Ferske tall viser at prisveksten i USA dempet seg til 2,8 prosent i februar, noe som er mer enn forventet. Kjerneinflasjonen, som ser bort fra energi- og matvarepriser, viste også en større nedgang enn ventet.
Likevel er inflasjonen fortsatt over sentralbankens mål på 2 prosent. Samtidig skaper president Trumps tollpolitikk usikkerhet rundt fremtidig prisvekst.
Økonomer påpeker at det er for tidlig å se effekten av Trumps politikk i februartallene. Det er ventet at USAs sentralbank vil holde renten uendret på sitt kommende møte.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Prisveksten i USA viser nedgang og endte på 2,5 prosent i januar, mens kjerneinflasjonen var 2,6 prosent. Dette er i tråd med forventningene. Inflasjonsmålet til Federal Reserve (Fed) er en årlig inflasjon på to prosent. Konsumprisindeksen for januar viste en større stigning enn ventet. Fed vil kunngjøre sin neste rentebeslutning 19. mars. Usikkerheten rundt rentekutt i 2025 er stor, spesielt på grunn av Donald Trumps økonomiske politikk. Fed-sjef Jerome Powell har uttalt at sentralbanken ikke har hastverk med å endre renten.
2 måneder siden
Prisveksten i USA fortsetter å avta, og landet på 2,5 prosent i januar, ifølge ferske PCE-tall. Kjerneinflasjonen var som ventet på 2,6 prosent. Federal Reserve (Fed) holdt renten uendret og følger nøye med på mulige tollgrep fra Trump-administrasjonen, som ifølge Storebrand kan føre til økt inflasjon. Trump har varslet innføring av toll mot Mexico og Canada fra 4. mars, samt ytterligere toll på kinesiske varer.
1 måned siden
Inflasjonen i USA viser en nedgang til 2,8 prosent i februar, sammenlignet med forventede 3,2 prosent. Nedgangen skyldes blant annet lavere priser på flyreiser og drivstoff. Dollarkursen styrket seg umiddelbart etter offentliggjøringen av tallene. Inflasjonen har vært et sentralt politisk tema i USA, der Joe Biden har mottatt kritikk for økende priser, mens Donald Trump har lovet å bekjempe den.
10 timer siden
Inflasjonen i USA viser en nedadgående trend, men fallet var mindre enn økonomene forventet. Samtidig har amerikanernes kjøpekraft blitt betydelig svekket det siste året.
20 dager siden
Inflasjonen i USA falt til 2,4 prosent i mars, noe som er lavere enn forventningene på 2,6 prosent. Nedgangen skyldes hovedsakelig fallende energipriser, spesielt en betydelig reduksjon i drivstoffprisene, mens matprisene opplevde en liten økning. Markedet har ventet spent på hvordan Donald Trumps tollpolitikk vil påvirke prisveksten, og analytikere mener tallene fra mars vil gi en indikasjon på dette. Til tross for inflasjonsfallet, forventes Wall Street å åpne med en negativ trend.
2 måneder siden
Den amerikanske sentralbanken (Fed) indikerer at renten trolig vil forbli uendret inntil det er en tydelig nedgang i inflasjonen. Referatet fra det siste rentemøtet viser bekymring for vedvarende høy inflasjon, og enkelte medlemmer peker på usikkerhet knyttet til Donald Trumps importtoll og risikoen for økte forbrukerpriser. USA har tidligere redusert renten for å senke inflasjonen til rundt to prosent. Det er stor interesse knyttet til fremtidige rentekutt i USA, da dette vil påvirke rentenivået globalt. I Norge forventes et rentekutt på 0,25 prosentpoeng ved neste rentebeslutning den 27. mars.
20 dager siden
Inflasjonen i USA svekket seg mer enn ventet i mars, og endte på 2,4 prosent. Kjerneinflasjonen falt også under forventningene til 2,8 prosent. Prisene på energi, flybilletter og brukte biler har bidratt til nedgangen, mens matvarepriser og personlig pleie fortsatt trekker prisveksten opp. Sentralbanken Federal Reserve forventer økt inflasjon på kort sikt, og signaliserer at en restriktiv pengepolitikk kan være nødvendig dersom prisveksten holder seg høyere enn målet på 2 prosent. Samtidig er de bekymret for en potensiell svekkelse i arbeidsmarkedet.
