Smeltingen av Norges nest største isbre, Svartisen, skaper problemer for Svartisen vannkraftverk. Økte temperaturer fører til at breen smelter raskere, og smeltevannet tar med seg store mengder sand og leire inn i kraftverket.
Dette fører til økt slitasje på turbinene, hyppigere driftsstans og dermed risiko for dyrere strøm.
Selv om mindre bre på sikt kan redusere erosjon, vil økt regnvannsavrenning fortsatt utgjøre en utfordring.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
18 dager siden
Artikkelen beskriver økende farer i Jotunheimen som følge av klimaendringer. Mindre snø og smelting av breer fører til flere og større bresprekker, noe som gjør toppturer mer risikable. Samtidig øker trafikken til området, og forskere forventer flere skred og ras på grunn av smelting av permafrost. En fjellkursleder ser tydelige endringer i fjellet, med større utfordringer på breene. Artikkelen understreker viktigheten av kunnskap, riktig utstyr og at hver enkelt må ta ansvar for egen sikkerhet i fjellet.
1 måned siden
Verdens isbreer smelter i et alarmerende tempo, ifølge en ny pressemelding fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO). Siden 1975 har over 9000 milliarder tonn is smeltet, noe som tilsvarer en 25 meter tykk isblokk på størrelse med Tyskland. Smeltingen har bidratt til en økning i havnivået på 18 millimeter siden år 2000, og øker faren for flom for millioner av mennesker. Forskere advarer om at flere isbreer ikke vil overleve det 21. århundre, og understreker at bevaring av isbreer er avgjørende for tilgangen på ferskvann og for å unngå en krise.
1 måned siden
FN slår alarm om rekordhøy smelting av isbreer globalt, hvor de siste seks årene har vært de verste. Siden 1975 har breene mistet 9000 milliarder tonn is, noe som truer vannforsyningen i Asia og bidrar til økt havnivå. Alpene har opplevd størst reduksjon siden 2000. I Norge har flere breer forsvunnet, og Breifonn er i ferd med å dø ut. FN har erklært 2025 som det internasjonale året for brebevaring for å øke oppmerksomheten rundt problemet.
2 måneder siden
En mild vinter fører til store utfordringer for skianleggene, med temperatursvingninger og lite naturlig snø. I Eikedalen skisenter forsvant 30 cm snø på under et døgn. Klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt bekrefter at vintrene blir varmere og snøsesongen kortere. Hun forventer at man må reise lengre for å stå på ski i fremtiden. Andreas Smith-Erichsen i SkiStar Hemsedal forteller om lite nedbør, men gode forhold grunnet snøproduksjon. Han understreker at mildvær er en større trussel enn lite snø.
2 måneder siden
Kraftselskap i Nord-Norge vurderer å la vannet renne forbi turbinene på grunn av historisk høy fyllingsgrad i vannmagasinene kombinert med svært lave strømpriser. Mens Sør-Norge opplever høye strømpriser, sliter nordnorske produsenter med lønnsomheten, og enkelte produserer med tap. Lav overføringskapasitet hindrer overføring av kraften sørover, noe som forverrer situasjonen. Produsentene vurderer å stoppe produksjonen fordi kostnadene ved å produsere overstiger inntektene. I tillegg er de bekymret for skadeflom på grunn av de fulle vannmagasinene.
23 dager siden
NVE advarer om økt fare for vårflom i Nord-Norge på grunn av store snømengder og velfylte kraftmagasin. Spesielt utsatt er Tanavassdraget, Alta, Målselvvassdraget og Reisa. Hydrologer i Statkraft bekrefter at det er store snømengder i fjellet og fulle kraftmagasin. Det verste scenarioet er regn kombinert med plutselig varme og snøsmelting. Samtidig antydes det at endringer i lavtrykksystemene kan føre til at Nordland får hyppigere besøk av ekstremvær.
18 dager siden
Forskere advarer om at økende temperaturer på Svalbard fører til økte metanutslipp fra smeltende permafrost og isbreer. Isbreene trekker seg tilbake i raskt tempo, og smeltevannet bidrar til naturlig «fracking» som frigjør metan. Utslippene kan overstige de norske utslippene fra olje- og energisektoren innen slutten av århundret. Klima- og miljøministeren sier regjeringen tar situasjonen alvorlig og jobber internasjonalt for å redusere menneskeskapte metanutslipp. Forskere mener det er behov for et taktskifte og at man må ta høyde for de naturlige utslippene i klimaregnskapet.
