Apple er ilagt en bot på 1,7 milliarder kroner av det franske konkurransetilsynet for brudd på konkurransereglene knyttet til distribusjon av apper for iOS. Tilsynet mener Apple har misbrukt sin dominerende stilling i markedet, spesielt gjennom programvaren App Tracking Transparency (ATT).
ATT kritiseres for å favorisere Apples egne annonsetjenester og vanskeliggjøre målrettet markedsføring for konkurrenter. Apple uttrykker skuffelse over boten, men tilsynet har ikke pålagt konkrete endringer i ATT.
Flere andre europeiske land har startet lignende granskinger av Apple.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
7 dager siden
EU-kommisjonen har ilagt Apple og Meta bøter på til sammen 700 millioner euro, tilsvarende 8,3 milliarder norske kroner, for brudd på EUs konkurranseregler. Apple får en bot på 500 millioner euro for å ha innført restriksjoner i App Store som hindrer apputviklere i å informere kunder om alternative tilbud utenfor plattformen. EU har også pålagt Apple å fjerne disse restriksjonene. Meta, som eier Facebook og Instagram, er ilagt en bot på 200 millioner euro. Bloomberg rapporterer at bøtene er lavere enn tidligere sanksjoner for lignende brudd, noe som kan tolkes som et forsøk på å unngå å provosere USAs daværende president Donald Trump.
7 dager siden
EU-kommisjonen har ilagt Apple og Meta store bøter for brudd på EUs lovverk om digitale markeder. Apple får den største boten på 500 millioner euro (5,6 milliarder kroner), mens Meta må betale 200 millioner euro (2,3 milliarder kroner). Apple bryter ifølge EU reglene gjennom sin app-butikk, mens Meta har tvunget brukere til et todelt valg mellom å betale eller samtykke til reklamefrie versjoner av Facebook og Instagram. Begge selskapene må betale bøtene innen 60 dager, og bøtene kan øke ved forsinket betaling. EU-kommisjonen fortsetter dialogen med selskapene for å sikre at de følger Digital Markets Act (DMA) og Digital Services Act (DSA), som trådte i kraft i 2023.
7 dager siden
EU-kommisjonen har ilagt Apple og Meta store bøter for brudd på EUs regelverk om digitale markeder. Apple får en bot på 500 millioner euro (5,6 milliarder kroner) for brudd knyttet til sin app-butikk, mens Meta får 200 millioner euro (2,3 milliarder kroner) for å ha tvunget brukere til et todelt valg mellom betaling eller samtykke på Facebook og Instagram. Bøtene må betales innen 60 dager, og kan øke ved manglende betaling. EU-kommisjonen har hatt omfattende dialog med selskapene og vil fortsette oppfølgingen for å sikre at de overholder Digital Markets Act (DMA) og Digital Services Act (DSA), som trådte i kraft i 2023. Tiltakene er en del av EUs innsats for å regulere store teknologiselskaper og sikre digital konkurranse.
1 måned siden
Norsk Tipping er ilagt en bot på 36 millioner kroner av Lotteritilsynet på grunn av en feil i deres spillapp for Apple-brukere. Feilen, som varte i fire måneder, hindret spillere i å utestenge seg selv fra pengespill. Lotteritilsynet anser dette som et alvorlig brudd på loven, da Norsk Tipping har en viktig oppgave i å beskytte sårbare spillere. Selv om Norsk Tipping selv rapporterte avviket etter å ha blitt kontaktet av en kunde, mener tilsynet at boten er berettiget. Norsk Tipping aksepterer boten, men er uenig i størrelsen.
2 måneder siden
Lotteritilsynet har varslet Norsk Tipping om en bot på opptil 36 millioner kroner. Bakgrunnen for boten er avvik som er funnet i pause- og utestengelsesverktøyet i Norsk Tippings spillapp, spesifikt for brukere med Apple-enheter. Disse avvikene anses som et brudd på gjeldende regelverk.
1 måned siden
Norsk Tipping er ilagt en bot på 36 millioner kroner av Lotteritilsynet på grunn av en feil i selskapets spillapp for Apple-brukere. Feilen varte i fire måneder og hindret spillere i å utestenge seg selv fra pengespill. Norsk Tipping erkjenner feilen, men mener boten er for høy. Lotteritilsynet understreker at Norsk Tipping har et ansvar for å beskytte sårbare spillere. Selskapet har innført nye overvåkingsrutiner for å forhindre lignende feil.
2 måneder siden
Norsk Tipping har fått et varsel om en bot på 36 millioner kroner fra Lotteritilsynet etter at en kunde oppdaget at vedkommende ikke klarte å stenge seg ute fra et spill i Norsk Tippings app. Feilen oppsto som følge av en oppdatering i Apples mobilsystem i januar i fjor, men er nå rettet. Administrerende direktør i Norsk Tipping, Tonje Sagstuen, beklager hendelsen og sier at selskapet vil akseptere boten og lære av feilen for å hindre at lignende situasjoner oppstår i fremtiden.
