Inflasjonen i USA falt til 2,4 prosent i mars, noe som er lavere enn forventningene på 2,6 prosent. Nedgangen skyldes hovedsakelig fallende energipriser, spesielt en betydelig reduksjon i drivstoffprisene, mens matprisene opplevde en liten økning.
Markedet har ventet spent på hvordan Donald Trumps tollpolitikk vil påvirke prisveksten, og analytikere mener tallene fra mars vil gi en indikasjon på dette.
Til tross for inflasjonsfallet, forventes Wall Street å åpne med en negativ trend.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
20 dager siden
Inflasjonen i USA svekket seg mer enn ventet i mars, og endte på 2,4 prosent. Kjerneinflasjonen falt også under forventningene til 2,8 prosent. Prisene på energi, flybilletter og brukte biler har bidratt til nedgangen, mens matvarepriser og personlig pleie fortsatt trekker prisveksten opp. Sentralbanken Federal Reserve forventer økt inflasjon på kort sikt, og signaliserer at en restriktiv pengepolitikk kan være nødvendig dersom prisveksten holder seg høyere enn målet på 2 prosent. Samtidig er de bekymret for en potensiell svekkelse i arbeidsmarkedet.
1 måned siden
Ferske tall viser at prisveksten i USA dempet seg til 2,8 prosent i februar, noe som er mer enn forventet. Kjerneinflasjonen, som ser bort fra energi- og matvarepriser, viste også en større nedgang enn ventet. Likevel er inflasjonen fortsatt over sentralbankens mål på 2 prosent. Samtidig skaper president Trumps tollpolitikk usikkerhet rundt fremtidig prisvekst. Økonomer påpeker at det er for tidlig å se effekten av Trumps politikk i februartallene. Det er ventet at USAs sentralbank vil holde renten uendret på sitt kommende møte.
14 timer siden
Inflasjonen i USA viser en nedadgående trend, men fallet var mindre enn økonomene forventet. Samtidig har amerikanernes kjøpekraft blitt betydelig svekket det siste året.
2 måneder siden
Prisveksten i USA viser nedgang og endte på 2,5 prosent i januar, mens kjerneinflasjonen var 2,6 prosent. Dette er i tråd med forventningene. Inflasjonsmålet til Federal Reserve (Fed) er en årlig inflasjon på to prosent. Konsumprisindeksen for januar viste en større stigning enn ventet. Fed vil kunngjøre sin neste rentebeslutning 19. mars. Usikkerheten rundt rentekutt i 2025 er stor, spesielt på grunn av Donald Trumps økonomiske politikk. Fed-sjef Jerome Powell har uttalt at sentralbanken ikke har hastverk med å endre renten.
1 måned siden
Inflasjonen i USA viser en nedgang til 2,8 prosent i februar, sammenlignet med forventede 3,2 prosent. Nedgangen skyldes blant annet lavere priser på flyreiser og drivstoff. Dollarkursen styrket seg umiddelbart etter offentliggjøringen av tallene. Inflasjonen har vært et sentralt politisk tema i USA, der Joe Biden har mottatt kritikk for økende priser, mens Donald Trump har lovet å bekjempe den.
1 måned siden
Wall Street stiger etter at ferske tall viser svakere inflasjon enn ventet i USA. Kjerneinflasjonen roet seg til 3,1 prosent på årsbasis, noe som lover godt for det kommende rentemøtet i Federal Reserve. Markedet forventer ingen renteendring, men er spent på Feds prognoser for rente, prisvekst og økonomi. Samtidig skaper Donald Trumps tolltrusler og opptrapping av handelskrigen usikkerhet, da USA har innført tolløkninger som rammer flere land og regioner, noe som igjen har ført til varsler om mottiltak.
21 dager siden
Prisveksten i Norge dempet seg til 2,6 prosent i mars, under økonomers forventninger på 2,9 prosent. Lavere strømpriser, som følge av mildere vær, er hovedårsaken til nedgangen. Kjerneinflasjonen var 3,4 prosent, som forventet. Til tross for nedgangen er kjerneinflasjonen fortsatt høy, hovedsakelig på grunn av matvarepriser som har steget 8,6 prosent det siste året. SSB påpeker at prisveksten på matvarer dempet seg noe i mars sammenlignet med fjoråret, trolig på grunn av senere påske.