3 måneder siden
En stor ispropp i Saltdalselva ved Rognan har ført til oversvømmelser og kaos. Kommunen advarer innbyggerne mot å gå langs elvebredden, da det er fare for at isen kan løsne og ta uventede retninger. Ismassene strekker seg flere kilometer oppover elva, og anleggsveien ved jernbanebrua har fått hard medfart. Turstier er oversvømt, og kabelfabrikken Nexans har stengt deler av anlegget på grunn av høy vannstand. Bane Nor jobber med tiltak for å frigjøre plass til isen, og kommunen håper mildværet vil bidra til å løse opp isproppen.
4 måneder siden
Norske alpinanlegg opplever store utfordringer med de høye strømprisene, spesielt de som er avhengige av snøproduksjon. Mindre anlegg sliter med å håndtere kostnadene, mens større aktører har bedre avtaler. Flere anlegg har måttet redusere eller stoppe snøproduksjonen, og det er bekymring for at dette vil føre til økte priser for skikjørere. Alpinanleggene kritiserer regjeringen for manglende tiltak og mener at strømstøtteordningene ikke er tilpasset deres behov. De påpeker at situasjonen er uholdbar på lang sikt og krever nasjonale løsninger.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende faren for sørpeskred som følge av klimaendringer og våtere vintre. Et sørpeskred defineres som en blanding av snø og vann som kan utløses i slakt terreng og har stort skadepotensial. I 2021 omkom en Mesta-ansatt i et sørpeskred, og eksperter forventer at slike hendelser vil bli hyppigere. Forskning på sørpeskred er begrenset, og det er behov for bedre overvåkning og kartlegging av faresoner. Selv om sørpeskred fortsatt er sjeldne sammenlignet med andre skredtyper, er det viktig å være føre var.
16 dager siden
En fersk EU-rapport viser at klimaendringene rammer Norge spesielt hardt, med rask oppvarming rundt Svalbard og kraftig bresmelting. Europa som helhet varmes opp dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet, og ekstremvær har ført til store økonomiske tap. Klimaministeren understreker at Norge må forberede seg på økte utfordringer knyttet til flom og annet ekstremvær, og at både utslippskutt og tilpasning er nødvendig.
1 måned siden
Tre store ispropper i elva Bøvra i Lom skaper stor bekymring for flom. Ordføreren frykter at flomvollen kan briste, noe som kan føre til oversvømmelse av næringsarealer i Fossbergom. Kommunen har søkt NVE om støtte for å heve flomvollen med 60 cm, men har ikke fått svar. Samtidig er vannføringen i elva høyere enn normalt for årstiden, og store snømengder i fjellet øker risikoen for flom ytterligere. Kommunen har iverksatt vakthold og oppfordrer folk til å holde avstand til elva. NVE foretar befaring for å vurdere situasjonen.
25 dager siden
Statkraft slutter å bruke historiske værdata for å anslå fyllingsgraden i kraftmagasinene, fordi klimaendringene har ført til mer ekstreme værhendelser. De historiske dataene er dermed ikke lenger representative. Statkraft tar i bruk syntetiske værvarslingsmodeller for å bedre kunne forutse været. Hydrologene mener det er liten risiko for stor vårflom i Sør-Norge, men stor risiko for skadeflom i Nord-Norge. Dette skyldes at kombinasjonen av høy magasinfylling og mye snø øker faren for skadeflom.
3 måneder siden
Store ispropper har dannet seg i Saltdalselva og Beiarelva i Nordland, noe som har ført til bekymring og beredskap. I Saltdalselva har en flere kilometer lang ispropp dannet seg, og en hengebru er ødelagt. Kommunen frykter at isen ikke vil smelte før det blir frost igjen, og jobber med å åpne elveløpet for å få bort isen. I Beiarn har isproppen flyttet seg nedover elva og tatt en privat vei. Folk oppfordres til å holde seg unna elvebreddene på grunn av fare.
18 dager siden
En ny rapport fra NVE viser at Statnetts kostnader for å balansere strømnettet har økt kraftig, spesielt knyttet til tertiærreserver. Dette skyldes i stor grad økt bruk av vind- og solkraft, som gjør det vanskeligere å opprettholde stabiliteten i nettet. Sol- og vindkraft mangler den 'roterende masse' som tradisjonelle kraftkilder bidrar med, noe som fører til behov for nye måter å sikre stabiliteten på. Samtidig skaper økt import og redusert produksjon fra vannkraftverk utfordringer med å regulere ned strømproduksjonen når det er overskudd. NVE forventer at disse utfordringene vil vedvare og føre til fortsatt høye systemdriftskostnader, som igjen påvirker nettleien.