Verdens isbreer smelter i et alarmerende tempo, ifølge en ny pressemelding fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO). Siden 1975 har over 9000 milliarder tonn is smeltet, noe som tilsvarer en 25 meter tykk isblokk på størrelse med Tyskland.
Smeltingen har bidratt til en økning i havnivået på 18 millimeter siden år 2000, og øker faren for flom for millioner av mennesker. Forskere advarer om at flere isbreer ikke vil overleve det 21.
århundre, og understreker at bevaring av isbreer er avgjørende for tilgangen på ferskvann og for å unngå en krise.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
FN slår alarm om rekordhøy smelting av isbreer globalt, hvor de siste seks årene har vært de verste. Siden 1975 har breene mistet 9000 milliarder tonn is, noe som truer vannforsyningen i Asia og bidrar til økt havnivå. Alpene har opplevd størst reduksjon siden 2000. I Norge har flere breer forsvunnet, og Breifonn er i ferd med å dø ut. FN har erklært 2025 som det internasjonale året for brebevaring for å øke oppmerksomheten rundt problemet.
17 dager siden
Forskere advarer om at økende temperaturer på Svalbard fører til økte metanutslipp fra smeltende permafrost og isbreer. Isbreene trekker seg tilbake i raskt tempo, og smeltevannet bidrar til naturlig «fracking» som frigjør metan. Utslippene kan overstige de norske utslippene fra olje- og energisektoren innen slutten av århundret. Klima- og miljøministeren sier regjeringen tar situasjonen alvorlig og jobber internasjonalt for å redusere menneskeskapte metanutslipp. Forskere mener det er behov for et taktskifte og at man må ta høyde for de naturlige utslippene i klimaregnskapet.
2 måneder siden
Ekstrem vintervarme i Arktis vekker bekymring blant forskere, med temperaturer opptil 20 grader over normalen. Dette skyldes varmluft fra et lavtrykk over Island og økte temperaturer i det nordøstlige Atlanterhavet. Arktis varmes opp nesten fire ganger raskere enn det globale gjennomsnittet, og forskere frykter at sommerisen kan forsvinne i løpet av de neste to tiårene. En studie viser at selv drastiske kutt i klimagassutslippene ikke vil forhindre at sommerisen i Arktis forsvinner. Klimaforskere understreker at det haster med å redusere klimagassutslippene for å begrense oppvarmingen.
12 dager siden
Klimaendringer fører til mer ekstremvær i Europa, med hyppigere hetebølger, flom og tørke. Arktis er særlig utsatt, med rekordhøy oppvarming rundt Svalbard. Dette resulterer i tap av menneskeliv og store skader. Klimaforsker Ketil Isaksen understreker viktigheten av klimatilpasning og utslippskutt. Europeiske byer iverksetter tiltak som klimatilfluktsrom og flomvarslingssystemer. Andelen fornybar energi øker, men reduksjon av klimagassutslipp er fortsatt avgjørende for å begrense global oppvarming.
1 måned siden
Smeltingen av Norges nest største isbre, Svartisen, skaper problemer for Svartisen vannkraftverk. Økte temperaturer fører til at breen smelter raskere, og smeltevannet tar med seg store mengder sand og leire inn i kraftverket. Dette fører til økt slitasje på turbinene, hyppigere driftsstans og dermed risiko for dyrere strøm. Selv om mindre bre på sikt kan redusere erosjon, vil økt regnvannsavrenning fortsatt utgjøre en utfordring.
1 måned siden
Smeltingen av Norges nest største isbre, Svartisen, skaper problemer for Svartisen vannkraftverk. Økte temperaturer fører til at breen smelter raskere, og smeltevannet tar med seg store mengder sand og leire inn i kraftverket. Dette fører til økt slitasje på turbinene, hyppigere driftsstans og dermed risiko for dyrere strøm. Selv om mindre bre på sikt kan redusere erosjon, vil økt regnvannsavrenning fortsatt utgjøre en utfordring.
18 dager siden
Artikkelen beskriver økende farer i Jotunheimen som følge av klimaendringer. Mindre snø og smelting av breer fører til flere og større bresprekker, noe som gjør toppturer mer risikable. Samtidig øker trafikken til området, og forskere forventer flere skred og ras på grunn av smelting av permafrost. En fjellkursleder ser tydelige endringer i fjellet, med større utfordringer på breene. Artikkelen understreker viktigheten av kunnskap, riktig utstyr og at hver enkelt må ta ansvar for egen sikkerhet i fjellet.
