To Høyre-politikere, Mari Holm Lønseth og Peter Frølich, ønsker å øke maksstraffen fra 21 til 30 år for alvorlige forbrytelser, inkludert drap, vold og overgrep mot barn. De argumenterer for at dagens system fører til strafferabatt i saker der gjerningspersonen har begått flere forbrytelser.
Et tidligere forslag om å øke maksstraffen til 26 år ble nedstemt i 2017.
Nå håper de på et stemningsskifte og vil fremme forslaget på Høyres landsmøte, for å gi dommerne større handlingsrom og sikre rettferdighet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
To profilerte Høyre-politikere, Mari Holm Lønseth og Peter Frølich, tar til orde for å øke maksstraffen i Norge fra 21 til 30 år. De mener at straffenivået bør heves, spesielt i alvorlige saker som drap, grov vold og overgrep mot barn. Lønseth understreker at hensynet til gjerningspersonen ikke bør være avgjørende. Et lignende forslag fra Høyre og Fremskrittspartiet ble nedstemt i 2017, men Frølich mener det nå er et stemningsskifte i samfunnet som gjør det mulig å få gjennomslag for en økning. Forslaget skal behandles på Høyres landsmøte, hvor partiprogrammet for neste stortingsperiode vedtas.
1 dag siden
Debatten om straffenivået i Norge fortsetter å eskalere. Spesielt forvaring og mulig gjeninnføring av livstidsstraff diskuteres.
6 dager siden
Peter Frølich, medlem av Høyres partiledelse, kritiserer det norske straffesystemet som naivt etter at Stig Millehaugen, siktet for drap i forbindelse med NOKAS-ranet, fikk permisjon. Millehaugen har en lang kriminell historie med to tidligere drapsdommer, forvaringsdom og flere rømninger, men har likevel fått flere permisjoner. Frølich mener regelverket ikke passer for de mest alvorlige kriminelle og etterlyser strengere regler, inkludert bruk av elektronisk fotlenke for forvaringsdømte under permisjon. Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) understreker at dagens praksis følger gjeldende lovverk og at det er en krevende balanse mellom rehabilitering og samfunnssikkerhet. Frølich ønsker at politikerne vurderer lovendringer for å skjerpe vilkårene for permisjon og prøveløslatelse for de hardeste kriminelle.
20 dager siden
Regjeringen foreslår å oppheve minstestraffen på tre år for voldtekt, for å gi domstolene større fleksibilitet i straffeutmålingen. Justisministeren ønsker å videreføre det generelle straffenivået, men mener dommerne bør ha større mulighet til å vurdere individuelle forhold i hver sak. Samtidig foreslås en samtykkelov som krever aktivt samtykke til seksuell omgang, der «bare ja betyr ja». Regjeringen foreslår også et nytt straffealternativ der manglende respekt for en avvisning kan straffes med fengsel inntil 10 år.
1 måned siden
Erna Solberg og Peter Frølich (Høyre) uttrykker bekymring for økende ungdomskriminalitet, spesielt grov vold som dokumenteres og spres på sosiale medier. De fremhever at ungdommer tilbys en «meny av lovbrudd» av eldre gjengledere via Snapchat. Høyre foreslår å opprette egne institusjoner for barn under kriminell lavalder som begår alvorlige lovbrudd, samt å endre loven for å bedre informasjonsdeling mellom relevante instanser. Partiet støtter også generell bevæpning av politiet, og vil stemme for et forslag fra FrP om dette i Stortinget.
2 måneder siden
Støre-regjeringen opplever nederlag i Stortinget, da Høyre, Frp og Senterpartiet går sammen om en strengere justispolitikk. De ønsker å tvinge regjeringen til å innføre visitasjonssoner for våpenkontroll, et forslag justisministeren har avvist. I tillegg krever de tiltak for rehabilitering av unge kriminelle, inndragning av kriminelle verdier, og kriminalisering av utnyttelse av barn i kriminell virksomhet. Senterpartiet fremhever at innføring av visitasjonssoner er en viktig prioritering for dem.
3 dager siden
Regjeringen varsler innstramminger for forvaringsdømte. Justisministeren mener nye tiltak er nødvendig for å verne samfunnet.
2 måneder siden
Høyre kritiserer justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) for manglende handlekraft mot ungdomskriminalitet, og mener de foreslåtte tiltakene er for svake. Mari Holm Lønseth (H) vil ha strengere straffer for knivbæring, bruk av fotlenke for unge under 15 år, og landsdekkende institusjoner med låste dører. Aas-Hansen svarer at regjeringen har iverksatt flere tiltak og bevilget midler for å forebygge kriminalitet. Lønseth ønsker også generell bevæpning av politiet, et synspunkt Emilie Enger Mehl (Sp) nå støtter, noe som kan gi flertall på Stortinget.
