Artikkelen omhandler den vanskelige situasjonen Støre-regjeringen står i vedrørende EUs regelverk for ren energi. Regelverket berører flere områder, som energisparing, kommunenes handlingsrom og nasjonal energipolitikk. Arbeiderpartiet ønsker en rask tilslutning, mens Senterpartiet truer med å forlate regjeringen.
EU presser på for en avklaring, spesielt med tanke på potensiell handelskrig med USA. Saken har også skapt intern splid i Arbeiderpartiet og utfordrer Støres lederposisjon.
Energipolitikken er en risikabel sak for regjeringen, og det er en frykt for å tape valg på dette. Regjeringen jobber også med å redusere etterslepet av EU-regler som skal inn i norsk lovverk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Regjeringen er i en avgjørende fase i behandlingen av EUs energipakke, der særlig fornybardirektivet skaper stor splid. Arbeiderpartiet ønsker å innføre pakken, mens Senterpartiet frykter tap av nasjonal kontroll over strømpolitikken og krever at Stortinget behandler saken. Sp-topp Marit Arnstad advarer mot å fremme saken nå. Også internt i Arbeiderpartiet og LO er det motstand mot energipakken. Regjeringen er i dialog med EU om tilpasninger, og Arbeiderpartiet argumenterer for at deler av regelverket allerede er innført og at det er viktig for næringslivet og forholdet til EU. Saken kan i ytterste konsekvens føre til regjeringskrise.
3 måneder siden
Regjeringen er i en intern konflikt om EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet truer med å forlate regjeringen fordi de mener at Arbeiderpartiet legger opp til en for sterk tilknytning til EUs kraftmarked. Arbeiderpartiet ønsker å innføre EU-regler for å unngå konflikt med EU, spesielt i en tid med geopolitisk usikkerhet, og for å sikre handelsavtaler. Senterpartiet frykter at de nye reglene bare er begynnelsen på en rekke EU-direktiver som vil svekke norsk suverenitet over kraftmarkedet. Det er flere mulige utfall av striden, inkludert at Senterpartiet forlater regjeringen, at Arbeiderpartiet utsetter behandlingen av reglene, eller at partene inngår et kompromiss. De første direktivene som skal behandles omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer den vanskelige situasjonen statsminister Jonas Gahr Støre står i, der han må velge mellom å presse gjennom EUs energipakke og risikere regjeringskrise, eller å gi etter for Sps krav og svekke forholdet til EU. Forholdet til EU er viktigere enn noensinne på grunn av Trumps skepsis til internasjonale organisasjoner. Norge er avhengig av EUs velvilje for å unngå økonomisk skvis og for å sikre tilgang til vaksiner i en potensiell ny pandemi. Støre kan styrke sin posisjon ved å prioritere forholdet til EU, selv om det kan føre til at Sp går ut av regjeringen. En ren Ap-regjering kan få mer spillerom i EU-spørsmål, men kan møte mer motstand i andre politiske saker.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er i konflikt angående EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken, mens Senterpartiet nekter og truer med å forlate regjeringen dersom den blir presset gjennom. Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer situasjonen, men gir ingen klare svar. Energiminister Terje Aasland vil ikke kommentere interne prosesser. Senterpartiet mener Norge trenger mer nasjonal kontroll over energipolitikken og er imot å knytte seg tettere til EUs energimarked. Fellesforbundet er også imot energipakken. Det er usikkert om det vil komme en avklaring i regjeringen med det første.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den fastlåste situasjonen mellom Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) angående EUs fjerde energimarkedspakke. Sp er sterkt imot hele pakken, mens Ap ønsker å gjennomføre deler av den. Denne uenigheten har pågått i 3,5 år, og det er nå en reell fare for at regjeringen kan bryte sammen. Sp ønsker mer nasjonal kontroll over energipolitikken, mens Ap mener det er i Norges interesse å være en del av EUs energipolitikk. Det er også en økende følelse av at regjeringssamarbeidet ikke fungerer optimalt, og begge partier ser fordeler ved å gå hver sin vei før valget. En ren Ap-regjering er en mulighet dersom Sp trekker seg.
3 måneder siden
Striden om EUs energidirektiver har ført til steile fronter mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet, og regjeringssamarbeidet er i fare. Senterpartiet frykter at direktivene vil svekke nasjonal kontroll over strømmarkedet, mens Arbeiderpartiet mener de er nødvendige for landets sikkerhet. Partilederne har forsøkt å forhandle, men ingen av partene ser ut til å ville gi etter. En forsker mener situasjonen er kritisk og at det kan være vanskelig å finne et kompromiss som begge partiene kan akseptere. Onsdag skal partilederne møte sine stortingsgrupper for å diskutere saken, og utfallet kan avgjøre regjeringens fremtid.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer den potensielle regjeringskrisen mellom Ap og Sp grunnet uenighet om EUs energiregelverk. Sp er imot innføring, mens Ap ønsker rask avklaring og delvis innføring. Konflikten kan føre til at Sp forlater regjeringen. En splittelse kan gi begge partiene mulighet til å vinne tilbake velgere, men også føre til at regjeringen fremstår splittet. Støre kan vise lederskap ved å presse gjennom sin politikk, men risikerer kritikk for manglende samhold. Vedum kan styrke Sps profil ved å stå fast på sine krav, men risikerer å bli sett på som en mislykket maktutøver. Utsettelse av saken er også en mulig løsning.