2 måneder siden
USAs sentralbank (The Fed) uttrykker bekymring for økt inflasjon, ifølge referatet fra deres møte i januar. Faktorer som Donald Trumps økonomiske politikk og sterke forbrukstall kan presse prisveksten opp. Sentralbanken signaliserer at de vil vente med ytterligere rentekutt til de ser klare tegn på at inflasjonen er under kontroll. Konsumprisindeksen for januar viste en økning på 3 prosent, noe som har fått økonomer til å redusere forventningene om antall rentekutt i år. Sentralbanken viser også til usikkerhet rundt amerikansk økonomi, og beslutningen om å holde renten uendret var enstemmig.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer usikkerheten rundt prisveksten i USA, som fortsatt ligger over sentralbankens mål. Selv om analytikere forventer en liten nedgang, påpeker økonomer at inflasjonstallene er mindre viktige nå på grunn av raske endringer i den økonomiske politikken, spesielt knyttet til Trumps utspill om toll. USAs sentralbank (Fed) forventes å holde renten uendret på sitt kommende møte, men det knyttes spenning til nye prognoser for renten og den økonomiske utviklingen fremover. Usikkerheten rundt den fremtidige økonomiske utviklingen gjør at Fed trolig vil innta en avventende holdning.
1 måned siden
Prisveksten i USA holdt seg stabil på 2,5 prosent i februar, mens kjerneinflasjonen økte. Sentralbanken (Fed) foretrekker PCE-tallene når de vurderer prisveksten. Fed holdt renten uendret, men justerte opp inflasjonsanslaget for 2025. Sentralbanksjef Jerome Powell uttrykte usikkerhet rundt hvordan toll påvirker inflasjonen, og at dette var en av grunnene til at de jekket opp inflasjonsanslaget sitt. Fed anslår fortsatt to rentekutt i 2025, men understreker økt usikkerhet rundt de økonomiske utsiktene.
3 måneder siden
USAs sentralbank, Federal Reserve, har besluttet å holde styringsrenten uendret etter sitt siste møte. Renten ligger nå i intervallet 4,25 til 4,50 prosent. Sentralbanken har tidligere kuttet renten med ett prosentpoeng siden i fjor høst, i takt med at inflasjonen har avtatt. Likevel er prisveksten fortsatt høyere enn sentralbankens mål på to prosent. Økonomer spekulerer nå i hvor mange rentekutt det vil bli fremover, og peker på at president Donald Trumps politikk kan gjøre veien mot inflasjonsmålet vanskeligere. Trump har selv uttalt at han ønsker kraftige rentekutt.
3 måneder siden
Til tross for president Donald Trumps krav om lavere renter, forventes det færre rentekutt i USA fremover. Federal Reserve (Fed) ser ut til å ta en pause i rentekuttene på grunn av bekymring for inflasjon og usikkerhet rundt den økonomiske utviklingen. Trump har gått til valg på å få ned prisene, men sentralbanken er skeptisk til om dette vil skje. Trumps politikk med tollmurer og deportasjon av innvandrere kan føre til høyere priser og dermed økt inflasjon. Sentralbanksjef Jerome Powell understreker at Fed er uavhengig og setter renten basert på situasjonen i arbeidsmarkedet og inflasjonen. Inflasjonen har steget til 2,9 prosent i desember, etter en bunn på 2,4 prosent i september.
1 måned siden
Wall Street stiger etter at ferske tall viser svakere inflasjon enn ventet i USA. Kjerneinflasjonen roet seg til 3,1 prosent på årsbasis, noe som lover godt for det kommende rentemøtet i Federal Reserve. Markedet forventer ingen renteendring, men er spent på Feds prognoser for rente, prisvekst og økonomi. Samtidig skaper Donald Trumps tolltrusler og opptrapping av handelskrigen usikkerhet, da USA har innført tolløkninger som rammer flere land og regioner, noe som igjen har ført til varsler om mottiltak.
4 måneder siden
USAs sentralbank kunngjorde et rentekutt på 0,25 prosentpoeng, men signaliserte færre kutt i 2025 enn tidligere antatt. Dette førte til kraftig børsfall i USA og nedgang i Asia. Sentralbanken begrunner den reduserte takten i rentekuttene med et fortsatt høyt inflasjonsnivå og usikkerhet knyttet til påtroppende president Trumps økonomiske politikk. Sentralbanksjef Jerome Powell understreket at ytterligere rentekutt avhenger av en fortsatt nedgang i inflasjonen, og at de nå er i en ny fase der de vil være mer forsiktige. Sentralbanken jobber også med scenarioer for å håndtere mulige effekter av økte tollsatser.
13 timer siden
Prisveksten i USA avtok noe i mars sammenlignet med måneden før. Inflasjonstallene var likevel litt høyere enn økonomene hadde forventet på forhånd.