2 måneder siden
Wall Street viser en blandet utvikling fredag, der teknologiaksjer som Tesla og Nvidia faller. Den generelle nedgangen i verdensmarkedene forsterkes av Donald Trumps varsel om toll på varer fra Mexico og Canada, samt Kinas reaksjon på USAs tollpolitikk. En investeringsstrateg i Nordea påpeker at usikkerhet preger markedene. Samtidig viser nye tall at prisveksten i USA har avtatt, og kjerneinflasjonen er på sitt laveste nivå siden tidlig i 2021.
20 dager siden
De amerikanske aksjemarkedene faller tilbake etter gårsdagens oppgang som kom etter meldingen om en 90 dagers tollpause. Investorer er fortsatt bekymret for handelskrigen, spesielt etter at Trump varslet økning av tollen mot Kina til 125 prosent. EU har satt sine planlagte mottiltak på pause for å åpne for forhandlinger. Samtidig viser ferske inflasjonstall for USA en lavere prisvekst enn analytikerne hadde forventet, noe som kan påvirke sentralbankens vurderinger.
2 måneder siden
Prisveksten i USA fortsetter å avta, og landet på 2,5 prosent i januar, ifølge ferske PCE-tall. Kjerneinflasjonen var som ventet på 2,6 prosent. Federal Reserve (Fed) holdt renten uendret og følger nøye med på mulige tollgrep fra Trump-administrasjonen, som ifølge Storebrand kan føre til økt inflasjon. Trump har varslet innføring av toll mot Mexico og Canada fra 4. mars, samt ytterligere toll på kinesiske varer.
21 dager siden
Konsumprisindeksen (KPI) viser en prisvekst i Norge på 2,6 prosent fra mars i fjor til mars i år. Dette er en nedgang fra 3,6 prosent i februar, primært grunnet lavere strømpriser sammenlignet med fjoråret. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer energivarer og avgiftsendringer, forble stabil på 3,4 prosent. Økonomer forventer at inflasjonen vil holde seg høy fremover, og peker på en svekket kronekurs som en potensiell driver for økte priser på importerte varer. Dette kan føre til at Norges Bank utsetter et forventet rentekutt.
29 dager siden
Prisveksten i eurosonen fortsetter å avta og endte på 2,2 prosent i mars, ifølge Eurostat. Denne nedgangen skyldes primært fallende energipriser, selv om tjenester fortsatt er den største bidragsyteren til prisveksten. Kjerneinflasjonen viser også en nedgang. Det er betydelige forskjeller i inflasjonsrate mellom de ulike landene i eurosonen. Samtidig skaper usikkerhet knyttet til handelspolitikk, spesielt varslede tolløkninger, og økte forsvarsutgifter usikkerhet rundt et forventet rentekutt fra Den europeiske sentralbanken (ESB). Markedet har priset inn en viss sannsynlighet for rentekutt, men flere medlemmer i ESB vurderer å opprettholde renten uendret.
2 måneder siden
Wall Street viser blandet utvikling med fallende teknologiaksjer som trekker ned Nasdaq-indeksen. Selskaper som Tesla og Nvidia leder an i nedgangen. Samtidig er det bredere usikkerhet i markedene grunnet varsel om nye toller fra Donald Trump og mottrusler fra Kina, noe som bidrar til nedgang også i Asia og Europa. Samtidig viser ferske tall at prisveksten i USA har dempet seg, med kjerneinflasjonen på sitt laveste nivå siden tidlig i 2021.
22 dager siden
Oljeprisen svekket seg tirsdag kveld og nådde det laveste nivået på over fire år, med en Brent spot-pris på 61,31 dollar fatet. Dette skjedde samtidig som stemningen på Wall Street surnet og de amerikanske aksjemarkedene falt. Analytikere peker på markedsuro som følge av Donald Trumps toller, frykt for svakere økonomi og lavere oljeetterspørsel som årsaker til prisfallet. Økt produksjon fra oljegrupperingen Opec bidrar også til den negative utviklingen.
1 måned siden
Wall Street opplever blandede resultater etter at ferske inflasjonstall fra USA viser en svakere prisvekst enn ventet. Nasdaq stiger, mens Dow Jones faller. Sjefstrateg Christian Lie forklarer oppgangen med inflasjonstallene og en korreksjon etter tidligere nedgang. Markedet preges likevel av usikkerhet på grunn av Donald Trumps tollpolitikk og den økende handelskrigen. Investorer ser nå frem mot Federal Reserves kommende rentemøte, der nye prognoser og uttalelser fra sentralbanksjef Jerome Powell vil bli nøye overvåket.