2 måneder siden
Norsk Tipping er varslet om en bot på 36 millioner kroner fra Lotteritilsynet på grunn av feil i spillappens pause- og utestengelsesverktøy for Apple-brukere. Feilen, som hindret kunder i å stenge seg ute fra spill, ble oppdaget i mai 2023 og rapportert til tilsynet i juni 2024. Norsk Tipping aksepterer boten og beklager hendelsen. Lotteritilsynet anser dette som et brudd på pengespilloven, som skal beskytte sårbare spillere.
1 måned siden
Norsk Tipping er ilagt et gebyr på 36 millioner kroner av Lotteritilsynet etter at en feil i spillappen for Apple-brukere hindret selvutestengelse fra pengespill i fire måneder. Feilen ble oppdaget etter en henvendelse fra en kunde. Lotteritilsynet anser dette som et alvorlig brudd på spillereglene, da Norsk Tipping har en plikt til å beskytte sårbare spillere. Selv om Norsk Tipping meldte avviket selv og rettet feilen raskt, mener tilsynet at overtredelsen er alvorlig. Selskapet aksepterer boten, men er uenig i størrelsen på den. I perioden feilen var aktiv, var det en nedgang i antall spillere som benyttet seg av selvutestengelse.
3 måneder siden
Apple har godtatt et forlik på 95 millioner dollar etter et gruppesøksmål der selskapet anklages for å ha lyttet til private samtaler gjennom stemmeassistenten Siri. Saksøkerne hevder at Apple i rundt ti år har spilt inn samtaler fra brukere av Iphone, Ipad og andre Apple-produkter, selv når Siri ikke var aktivert. Disse opptakene skal angivelig ha blitt brukt til målrettet markedsføring. Til tross for forliket, fastholder Apple at de ikke har gjort noe galt. Hvis forliket godkjennes, kan amerikanske brukere som har brukt en Iphone mellom september 2014 og september 2023 søke om erstatning på inntil 20 dollar.
3 måneder siden
Apple har gått med på å betale 95 millioner dollar for å løse et gruppesøksmål som hevder at Siri krenket brukernes personvern. Søksmålet omhandler uautoriserte opptak av private samtaler som angivelig ble gjort når Siri ble aktivert ved et uhell. Disse opptakene skal ha blitt delt med tredjeparter, noe som førte til at brukere mottok målrettede annonser basert på samtalene. Forliket omfatter perioden fra 2014 til 2024, og det anslås at titalls millioner brukere kan være berørt. Hver bruker kan motta opptil 20 dollar per Siri-aktivert enhet. Apple har ikke innrømmet skyld, men har inngått forlik for å unngå en langvarig rettssak.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler personvernproblemer knyttet til at Google og Apple implementerer funksjoner som skanner brukernes bilder uten å informere dem først. Google installerer SafetyCore på Android-enheter, mens Apple bruker Enhanced Visual Search for å identifisere landemerker. Begge funksjonene kan deaktiveres, men dette kan redusere søkefunksjonaliteten. Kritikken retter seg mot manglende åpenhet rundt implementeringen, ikke nødvendigvis teknologien i seg selv.
3 måneder siden
Apple har trukket en omstridt reklamefilm som viste bruk av digital teknologi i Oslo-skoler. Utdanningsetaten i Oslo ba Apple om å fjerne filmen etter at den ble kritisert for å fremstå som reklame. Flere, inkludert skolebyråd Julie Remen Midtgarden, mente det var problematisk at skolene deltok i filmen. Utdanningsetaten skal nå evaluere hvordan de vurderer slike henvendelser for å unngå å bidra til markedsføring av produkter i fremtiden. Apple har bekreftet at filmen er fjernet, og lenken til filmen er ikke lenger aktiv.
3 måneder siden
Apple har fjernet en reklamefilm som viste bruk av iPad i Oslo-skoler etter at Oslo kommune ba dem om det. Kommunen mente filmen fremsto som reklame for Apple, noe som var problematisk da det var avtalt at filmen ikke skulle brukes i reklamesammenheng. Tre skoler i Oslo deltok i filmen, og flere, inkludert skolebyråd Julie Remen Midtgarden, har kritisert deltakelsen. Utdanningsetaten hadde lagt til rette for filmen, men Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen bekreftet at kommunen hadde bedt Apple om å fjerne den. Apple sier de forstår kommunens synspunkt og har fjernet filmen fra sin nettside.
1 måned siden
Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 har klaget på Konkurransetilsynets vedtak om en bot på totalt 4,9 milliarder kroner for ulovlig prissamarbeid. Konkurransetilsynet har behandlet klagene, men har ikke funnet grunn til å endre vedtaket, og sender saken videre til Konkurranseklagenemnda. Prissamarbeidet bestod av at kjedene overvåket hverandres priser gjennom et omfattende system av prisjegere. Dersom kjedene ikke får medhold i Konkurranseklagenemnda, kan de ta saken videre til rettssystemet.