EU-kommisjonen har ilagt Apple og Meta bøter på til sammen 700 millioner euro, tilsvarende 8,3 milliarder norske kroner, for brudd på EUs konkurranseregler. Apple får en bot på 500 millioner euro for å ha innført restriksjoner i App Store som hindrer apputviklere i å informere kunder om alternative tilbud utenfor plattformen.
EU har også pålagt Apple å fjerne disse restriksjonene. Meta, som eier Facebook og Instagram, er ilagt en bot på 200 millioner euro.
Bloomberg rapporterer at bøtene er lavere enn tidligere sanksjoner for lignende brudd, noe som kan tolkes som et forsøk på å unngå å provosere USAs daværende president Donald Trump.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
7 dager siden
EU-kommisjonen har ilagt Apple og Meta store bøter for brudd på EUs lovverk om digitale markeder. Apple får den største boten på 500 millioner euro (5,6 milliarder kroner), mens Meta må betale 200 millioner euro (2,3 milliarder kroner). Apple bryter ifølge EU reglene gjennom sin app-butikk, mens Meta har tvunget brukere til et todelt valg mellom å betale eller samtykke til reklamefrie versjoner av Facebook og Instagram. Begge selskapene må betale bøtene innen 60 dager, og bøtene kan øke ved forsinket betaling. EU-kommisjonen fortsetter dialogen med selskapene for å sikre at de følger Digital Markets Act (DMA) og Digital Services Act (DSA), som trådte i kraft i 2023.
7 dager siden
EU-kommisjonen har ilagt Apple og Meta store bøter for brudd på EUs regelverk om digitale markeder. Apple får en bot på 500 millioner euro (5,6 milliarder kroner) for brudd knyttet til sin app-butikk, mens Meta får 200 millioner euro (2,3 milliarder kroner) for å ha tvunget brukere til et todelt valg mellom betaling eller samtykke på Facebook og Instagram. Bøtene må betales innen 60 dager, og kan øke ved manglende betaling. EU-kommisjonen har hatt omfattende dialog med selskapene og vil fortsette oppfølgingen for å sikre at de overholder Digital Markets Act (DMA) og Digital Services Act (DSA), som trådte i kraft i 2023. Tiltakene er en del av EUs innsats for å regulere store teknologiselskaper og sikre digital konkurranse.
1 måned siden
Apple er ilagt en bot på 1,7 milliarder kroner av det franske konkurransetilsynet for brudd på konkurransereglene knyttet til distribusjon av apper for iOS. Tilsynet mener Apple har misbrukt sin dominerende stilling i markedet, spesielt gjennom programvaren App Tracking Transparency (ATT). ATT kritiseres for å favorisere Apples egne annonsetjenester og vanskeliggjøre målrettet markedsføring for konkurrenter. Apple uttrykker skuffelse over boten, men tilsynet har ikke pålagt konkrete endringer i ATT. Flere andre europeiske land har startet lignende granskinger av Apple.
27 dager siden
EU vurderer å bøtelegge Elon Musks plattform X med over ti milliarder kroner for brudd på Digital Service Act, som har som mål å bekjempe ulovlig innhold og desinformasjon. Denne potensielle boten kan føre til økte spenninger mellom USA og EU. EU mener at X ikke overvåker innholdet på plattformen tilstrekkelig, noe som resulterer i spredning av hatprat og desinformasjon. X er også gjenstand for en annen, mer omfattende etterforskning fra EU, som potensielt kan føre til ytterligere bøter. Det er en mulighet for at EU og X kan komme til et forlik dersom X implementerer endringer som EU anser som tilfredsstillende.
1 måned siden
Norsk Tipping er ilagt en bot på 36 millioner kroner av Lotteritilsynet på grunn av en feil i deres spillapp for Apple-brukere. Feilen, som varte i fire måneder, hindret spillere i å utestenge seg selv fra pengespill. Lotteritilsynet anser dette som et alvorlig brudd på loven, da Norsk Tipping har en viktig oppgave i å beskytte sårbare spillere. Selv om Norsk Tipping selv rapporterte avviket etter å ha blitt kontaktet av en kunde, mener tilsynet at boten er berettiget. Norsk Tipping aksepterer boten, men er uenig i størrelsen.
2 måneder siden
Lotteritilsynet har varslet Norsk Tipping om en bot på opptil 36 millioner kroner. Bakgrunnen for boten er avvik som er funnet i pause- og utestengelsesverktøyet i Norsk Tippings spillapp, spesifikt for brukere med Apple-enheter. Disse avvikene anses som et brudd på gjeldende regelverk.
27 dager siden
Meta, selskapet bak Facebook og Instagram, har blitt ilagt en betydelig bot i Tyrkia etter å ha nektet å fjerne innhold som kritiserer regimet. Konflikten oppsto etter arrestasjonen av Istanbuls ordfører Ekrem Imamoglu, en rival til president Erdogan, som utløste omfattende protester. Tyrkiske myndigheter blokkerte flere sosiale medier og individuelle kontoer under protestene, og arresterte også personer for innlegg i sosiale medier. Meta uttaler at de motsetter seg krav om å begrense ytringsfriheten på nett, og mener slike krav har en nedkjølende effekt på folks mulighet til å uttrykke seg.