23 dager siden
NVE advarer om økt fare for vårflom i Nord-Norge på grunn av store snømengder og velfylte kraftmagasin. Spesielt utsatt er Tanavassdraget, Alta, Målselvvassdraget og Reisa. Hydrologer i Statkraft bekrefter at det er store snømengder i fjellet og fulle kraftmagasin. Det verste scenarioet er regn kombinert med plutselig varme og snøsmelting. Samtidig antydes det at endringer i lavtrykksystemene kan føre til at Nordland får hyppigere besøk av ekstremvær.
1 måned siden
Tre store ispropper i elva Bøvra i Lom skaper stor bekymring for flom. Ordføreren frykter at flomvollen kan briste, noe som kan føre til oversvømmelse av næringsarealer i Fossbergom. Kommunen har søkt NVE om støtte for å heve flomvollen med 60 cm, men har ikke fått svar. Samtidig er vannføringen i elva høyere enn normalt for årstiden, og store snømengder i fjellet øker risikoen for flom ytterligere. Kommunen har iverksatt vakthold og oppfordrer folk til å holde avstand til elva. NVE foretar befaring for å vurdere situasjonen.
3 måneder siden
Et kraftig væromslag med stigende temperaturer er ventet over store deler av landet, noe som vil føre til massiv snøsmelting. Forsikringsselskapet Tryg advarer om 'smeltekaos' og potensiell oversvømmelse, og oppfordrer folk til å sikre boliger og eiendeler. De understreker at huseiere har plikt til å forebygge skader ved å lede smeltevann bort fra huset og unngå at vann samler seg mot grunnmuren. Vann som trenger inn i boligen kan føre til store og kostbare skader.
19 dager siden
NVE advarer mot våris, som de beskriver som den farligste istypen, og oppfordrer folk til å være forsiktige på islagte vann. Isen er spesielt svekket i lavlandet i Sør-Norge, mens den i Nord-Norge og i fjellet fortsatt er relativt trygg. Det er viktig å sjekke istykkelsen, unngå områder med strøm under isen, og aldri gå alene. Våris kan gjøre det vanskelig å komme seg opp av vannet om uhellet skulle være ute.
3 måneder siden
En stor ispropp i Saltdalselva ved Rognan har ført til oversvømmelser og kaos. Kommunen advarer innbyggerne mot å gå langs elvebredden, da det er fare for at isen kan løsne og ta uventede retninger. Ismassene strekker seg flere kilometer oppover elva, og anleggsveien ved jernbanebrua har fått hard medfart. Turstier er oversvømt, og kabelfabrikken Nexans har stengt deler av anlegget på grunn av høy vannstand. Bane Nor jobber med tiltak for å frigjøre plass til isen, og kommunen håper mildværet vil bidra til å løse opp isproppen.
12 dager siden
Røde Kors advarer fjellturister mot «snøbroer» som kollapser på grunn av rask snøsmelting i påskefjellet. Elver åpner seg, og skiløyper kan bli avskåret. Hjelpeorganisasjonen melder om flere hendelser der snøbroer har kollapset, og advarer om at man lett kan falle gjennom isen. Den raske smeltingen kan også påvirke Røde Kors' mulighet til å nå frem til folk i nød. Til tross for mange påsketurister, melder Røde Kors om få ulykker.
4 måneder siden
Forskere advarer om at verden kan stå overfor et nytt massivt vulkanutbrudd, lignende det som skjedde ved Mount Tambora i 1815. Et slikt utbrudd kan føre til global nedkjøling, avlingssvikt og en humanitær katastrofe. Eksperter understreker at risikoen er reell, spesielt i en verden med høy befolkningstetthet og klimaendringer. De etterlyser beredskapsplaner for å håndtere potensielle konsekvenser, inkludert evakueringer og sikring av matforsyninger. Selv om det er umulig å forutsi nøyaktig når og hvor et utbrudd vil skje, er det viktig å være forberedt på en slik hendelse.
3 måneder siden
Tryg Forsikring advarer huseiere i Sør-Norge om å sikre boligene sine før mildværet setter inn. Meteorologene melder om mildvær og mye regn fra mandag, noe som vil føre til rask smelting av store snømengder. NVE har varslet om skred- og flomfare, og Tryg Forsikring beskriver situasjonen som en «varslet ekstremtilstand» med is, sørpe, vann og oversvømmelser. De oppfordrer folk til å lage renner for å lede smeltevann bort fra huset og unngå at snø og smeltevann samler seg mot husvegg eller grunnmur. Det advares også om faren for underkjølt regn, som kan skape farlige forhold for både bilister og fotgjengere. I fjor ble det registrert rekordmange vannskader i Norge.