Artikkelen analyserer den potensielle regjeringskrisen mellom Ap og Sp grunnet uenighet om EUs energiregelverk. Sp er imot innføring, mens Ap ønsker rask avklaring og delvis innføring. Konflikten kan føre til at Sp forlater regjeringen.
En splittelse kan gi begge partiene mulighet til å vinne tilbake velgere, men også føre til at regjeringen fremstår splittet. Støre kan vise lederskap ved å presse gjennom sin politikk, men risikerer kritikk for manglende samhold.
Vedum kan styrke Sps profil ved å stå fast på sine krav, men risikerer å bli sett på som en mislykket maktutøver. Utsettelse av saken er også en mulig løsning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen analyserer regjeringskrisen som oppstod da Senterpartiet truet med å forlate regjeringen på grunn av uenighet om EUs fjerde energidirektiv. Jonas Gahr Støre valgte å avvise trusselen, noe som resulterte i at Senterpartiet gikk ut av regjeringen. Dette har styrket Støres posisjon innad i Arbeiderpartiet, og han fremstår nå som en tydelig leder. Senterpartiet forsøker å fremstille det som at de føler seg presset ut, men det spekuleres i om de kan tjene på å være et selvstendig støtteparti. Regjeringskrisen har ført til at situasjonen foran høstens valg er mer usikker, og det spekuleres i hvem som vil inngå i den nye regjeringen, der Hadia Tajik nevnes som en mulig kandidat.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den vanskelige situasjonen Støre-regjeringen står i vedrørende EUs regelverk for ren energi. Regelverket berører flere områder, som energisparing, kommunenes handlingsrom og nasjonal energipolitikk. Arbeiderpartiet ønsker en rask tilslutning, mens Senterpartiet truer med å forlate regjeringen. EU presser på for en avklaring, spesielt med tanke på potensiell handelskrig med USA. Saken har også skapt intern splid i Arbeiderpartiet og utfordrer Støres lederposisjon. Energipolitikken er en risikabel sak for regjeringen, og det er en frykt for å tape valg på dette. Regjeringen jobber også med å redusere etterslepet av EU-regler som skal inn i norsk lovverk.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den fastlåste situasjonen mellom Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) angående EUs fjerde energimarkedspakke. Sp er sterkt imot hele pakken, mens Ap ønsker å gjennomføre deler av den. Denne uenigheten har pågått i 3,5 år, og det er nå en reell fare for at regjeringen kan bryte sammen. Sp ønsker mer nasjonal kontroll over energipolitikken, mens Ap mener det er i Norges interesse å være en del av EUs energipolitikk. Det er også en økende følelse av at regjeringssamarbeidet ikke fungerer optimalt, og begge partier ser fordeler ved å gå hver sin vei før valget. En ren Ap-regjering er en mulighet dersom Sp trekker seg.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er i konflikt angående EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken, mens Senterpartiet nekter og truer med å forlate regjeringen dersom den blir presset gjennom. Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer situasjonen, men gir ingen klare svar. Energiminister Terje Aasland vil ikke kommentere interne prosesser. Senterpartiet mener Norge trenger mer nasjonal kontroll over energipolitikken og er imot å knytte seg tettere til EUs energimarked. Fellesforbundet er også imot energipakken. Det er usikkert om det vil komme en avklaring i regjeringen med det første.
3 måneder siden
Regjeringen er i en intern konflikt om EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet truer med å forlate regjeringen fordi de mener at Arbeiderpartiet legger opp til en for sterk tilknytning til EUs kraftmarked. Arbeiderpartiet ønsker å innføre EU-regler for å unngå konflikt med EU, spesielt i en tid med geopolitisk usikkerhet, og for å sikre handelsavtaler. Senterpartiet frykter at de nye reglene bare er begynnelsen på en rekke EU-direktiver som vil svekke norsk suverenitet over kraftmarkedet. Det er flere mulige utfall av striden, inkludert at Senterpartiet forlater regjeringen, at Arbeiderpartiet utsetter behandlingen av reglene, eller at partene inngår et kompromiss. De første direktivene som skal behandles omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi.
3 måneder siden
Senterpartiet truer med å trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet støtter EUs fjerde energipakke. Dette kan potensielt gi Arbeiderpartiet en mulighet til å fremstå som handlekraftige og tydeliggjøre sin egen politikk, etter å ha slitt med dårlige meningsmålinger og kritikk for å være for ettergivende overfor Senterpartiet. En regjeringskrise kan gi Arbeiderpartiet en «restart» før valget, da verken Høyre eller Frp ønsker å ta over regjeringsmakten rett før valgkampen. Senterpartiet kan på sin side styrke sin posisjon ved å fremstå som rakrygget i kampen mot høye strømpriser og EU, selv om de også har slitt med fallende oppslutning.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet holder krisemøter på Stortinget grunnet uenighet om energipolitikken. Senterpartiet er sterkt imot å knytte seg tettere til EUs kraftmarked og mener det er feil vei å gå. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver om energi, noe Senterpartiet er imot. Statsminister Støre sier han ikke ønsker å vrake regjeringen og håper de kan finne en løsning. Det er usikkert om partiene klarer å bli enige, og det er fare for at regjeringssamarbeidet kan gå i oppløsning. Senterpartiet har tradisjon for at stortingsgruppen fatter viktige beslutninger, mens Arbeiderpartiets sentralstyre har mer makt.
