Prisveksten i USA avtok noe i mars sammenlignet med måneden før. Inflasjonstallene var likevel litt høyere enn økonomene hadde forventet på forhånd.
Prisveksten i USA, målt ved sentralbankens foretrukne PCE-indeks, bremset til 2,3 prosent i mars, ned fra 2,5 prosent i februar. Dette var imidlertid noe høyere enn økonomene hadde ventet, som spådde en vekst på 2,2 prosent. Kjerneinflasjonen, som ikke inkluderer energi- og matvarepriser, falt til 2,6 prosent i mars, noe som stemte overens med forventningene.
Samtidig økte amerikanernes personlige inntekt og disponibel inntekt med 0,5 prosent i mars. Forbruket steg også, med økte utgifter på både varer og tjenester.
Inflasjonen ligger fortsatt over Feds mål på to prosent, men viser ingen nylig oppadgående trend. Sentralbanken vurderer inflasjon og arbeidsmarkedet når renten fastsettes.
Donald Trump
USAs byrå for økonomisk analyse
sentralbanken (Fed)
USA
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
13 timer siden
Inflasjonen i USA viser en nedadgående trend, men fallet var mindre enn økonomene forventet. Samtidig har amerikanernes kjøpekraft blitt betydelig svekket det siste året.
20 dager siden
Inflasjonen i USA svekket seg mer enn ventet i mars, og endte på 2,4 prosent. Kjerneinflasjonen falt også under forventningene til 2,8 prosent. Prisene på energi, flybilletter og brukte biler har bidratt til nedgangen, mens matvarepriser og personlig pleie fortsatt trekker prisveksten opp. Sentralbanken Federal Reserve forventer økt inflasjon på kort sikt, og signaliserer at en restriktiv pengepolitikk kan være nødvendig dersom prisveksten holder seg høyere enn målet på 2 prosent. Samtidig er de bekymret for en potensiell svekkelse i arbeidsmarkedet.
2 måneder siden
Prisveksten i USA viser nedgang og endte på 2,5 prosent i januar, mens kjerneinflasjonen var 2,6 prosent. Dette er i tråd med forventningene. Inflasjonsmålet til Federal Reserve (Fed) er en årlig inflasjon på to prosent. Konsumprisindeksen for januar viste en større stigning enn ventet. Fed vil kunngjøre sin neste rentebeslutning 19. mars. Usikkerheten rundt rentekutt i 2025 er stor, spesielt på grunn av Donald Trumps økonomiske politikk. Fed-sjef Jerome Powell har uttalt at sentralbanken ikke har hastverk med å endre renten.
21 dager siden
Konsumprisindeksen (KPI) viser en prisvekst i Norge på 2,6 prosent fra mars i fjor til mars i år. Dette er en nedgang fra 3,6 prosent i februar, primært grunnet lavere strømpriser sammenlignet med fjoråret. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer energivarer og avgiftsendringer, forble stabil på 3,4 prosent. Økonomer forventer at inflasjonen vil holde seg høy fremover, og peker på en svekket kronekurs som en potensiell driver for økte priser på importerte varer. Dette kan føre til at Norges Bank utsetter et forventet rentekutt.
4 måneder siden
Prisveksten i USA økte til 2,7 prosent i november, sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge konsumprisindeksen (KPI). Dette samsvarer med analytikernes forventninger. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer mat- og energipriser, forble uendret på 3,3 prosent. Prisveksten har avtatt betydelig fra tidligere topper, men har vist en svak oppgang de siste månedene. På månedsbasis steg prisene med 0,3 prosent fra oktober til november. Federal Reserve holder sitt siste rentemøte for året neste uke, og markedet forventer et nytt rentekutt. Sentralbanken vurderer både inflasjon og arbeidsmarkedet, hvor arbeidsledigheten nylig steg til 4,2 prosent.
1 måned siden
Ferske tall viser at prisveksten i USA dempet seg til 2,8 prosent i februar, noe som er mer enn forventet. Kjerneinflasjonen, som ser bort fra energi- og matvarepriser, viste også en større nedgang enn ventet. Likevel er inflasjonen fortsatt over sentralbankens mål på 2 prosent. Samtidig skaper president Trumps tollpolitikk usikkerhet rundt fremtidig prisvekst. Økonomer påpeker at det er for tidlig å se effekten av Trumps politikk i februartallene. Det er ventet at USAs sentralbank vil holde renten uendret på sitt kommende møte.
2 måneder siden
Nye inflasjonstall fra SSB viser en prisvekst på 2,3 prosent fra januar 2024 til januar 2025. Sjeføkonom Kyrre Knudsen mener dette er positivt og at Norges Bank trolig vil kutte renten i mars. Dyrere matvarer kompenseres av lavere priser på importerte varer og strøm. Knudsen understreker at lavere lønnsvekst er nødvendig for å nå inflasjonsmålet. Usikkerhet rundt økonomisk politikk i USA kan påvirke situasjonen. DNB Markets forventer tre rentekutt i år, men ser en økende risiko for at det kun blir to.