3 måneder siden
En regjeringsstrid har oppstått i Norge angående EUs energidirektiver, der Senterpartiet truer med å forlate regjeringen dersom direktivene blir innlemmet i EØS-avtalen. Denne konflikten har skapt sterke reaksjoner i EU, som anser Norges håndtering av energisamarbeidet som kortsiktig og potensielt farlig. EU har gitt Norge en frist til mai for å vise fremgang i saken, og den nye energikommissæren forventer et godt samarbeid med Norge. Fornybardirektivet har vært en sentral del av konflikten, med sterkt press fra EU for å få Norge til å innlemme det i EØS-avtalen.
3 måneder siden
Regjeringen er i konflikt over EUs fjerde energimarkedspakke, der Senterpartiet truer med å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser gjennom direktiver fra EU. Sp mener at pakken vil svekke nasjonal kontroll over kraftpolitikken og gjøre Norge mer avhengig av EU, spesielt gjennom energibyrået Acer. Arbeiderpartiet argumenterer for at det er viktig å ivareta Norges interesser og unngå sanksjoner fra EU, som er landets viktigste eksportmarked. Høyre kritiserer manglende kraftutbygging og understreker viktigheten av EØS-avtalen. Energiministeren frykter motsanksjoner fra EU dersom Norge ikke følger EUs energipolitikk.
3 måneder siden
Senterpartiet truer med å forlate regjeringen på grunn av uenighet om EUs ren energi-pakke. Dette kan føre til at partiet mister mye av sin politiske innflytelse. Det er et flertall på Stortinget for å samarbeide med EU om ren energi, og Norge er avhengig av samarbeidet for å unngå straffetoll fra USA. Statsminister Jonas Gahr Støre står overfor tre mulige utfall: å stå fast på EUs energipakke, inngå kompromiss eller utsette saken. Senterpartiet risikerer å miste politiske seire ved å forlate regjeringen. SV støtter Senterpartiet i saken, mens Trond Giske indirekte støtter statsministeren.
3 måneder siden
Regjeringen skal behandle EUs fjerde energimarkedspakke, en sak som skaper stor intern splid. Senterpartiet er sterkt imot innføring av pakken, som de mener vil svekke nasjonal kontroll over strømpolitikken. Flere Sp-politikere har uttalt at de kan forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser gjennom innføringen. Senterpartiets stortingsgruppe har gitt partileder Trygve Slagsvold Vedum klar beskjed om å kjempe mot innføringen. Saken har skapt høy temperatur internt i Senterpartiet, og det er tydelig at det er en vanskelig strid for regjeringen.
3 måneder siden
EUs fjerde energimarkedspakke, «Clean Energy for All Europeans», har skapt vanskeligheter for Støre-regjeringen, spesielt for Senterpartiet. Pakken består av åtte forordninger og direktiver, hvor de mest omstridte omhandler fullmaktene til Acer i spørsmål om grenseoverskridende energistrømmer. Senterpartiet må velge mellom å akseptere tettere europeisk kraftsamarbeid eller forlate regjeringen. Pakken gir Acer økt makt som tvisteløser, men nye mellomlandskabler er fortsatt en nasjonal avgjørelse. Norge har begrenset handlingsrom for å redusere kraftoverføringen til utlandet, og høye strømpriser er ikke en god nok grunn. Pakken kan påvirke strømprisene begge veier, og EU kan straffe Norge ved manglende implementering. Det er press fra EU for å innføre direktivene, og geopolitiske spenninger gjør et godt forhold til EU viktig.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler strømpriser i Norge og den politiske debatten rundt EUs energibyrå ACER og den fjerde energimarkedspakken. Norges tilknytning til ACER gjennom EØS-avtalen har ført til bekymring for norsk kontroll over kraftressurser, spesielt hos Senterpartiet, som truer med å felle regjeringen dersom energipakken innføres. Strømprisene i Norge påvirkes av den europeiske kraftbørsen Nord Pool, hvor tilbud og etterspørsel bestemmer prisene, og eksport gjennom utenlandskabler kan føre til høyere priser. EUs fjerde energimarkedspakke har som mål å fremme karbonnøytralitet, men er omstridt i Norge, og regjeringspartiene er uenige om innføringen. Det er også uenighet om hvorvidt ACER svekker Norges suverenitet.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er i konflikt om EUs fjerde energipakke. Senterpartiet frykter at delvis innføring vil føre til økte strømpriser og mer EU-kontroll, og truer med å forlate regjeringen. Arbeiderpartiet mener de tre direktivene de ønsker å innføre er uproblematiske og nødvendige for å tilpasse seg EUs energistandarder og sikre EØS-avtalen. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og flere partier støtter Arbeiderpartiets linje, mens Rødt og SV er sterkt imot. Regjeringen har ennå ikke gjort noe vedtak i saken.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre forklarer at den pågående energistriden i regjeringen handler om å sikre norsk næringsliv konkurransedyktige rammevilkår, og ikke om strømpriser. Striden dreier seg om innføring av tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, der Senterpartiet er sterkt imot. Senterpartiet frykter at direktivene vil knytte Norge tettere til det europeiske kraftmarkedet og truer med å forlate regjeringen dersom de blir innført. Det mest omstridte direktivet er fornybardirektivet, som skal kutte saksbehandlingstiden for fornybar energi. Bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet er mindre omstridt.