NHO rapporterer om et mer pessimistisk syn på verdensøkonomien, hovedsakelig på grunn av usikkerhet knyttet til Donald Trumps mulige tilbakekomst. Dette fører til forventninger om færre rentekutt og en prognose om betydelig boligprisvekst.
Selv om eksporten fra Fastlands-Norge forventes å øke, er det bekymring for at Norge, som en liten og åpen økonomi, vil bli negativt påvirket av økte importtariffer og potensielle handelskonflikter. Tiltak fra EU for å beskytte eget næringsliv kan forverre situasjonen.
I tillegg bidrar den globale sikkerhetspolitiske situasjonen til økt usikkerhet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
NHOs sjeføkonom Øystein Dørum presenterer en kvartalsrapport som beskriver stor usikkerhet i verdensøkonomien, grunnet Trumps tollpolitikk og geopolitiske spenninger. Dørum ser et regimeskifte i global økonomi. Han forventer færre rentekutt fra Norges Bank, totalt fire kutt frem til 2027. Rapporten spår også boligprisvekst. Selv om de direkte effektene av USAs tollpolitikk er små for Norge, kan indirekte effekter via EU ramme norsk næringsliv. Vekst i eksport, oljeinvesteringer og offentlig pengebruk vil bidra positivt til norsk økonomi.
1 måned siden
NHO advarer om at Donald Trumps handelspolitikk skaper økt internasjonal usikkerhet og kan påvirke lønnsoppgjøret i Norge. Handelskonflikten mellom USA, Kina, Canada og Mexico skaper usikkerhet rundt industriens fremtid. Selv om NHO ikke er bekymret for vekstutsiktene på kort sikt, understrekes det at en opptrapping av handelskrigen vil svekke norsk økonomi. NHO mener lønnsveksten i større grad må tilpasses lokale forhold i den enkelte bedrift på grunn av den usikre situasjonen.
23 dager siden
Donald Trumps tollpolitikk har skapt uro i verdensøkonomien, som igjen påvirker nordmenns privatøkonomi. Økt usikkerhet kan føre til rentekutt for å stimulere aktivitet, men på sikt kan tollmurer gi høyere inflasjon og renteøkning. Boligmarkedet kan påvirkes positivt av rentekutt, men usikkerhet kan føre til en avventende holdning. Eksportbedrifter rammes negativt, og investeringer kan bli utsatt. Usikkerheten svekker arbeidstakernes forhandlingsposisjon og kan føre til en svakere krone, som igjen kan gi dyrere ferie. Ekspertene understreker at situasjonen ikke er like alvorlig som finanskrisen i 2008, og at Norge har økonomiske buffere til å møte urolige tider.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forventninger om fortsatt boligprisvekst i Norge, samtidig som den ser på usikkerheten knyttet til Donald Trumps planlagte innføring av nye toller. Eiendom Norge forventer en sterk boligmåned, drevet av lettelser i egenkapitalkravet og lavt boligtilbud. Samtidig varsler Trump «Liberation day» med nye toller mot handelspartnere, noe som skaper bekymring for global vekst. Økonomer frykter at tollene kan føre til svakere vekst i USA og at markedets tillit til Trumps politikk er svekket. Dette kan få store konsekvenser for både inflasjon og vekstutsikter, og det er usikkert om Trump kan reversere utviklingen ved en eventuell nedtur.
3 måneder siden
NHO uttrykker bekymring for at Donald Trumps tilbakekomst til Det hvite hus kan skade norsk økonomi. De frykter at Trumps varslede tollmurer vil føre til at Norge havner i en handelsskvis mellom USA og EU. Siden Norge ikke er medlem av EU, står landet utenfor tollunionen og kan bli hardt rammet av en potensiell handelskrig. NHO mener at et EU-medlemskap ville være det beste for Norge i denne situasjonen, og påpeker at mange norske bedrifter ønsker tettere bånd til EU. De kritiserer også Norge for å være selektive i sin implementering av EUs regelverk.
2 måneder siden
Artikkelen belyser økende usikkerhet i verdensøkonomien grunnet sprekker i forholdet mellom USA og Europa, samt Trumps handelspolitikk. NHOs sjeføkonom antyder at europeiske ledere trolig vil øke forsvarsbudsjettene som følge av dette. Viktige hendelser som arbeidsmarkedstall fra USA, rentebeslutning fra ESB og norske boligtall trekkes frem. Trumps politikk påvirker dollaren og europeisk økonomi, samtidig som det norske boligmarkedet viser sterk utvikling. Usikkerheten rundt Trumps handelspolitikk og internasjonale samarbeid skaper bekymring for norsk næringsliv.
