Det internasjonale pengefondet (IMF) har i en ny rapport varslet om lavere global økonomisk vekst som følge av USAs tolløkninger og handelskonflikter. Rapporten, presentert under IMF sitt vårmøte i Washington, peker på at den raske opptrappingen av handelsspenninger og politisk usikkerhet vil påvirke verdensøkonomien negativt.
IMF har justert ned vekstprognosen for 2024 til 2,8 prosent, ned fra 3,3 prosent tidligere i år, og forventer en vekst på 1,8 prosent i USA, som er 0,9 prosentpoeng lavere enn tidligere anslag. Eurosonen ventes å bli mindre påvirket med en vekst på 0,8 prosent.
IMF advarer også om økt risiko for finansiell ustabilitet på grunn av raske politiske endringer og høye tollnivåer, som nå er på det høyeste på hundre år i USA. Pengefondet understreker at en nedtrapping av tollsatser og økt handelspolitisk stabilitet kan gi bedre vekstutsikter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 dager siden
Det internasjonale pengefondet (IMF) har i en fersk rapport advart om at USAs tolløkninger og mottiltak fra andre land vil føre til lavere global økonomisk vekst. IMF forventer at verdensøkonomien vokser med 2,8 prosent i 2024, ned fra tidligere prognoser på 3,3 prosent. I USA anslås veksten til 1,8 prosent, som er 0,9 prosentpoeng lavere enn tidligere prognose. Rapporten peker på økt risiko for finansiell ustabilitet som følge av handelskonfliktene, med mulige raske endringer i valutakurser og kapitalstrømmer, spesielt i land med gjeldsproblemer. Tollnivået i USA er nå det høyeste på hundre år, noe IMF ser som en bekymring for internasjonal handel og økonomisk stabilitet. Samtidig kan en nedtrapping av tollsatser og nye handelsavtaler gi økt vekst og stabilitet, ifølge pengefondet.
8 dager siden
Det internasjonale pengefondet (IMF) har justert ned sine prognoser for global økonomisk vekst i rapporten «World Economic Outlook». Nedjusteringen følger USAs president Donald Trumps økning av tollsatser til det høyeste nivået på hundre år, noe som har skapt usikkerhet og uforutsigbarhet i verdens handelssystem. IMF anslår at global vekst reduseres til 2,8 prosent i år og 3 prosent neste år, en nedgang på 0,8 prosentpoeng sammenlignet med tidligere prognoser. Tolløkningene utgjør et negativt tilbudssjokk som fører til lavere produktivitet og høyere produksjonskostnader. Selv om veksten fortsatt ligger over resesjonsnivå, forventes en betydelig svakere vekst i USA og Kina, samt en moderat økning i prisveksten globalt. IMF understreker at tollpolitikken vil ha ulik effekt på ulike land, med særlig markant nedgang i USAs vekstprognoser for 2025.
1 måned siden
OECD sin ferske rapport «Styre gjennom usikkerhet» konkluderer med at Donald Trumps handelskrig fører til svakere økonomisk vekst globalt. Innføringen av toller og økt geopolitisk usikkerhet demper veksten fra 3,2 prosent i 2024 til 3 prosent i 2026. Samtidig øker handelskrigen prispresset, og OECD anslår høyere inflasjon. Dette kan føre til at sentralbankene må opprettholde et restriktivt rentenivå lengre enn tidligere antatt. OECD understreker at økt usikkerhet rundt handelspolitikken utgjør en risiko for ytterligere negative konsekvenser.
14 dager siden
Verdens handelsorganisasjon (WTO) forventer en nedgang i global handel i 2025, hovedsakelig på grunn av handelskonflikten mellom USA og Kina. Nye tollsatser skaper økonomisk usikkerhet, og WTO anslår at verdenshandelen kan falle med 0,2 prosent. Hvis konflikten eskalerer, kan nedgangen bli enda større og Nord-Amerika vil bli hardest rammet med et betydelig fall i eksport og import. Selv om tjenestehandelen ikke direkte rammes av toll, vil også denne sektoren oppleve redusert vekst. WTO understreker at de minst utviklede landene er spesielt sårbare for slike økonomiske sjokk.
3 måneder siden
En ny rapport fra Verdens økonomiske forum (WEF) presenterer dystre utsikter for den globale økonomien. Rapporten, som publiseres i forkant av Davos-toppmøtet, viser at et flertall av verdens ledende økonomer forventer svakere global vekst i 2025. De ser også for seg økt gjeld og inflasjon i USA, særlig etter Donald Trumps innsettelse som president. Økonomene er enige om at global handel vil fragmenteres ytterligere de neste tre årene, med økte barrierer for arbeidsmobilitet, data og teknologi. I tillegg forventes økende handelsspenninger, men også at regional handel vil bli viktigere.
1 måned siden
Norges Bank forventer at handelskrigen vil føre til redusert global økonomisk vekst og økt prisvekst. Økte tollsatser ventes å dempe investeringer og internasjonal handel. Uroen rundt handelskrigen og sikkerhetspolitikken har påvirket finansmarkedene negativt, med børsnedgang i USA og svekkelse av Oljefondet. Samtidig har kronen styrket seg, noe som kan påvirke fremtidige rentebeslutninger.
