Peter Frølich, medlem av Høyres partiledelse, kritiserer det norske straffesystemet som naivt etter at Stig Millehaugen, siktet for drap i forbindelse med NOKAS-ranet, fikk permisjon. Millehaugen har en lang kriminell historie med to tidligere drapsdommer, forvaringsdom og flere rømninger, men har likevel fått flere permisjoner.
Frølich mener regelverket ikke passer for de mest alvorlige kriminelle og etterlyser strengere regler, inkludert bruk av elektronisk fotlenke for forvaringsdømte under permisjon. Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) understreker at dagens praksis følger gjeldende lovverk og at det er en krevende balanse mellom rehabilitering og samfunnssikkerhet.
Frølich ønsker at politikerne vurderer lovendringer for å skjerpe vilkårene for permisjon og prøveløslatelse for de hardeste kriminelle.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 dager siden
Stig Millehaugen har gjentatte ganger begått alvorlige voldshandlinger og rømninger under permisjoner og friere soningsforhold, til tross for flere dommer og forvaring. Artikkelen peker på et mønster der permisjoner har ført til nye alvorlige hendelser, inkludert et bestillingsdrap i 2009 og en pågående drapssiktelse under permisjon i 2024. Forfatteren argumenterer for at draps- og forvaringsdømte bør utstyres med fotlenke under permisjon for å redusere risikoen for rømning og kriminalitet. Videre etterlyses en klarere lovbestemmelse om vilkårene for løslatelse fra forvaring, samt en bedre vurdering av forskjellen mellom god oppførsel i fengsel og reell risiko for vold i samfunnet. Disse tiltakene skal styrke sikkerheten og kontrollen med personer med høy voldsrisko under permisjon eller løslatelse.
2 måneder siden
Høyre-politiker Peter Frølich kritiserer Norsk Tipping for flere nylige feil, inkludert feilutbetalinger og feil i trekninger. Frølich mener dette svekker tilliten til den norske spillmodellen og tar til orde for et lisenssystem for å kunne sanksjonere spillselskaper og øke konkurransen. Norsk Tipping beklager feilene og har iverksatt en revisjon av sine prosesser. Direktør i Norsk Tipping, Tonje Sagstuen, understreker at feilene blir tatt på største alvor. Kulturminister Lubna Jaffery (Ap) forsvarer dagens monopolmodell, og mener den sikrer ansvarlighet, beskytter sårbare spillere og sikrer rekordhøye overskudd til samfunnet. Debatten om spillmonopolet fortsetter innad i Høyre og på Stortinget.
2 måneder siden
To profilerte Høyre-politikere, Mari Holm Lønseth og Peter Frølich, tar til orde for å øke maksstraffen i Norge fra 21 til 30 år. De mener at straffenivået bør heves, spesielt i alvorlige saker som drap, grov vold og overgrep mot barn. Lønseth understreker at hensynet til gjerningspersonen ikke bør være avgjørende. Et lignende forslag fra Høyre og Fremskrittspartiet ble nedstemt i 2017, men Frølich mener det nå er et stemningsskifte i samfunnet som gjør det mulig å få gjennomslag for en økning. Forslaget skal behandles på Høyres landsmøte, hvor partiprogrammet for neste stortingsperiode vedtas.
2 måneder siden
To Høyre-politikere, Mari Holm Lønseth og Peter Frølich, ønsker å øke maksstraffen fra 21 til 30 år for alvorlige forbrytelser, inkludert drap, vold og overgrep mot barn. De argumenterer for at dagens system fører til strafferabatt i saker der gjerningspersonen har begått flere forbrytelser. Et tidligere forslag om å øke maksstraffen til 26 år ble nedstemt i 2017. Nå håper de på et stemningsskifte og vil fremme forslaget på Høyres landsmøte, for å gi dommerne større handlingsrom og sikre rettferdighet.
1 dag siden
Debatten om straffenivået i Norge fortsetter å eskalere. Spesielt forvaring og mulig gjeninnføring av livstidsstraff diskuteres.
6 dager siden
Stig Millehaugen, som soner en forvaringsdom på 21 år for drap, ble pågrepet og siktet for drapet på Nokas-raner Metkel Betew under en permisjon fra Berg fengsel, et lavsikkerhetsfengsel. Til tross for sin lange kriminelle historie, inkludert drap på en fengselsbetjent og flere brudd på soningsvilkår, fikk han innvilget permisjon. Kriminalomsorgen understreker at permisjoner vurderes konkret i hvert tilfelle, og gis ikke dersom sikkerhetsrisikoen er for stor. Permisjoner er viktige for rehabilitering og for å opprettholde kontakt med pårørende. Juridiske eksperter påpeker at forvaringsdømte ikke skal sone strengere enn nødvendig, og at permisjoner kan gis selv om det finnes en risiko for ny kriminalitet, for å fremme tilbakeføring til samfunnet. Millehaugen hadde etablert gode rutiner under permisjonen, ifølge hans forsvarer, men nekter for å ha noe med drapet å gjøre.