2 måneder siden
Prisveksten i USA økte til 3 prosent i januar, ifølge U.S. Bureau of Labor Statistics. Dette var over forventningene på 2,9 prosent. Kjerneinflasjonen steg også mer enn ventet, til 3,3 prosent. Samtidig økte månedsveksten. Amerikansk inflasjon har avtatt fra tidligere høyder, men den siste nedgangen mot sentralbankens mål har vist seg vanskelig. Usikkerhet rundt inflasjonsutsiktene, blant annet knyttet til politikk, kan påvirke fremtidige rentekutt. Den amerikanske sentralbanken valgte å holde styringsrenten uendret i januar.
4 måneder siden
Prisveksten i USA steg til 2,4 prosent i november, ifølge ferske PCE-tall, noe som var litt lavere enn forventet. Kjerneinflasjonen holdt seg på 2,8 prosent, også den lavere enn analytikernes forventninger. USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), satte ned renten med 0,25 prosentpoeng. Samtidig varslet Fed færre rentekutt i 2025 enn tidligere antydet, noe som overrasket markedet. Sentralbanksjef Jerome Powell uttalte at rentebeslutningen var en «closer call» og at prisveksten har beveget seg sideveis. Arbeidsmarkedet viser tegn til å kjølne, men jobbveksten var litt høyere enn ventet.
21 dager siden
Prisveksten i Norge dempet seg til 2,6 prosent i mars, under økonomers forventninger på 2,9 prosent. Lavere strømpriser, som følge av mildere vær, er hovedårsaken til nedgangen. Kjerneinflasjonen var 3,4 prosent, som forventet. Til tross for nedgangen er kjerneinflasjonen fortsatt høy, hovedsakelig på grunn av matvarepriser som har steget 8,6 prosent det siste året. SSB påpeker at prisveksten på matvarer dempet seg noe i mars sammenlignet med fjoråret, trolig på grunn av senere påske.
4 måneder siden
Prisveksten i USA økte til 2,4 prosent i november, ifølge PCE-indeksen, etter en nedgang de foregående månedene. Dette var lavere enn forventet. Kjerneinflasjonen forble uendret på 2,8 prosent. Samtidig har Federal Reserve (Fed) satt ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Sentralbanken signaliserer færre rentekutt i 2025 enn tidligere antatt. Arbeidsledigheten steg i november, mens jobbveksten var noe sterkere enn ventet. Fed-sjef Jerome Powell uttalte at rentebeslutningen var en «closer call» og at prisveksten har beveget seg sideveis.
3 måneder siden
USAs konsumprisindeks (KPI) økte til 2,9 prosent i desember, fra 2,7 prosent i november. Dette er den tredje måneden på rad med økning i inflasjonen på årsbasis. Energiprisene er en hovedårsak til oppgangen, og står for over 40 prosent av prisveksten. Kjerneinflasjonen, som ser bort fra mat- og energipriser, sank til 3,2 prosent, mens månedsveksten økte til 0,4 prosent. Matpriser, husly, flybilletter, biler og helsehjelp bidro også til den generelle prisveksten. Sterke jobbtall førte til svingninger i markedet og en styrking av dollaren. Den amerikanske sentralbanken (Fed) har rentemøte om to uker, men markedet forventer ikke rentekutt før i juni.
3 måneder siden
Konsumprisene i Norge steg med 2,2 prosent i desember, noe som var lavere enn økonomene hadde forventet. Dette er en nedgang fra 2,4 prosent i november. Kjerneinflasjonen falt også, til 2,7 prosent, fra 3 prosent måneden før. Prisnedgang på varer som elektronikk, møbler og strøm bidro til den dempede prisveksten. Økonomer hadde forventet en økning i konsumprisene til 2,5 prosent og en kjerneinflasjon på 2,8 prosent. Prisveksten er viktig for Norges Banks vurdering av rentenivået, da sentralbanken har som mål å holde prisveksten rundt to prosent over tid.
20 dager siden
Inflasjonen i USA falt til 2,4 prosent i mars, noe som er lavere enn forventningene på 2,6 prosent. Nedgangen skyldes hovedsakelig fallende energipriser, spesielt en betydelig reduksjon i drivstoffprisene, mens matprisene opplevde en liten økning. Markedet har ventet spent på hvordan Donald Trumps tollpolitikk vil påvirke prisveksten, og analytikere mener tallene fra mars vil gi en indikasjon på dette. Til tross for inflasjonsfallet, forventes Wall Street å åpne med en negativ trend.
1 måned siden
Prisveksten i USA holdt seg stabil på 2,5 prosent i februar, mens kjerneinflasjonen økte. Sentralbanken (Fed) foretrekker PCE-tallene når de vurderer prisveksten. Fed holdt renten uendret, men justerte opp inflasjonsanslaget for 2025. Sentralbanksjef Jerome Powell uttrykte usikkerhet rundt hvordan toll påvirker inflasjonen, og at dette var en av grunnene til at de jekket opp inflasjonsanslaget sitt. Fed anslår fortsatt to rentekutt i 2025, men understreker økt usikkerhet rundt de økonomiske utsiktene.