14 dager siden
Verdens handelsorganisasjon (WTO) forventer en nedgang i den globale varehandelen på 0,2 prosent i år, hovedsakelig på grunn av handelskrigen mellom USA og Kina. WTO uttrykker bekymring for usikkerheten i handelspolitikken og forventer at eksporten fra Nord-Amerika vil falle betydelig. NHO-direktør Ole Erik Almlid advarer om at redusert verdenshandel vil ramme Norge. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets er ikke overrasket over WTOs prognoser og påpeker at lavere global vekst vil påvirke norsk økonomi negativt. Han understreker at det er vanskelig å anslå de nøyaktige økonomiske konsekvensene av handelskrigen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler USAs innføring av toll på EU-varer, og advarer om at dette kan føre til en global handelskrig. Finansminister Stoltenberg og flere eksperter frykter at dette vil ryste verdensøkonomien og ramme Norge hardt. Økte tollsatser kan føre til høyere inflasjon, dyrere import og redusert økonomisk vekst. Norge risikerer også å bli rammet av EUs beskyttelsestiltak, da landet ikke er medlem av tollunionen. Statsminister Støre understreker at Norge er i tett kontakt med EU for å unngå negative konsekvenser for norsk økonomi.
2 måneder siden
En rapport fra Menon Economics analyserer fire måter en potensiell global tollkrig, utløst av USA, kan ramme Norge. Direkte toll fra USA, mottiltak fra EU, svekkede investeringer og nedgang i verdenshandelen utgjør trusler. Selv om direkte effekter av amerikansk toll er begrenset, kan en eskalering til en global handelskrig få store konsekvenser. Norges avhengighet av handel og et anstrengt forhold til EU øker sårbarheten, men rapporten anser det som lite sannsynlig at EU vil innføre toll på alle norske varer.
1 måned siden
NHOs sjeføkonom Øystein Dørum presenterer en kvartalsrapport som beskriver stor usikkerhet i verdensøkonomien, grunnet Trumps tollpolitikk og geopolitiske spenninger. Dørum ser et regimeskifte i global økonomi. Han forventer færre rentekutt fra Norges Bank, totalt fire kutt frem til 2027. Rapporten spår også boligprisvekst. Selv om de direkte effektene av USAs tollpolitikk er små for Norge, kan indirekte effekter via EU ramme norsk næringsliv. Vekst i eksport, oljeinvesteringer og offentlig pengebruk vil bidra positivt til norsk økonomi.
8 dager siden
Donald Trumps innføring av høye tollsatser fra 2. april har skapt usikkerhet i verdensøkonomien og svingninger i finansmarkedene. Tollkrigen inkluderer blant annet 25 prosent toll på biler, stål og aluminium. Denne uken vil Det internasjonale pengefondet (IMF) presentere nedjusterte vekstanslag, samtidig som viktige næringslivsindekser fra flere land legges fram for første gang etter tollinnføringen. Eksperter mener at de økonomiske effektene først vil bli tydelige i arbeidsmarkedstallene i mai og juni. Det uttrykkes også bekymring for Trumps press på sentralbanksjef Jerome Powell, noe som kan skape uro i markedene og svekke tilliten til USA som investeringsobjekt. Usikkerheten rundt rammebetingelsene vurderes som det største problemet for økonomien framover.
23 dager siden
Artikkelen omhandler Trumps tollpolitikk og dens negative innvirkning på verdensøkonomien. Finansminister Stoltenberg beskriver situasjonen som enestående uro. Trumps tollmurer har ført til børsfall globalt, og USAs sentralbanksjef advarer om økt inflasjon og redusert vekst. Eksperter som Eirik Løkke tror ikke Trump vil innrømme feil, men Anders Romarheim påpeker at Trump kan snu raskt og kanskje inngå avtaler for å fremstå som en seierherre. Senator Lindsey Graham, stabssjef Susie Wiles og utenriksminister Marco Rubio nevnes som mulige påvirkere av Trump.
1 måned siden
En seniorøkonom i SEB advarer om økt risiko for stagflasjon i USA som følge av president Trumps handelspolitikk. Økte tollsatser og en potensiell handelskrig kan føre til lavere økonomisk vekst kombinert med høyere inflasjon. Selv om arbeidsmarkedet fortsatt er sterkt, kan nylige jobbkutt bidra til å svekke økonomien. Markedet forventer økt usikkerhet rundt USAs økonomiske fremtid, og inflasjonsforventningene har allerede steget. Flere økonomer frykter at BNP vil falle i de kommende kvartalene hvis situasjonen eskalerer.
27 dager siden
Donald Trumps nylige innføring av tollsatser mot en rekke land, inkludert Norge, har skapt internasjonal usikkerhet. Norge innføres en toll på 16 prosent på varer til USA. Eksperter mener at dette kan føre til økt inflasjon og lavere vekst globalt. Samtidig åpner en tollkrig for muligheten for lavere renter, men dette er usikkert. Norges Bank avventer situasjonen, men vil vurdere å senke renta dersom arbeidsledigheten øker. Analytikere forventer at Trumps tolltiltak vil føre til nedgang i både renter og aksjer, men at Norge ikke er blant de hardest rammede landene.
1 måned siden
Det internasjonale handelskammer (ICC) advarer om at Donald Trumps tollpolitikk kan utløse en global økonomisk krise, sammenlignbar med depresjonen på 1930-tallet. Trump har innført toll på varer fra flere land, og har varslet toll på EU-varer fra april. Norge frykter å bli rammet av en potensiell tollkrig mellom USA og EU, og regjeringen arbeider aktivt for å sikre at EØS-avtalen opprettholdes. Utenriksministeren understreker at regjeringens største bekymring er hvordan Trumps tolltrusler påvirker verdenshandelen. Næringsministeren fremhever at situasjonen er uoversiktlig, og at utfallet avhenger av USAs vilje til å endre sin tollpolitikk.