Montér lanserer et nytt og mer miljøvennlig gulvprodukt laget av resirkulerte jeans. Bakgrunnen for initiativet er klesindustriens store miljøavtrykk og økende tekstilavfall.
Jeansgulvene produseres i Tyskland ved å kutte opp brukte jeans og presse dem sammen med naturlige materialer. Dette gir et slitesterkt, mykt og støydempende gulv som tåler mer enn vanlige gulv.
Norsk Tekstilgjenvinning påpeker at mye tekstilavfall kan gjenvinnes med eksisterende teknologi, men at bedre sortering er nødvendig for å øke lønnsomheten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Fra 1. januar 2025 er det ikke lenger tillatt å kaste tekstiler i restavfallet. Alle kommuner og virksomheter må sørge for separat innsamling av tekstiler for ombruk eller materialgjenvinning. Omtrent halvparten av alle brukte tekstiler havner i søpla årlig. Klima- og miljøministeren har uttalt at det produseres og kastes altfor mye klær. Tekstilavfall skal samles inn via returpunkter eller gjenbruksstasjoner. Norsk tekstilgjenvinning i Sandefjord er Norges første anlegg for tekstil til tekstil-gjenvinning, og de forventer økt volum. Anlegget sorterer tekstiler etter kvalitet og farge, fjerner knapper og glidelåser, og bruker materialet til nye tekstiler eller brenning. De planlegger nå et fullskala sorteringsanlegg for å håndtere mer tekstilavfall.
3 måneder siden
Fra 1. januar er det innført et forbud mot å kaste tekstiler i restavfallet. Dette innebærer at alle kommuner og virksomheter nå er pålagt å samle inn tekstiler separat, med mål om å forberede dem for ombruk eller materialgjenvinning. For forbrukere betyr dette at tekstiler ikke lenger kan kastes i vanlig søppel, men må leveres på returpunkter og gjenbruksstasjoner. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen har tidligere uttalt at det produseres, forbrukes og kastes altfor mye klær, og de nye reglene er et tiltak for å redusere dette problemet.
3 måneder siden
Nye regler pålegger kildesortering av tekstiler i Norge, men det mangler effektive løsninger for gjenvinning. Selv om det er etablert egne containere for tekstiler, er det kun én bedrift som driver med tekstilgjenvinning. Mye av det innsamlede tøyet ender derfor opp med forbrenning, da markedet for gjenbruk er begrenset. Klima- og miljøministeren håper at den nye loven vil skape etterspørsel etter gjenvinningsbedrifter. Avfallsselskaper samarbeider med organisasjoner som Uff og Fretex for å sortere og gjenbruke klær, men en betydelig andel går likevel til forbrenning.
2 måneder siden
Lerøy planlegger å bruke rester fra kyllingproduksjon i fiskefôret for å gjøre oppdrettslaksen mer bærekraftig. Produksjonen starter til våren og skal redusere klimagassutslippene fra fôret betraktelig. Selskapet anslår en potensiell reduksjon på 600.000 tonn CO₂ for hele bransjen innen 2030. Miljøstiftelsen Bellona støtter initiativet, mens Lerøy understreker at råvarene er nøye testet og sikrer god fiskehelse og produktkvalitet. Tidligere har bekymringer for forbrukeraksept hindret bruken av kyllingmel, men nå ser selskapet et stort potensial i sirkulærøkonomi.
2 måneder siden
Etter at det ble forbudt å kaste klær i restavfallet, har flere kommuner begynt å samle inn tekstiler. Likevel mangler mange en god gjenvinningsløsning, og klærne brennes. Klima- og miljøministeren oppfordrer kommunene til å finne løsninger, mens en klesforsker mener folk lures til å tro at klærne blir resirkulert. Hun mener mindre klesproduksjon er en bedre løsning. Norsk tekstilgjenvinning er det eneste anlegget i Norge, men også de brenner deler av tøyet.
3 måneder siden
En dansk matvarekjede har lansert en ny type kjøttdeig bestående av 50% oksekjøtt og 50% kyllingkjøtt, med mål om å redusere CO2-avtrykket. Produktet er tilgjengelig i flere butikker i Danmark. Den nye deigen møter skepsis fra kokk Jan Henrik Syversen, som mener det er et økonomisk grep og ikke et kvalitetsprodukt. Norske dagligvarekjeder har foreløpig ingen planer om å lansere lignende produkter, men fokuserer på andre klimasmarte alternativer. Norske kjøttprodusenter fremhever også at norsk kjøtt har lavere utslipp enn internasjonalt gjennomsnitt.
2 måneder siden
Regjeringen innførte 1. januar nye krav om sortering av tekstilavfall med mål om gjenbruk og gjenvinning. Kritikere påpeker at mangel på teknologi og marked fører til at det meste av avfallet likevel brennes. Renovasjonsbransjen beskriver situasjonen som utfordrende og kostbar, mens klima- og miljøministeren argumenterer for at det er en nødvendig investering i fremtidig ressursutnyttelse, selv om kun en liten andel kan gjenbrukes i dag. De økte kostnadene veltes over på forbrukerne.
