Det internasjonale pengefondet (IMF) har justert ned sine prognoser for global økonomisk vekst i rapporten «World Economic Outlook». Nedjusteringen følger USAs president Donald Trumps økning av tollsatser til det høyeste nivået på hundre år, noe som har skapt usikkerhet og uforutsigbarhet i verdens handelssystem.
IMF anslår at global vekst reduseres til 2,8 prosent i år og 3 prosent neste år, en nedgang på 0,8 prosentpoeng sammenlignet med tidligere prognoser. Tolløkningene utgjør et negativt tilbudssjokk som fører til lavere produktivitet og høyere produksjonskostnader.
Selv om veksten fortsatt ligger over resesjonsnivå, forventes en betydelig svakere vekst i USA og Kina, samt en moderat økning i prisveksten globalt. IMF understreker at tollpolitikken vil ha ulik effekt på ulike land, med særlig markant nedgang i USAs vekstprognoser for 2025.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 dager siden
Det internasjonale pengefondet (IMF) har i en ny rapport varslet om lavere global økonomisk vekst som følge av USAs tolløkninger og handelskonflikter. Rapporten, presentert under IMF sitt vårmøte i Washington, peker på at den raske opptrappingen av handelsspenninger og politisk usikkerhet vil påvirke verdensøkonomien negativt. IMF har justert ned vekstprognosen for 2024 til 2,8 prosent, ned fra 3,3 prosent tidligere i år, og forventer en vekst på 1,8 prosent i USA, som er 0,9 prosentpoeng lavere enn tidligere anslag. Eurosonen ventes å bli mindre påvirket med en vekst på 0,8 prosent. IMF advarer også om økt risiko for finansiell ustabilitet på grunn av raske politiske endringer og høye tollnivåer, som nå er på det høyeste på hundre år i USA. Pengefondet understreker at en nedtrapping av tollsatser og økt handelspolitisk stabilitet kan gi bedre vekstutsikter.
8 dager siden
Det internasjonale pengefondet (IMF) har i en fersk rapport advart om at USAs tolløkninger og mottiltak fra andre land vil føre til lavere global økonomisk vekst. IMF forventer at verdensøkonomien vokser med 2,8 prosent i 2024, ned fra tidligere prognoser på 3,3 prosent. I USA anslås veksten til 1,8 prosent, som er 0,9 prosentpoeng lavere enn tidligere prognose. Rapporten peker på økt risiko for finansiell ustabilitet som følge av handelskonfliktene, med mulige raske endringer i valutakurser og kapitalstrømmer, spesielt i land med gjeldsproblemer. Tollnivået i USA er nå det høyeste på hundre år, noe IMF ser som en bekymring for internasjonal handel og økonomisk stabilitet. Samtidig kan en nedtrapping av tollsatser og nye handelsavtaler gi økt vekst og stabilitet, ifølge pengefondet.
1 måned siden
OECD sin ferske rapport «Styre gjennom usikkerhet» konkluderer med at Donald Trumps handelskrig fører til svakere økonomisk vekst globalt. Innføringen av toller og økt geopolitisk usikkerhet demper veksten fra 3,2 prosent i 2024 til 3 prosent i 2026. Samtidig øker handelskrigen prispresset, og OECD anslår høyere inflasjon. Dette kan føre til at sentralbankene må opprettholde et restriktivt rentenivå lengre enn tidligere antatt. OECD understreker at økt usikkerhet rundt handelspolitikken utgjør en risiko for ytterligere negative konsekvenser.
14 dager siden
Verdens handelsorganisasjon (WTO) forventer en nedgang i global handel i 2025, hovedsakelig på grunn av handelskonflikten mellom USA og Kina. Nye tollsatser skaper økonomisk usikkerhet, og WTO anslår at verdenshandelen kan falle med 0,2 prosent. Hvis konflikten eskalerer, kan nedgangen bli enda større og Nord-Amerika vil bli hardest rammet med et betydelig fall i eksport og import. Selv om tjenestehandelen ikke direkte rammes av toll, vil også denne sektoren oppleve redusert vekst. WTO understreker at de minst utviklede landene er spesielt sårbare for slike økonomiske sjokk.
27 dager siden
Donald Trumps nylige innføring av tollsatser mot en rekke land, inkludert Norge, har skapt internasjonal usikkerhet. Norge innføres en toll på 16 prosent på varer til USA. Eksperter mener at dette kan føre til økt inflasjon og lavere vekst globalt. Samtidig åpner en tollkrig for muligheten for lavere renter, men dette er usikkert. Norges Bank avventer situasjonen, men vil vurdere å senke renta dersom arbeidsledigheten øker. Analytikere forventer at Trumps tolltiltak vil føre til nedgang i både renter og aksjer, men at Norge ikke er blant de hardest rammede landene.
8 dager siden
Donald Trumps innføring av høye tollsatser fra 2. april har skapt usikkerhet i verdensøkonomien og svingninger i finansmarkedene. Tollkrigen inkluderer blant annet 25 prosent toll på biler, stål og aluminium. Denne uken vil Det internasjonale pengefondet (IMF) presentere nedjusterte vekstanslag, samtidig som viktige næringslivsindekser fra flere land legges fram for første gang etter tollinnføringen. Eksperter mener at de økonomiske effektene først vil bli tydelige i arbeidsmarkedstallene i mai og juni. Det uttrykkes også bekymring for Trumps press på sentralbanksjef Jerome Powell, noe som kan skape uro i markedene og svekke tilliten til USA som investeringsobjekt. Usikkerheten rundt rammebetingelsene vurderes som det største problemet for økonomien framover.
23 dager siden
Donald Trumps tollpolitikk har skapt uro i verdensøkonomien, som igjen påvirker nordmenns privatøkonomi. Økt usikkerhet kan føre til rentekutt for å stimulere aktivitet, men på sikt kan tollmurer gi høyere inflasjon og renteøkning. Boligmarkedet kan påvirkes positivt av rentekutt, men usikkerhet kan føre til en avventende holdning. Eksportbedrifter rammes negativt, og investeringer kan bli utsatt. Usikkerheten svekker arbeidstakernes forhandlingsposisjon og kan føre til en svakere krone, som igjen kan gi dyrere ferie. Ekspertene understreker at situasjonen ikke er like alvorlig som finanskrisen i 2008, og at Norge har økonomiske buffere til å møte urolige tider.
14 dager siden
Verdens handelsorganisasjon (WTO) forventer en nedgang i den globale varehandelen på 0,2 prosent i år, hovedsakelig på grunn av handelskrigen mellom USA og Kina. WTO uttrykker bekymring for usikkerheten i handelspolitikken og forventer at eksporten fra Nord-Amerika vil falle betydelig. NHO-direktør Ole Erik Almlid advarer om at redusert verdenshandel vil ramme Norge. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets er ikke overrasket over WTOs prognoser og påpeker at lavere global vekst vil påvirke norsk økonomi negativt. Han understreker at det er vanskelig å anslå de nøyaktige økonomiske konsekvensene av handelskrigen.
2 måneder siden
Donald Trump har innført straffetoll på import fra Canada, Mexico og Kina, noe som skaper bekymring for global handel. Tollsatsene er på henholdsvis 25 prosent for Canada og Mexico, og 10 prosent for Kina. Eksperter mener dette kan føre til lavere vekst, økt arbeidsledighet og høyere priser globalt. Samtidig kan Norge oppleve lavere importpriser på kort sikt, da land som Kina kan dumpe varer til lavere priser for å unngå toll i USA. Handelspartnerne har varslet mottiltak, og det er frykt for en langvarig handelskrig. Økonomer oppfordrer Norge til å være forsiktige med pengene sine i tiden fremover.
1 måned siden
Norges Bank forventer at handelskrigen vil føre til redusert global økonomisk vekst og økt prisvekst. Økte tollsatser ventes å dempe investeringer og internasjonal handel. Uroen rundt handelskrigen og sikkerhetspolitikken har påvirket finansmarkedene negativt, med børsnedgang i USA og svekkelse av Oljefondet. Samtidig har kronen styrket seg, noe som kan påvirke fremtidige rentebeslutninger.
3 måneder siden
En ny rapport fra Verdens økonomiske forum (WEF) presenterer dystre utsikter for den globale økonomien. Rapporten, som publiseres i forkant av Davos-toppmøtet, viser at et flertall av verdens ledende økonomer forventer svakere global vekst i 2025. De ser også for seg økt gjeld og inflasjon i USA, særlig etter Donald Trumps innsettelse som president. Økonomene er enige om at global handel vil fragmenteres ytterligere de neste tre årene, med økte barrierer for arbeidsmobilitet, data og teknologi. I tillegg forventes økende handelsspenninger, men også at regional handel vil bli viktigere.
28 dager siden
Donald Trump har innført tollsatser globalt, hvor Norge ilegges 15 prosent toll, antatt grunnet landets høye tollsats på jordbruksvarer. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) er bekymret for konsekvensene for verdensøkonomien og Norge. USA-ekspert Eirik Løkke mener Trumps beslutning vil forarme både USAs handelspartnere og amerikanere, mens Nordeas investeringsdirektør Robert Næss karakteriserer situasjonen som verre enn forventet. EU pålegges en toll på 20 prosent, og Kina hele 36 prosent.
2 måneder siden
Donald Trumps innføring av straffetoll på varer fra Mexico, Canada og Kina har skapt usikkerhet i markedene. Finansinvestor Jan Petter Sissener mener at panikken er overdrevet og ser på Trumps handlinger som et forsøk på å stoppe narkotikaimport og immigrasjon. Eksperter er enige om at handelskrigen kan føre til lavere global vekst, men er usikre på de direkte konsekvensene for Norge. Det er også stor usikkerhet rundt renteutviklingen, men markedet forventer nå flere rentekutt fra Norges Bank. Amerikanske forbrukere vil trolig merke de økte tollene gjennom høyere priser og redusert kjøpekraft.
1 måned siden
Artikkelen omhandler børsfall som følge av USAs økte tollsatser mot Mexico, Canada og Kina. Dette har skapt bekymring i markedet, med betydelige verditap på Wall Street og fallende børser globalt, inkludert Oslo Børs. Eksperter tolker nedgangen som en klar beskjed til president Trump om at hans handelspolitikk oppfattes som skadelig, og at dette kan presse ham til å moderere seg. Det understrekes at de varslede tariffene kan føre til alvorlige forstyrrelser i verdensøkonomien, men at det er usikkert hvordan situasjonen vil utvikle seg.
2 måneder siden
Donald Trump har varslet 25 prosent toll mot EU, noe som kan føre til økte priser, økt ledighet og utfordringer for Norges Bank. Økonomer understreker at det er usikkert hvilke konkrete konsekvenser dette vil få for norske lommebøker, renter og kronekurs. Økte importpriser kan føre til høyere inflasjon, og Norges Bank må balansere hensynet til svakere vekst opp mot stigende inflasjon ved vurdering av rentekutt. Kronekursen er sårbar, og en markant svekkelse kan endre renteutsiktene. Tollen vil føre til høyere priser for både ferdigvarer og innsatsvarer, noe som kan skape negative effekter på den økonomiske veksten.