27 dager siden
Donald Trumps kunngjøring om økte tollsatser skaper usikkerhet og kan ramme norsk økonomi. Økte priser globalt kan importeres til Norge, noe som legger press på prisveksten og potensielt fører til høyere boliglånsrenter. Eksportbedrifter kan oppleve økt press, som igjen kan true arbeidsplasser. En global handelskrig kan føre til lavere økonomisk vekst og redusert velferd. Børsfall påvirker sparepenger, men eksperter råder til å beholde roen og følge langsiktige investeringsstrategier.
4 dager siden
USAs handelspolitikk skaper stor usikkerhet i verdens finansmarkeder. Dette kan påvirke norsk økonomi, ifølge sjeføkonomer.
14 dager siden
Verdens handelsorganisasjon (WTO) forventer en nedgang i den globale varehandelen på 0,2 prosent i år, hovedsakelig på grunn av handelskrigen mellom USA og Kina. WTO uttrykker bekymring for usikkerheten i handelspolitikken og forventer at eksporten fra Nord-Amerika vil falle betydelig. NHO-direktør Ole Erik Almlid advarer om at redusert verdenshandel vil ramme Norge. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets er ikke overrasket over WTOs prognoser og påpeker at lavere global vekst vil påvirke norsk økonomi negativt. Han understreker at det er vanskelig å anslå de nøyaktige økonomiske konsekvensene av handelskrigen.
1 måned siden
OECD sin ferske rapport «Styre gjennom usikkerhet» konkluderer med at Donald Trumps handelskrig fører til svakere økonomisk vekst globalt. Innføringen av toller og økt geopolitisk usikkerhet demper veksten fra 3,2 prosent i 2024 til 3 prosent i 2026. Samtidig øker handelskrigen prispresset, og OECD anslår høyere inflasjon. Dette kan føre til at sentralbankene må opprettholde et restriktivt rentenivå lengre enn tidligere antatt. OECD understreker at økt usikkerhet rundt handelspolitikken utgjør en risiko for ytterligere negative konsekvenser.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende bekymring blant økonomer for en mulig resesjon i USA, drevet av handelskrigen og president Trumps økonomiske politikk. Professor Steinar Holden ved UiO påpeker at omfattende tollsatser kan utløse en resesjon, mens BI-professor Hilde Bjørnland advarer om svekket kjøpekraft som følge av økte priser. Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov fremhever den negative effekten av usikkerhet på investeringer. Proteksjonisme kan også skade Norge gjennom redusert teknologiimport og vanskeligere forhold for eksportnæringen. Økonomene understreker at situasjonen er uoversiktlig, og at en resesjon ikke kan utelukkes.
21 timer siden
Norske bedrifter og NHO uttrykker bekymring for konsekvensene av Donald Trumps politikk. Spesielt tolløfter og usikkerhet i markedene skaper utfordringer for eksportrettede selskaper.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler usikkerhet rundt fremtidige rentekutt i Norge. Selv om de fleste eksperter forventer et rentekutt i mars, er det uenighet om hvor mange kutt det vil bli totalt i år. Usikkerhet i verdensøkonomien, spesielt knyttet til den kommende amerikanske presidenten Donald Trump, bidrar til denne uenigheten. Flere økonomer mener at vi må venne oss til en høyere normalrente fremover, da perioden med svært lave renter er over. Til tross for en svak krone mot dollaren, har den styrket seg noe mot euro og svenske kroner, noe som bidrar til å holde renteforventningene oppe.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler usikkerhet rundt fremtidige rentekutt i Norge, som påvirkes av økende lange renter internasjonalt. Markedet priser inn risiko knyttet til Donald Trumps varslede politikk, som forventes å være inflasjonsdrivende. Dette har ført til at forventningene til antall rentekutt er dempet, og det er en risiko for at rentene kan stige igjen. Norges Bank har blitt kritisert for å være trege med rentekutt, mens andre land allerede har gjennomført flere kutt. Utviklingen i lange renter i Sverige og USA påvirker også norske renter, og økonomer mener Trumps politikk kan tvinge sentralbanker til å revurdere planlagte rentekutt.
2 måneder siden
Donald Trumps planer om å innføre 25 prosent toll på import fra EU skaper bekymring hos norske bedrifter. Aluminiumsprodusenten Hydro i Husnes frykter at dette vil ramme deres eksport til Europa. Finansminister Jens Stoltenberg advarer mot å undervurdere situasjonen og bekrefter at regjeringen jobber med saken gjennom samtaler med amerikanske myndigheter. Stoltenberg påpeker at Norge kan rammes på flere måter, inkludert direkte toll, mottiltak fra EU og en generell nedgang i verdensøkonomien. Tillitsvalgt ved Hydro uttrykker bekymring for manglende forutsigbarhet og mulige konsekvenser for norske arbeidsplasser.