3 dager siden
Regjeringen varsler innstramminger for forvaringsdømte. Justisministeren mener nye tiltak er nødvendig for å verne samfunnet.
1 måned siden
Peter Frølich er utnevnt til Høyres justispolitiske talsperson av partileder Erna Solberg, like før han skal i kampvotering om en plass i Høyres ledelse. Frølich, som tidligere har sittet åtte år i justiskomiteen, ser frem til å synliggjøre Høyres justispolitikk og lover «klar tale og harde tiltak» mot kriminalitet. TV 2s kommentator tolker utnevnelsen som et signal fra Solberg om at hun ser på Frølich som en fremtidig lederkandidat. Unge Høyre beskriver Frølich som en av landets dyktigste politikere og en mulig arvtaker etter Solberg.
1 måned siden
Advokatforeningen og Venstre uttrykker bekymring for utviklingen i norsk justispolitikk, som de mener er preget av et «kappløp om å være hardest og tøffest». De kritiserer politikere for å innføre inngripende tiltak uten tilstrekkelig kunnskap eller utredning, og frykter at dette undergraver rettssikkerheten. Spesielt nevnes visitasjonssoner og forslag om strengere straffer. Høyre og Frp avviser kritikken og mener tiltakene er nødvendige for å bekjempe kriminalitet. Advokatforeningen fremhever at kriminaliteten i Norge er relativt lav, og at mer forskningsbaserte tilnærminger bør prioriteres, som nærpoliti og forebygging. De understreker at fengsel er en kostbar og lite effektiv løsning, spesielt for ungdomskriminalitet.
2 dager siden
Fremskrittspartiet foreslår å innføre livstidsforvaring for farlige gjengangere. Partiet mener dagens forvaringsinstitutt ikke alltid fungerer etter hensikten.
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) foreslår strengere straffer for unge kriminelle, inkludert økt bruk av fengsel, noe som møter sterk kritikk fra Fellesorganisasjonen. Leder Marianne Solberg reagerer og understreker at straff ikke er den eneste løsningen. Samtidig har Stortingets justiskomité vedtatt innføring av visitasjonssoner, et forslag justisministeren tidligere har avvist. Aas-Hansen ønsker også å «fotfølge» unge gjengangere etter dansk modell, men Solberg stiller spørsmål ved lovligheten av dette uten samtykke fra de unge og deres familier, og påpeker at det danske tiltaket er basert på frivillighet.
2 måneder siden
Høyre kritiserer justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) for manglende handlekraft mot ungdomskriminalitet, og mener de foreslåtte tiltakene er for svake. Mari Holm Lønseth (H) vil ha strengere straffer for knivbæring, bruk av fotlenke for unge under 15 år, og landsdekkende institusjoner med låste dører. Aas-Hansen svarer at regjeringen har iverksatt flere tiltak og bevilget midler for å forebygge kriminalitet. Lønseth ønsker også generell bevæpning av politiet, et synspunkt Emilie Enger Mehl (Sp) nå støtter, noe som kan gi flertall på Stortinget.
2 dager siden
En Frp-politiker i Tønsberg har uttalt at det er bra når grove kriminelle dreper hverandre. Partiledelsen tar avstand fra uttalelsene.
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug reagerer kraftig på at utviste kriminelle begår nye lovbrudd i Norge. Hun viser til en konkret sak der en utvist person har begått 172 lovbrudd, og foreslår enten internering eller fotfølging. Høyres justispolitiske talsperson Mari Holm Lønseth støtter kritikken og mener justisministeren har ansvaret for å løse problemet. Justisdepartementet svarer at de vil diskutere forbedringer i returarbeidet med Politiets utlendingsenhet.
9 dager siden
Stig Millehaugen, siktet for drapet på Nokas-raner Metkel Betew, fikk permisjon fra fengsel i påsken til tross for en lang historie med alvorlig kriminalitet. Han har tilbrakt rundt 35 år i fengsel de siste 36 årene og har begått drap mens han sonet straffer. Millehaugen ble nylig overført til et fengsel med lavere sikkerhet for å forberede en gradvis overgang til frihet, i tråd med anbefalinger fra lagmannsretten og fagpersoner. Kriminalomsorgen gir permisjoner for å gi forvaringsdømte mulighet til å redusere risikoen for tilbakefall og forberede seg på et liv utenfor fengselet. Millehaugen nekter straffskyld i drapssaken og skal fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett.