80 år etter frigjøringen av Auschwitz-Birkenau deltok 50 tidligere fanger på en minnemarkering. Overlevende Marian Turski talte om den økende antisemittismen. Statsminister Jonas Gahr Støre og kronprins Haakon representerte Norge.
Støre understreket viktigheten av å minnes ofrene for Holocaust og bekjempe antisemittisme. Markeringen fant sted ved inngangsporten til utryddelsesleiren.
I år var fokuset på de overlevendes historier, og ingen statsledere holdt tale. Ukrainas president Zelenskyj var til stede, mens russiske representanter ikke var invitert.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Denne uken markeres 80-årsjubileet for frigjøringen av konsentrasjonsleiren Auschwitz, nazistenes største leir for masseutryddelse under andre verdenskrig. Leiren ble frigjort av sovjetiske styrker den 27. januar. Ifølge HL-senteret døde mellom 1,2 og 1,6 millioner mennesker i Auschwitz, hovedsakelig jøder, men også et stort antall polakker og sigøynere. Under andre verdenskrig ble 773 norske jøder sendt fra Norge til konsentrasjonsleirer i Tyskland og Polen.
3 måneder siden
Chana Arberman (97) overlevde Holocaust og forteller om sine opplevelser under andre verdenskrig. Hun ble tatt til en fabrikk fordi hun hadde små hender, noe som trolig reddet henne fra gasskammeret i Auschwitz. Der opplevde hun grusomheter som at fanger spiste lik. Familien hennes ble drept i leiren, men to brødre overlevde i arbeidsleirer. Hun ble senere sendt på dødsmarsj og transportert i kuvogner til Bergen-Belsen, der hun så hauger av lik. Arberman deltar på 80-årsmarkeringen for frigjøringen av Auschwitz, der overlevende får hovedrollen i en tid med økende jødehat.
1 måned siden
På treårsdagen for frigjøringen av Butsja understreker president Zelenskyj at Russland ikke må få noen fordeler av krigen og må stilles til ansvar for sine handlinger. Han fremhever Butsja som et symbol på konflikten mellom europeiske verdier og det russiske systemet, der menneskeliv og verdighet står sentralt. Stortingspresident Masud Gharahkhani deltar på minnemarkeringen sammen med andre europeiske parlamentarikere, og understreker Europas samlede støtte til Ukraina. Gharahkhani, som besøkte Butsja like etter frigjøringen i 2022, forteller om sterke inntrykk og mener Putin ikke er klar for fred, spesielt med tanke på Russlands mobilisering til en ny offensiv.
1 måned siden
Stortingspresident Masud Gharahkhani er i Kyiv for å markere treårsdagen for frigjøringen av Butsja sammen med parlamentspresidenter fra hele Europa. Han beskriver massakren i Butsja som et symbol på krigens ondskap og understreker viktigheten av at de skyldige stilles til ansvar. Gharahkhani deltar på en minneseremoni og et møte med sine europeiske kollegaer, invitert av den ukrainske parlamentspresidenten. Han fremhever at dette viser Europas samlede støtte til Ukraina i en kritisk tid. Stortingspresidenten besøkte også Butsja i mai 2022 og minnes sterkt møtet med en lokal prest som hadde gravlagt mange av sine menighetsmedlemmer.
2 måneder siden
På 80-årsdagen for bombingen av Dresden samlet demonstranter og motdemonstranter seg. En minnemarsj ble avholdt, men møtt med snøballkasting, noe som førte til konfrontasjoner og bruk av pepperspray fra politiet. Både høyreekstreme og venstreekstreme grupper mobiliserte. Myndighetene har tidligere motsatt seg forsøk fra ytre høyre på å utnytte minneseremonier til å tone ned Tysklands ansvar for andre verdenskrig, da bombingen av Dresden blir sett på som en krigsforbrytelse av enkelte.
2 måneder siden
Jonas Gahr Støre reiser til Kyiv med statsledere fra Norden og Baltikum for å markere treårsdagen for Russlands invasjon og fremme europeisk deltakelse i fredssamtaler, etter at Trump tok kontakt med Russland uten å inkludere Ukraina og Europa. Støre understreker at Europa må inkluderes og at en våpenhvile må inneholde sikkerhetsgarantier. Norge bidrar med støtte til Ukrainas forsvarsindustri. Under besøket deltok de europeiske statslederne i en minneseremoni i Kyiv.
3 måneder siden
På den internasjonale Holocaustdagen ble en gammel propagandaplakat fra Vidkun Quislings parti «Nasjonal Samling» spredt på X. Plakaten, som er fra andre verdenskrig, ble sporet til en adresse på Island, kjent for å tillate anonym publisering. X sin egen AI hevder at plakaten feirer Norges gjenoppbygging etter krigen, mens andre ser den som et uttrykk for høyreekstremisme. Elon Musk, eieren av X, har tidligere fått kritikk for å tone ned Holocaust. Partileder Hans Lysglimt Johansen i Alliansen har delt plakaten og mener kulturpolitikken etter Holocaust har åpnet for innvandring. Direktør ved HL-senteret understreker viktigheten av å bevare minnet om Holocaust.
1 måned siden
Stortingspresident Masud Gharahkhani er i Butsja, Ukraina, for å markere treårsdagen for byens frigjøring fra russisk okkupasjon. Han deltar sammen med 21 andre europeiske parlamentspresidenter, og understreker viktigheten av Europas samlede støtte til Ukraina, spesielt med tanke på Stortingets nylige vedtak om en støttepakke på 85 milliarder kroner. Butsja ble okkupert av russiske styrker i 2022 og ble åsted for omfattende krigsforbrytelser, med over 400 drepte funnet etter frigjøringen. Gharahkhani har tidligere besøkt byen og beskriver sterke inntrykk fra møter med lokale innbyggere. Besøket finner sted i en kritisk fase, med en forventet russisk offensiv.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på et foredrag av historiker Timothy Snyder, som snakket om frihet og tyranni. Snyder fortalte om et besøk i den ukrainske byen Yahidne, der russiske soldater hadde holdt 300 innbyggere fanget i en kjeller. Støre forteller at han selv har besøkt samme skole og møtt de traumatiserte menneskene. Han beskriver opplevelsen som sterk og sier at han fremdeles kan lukte kjelleren. Støre mener at både regjeringen og enkeltpersoner kan bidra i kampen for frihet.
3 måneder siden
25 år etter Åsta-ulykken, en av Norges verste togulykker, minnes de 19 omkomne ved en seremoni. Innsatsleder for brannvesenet forteller om de vanskelige valgene som måtte tas under redningsarbeidet, der de måtte forlate skadde i live. En etterlatt forteller om sorgen og hvordan han har kommet seg videre, og understreker viktigheten av et godt nettverk. Statssekretær understreker viktigheten av jernbanesikkerhet og viser til at ulykken førte til økt fokus på sikkerhetstiltak. Bane NOR deltar også på markeringen.
2 måneder siden
Auschwitz-overlevende Albrecht Weinberg reagerer sterkt på samarbeidet mellom det konservative partiet CDU/CSU og ytre høyre-partiet AfD i Forbundsdagen. Han mener dette minner om nazistenes maktovertakelse i 1933 og leverer tilbake sin ærespris i protest. Samarbeidet bryter med den såkalte «brannmuren» mot ytre høyre, som har vært enighet blant tyske partier etter andre verdenskrig. Et lovforslag om innstramming av asylpolitikken kan også bli vedtatt med AfDs stemmer. Tidligere kansler Angela Merkel kritiserte også samarbeidet. Weinberg, som har brukt mye tid på å snakke med unge tyskere om Holocaust, uttrykker dyp bekymring for utviklingen. Sammen med fotograf Luigi Toscano planlegger han å returnere sine medaljer til presidenten.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på toppmøtet i Kyiv i forbindelse med treårsdagen for den russiske invasjonen av Ukraina. Støre understreket at Europa må spille en aktiv og substansiell rolle i fredsprosessen, og ikke bare forvente en plass ved forhandlingsbordet. Flere statsledere var til stede, og både Norge og andre land lovet økt økonomisk og militær støtte til Ukraina. Støre påpekte at Europa må bidra med konkrete løsninger og innhold for å bli respektert i forhandlingene, og at man ikke kan forvente at andre aktører vil vente på en uavklart europeisk posisjon.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på sikkerhetskonferansen i München, hvor han møtte Ukrainas president Zelenskyj og representanter fra USA. Støre understreker at Norge og Nato støtter Ukraina fullt ut, og at Ukraina selv må definere en akseptabel fredsløsning. Han tror ikke fredsforhandlinger er nært forestående. Støre kommenterer også at den amerikanske administrasjonen sender ut signaler og at deres holdning til krigen er under utarbeidelse. Han viser til Natos erklæring om at Ukraina er på vei mot medlemskap, og at enkeltland ikke kan oppheve slike beslutninger. Støre foretrekker Nansen-programmet for å støtte Ukraina, fremfor den danske modellen.
4 måneder siden
I sin 33. nyttårstale talte kong Harald om et vanskelig år for kongefamilien, preget av sykdom og kontroverser, uten å nevne spesifikke hendelser. Han understreket at ingen er spart for motgang og at det er viktig å finne måter å håndtere vanskeligheter på. Kongen siterte Leonard Cohen for å illustrere at det finnes lys selv i vanskelige tider. Han oppfordret også til samhold og dialog, og minnet om 80-årsmarkeringen for Norges frigjøring i 2025. Kongen avsluttet med å uttrykke takknemlighet for fred og skjønnhet i hverdagen.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre er i Kyiv for å markere treårsdagen for krigen og gi sin støtte til Ukraina. Støre signaliserer at Norge er villig til å øke sin økonomiske støtte til landet, utover de 155 milliarder kronene som allerede er lovet. Han understreker viktigheten av en varig fredsløsning med sikkerhetsgarantier for Ukraina, og mener Europa må enes om felles posisjoner for å delta i fredsprosessen. Støre kommenterer også den nye stilen i amerikansk politikk og understreker Europas rolle i å sikre og stabilisere Ukraina etter krigen.