Argentina åpner arkiver som omhandler nazister som søkte tilflukt i landet etter andre verdenskrig. Tiltaket kommer etter samtaler mellom president Javier Milei og Simon Wiesenthal-senteret.
Arkivene kan gi innsikt i hvordan flukten ble finansiert og omfanget av nettverket som hjalp nazistene. Historiker Anne Kristin Furuseth påpeker at frigivelsen av arkivene kan gi mer informasjon om organiseringen og hvilke firmaer de som kom til Argentina jobbet i.
Det er også spørsmål knyttet til midler beslaglagt fra jøder under krigen. Argentina var et attraktivt sted for nazister etter krigen, da landet var rikt og hadde få utleveringsavtaler.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Levninger som kan være etter sju norske motstandsfolk henrettet av tyskerne under andre verdenskrig, er muligens funnet i Oslofjorden. Foreningen Æresgjeld mener levningene stammer fra motstandsfolk som ble senket i fjorden etter henrettelsen på Akershus festning i 1945. Undervannsbilder dokumenterer funnet, og politiet bekrefter at levningene vil bli hevet for identifisering. Funnet kan gi svar til etterlatte etter de over 400 nordmenn som ble henrettet under krigen og aldri funnet. Søk i historiske arkiver ledet foreningen til funnet.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende motstand mot den tyske minnekulturen rundt nazistenes forbrytelser. Holocaust-historiker Jens-Christian Wagner mottar trusler og opplever at besøkende stiller spørsmål ved historiske fakta. Ytre høyre-partiet AfD ønsker å avslutte det de kaller «skyldkulturen», og får støtte fra blant andre Elon Musk. Wagner mener bevissthet rundt nazi-tiden er avgjørende for det tyske demokratiet, og frykter at manglende historisk bevissthet kan true demokratiet. Flere tyskere trekker paralleller mellom dagens politiske klima og fortiden, og uttrykker bekymring for fremtiden.
26 dager siden
Nylig frigitte dokumenter avslører at CIA rekrutterte norske sjøfolk som agenter for å spionere mot Cuba under den kalde krigen. Dette skjedde i samarbeid med norsk etterretning, som ga sjøfolkene instruksjoner før og etter deres anløp til cubanske havner. Dokumentene indikerer at Norge var blant landene som bidro med agenter til CIAs hemmelige operasjoner mot Fidel Castros regime. Historiker Hans Olav Lahlum uttaler at han ikke var kjent med disse opplysningene, men understreker at det er usikkert om nordmenn hadde en permanent rolle som agenter på Cuba.
3 måneder siden
En artikkel i Børsen avslører at kongehuset leier et tidligere nazi-anlegg på Grorud som lager for historiske møbler og inventar. Justisdepartementet forsøkte å hemmeligholde lagerets lokasjon, med henvisning til nasjonal sikkerhet, men Sivilombudet kritiserte mangelen på konkret begrunnelse. Det viser seg at anlegget ble bygget av tyskerne under andre verdenskrig og senere brukt av Forsvaret. En presseekspert kritiserer offentlig sektor og kongehuset for overdreven hemmelighold og manglende åpenhet i saken. Dokumenter knyttet til leieavtalen ble først forsøkt skjult av DSB, men ble til slutt offentliggjort etter klage.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den urettferdige behandlingen av norske kvinner som hadde forhold til tyske soldater under andre verdenskrig. Disse kvinnene ble utsatt for offentlig ydmykelse, fengsling og tap av statsborgerskap. Mange ble deportert til Tyskland, ofte med barn, og møtte vanskelige forhold. Selv om de ikke hadde brutt noen lover, ble de stemplet som landssvikere og behandlet som kriminelle. Offentlige arkiver om saken er fortsatt lukket, noe som hindrer innsyn og bevisførsel. Filmen «De rettsløse» har skapt ny debatt om behandlingen av disse kvinnene, og det argumenteres for en åpen gjennomgang av saken.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg den urettferdige behandlingen av norske kvinner som hadde forhold til tyske soldater under andre verdenskrig. Disse kvinnene ble utsatt for kollektiv avstraffelse som mishandling og internering, ofte uten lovlig grunnlag. Offisielle forklaringer for interneringene var ofte basert på vikarierende motiver som beskyttelse og falske påstander om sykdom eller lav intelligens. Riksarkivet holder fortsatt tilbake sentral dokumentasjon om saken. Filmen «De rettsløse» belyser Norges manglende evne til å forholde seg til denne delen av sin historie og avslører at stigmaet rundt «tyskerjentene» fortsatt eksisterer. Artikkelen argumenterer for at det er nødvendig å konfrontere fortiden for å lære av den, og kritiserer Riksarkivets hemmelighold som en omskriving av historien.
3 måneder siden
På den internasjonale Holocaustdagen ble en gammel propagandaplakat fra Vidkun Quislings parti «Nasjonal Samling» spredt på X. Plakaten, som er fra andre verdenskrig, ble sporet til en adresse på Island, kjent for å tillate anonym publisering. X sin egen AI hevder at plakaten feirer Norges gjenoppbygging etter krigen, mens andre ser den som et uttrykk for høyreekstremisme. Elon Musk, eieren av X, har tidligere fått kritikk for å tone ned Holocaust. Partileder Hans Lysglimt Johansen i Alliansen har delt plakaten og mener kulturpolitikken etter Holocaust har åpnet for innvandring. Direktør ved HL-senteret understreker viktigheten av å bevare minnet om Holocaust.
4 måneder siden
Denne artikkelen gir en oversikt over de viktigste politiske sakene i norske aviser 19. desember. Den dekker et bredt spekter av temaer, inkludert svenske kriminelle nettverk i Norge, intern strid i Arbeiderpartiet om kraftkabler, og velgerstøtte til partileder Jonas Gahr Støre. Videre omhandler den Senterungdommens flørt med borgerlig side, Fremskrittspartiets fremgang, og Høyres isolerte posisjon i strømkabeldebatten. Artikkelen tar også for seg økonomiske aspekter som offentlig finansiering av batteriprosjekter og formuesskattens innvirkning på næringslivet. Internasjonale saker som Russlands anklager mot Norge, krigen i Ukraina, og bistandsbudsjettet er også inkludert.
3 måneder siden
En amerikansk senatskomité har avdekket at den sveitsiske storbanken Credit Suisse skjulte informasjon om kontoer med tilknytning til Nazi-Tyskland. Utredningen, basert på titusenvis av dokumenter, viser at banken holdt tilbake informasjon under tidligere granskninger. En tidligere ombudsmann, som ble sparket etter å ha blitt presset til å begrense sitt arbeid, ble gjeninnsatt etter at UBS tok over Credit Suisse. Granskingen har avdekket kontoer kontrollert av høyt plasserte SS-offiserer og at banken solgte beslaglagt jødisk eiendom. UBS, som nå eier Credit Suisse, lover fullt samarbeid for å avdekke alle nazi-tilknyttede kontoer.
1 måned siden
Artikkelen utforsker Norges rolle som potensiell 'krigsprofitør' på grunn av økte gassinntekter etter Russlands invasjon av Ukraina, og debatten rundt dette. Eksperter argumenterer for at Norge bør bruke en større del av oljefondet til å støtte Ukraina og styrke Europas sikkerhet, både av moralske, politiske og strategiske årsaker. Dette vil gi Norge goodwill, øke Europas troverdighet og bidra til et mer stabilt Europa, som er viktig for Norges egen sikkerhet. Samtidig understrekes det at Norge ikke har gjort noe galt ved å selge gass, men at de ekstraordinære inntektene gir et ansvar for å bidra.
12 dager siden
Nasjonalarkivet i USA har offentliggjort over 10.000 sider med dokumenter knyttet til drapet på Robert F. Kennedy, etter ordre fra tidligere president Donald Trump. Tidligere i år ble over 31.000 sider om drapet på John F. Kennedy frigitt. Trump ga ordre om å publisere graderte dokumenter knyttet til drapene på Kennedy-brødrene og Martin Luther King Jr. Det meste av Kennedy-relaterte dokumenter er allerede avgradert.
1 måned siden
USAs nasjonalarkiv har offentliggjort de resterende dokumentene knyttet til drapet på president John F. Kennedy i 1963 etter ordre fra president Trump. Dokumentene omfatter også drapene på Robert F. Kennedy og Martin Luther King jr. Frigivelsen kommer etter at Trump tidligere lovet å avgradere alle hemmeligstemplede dokumenter om Kennedy-drapet, men senere holdt tilbake mange av hensyn til etterretning. Drapet på John F. Kennedy har vært gjenstand for mange konspirasjonsteorier, spesielt rundt Lee Harvey Oswalds rolle.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den spente situasjonen mellom Israel og Hamas, hvor en skjør våpenhvile trues av nye utspill. Hamas bruker frigitte gisler i propagandaøyemed, noe som vekker sterke reaksjoner i Israel og sammenlignes med Nazi-Tysklands behandling av jøder. Samtidig foreslår USAs president Donald Trump at palestinere bør flyttes til andre land, noe som skaper bekymring og legger press på land som Jordan og Egypt, som frykter interne konsekvenser. Artikkelen fremhever faren for at våpenhvilen bryter sammen, med store konsekvenser for sivilbefolkningen i Gaza og de gjenværende gislene. Konflikten river opp dype sår i Israel, som balanserer ønsket om å slå Hamas med behovet for å frigjøre gislene.
18 timer siden
Nye detaljer fra PSTs etterforskning kaster lys over hvordan en russisk spion ble avslørt i Norge. Mannen utga seg for å være brasiliansk gjesteforsker, men viste seg å være russisk etterretningsoffiser.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for en grundig utredning av aktiv dødshjelp i Norge, etter avsløringer om ulovlige handlinger. Human-Etisk Forbund foreslår et offentlig utvalg for å vurdere juridiske, etiske og medisinske aspekter. De viser til økende støtte i befolkningen, erfaringer fra andre land, og personlige historier som understreker behovet for klare rammer. Artikkelen understreker at dagens situasjon skaper fortvilelse og åpner for ulovligheter, og at en bred diskusjon er nødvendig for å ivareta rettssikkerhet og verdighet.