4 måneder siden
Under Stortingets spørretime kritiserte Høyres justispolitiske talsperson Mari Holm Lønseth justisminister Emilie Enger Mehl for økt kriminalitet, spesielt blant unge, og færre politibetjenter i distriktene. Lønseth viste til SSB-tall som viser en økning i ran begått av unge med 170 prosent de siste tre årene. Mehl svarte med å fremheve regjeringens Gjengpakke 1, som innebærer to milliarder kroner til politiet og økt opptak til Politihøgskolen. Lønseth mente Mehl unngikk å svare konkret på spørsmålene og etterlyste strengere straffer og kutt i byråkrati for å styrke politiet. Debatten reflekterte ulike syn på hvordan kriminalitet bør håndteres.
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) foreslår strengere straffer for unge kriminelle, inkludert økt bruk av fengsel, noe som møter sterk kritikk fra Fellesorganisasjonen. Leder Marianne Solberg reagerer og understreker at straff ikke er den eneste løsningen. Samtidig har Stortingets justiskomité vedtatt innføring av visitasjonssoner, et forslag justisministeren tidligere har avvist. Aas-Hansen ønsker også å «fotfølge» unge gjengangere etter dansk modell, men Solberg stiller spørsmål ved lovligheten av dette uten samtykke fra de unge og deres familier, og påpeker at det danske tiltaket er basert på frivillighet.
4 måneder siden
Høyres justispolitiske talsperson, Mari Holm Lønseth, foreslår å tillate telefonavlytting for å avdekke tvangsekteskap, da ingen er dømt for dette etter 2016. Til tross for et rekordhøyt antall saker i 2023, er bevisførsel vanskelig fordi ofre ofte trekker forklaringer. Lønseth mener telefonavlytting kan avdekke at lovbrytere gjerne vil synliggjøre sine handlinger for andre. Hun foreslår enten å heve strafferammen for tvangsekteskap til 10 år eller å inkludere æresrelatert kriminalitet som et eget vilkår for kommunikasjonskontroll. Justisministeren er åpen for å vurdere tiltak mot denne type kriminalitet.
1 måned siden
Høyre vedtok på sitt landsmøte å støtte generell bevæpning av politiet etter at partileder Erna Solberg endret sitt standpunkt. Flere politiorganisasjoner støtter nå dette. Senterpartiet vurderer også å støtte forslaget, noe som potensielt kan gi flertall i Stortinget sammen med FrP. Samtidig avviste Høyre forslag om å senke den kriminelle lavalderen, men ønsker å innføre tiltak for å sikre at barn under 15 år møter konsekvenser ved kriminalitet.
1 måned siden
Høyre er splittet i synet på om den kriminelle lavalderen bør senkes. Enkelte mener det er nødvendig for å straffe kriminelle gjenger som utnytter barn til å begå kriminalitet, mens andre mener at straffen bør rettes mot de som utnytter barna, og at en senking av lavalderen ikke vil løse problemet. Det er også uenighet om barn under 15 år er modne nok til å ta ansvar for sine handlinger på lik linje med voksne. Høyre skal stemme over forslaget på sitt landsmøte.
2 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg presser på for å innføre visitasjonssoner i Oslo for å bekjempe ungdomskriminalitet. Oslos byrådsleder, Eirik Lae Solberg (H), er mer forsiktig og understreker viktigheten av å følge opp ungdommene. Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) har hatt møte med Lae Solberg om situasjonen i Oslo, og sier politiet ikke ønsker visitasjonssoner da de mener det kan virke mot sin hensikt. Hun vil likevel følge opp Stortingets vedtak om å utrede muligheten, men understreker at det ikke må stride mot menneskerettighetene. Lae Solberg tok også opp underfinansiering av barnevernet og behovet for økte ressurser til Oslo-politiet.
20 dager siden
Regjeringen foreslår å oppheve minstestraffen på tre år for voldtekt, for å gi domstolene større frihet i straffeutmålingen. Justisministeren fremmet forslaget om endring i straffeloven, som også inkluderer innføring av en samtykkelov. Denne loven krever aktivt samtykke for seksuell omgang, der «bare ja betyr ja». Regjeringen foreslår også et nytt straffealternativ basert på prinsippet om at «nei betyr nei», som kan straffes med fengsel inntil 10 år. Målet er å sikre en bedre balanse i straffenivåene mellom ulike seksuallovbrudd og å respektere retten til å bestemme over egen kropp.