20 dager siden
Ein klesforskar oppfordrar folk til å tenke seg om før dei gir bort klede, og heller finne måtar å bruke dei på nytt. Mye brukt tekstil hamnar i søpla eller eksporteres, og systemet er ikkje dimensjonert for mengden klede som kastast. Det er no ulovleg å kaste tekstiler i søpla, men mange kommunar manglar gode løysingar for dette. Studien viser at majoriteten av kasserte klede kunne hatt eit lengre liv. Løysinga er å redusere avfallsmengden ved å bruke kleda ein har.
15 dager siden
Norge markerte sin overforbruksdag 16. april, som betyr at jordens ressurser ville vært brukt opp hvis alle levde som nordmenn. Ivan Chetwynd fra Besteforeldrenes klimaaksjon kritiserer overforbruket og etterlyser systemendringer, og mener ansvaret ikke bare ligger hos enkeltpersoner. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen fremhever regjeringens arbeid med tiltak for å redusere sløsing, blant annet gjennom en ny lov om bærekraftige produkter. WWF Verdens naturfond mener Norge må redusere ressursbruken betydelig for å oppnå et bærekraftig nivå, og foreslår et nasjonalt mål for å redusere materialfotavtrykket.
1 måned siden
Fjernvarmebransjen appellerer til regjeringen om bedre rammevilkår for å øke produksjonen av miljøvennlig energi. De ber om redusert avfallsforbrenningsavgift tilsvarende svensk nivå, og kompensasjon for kostnader knyttet til strømstøtte og innføring av norgespris. Fjernvarme fremheves som en rask og billig løsning for å frigjøre strøm, men bransjen advarer om konkurser hvis situasjonen ikke bedres. Hafslund Celsio investerer stort i karbonfangst, men resten av bransjen trenger forutsigbare vilkår for å følge etter. «Fjernvarmeløftet» vil snart lanseres som et konkret forslag til politikerne.
15 dager siden
Artikkelen tar for seg nordmenns høye forbruk og de negative miljøkonsekvensene dette medfører, og påpeker at Norge allerede har brukt opp sin andel av jordens ressurser for 2025. Den kritiserer hvordan industrien bidrar til overforbruk gjennom rask produktutskifting og villedende markedsføring, som grønnvasking. Artikkelen understreker behovet for bedre forbrukerbeskyttelse og reguleringer, samtidig som den fremhever viktigheten av å belønne bærekraftige valg. Den gir også konkrete tips til hvordan nordmenn kan redusere sitt forbruk og spare penger, som å kjøpe brukt og redusere matsvinn.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer nordmenns høye forbruk av møbler og interiør, og omtaler det som «interiørbulimi». Den hevder at unødvendig oppussing og utskifting av brukbare møbler bidrar til en miljøkrise. Artikkelen argumenterer for at gjenbruk og reparasjon er et mer bærekraftig og økonomisk fornuftig alternativ. Den understreker at gjenbruk kan skape personlige hjem, og at kunnskap for møbelrestaurering er lett tilgjengelig. Artikkelen oppfordrer leserne til å ta utfordringen med å velge en mer bærekraftig livsstil innen bolig og interiør.
3 måneder siden
Avfallsselskapet Avfall Sør i Kristiansand bytter ut 30.000 søppeldunker på grunn av ny teknologi med databrikker for registrering av tømminger. De gamle dunkene, hvorav mange er i god stand, sendes for det meste til utlandet for resirkulering. Naturvernforbundet og andre miljøorganisasjoner kritiserer utskiftningen som sløseri og lite miljøvennlig, og mener det er mulig å oppgradere de gamle dunkene. Avfall Sør hevder at utskiftningen er nødvendig for å møte nasjonale standarder og for å forbedre arbeidsforholdene for renovatørene. Beboere har reagert på utskiftningen og mener de gamle dunkene er fullt brukbare. Kostnaden for utskiftningen er estimert til mellom 2 og 3 millioner kroner.
2 måneder siden
Artikkelen forklarer de nye reglene for kildesortering av tekstiler. Tekstiler deles inn i tre kategorier: brukbare klær, ødelagte tekstiler og restavfall. Brukbare klær, som kan ha mindre skader, leveres i klesreturcontainere. Ødelagte tekstiler, som er rene og tørre, men ikke kan brukes lenger, leveres i grønne containere for gjenvinning. Undertøy, sokker, våte og skitne tekstiler skal kastes som restavfall. Mye av det som samles inn i Norge sendes til utlandet for gjenbruk, spesielt til land med større second hand-markeder. De nye reglene for tekstilsortering er innført fra nyttår.
3 måneder siden
Forsker Synnøve Rubach ved NORSUS gjennomførte et eksperiment der hun brukte samme antrekk på jobb i en uke for å undersøke om kollegaene la merke til det, noe de ikke gjorde før hun spurte. Eksperimentet var motivert av den store mengden klær som kastes årlig. Artikkelen belyser også at nordmenn kjøper store mengder klær, og at lite går til gjenbruk. En ungdomsbedrift ved Glemmen videregående skole reparerer klær for å fremme gjenbruk, og det diskuteres å innføre reparasjon som eget fag. Til tross for påbud om gjenvinning, sendes mye tekstilavfall til forbrenning. Forskere jobber nå med et prosjekt for å øke gjenbruk av klær og sko.