningen av nødverge. Den nye loven endrer terskelen fra «umiddelbart forestående» til «overveiende sannsynlig at et angrep er nært forestående». Politikere og jurister mener dette vil sikre en mer rettferdig vurdering i lignende saker, og at den tidligere dommen trolig ikke ville blitt utfallet med den nye lovteksten. Lovendringen trer i kraft 1. april.