3 måneder siden
Regjeringen står overfor en alvorlig krise på grunn av en konflikt mellom Senterpartiet (Sp) og Arbeiderpartiet (Ap) angående EUs energidirektiver. Sp har inntatt en kompromissløs holdning mot direktivene, mens Ap insisterer på at de må vedtas. Denne uenigheten har skapt en fastlåst situasjon som truer regjeringens eksistens. Interne maktkamper i Ap bidrar til å komplisere situasjonen, da noen ser statsminister Jonas Gahr Støres harde linje som et forsøk på å styrke sin egen posisjon. Selv om de aktuelle direktivene ikke direkte påvirker strømprisene, er strømsaken en sentral del av konflikten. Den kommende uken er avgjørende for regjeringens fremtid og for de politiske alliansene i Norge.
3 måneder siden
Regjeringen er i en avgjørende fase i behandlingen av EUs energipakke, der særlig fornybardirektivet skaper stor splid. Arbeiderpartiet ønsker å innføre pakken, mens Senterpartiet frykter tap av nasjonal kontroll over strømpolitikken og krever at Stortinget behandler saken. Sp-topp Marit Arnstad advarer mot å fremme saken nå. Også internt i Arbeiderpartiet og LO er det motstand mot energipakken. Regjeringen er i dialog med EU om tilpasninger, og Arbeiderpartiet argumenterer for at deler av regelverket allerede er innført og at det er viktig for næringslivet og forholdet til EU. Saken kan i ytterste konsekvens føre til regjeringskrise.
3 måneder siden
En energikonflikt i regjeringen tilspisser seg, der Senterpartiet vurderer å trekke seg på grunn av uenighet om EUs energipakke. Senterpartiveteran Per Olaf Lundteigen ser ingen løsning på konflikten, og mener at statsminister Støre står fast på EUs regler. Senterpartiet frykter at innføring av deler av energipakken vil føre til at hele pakken blir innført. Statsminister Støre ønsker å fortsette samarbeidet med Senterpartiet, men er taus om mulige løsninger. Energiminister Aasland mener det er mulig å finne en løsning, men vil ikke konkretisere den. Senterpartiet har kalt inn til ekstraordinært møte i stortingsgruppa for å diskutere situasjonen.
3 måneder siden
Det er intern splid i Arbeiderpartiet om Jonas Gahr Støres lederskap og håndteringen av regjeringskrisen. Noen mener Støre utnytter krisen til å styrke sin posisjon, mens andre støtter hans linje. Partiledelsen er delt i synet på hvor hardt man skal gå ut mot Senterpartiet. Sentralstyret i Ap har bedt Støre om å forhandle med Sp for å unngå regjeringsbrudd. Samtidig er konflikten mellom Ap og Sp om energipolitikken fastlåst, der Ap vil innføre direktiver og Sp vil fjerne dem fra bordet.
3 måneder siden
Senterpartiet vurderer å trekke seg fra regjeringen etter en konflikt med Arbeiderpartiet om strømpolitikk og EUs energidirektiver. Senterpartiet krever en ny strømpolitikk og er sterkt imot de tre EU-direktivene som Arbeiderpartiet ønsker å innføre. Arbeiderpartiets stortingsgruppe står fast på sitt vedtak om å innføre direktivene, mens sentralstyret er mer delt i synet på regjeringssamarbeidet. Dagens regjeringskonferanse er avlyst, og det er planlagt nye samtaler mellom statsminister Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. Senterpartiet har en plan for regjerings-exit dersom Arbeiderpartiet ikke endrer sin posisjon. LO-ledere i Arbeiderpartiets sentralstyre ønsker at Senterpartiet skal fortsette i regjering.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet holder i dag krisemøter på Stortinget på grunn av uenighet om EUs fjerde energimarkedspakke. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre direktiver fra pakken, mens Senterpartiet nekter, da de mener det knytter Norge for tett til EU. Dette har ført til en alvorlig regjeringskrise, og det er tre mulige utfall: Senterpartiet går ut av regjeringen, partiene blir enige, eller konflikten fortsetter. Arbeiderpartiet vurderer å tilby Senterpartiet bedre strømordninger for å unngå regjeringskollaps. Dagens møter vil avgjøre regjeringens fremtid.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er i konflikt om EUs fjerde energipakke. Senterpartiet frykter at delvis innføring vil føre til økte strømpriser og mer EU-kontroll, og truer med å forlate regjeringen. Arbeiderpartiet mener de tre direktivene de ønsker å innføre er uproblematiske og nødvendige for å tilpasse seg EUs energistandarder og sikre EØS-avtalen. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og flere partier støtter Arbeiderpartiets linje, mens Rødt og SV er sterkt imot. Regjeringen har ennå ikke gjort noe vedtak i saken.
3 måneder siden
Regjeringen opplever en alvorlig krise etter at Senterpartiet har truet med å trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet insisterer på å vedta tre EU-direktiver om energi. Uenigheten har bygget seg opp over tid, men har nå eskalert til en åpen konflikt. Statsminister Jonas Gahr Støre har overrasket mange med sin tydelige støtte til direktivene, noe som har skapt reaksjoner både i eget parti og hos samarbeidspartneren. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har unngått å kommentere selve direktivene, men har fokusert på høye strømpriser og behovet for mer nasjonal kontroll. Det er delte meninger i Arbeiderpartiet om hvor viktig det er å beholde Senterpartiet i regjering, og utfallet av konflikten kan påvirke Støres stilling som partileder. Situasjonen er uavklart, og det er vanskelig å se en løsning uten at en av partene gir etter.