20 dager siden
EU er klare til å svare på Donald Trumps tollkrig med mottiltak. Ursula von der Leyen varsler at amerikanske teknologiselskaper som Facebook og Google kan rammes av skatt på reklameinntekter hvis forhandlingene med USA feiler. Hun understreker at Trumps handelskrig har skapt et vendepunkt i forholdet mellom USA og EU, og at en retur til tidligere tilstand er utelukket. EU avviser å forhandle om reguleringer av digitale tjenester. Ved mislykkede forhandlinger vil EU automatisk gjeninnføre mottiltak mot amerikanske varer. USA har pauset straffetoll over 10 prosent, men EU opprettholder tiltak på stål og aluminium.
1 måned siden
Norsk Tipping er ilagt et gebyr på 36 millioner kroner av Lotteritilsynet etter at en feil i spillappen for Apple-brukere hindret selvutestengelse fra pengespill i fire måneder. Feilen ble oppdaget etter en henvendelse fra en kunde. Lotteritilsynet anser dette som et alvorlig brudd på spillereglene, da Norsk Tipping har en plikt til å beskytte sårbare spillere. Selv om Norsk Tipping meldte avviket selv og rettet feilen raskt, mener tilsynet at overtredelsen er alvorlig. Selskapet aksepterer boten, men er uenig i størrelsen på den. I perioden feilen var aktiv, var det en nedgang i antall spillere som benyttet seg av selvutestengelse.
2 måneder siden
Norsk Tipping er varslet om en bot på 36 millioner kroner fra Lotteritilsynet på grunn av feil i spillappens pause- og utestengelsesverktøy for Apple-brukere. Feilen, som hindret kunder i å stenge seg ute fra spill, ble oppdaget i mai 2023 og rapportert til tilsynet i juni 2024. Norsk Tipping aksepterer boten og beklager hendelsen. Lotteritilsynet anser dette som et brudd på pengespilloven, som skal beskytte sårbare spillere.
2 måneder siden
Norsk Tipping har fått et varsel om en bot på 36 millioner kroner fra Lotteritilsynet etter at en kunde oppdaget at vedkommende ikke klarte å stenge seg ute fra et spill i Norsk Tippings app. Feilen oppsto som følge av en oppdatering i Apples mobilsystem i januar i fjor, men er nå rettet. Administrerende direktør i Norsk Tipping, Tonje Sagstuen, beklager hendelsen og sier at selskapet vil akseptere boten og lære av feilen for å hindre at lignende situasjoner oppstår i fremtiden.
1 måned siden
Norsk Tipping er ilagt en bot på 36 millioner kroner av Lotteritilsynet på grunn av en feil i selskapets spillapp for Apple-brukere. Feilen varte i fire måneder og hindret spillere i å utestenge seg selv fra pengespill. Norsk Tipping erkjenner feilen, men mener boten er for høy. Lotteritilsynet understreker at Norsk Tipping har et ansvar for å beskytte sårbare spillere. Selskapet har innført nye overvåkingsrutiner for å forhindre lignende feil.
2 måneder siden
EU har vedtatt en ny forordning, kalt «bazookaen», som gir dem kraftige økonomiske verktøy for å motstå økonomisk press fra tredjeland. Forordningen gir EU-kommisjonen mulighet til å iverksette tiltak som utestengelse fra offentlige anbud, nekte investeringer, begrense bruk av patenter og innføre restriksjoner på eksport. Dette ble utformet etter at Kina la press på Litauen i 2021. EU kan bruke denne forordningen mot USA dersom Donald Trump innfører toll på europeiske varer, noe han har truet med. Trump hevder at EU har utnyttet USA og at handelsunderskuddet er over 300 milliarder dollar, men dette er ikke bekreftet av tilgjengelige tall.
3 måneder siden
Flere store teknologiselskaper, inkludert Apple, Amazon og Google, har donert betydelige summer til Donald Trumps innsettelsesseremoni, som totalt har samlet inn over 200 millioner dollar. Disse donasjonene gir tilgang til eksklusive arrangementer med Trump og visepresident JD Vance. Senator Elisabeth Warren kritiserer donasjonene og mener de er et forsøk på å kjøpe seg fordeler, da flere av selskapene er under føderal granskning. Steve Bannon, tidligere rådgiver for Trump, ser på tech-ledernes deltakelse som et tegn på overgivelse. Professor Hilmar Mjelde mener donasjonene handler om å være på linje med makthaverne, påvirke Trumps politikk og frykt for represalier.
16 dager siden
Artikkelen omhandler Trumps snuoperasjon angående toll på kinesiskproduserte elektronikkvarer. Først ble det meldt at Apple skulle skjermes for tollen, men Trump har senere uttalt at han vil være mer spesifikk om hvilke produkter som skal rammes. Eksperter mener at dette skyldes massiv lobbyvirksomhet fra teknologiselskaper som Apple, samt press fra republikanere. En professor uttaler at Trumps uforutsigbare politikk skader amerikanske selskaper og verdensøkonomien, og at land må søke stabile handelsavtaler andre steder.